Guies de viatge musicals

Esteu preparant un viatge?

Us proposem un emocionant recorregut arreu del món per llocs que formen part de la història de la música, seguint l’itinerari traçat per les següents lectures, a mig camí entre la guia i el relat de viatges.

Regions que van ser bressol de noves formes musicals o músics il·lustres. Ciutats amb una gran tradició musical, conegudes internacionalment. Estudis on es van enregistrar àlbums emblemàtics, localitzacions que van servir com a fons de portades icòniques, recintes que van acollir festivals llegendaris...

En definitiva, indrets que van ser escenari d’esdeveniments musicals històrics i, d’alguna manera, també s’han convertit en destinacions mítiques per als aficionats a la música.

Portada de un discoUnder covers : historias en cubiertas : una guia de viaje por las portadas de discos. / Julio Le Marchand

La portada d’un disc és la primera impressió que en tenim. La presentació visual d’aquell enregistrament sonor.
Com diu l’autor al pròleg una portada pot ser eterna. Gràcies a les portades hem conegut a dissenyadors, artistes, quadres...

De vegades, la portada es tracta d’una foto planificada, d’altres improvisada. Pot sorgir fins i tot per error o accident. Amb el temps, algunes d’aquestes portades queden en la memòria del públic com a record de grans discos.

Aquest volum, ideat durant el confinament, proposa un viatge per multitud de països, descobrint els indrets fotografiats per a portades de discos excel·lents.

Una manera de descobrir indrets fascinants, com miradors, parcs naturals o platges. I d’altres que són especials per als fans, perquè han quedat inevitablement lligats a un determinat àlbum.

El Tren de la música: Recorriendo el Deep South / Teresa Torres

Un viatge al sud dels Estats Units, anomenat popularment Dixieland o Dixie. Concretament a la regió entre els rius Tennessee i Mississipi, que va veure néixer tota una cultura i unes músiques que van ser els fonaments de la música popular del segle XX i totes les seves variants: blues, jazz, country, soul, rock’n’roll, ragtime, zydeco, gospel...

L’autora explica el context històric, cultural i social que permet entendre com van sorgir. Una zona molt rica musicalment, però que va patir la pobresa, el racisme i l’esclavitud durant segles. Una lectura interessantíssima per entendre quin va ser l’origen de les músiques tradicionals, les seves diferències i com, a través de la fusió i el mestissatge, van anar derivant en els estils i gèneres musicals tal com els coneixem avui en dia arreu del món.

Al llarg de la narració, va fent parada per esmentar les grans personalitats que van tenir especial rellevància en l’evolució musical i les llegendes que es van anar creant al seu voltant. Tot plegat, acompanyat de codis QR per complementar la lectura amb algunes de les cançons més destacades.

101 lugares míticos del rock / texto y fotografías: Javier Bardo /Biblio Digital

Un recull d’alguns dels indrets més emblemàtics de la música rock: localitzacions on es van fer fotografies de portades icòniques, estudis de gravació on es van enregistrar àlbums mítics, recintes que van acollir grans esdeveniments, monuments, museus, festivals...

Londres, Montreaux, Glastonbury, Joshua tree, l’hotel California, el castell d’Slane, el carrer que va donar nom a la cançó Strawberry fields... i molts altres.

No és una guia de viatge en sí, però aporta moltes idees de racons d’interès turístic per als aficionats. Tot plegat complementat amb informació pràctica per preparar el viatge i les visites.

Viena, una historia musical / Henri-Louis de La Grange

Un recull d’alguns dels indrets més emblemàtics de la música rock: localitzacions on es van fer fotografies de portades icòniques, estudis de gravació on es van enregistrar àlbums mítics, recintes que van acollir grans esdeveniments, monuments, museus, festivals...

Londres, Montreaux, Glastonbury, Joshua tree, l’hotel California, el castell d’Slane, el carrer que va donar nom a la cançó Strawberry fields... i molts altres.

No és una guia de viatge en sí, però aporta moltes idees de racons d’interès turístic per als aficionats. Tot plegat complementat amb informació pràctica per preparar el viatge i les visites.

La Volta al món en 80 instruments / textos de Nancy Dickmann ; il·lustracions de Sue Downing

La Volta al món en 80 instruments és una lectura didàctica, per a totes les edats, que ens proposa un breu viatge per tot el planeta, descobrint els instruments musicals que formen part de cada cultura i el seu so particular.

Totes les cultures tenen en comú la música. Hi ha instruments que són utilitzats i coneguts arreu. Però a cada lloc tenen els seus propis instruments. N’hi ha milers diferents. Molts ni sabem que existeixen.

Així, podrem descobrir què és el, güiro, el ferrinho, l’skrabalai o el charango. També altres instruments curiosos o extraordinaris, com la vuvuzela, l’arpa de terra o l’hidraulòfon.

Inclou una pila de curiositats, com que en alguns llocs s’utilitzaven els tambors com una forma d’anunciar les notícies, que hi ha carreteres amb bandes que reprodueixen notes, o que una màquina d’escriure o un cargol de mar també poden ser utilitzats com a instruments musicals.

Rutas del rock : viajes por los lugares de la música : de los caminos del blues a Woodstock / Ezio Guaitamacchi

A mig camí entre una guia turística, una enciclopèdia i, sobretot, un relat de viatges, ens proposa 30 itineraris musicals essencials en la història del rock: la Highway 61, Nashville, Alabama, New Orleans, Memphis, Chicago, Nova York...

Llocs que han marcat la història de la música nord-americana i són especials per als aficionats. Ciutats que van ser el punt d’origen i evolució de certs estils musicals i van donar lloc a artistes llegendaris, que han estat testimoni de grans esdeveniments musicals, van veure néixer grups, àlbums, cançons...

Sales de concerts, estadis, museus, monuments, botigues de discos, carrers, carreteres i moltes altres localitzacions d’interès.

Nuevas rutas del rock : viajes por los lugares de la música : del sueño californiano al latido irlandés / Ezio Guaitamacchi

Segona part de Rutas del rock. Més històries i anècdotes relacionades amb noms il·lustres del rock que desfilen per les seves pàgines.

Un recorregut entre Europa i Amèrica: San Francisco, Seattle, Liverpool, Austin, Londres, Dublin...

Per entendre la cultura d’un determinat lloc, cal anar-hi. Rutas del rock ens fa viatjar al llarg de tots aquests indrets de la mà d’Enzo Guaitamacchi: periodista, presentador escriptor, músic, professor i crític musical.

El Río de la música : del jazz y blues al rock : desde Memphis a Nueva Orleans a través del Misisipi / Miquel Jurado / Biblio Digital

Noms com el del riu Mississipi evoquen en els aficionats multitud d’històries lligades a la música.

Visitar aquells espais i conèixer les sensacions que generen ajuda a entendre una mica millor la música que s’hi va gestar.

El Río de la música és una passejada per aquests indrets que van deixar empremta, no només als Estats Units, sinó a tot el món. Una música sorgida a les plantacions de cotó, que va ser la base de bona part de la música popular moderna.

No és una guia turística, tot i que ofereix molta informació per a qualsevol melòman: pobles, camins, monuments, museus, estudis, bars, fàbriques de guitarres... i una gran selecció musical en forma de playlist amb el títol El Misisipi.

  Go to the shelf:

Creation date 08-07-2024 Last updated 23-07-2024