Novel·la

Avui fa...

Torna al prestatge  ?
Efemèrides anteriors  ?
 

C.S. Lewis: 50 anys de la seva mort

Clive Staples Lewis (Belfast, 1898- Oxford, 1963) és un dels escriptors més importants de la literatura infantil i juvenil en llengua anglesa, del segle XX. 

El seu pare, Albert James Lewis, era fiscal i notari i la seva mare, Flora Augusta Hamilton, tenia una ment crítica i irònica. Quan Lewis tenia quatre anys un cotxe va atropellar el seu gos Jacksie, a partir d'aquell dia, Lewis va decidir que passaria a dir-se Jacksie, nom que més tard escurçà, per dir-se Jack que és com el van anomenar amics i família la resta de la seva vida. 

La seva mare va morir quan tenia nou anys i Lewis va ser internat a Wynyard School. El 1916 va ser acceptat a la universitat d'Oxford, però el mateix any va ingressar a l'exèrcit i participà a la Batalla d'Arrás (França), on va ser ferit, durant la Primera Guerra Mundial. El 1919 va tornar als seus estudis universitaris en Oxford i els finalitzà el 1924. Durant aquests anys participà activament en les tertúlies entre cristians i ateus de l'Oxford Socratic Club. L'any 1925 va començar a donar classes de llengua i literatura a la Universitat.

Durant els anys de la seva estada a Oxford formà part d'un grup literari, només d'homes, anomenat Els Inkilings, junt amb altres professors i Tolkien, amb qui tenia una gran amistat des de 1926. Es reunien en un pub anomenat "The Eagle and Child" per llegir fragments de les seves obres i parlar de literatura i filosofia.
 


 

El 1929 morí el seu pare, i dos anys després, C.S. Lewis abandonà l'ateisme i es convertí al cristianisme. La seva obra Cartas del diablo a su sobrino (1942) mostra la seva profunda religiositat.

Des de 1954 fins a la seva jubilació, va ser professor d'Història de l'anglès medieval i del renaixement, a la Universitat Cambridge.

Respecte a la seva obra,  entre 1939 i 1954, Lewis va escriure els set llibres que componen Les cròniques de Narnia que segons l'ordre de lectura establert per l'autor, són els següents: El nebot del mag (1955), El lleó, la bruixa i l'armari (1950), El cavall i el noi (1954), El príncep Caspian (1951), La travessia del Navegant de l'Alba (1952), El tron de plata (1953) i L'Última batalla (1956).

El lleo, la bruixa i l'armari inaugurà el món màgic de Narnia, nom llatí que té el seu origen a la ciutat de Narni, a prop de Roma. A través de la imaginació de l'autor , el món de Narnia es va anar ampliant, a poc a poc, tot i que Lewis no s'havia plantejat de sortida escriure una sèrie. A Narnia els animals parlen i conviuen amb personatges inspirats en la mitologia grecoromana: follets, bruixes, gegants i altres éssers fantàstics. Trobem també els germans Pevensie que protagonitzen cinc dels set llibres, però el personatge central és el lleó Aslan, creador de l'univers Narnia que, com altres elements de la sèrie, té similituds amb un personatge de la tradició cristiana, el Messies.

Lewis també va escriure una altra sèrie de ciència ficció: Más allá del planeta silencioso (1938), Perelandra (1943) i Esa fuerza maligna (1946). Aquestes obres descriuen les batalles entre els habitants de diferents planetes, és la lluita entre el bé i el mal, de nou sota la perspectiva del cristianisme.

L'any 1961 publicà Una pena en observación, novel·la amb una sèrie de reflexions que Lewis escriví després de la mort prematura de la seva esposa Joy Gresham. Aquesta obra serà la base per crear l'argument de la pel·lícula dirigida per Richard Attenbourgh Tierras de Penumbra (1993).

I finalment, destaquem algun dels seus assaigs: Los cuatro amores; De este y otros mundos: ensayos sobre literatura fantàstica; La imagen del mundo: introducción a la literatura medieval y renacentista i Un experiment de crítica literària.
 
Bibliografia destacada:


Més enllà del planeta silenciós
(1938)

Cartas del diablo a su sobrino
(1942)

Perelandra
(1943)

El Lleó, la bruixa i l'armari
(1950)


El príncip Caspian
(1951)

La travessia del Navegant de l'Alba
(1952)

El tron de plata
(1953)

El cavall i el noi
(1954)


El nebot del mag
(1955)

L'Última batalla
(1956)

 

 



Recursos
 

 Webs interessants:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge  ?
Efemèrides anteriors  ?