Edgar Allan Poe

L'escriptor nord-americà Edgar Allan Poe, creador del relat policíac i autor d'una sorprenent obra narrativa, poètica i d'assaig, va néixer a Boston el 19 de gener l'any 1809. Fill d'actors itinerants, es va quedar orfe de molt petit i va ser acollit per la família de John Allan, un ric comerciant de Richmond. Amb la seva família adoptiva es va traslladar a Anglaterra, on va viure cinc anys i on va iniciar els seus estudis en un internat privat, continuats més endavant, tot i que només durant un curs, a la Universitat de Virginia, al seu retorn als Estats Units.

El 1827, després de trencar la relació amb el seu pare adoptiu, que s'havia negat a pagar-li els seus deutes contrets per la beguda i el joc, es va traslladar a Boston, i allà va publicar el seu primer llibre Tamerlán I altres poemes. Després de ser expulsat de l'exèrcit, va fixar la seva residència a Baltimore on va començar a escriure narracions i a publicar a la premsa articles de crítica literària, amb els que va aconseguir gran notorietat. No obstant això va haver de suportar continuades penúries econòmiques que, juntament amb la malaltia de la seva esposa, els seus conflictes emocionals i els seus problemes amb l'alcohol, van fer de la seva vida una existència desgraciada.

L'any 1829 va aparèixer el seu segon llibre de poemes, Al Aaraf i el 1831 el tercer, titulat Poemes. El 1838 va publicar la Narració de Arthur Gordon Pym i dos anys més tard el primer volum dels seus contes a on posava de manifest una gran fantasia així com la intel·ligent utilització d'un mètode analític racionalista per la solució dels arguments policíacs o de misteri que en ells presentava. El 1844 es va traslladar a Nova York i va compondre el més famós dels seus poemes, El Corb.

La mort de la seva esposa el 1847 el va afectar profundament. El 3 d'octubre de 1849 va ser trobat inconscient a la porta d'una taberna a Baltimore i quatre dies més tard, el 7 d'octubre, va morir.

La obra de Poe va assolir una gran difusió a Europa, especialment arrel de la traducció que d'ella en va fer Baudelaire i les seves concepcions poètiques han influenciat sobre algunes de les tendències més significatives de la poesia contemporània. 

A les biblioteques trobaràs:


"Cuentos completos
 

"El Escarabajo de oro"
 

"El Gat negre i altres relats"
 

"El Pou i el pèndol"

"Los casos de Auguste Dupin
 

"Cuentos de muerte y demència"
 

"Els Misteris de París"
 

"La Trilogía Dupin"


Més obres d'Edgar Allan Poe a les biblioteques ►

 Selecció de webs:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge de Novel·la ►
Efemèrides anteriors ►