Un cop d'ull al... Surrealisme

Un cop d'ull al... Surrealisme

El 2024 es commemora el centenari del surrealisme.
L'any 1924, André Breton publicava 'El manifest surrealista', i donava el tret de sortida d’un moviment artístic i literari que canviaria el segle XX. Cent anys després d'aquell text històric, continua captivant i inspirant amb la seva atrevida fusió de realitat i somni, que transcendeix la lògica racional per accedir a un món de possibilitats il·limitades.
Els artistes surrealistes, com Salvador Dalí, Joan Miró i René Magritte, van pintar obres que desafiaven les expectatives, trencant les convencions i llençant-se a l’exploració del subconscient, i altres noms com Federico García Lorca, J.V. Foix o Luis Buñuel van contribuir a enriquir l'estètica surrealista amb les seves creacions poètiques i cinematogràfiques.
Amb la seva fusió d'imaginació i realitat, continua inspirant els artistes actuals, i ens recorda la importància de llibertat creativa i la capacitat de somiar més enllà dels límits establerts
El surrealisme va ser una reacció a la devastació causada per la Primera Guerra Mundial. Afectà primordialment la poesia i la pintura, però també la prosa, el teatre, el cinema i l’escultura. Proposa l’automatisme psíquic, mitjançant el qual hom pretén d’expressar de paraula, per escrit o de qualsevol altra manera, el funcionament real del pensament. Es fonamenta en el món dels somnis i en el subconscient, cosa que el lliga amb la psicoanàlisi de Sigmund Freud.


Coneixements

Aisa, Ferran. Les avant-guardes: surrealisme i revolució
A les primeres dècades del segle XX, Europa va viure una revolució cultural i artística de primera magnitud. Un grup de creadors va impulsar una forta reacció contra els prejudicis estètics, l’academicisme, les normes establertes i la inèrcia contra els canvis. És el moviment conegut com l’avant-garde, que va protagonitzar gent com Mallarmé, Apollimaire, Picasso, Modigliani, Picaba, i a Catalunya Salvat-Papasseit, Junoy, Foix, Miró i Dalí entre d’altres.

Crepaldi, Gabriele. El arte moderno: 1900-1945: la época de las vanguardias
En las primeres dècades del segle XX neixen els grans moviments artístics (cubisme, Fauvisme, futurisme...) i neix amb ells una nova manera d’entendre l’art, en la que es troben i es contraposen l’instint de l’expressionisme i les vanguardies més radicals.

Dempsey, Amy. Surrealismo
El llibre presenta els personatges clau del moviment surrealista i les seves obres.

Giménez-Frontín, J.L. El surrealisme
Crònica de les fites més significatives del moviment surrealista, articulat al voltant de la figura d’André Breton. Explica les propostes estètiques del moviment.

Thomson, Laura. Los surrealistas
Convida al lector a explorar i admirar vint de les obres d’art més significatives del surrealisme.

Logicofobistes: 1936: el surrealisme com a revolució de l’esperit
Catàleg de l'exposició Logicofobista que va tenir lloc a Barcelona, a la Llibreria Catalònia, el maig de 1936. L'esclat de la guerra va significar un tall a les expectatives de projecció d'aquest grup surrealista. La majoria dels artistes van haver d'exiliar-se i les obres, en la seva major part, van desaparèixer. Un dels interessos de la mostra actual és la identificació de les obres desaparegudes, així com de la descripció de la personalitat d'alguns dels logicofobistes, a hores d'ara, desconeguts.


Salvador Dalí


 

Borghesi, Silvia. Dalí: la fantasia surrealista del genio ampurdanés
El llibre presenta la figura de Dalí en el context de la història de l’art i de l’evolució cultural, entre el seu paisatge empordanès i les capitals de la modernitat, Nova York i París, i posa de relleu les seves coincidències amb les avantguardes i els moments d’absolut aïllament creatiu.

Borràs, Maria Lluïsa. Salvador Dalí: vida i obra d’un geni
Maria Lluïsa Borràs ens dóna una visió posada al dia de l’obra i la vida de qui va ser un dels màxims representants del surrealisme, i ho fa a partir dels nombrosos testimonis del mateix artista, en un relat amè i distès, i amb molt rigor històric.

Mas Peinado, Ricard. Univers Dalí
Salvador Dalí és un dels artistes més significatius i populars del segle XX. El llibre pretén desentranyar per al gran públic la complexitat del fenòmen dalinià mitjançant breus síntesis temàtiques abundantment il·lustrades amb fotografies i una selecció de testimoniatges i documents d’època.

Puig, Jordi. Dalí: el triangle de l’Empordà
Salvador Dalí va convertir el paisatge empordanès en un símbol del surrealisme. L'obra del pintor català resulta inseparable de la seva geografia natal. La millor prova la tenim als espais del Teatre-Museu Dalí de Figueres, la casa de Portlligat i el castell de Púbol. Tres vèrtex del triangle en què va transcórrer bona part de la vida quotidiana del genial artista.

Salvador Dalí: la vida pública de Salvador Dalí
Recull d’entrevistes a Dalí. Donen una nova i sorprenent visió d’un dels catalans més universals de tots els temps. Les provocacions més irreverents, les reflexions artístiques agudes i els pensaments originals sobre el país i el món que envoltava l’artista, dibuixen un Dalí més pròxim i alhora profund.


Altres figures rellevants


 

Massot, Josep. Joan Miró: el nen que parlava amb els arbres
Revela la titànica lluita de superació personal d’un home que va haver d’enfrontar-se als seus dimonis interiors, als seus pares i al seu entorn. Miró va posar el seu art al servei de la República durant la Guerra Civil, va declarar públicament la seva oposició a Franco i va optar per l’exili intern.

Meuris, Jacques. Magritte
Jacques Meuris segueix en aquest llibre l'evolució artística de Magritte, des dels seus inicis fins el final de la seva obra, subratllant l'originalitat del gran surrealista belga.

Poesia


 

Apollinaire

Apollinaire, Guillaume. Alcohols
Apollinaire, Guillaume. El bestiari
Apollinaire, Guillaume. Zona: antologia poètica

Federico García Lorca

García Lorca, Federico. Poesía inèdita de juventud
García Lorca, Federico. Romancero gitano
García Lorca, Federico. Sonetos del amor oscuro

J. V. Foix

Foix, J.V. Antologia poètica
Foix, J.V. Del "Diari 1918"
Foix, J.V. És quan dormo que hi veig clar
Foix, J.V. Gertrudis

Paul Eluard

Eluard, Paul. El poeta y su sombra
Eluard, Paul. Cartas a Gala: 1924-1948


Infantils


 

Anderson, Robert. Salvador Dalí
García Lorca, Federico. 12 poemas
García Lorca, Federico. La casa de Bernarda Alba
Gisbert, Montse. Salvador Dalí: pinta’m un somni
Jordà, María J. Descubriendo el mágico mundo de Dalí
Martín, Carme. Salvador Dalí
Morón, Mar; París, Gemma. Abecedari Miró
Navarro Durán, Rosa. La vida y poesia de Federico García Lorca
Penrose, Antony. Los animales mágicos de Miró
Ramírez, Ana-Luisa. Els somnis de Dalí
Rosenstock, Barb. Des de la finestra: vida i art de Marc Chagall
Verdú, Irene; Martínez, Maria. Joan Miró

26/09/2024