Novel·la

Curiositats - "Frankenstein" de Mary Shelley

Sabies que la famosa novel·la "Frankenstein", de Mary Shelley, va néixer d'una competició d'històries de por entre un grup de joves intel·lectuals i poetes?

El 1916, l'anomenat "l'any sense estiu" a causa de l'erupció del volcà Tambora (Indonèsia), la jove de 18 anys Mary Shelley i el que després serà el seu marit Percy Bysshe Shelley van visitar Lord Byron, que es trobava a Villa Diodati, Suïssa. La pluja i el fred d'aquell estiu va fer que el grup (en el que també hi era present el metge John Polidori) hagués d'idear activitats amb les que entretenir-se dins de la casa.  Després de llegir una antologia alemanya d'històries de fantasmes, Byron va proposar que cadascun d'ells composés una història de terror.

Les condicions meteorològiques, un malson inquietant i les freqüents converses que mantenía el grup sobre les investigacions d'Erasmus Darwin (que tractaven sobre el poder de l'electricitat per a ressucitar cossos ja inerts), van fer que poc temps després Mary Shelley publiqués la seva novel·la.

Cal dir que no només aquesta magnífica història va néixer aquell gèlid estiu. John Polidori va tenir la idea del seu relat "El vampir", que va causar un gran impacte a la societat de l'època i que més tard es convertiria en una gran influència per a Bram Stoker i la seva immortal novel·la "Dràcula".

"Ningú no es pot imaginar l'angoixa que vaig patir durant la resta de la nit, que vaig passar en el fred i la humitat de la muntanya. Però no vaig sentir la inclemència del temps; la meva imaginació em turmentava amb escenes de crims i de desesper. Aquell ésser a qui havia donat la voluntat i el poder de perpetrar actes horribles, com el que acabava de cometre, semblava el meu vampir, el meu dimoni alliberat de la tomba amb la missió de destruir tot el que jo estimava".
(fragment de Frankenstein)

 
"Frankenstein"

 
"El Vampir"


"Lord Byron diarios"

 
"Dracula (Stoker)"


"Epipsychidion"


"Memorias de los últimos días de Byron y Shelley"

   


Més informació:

Torna al prestatge  ►
Curiositats anteriors  ►