Libraries recommend

  • Reserva de MUSGO

    Kimmerer, Robin Wall

    Aquest llibre parla de la molsa i dels seus paral·lelismes amb l'organització amb altres espècies vegetals i animals  i també amb els humans.

    L'autora, Robin Wall Kimmerer, botànica, professora, investigadora i escriptora, ens endinsa al món fascinant del microcosmos de la molsa. Un món on la percepció ordinària entra a un altre nivell de bellesa: fulles petitíssimes i perfectament ordenades, vides complexes i boniques que passen desapercebudes. Així aquest microcosmo de la molsa té moltes semblances amb una selva tropical, encara que aquesta darrera sigui tres mil vegades més gran, posseeix la mateixa estructura, el mateix tipus de funció. Encara que l'escala és molt diferent, les normes dels ecosistemes que regulen l'intercanvi d'energia i el cicle de nutrients, la comptetició i l'ajuda mútua funcionen per igual.

    Les roques, les soques dels arbres, el terra ombrívol d'un bosc... són els llocs on la molsa habita. Llocs on l'aigua fa la seva aparició i s'hi queda per un temps. La humitat i la molsa són companyes de viatge.

    Narrat en primera persona, Kimmener, explica la seva experiència amb els seus alumnes, amb persones amb qui ha compartit la passió per la molsa, amb les seves investigacions i, sobretot, amb un fet important com és l'observació. D'aquesta manera és capaç d'identificar segons el color verd i com captura la llum quin tipus de molsa és de les vint  mil que hi ha.

    I no només hi ha molsa a les muntanyes, també n'hi ha a les ciutats.La molsa urbana té molt a veure amb l'ésser humà: és diversa, adaptable, tolerant a l'estrés, resistent a la contaminació i prospera en condicions de gran densitat. Llos urbans on es pot trobar molsa a la ciutat: estatues, fonts, tombes, etc.

    Un ús que explica de la molsa anomenada Sphagnum és el de farciment a l'interior dels porta nadons, fent d'embolcall en forma de niu ben tou.  Aquesta molsa pot absorvir entre vint i quaranta vegades el seu pes en aigua. Una absorció semblant a la dels Dodot de supermercat.  Amb això  que va fer que fossin els primers bolquers d'un sol ús. Per tant, les àvies de les àvies en sabien molt de trobar solucions.

    Darrerament hi ha depredadors humans a la cerca de la molsa. El lladres d'art, com els anomena l'autora, no s'aturen a observar amb atenció el món minúscul de la molsa. S'ha estudiat que la recuperació de les zones recol·lectades pot durar dècades. En alguns arbres ja no tornarà a créixer.  Això passa als boscos de l'estat d'Oregon, lloc que ella coneix molt bé, però també passa als nostres boscos de Catalunya.

    A continuació, un petit fragment:

    Mis antepasados potawatomis tenían una palabra para este misterio: puhpowee, la fuerza que provoca que un champiñón surja de la tierra de la noche a la mañana. Diría que eso es lo que me lleva al estanque esta noche de abril: el deseo del presenciar el puhpowee. Renacuajos y esporas, óvulos y espermatozoides, lo mío y lo tuyo, musgos y ranas: todos estamos conectados por la comprensión común de las llamadas que inundan la noche de principios de primavera. Es la voz sin palabras de los anhelos que resuena en nuestro interior, el deseo de continuar, de participar en la vida sagrada del mundo. (pàg. 47)

    En aquest llibre,  la història natural i les relacions culturals de les molses es converteixen en una poderosa metàfora de les formes de viure al món.

    Recomanació de Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    27/05/2024
  • 25 anys després de la mort de Carles Sabater, cantant del grup Sau, el periodista musical i escriptor Pep Blay, publica la biografia novel·lada “Cor Trencat” (Folch & Folck Editors, 2024).

    El domini absolut de l’escenari, l’elegància, la tendresa, una dicció perfecta i una eficaç expressivitat angelical mescla de timidesa i intensitat, van convertir Carles Sabater en l’ídol més carismàtic de la seva època. Al llarg de dotze anys frenètics d’ascensió a la fama, va forjar un estil magnètic d’estar sobre l’escenari on, tant si cantava com si actuava, establia una connexió immediata i íntima amb un públic que l’estimava amb una tendresa incondicional.

    “Cor trencat” és la reconstrucció dels darrers dies, setmanes i mesos de la vida d’algú que no sabia que caminava al caire de l’abisme.  Pep Blay ens ho explica en una entrevista, el febrer del 2024, quan feia just 25 anys de la mort del Carles:

    Amb una prosa rotunda, delicada i honesta, Pep Blay retroba persones i llocs en una recerca íntima de l’ídol caigut, de l’amic que havia de ser, per preguntar-se si les coses haurien pogut ser d’una altra manera, per descobrir finalment què i com va trencar el cor de Carles Sabater.

    El llibre arrenca amb el darrer concert de Sabater, a Vilafranca del Penedès, el 12 de febrer de 1999:

     

     

    Sabíeu que Carles Sabater va ser la gran estrella del rock català dels anys 90? I que Pep Blay i Carles Sabater havien quedat per sopar la nit del 12 de febrer de 1999 a Vilafranca, just abans del concert?

    I sabíeu que els que més bé el coneixien deien que era molt igual que "Bobby", el personatge principal de Company, que va interpretar sota la direcció escènica de Calixto Bieito, el 1997, a diferents teatres catalans?

    I que Sabater tenia una certa timidesa cap als periodistes i deixava que fos el seu company Pep Sala que parlés més estona i protagonitzés les entrevistes?

    Aquí els veiem i els escoltem a tots dos, després del darrer concert de la gira del disc “Quina nit”, que es va fer a Vic, l’11 d’octubre de 1991:

     

     

     

    De la seva vessant teatral, en destaquen diferents papers que va interpretar durant tota la seva vida però aquí en volem ressaltar un, el del pirata que interpretava magistralment amb la Companyia Dagoll Dagom, a l’obra “Els Pirates”, estrenada el 1997, a Barcelona:

    Si en voleu saber més de Carles Sabater i de la seva trajectòria musical amb els Sau i de la seva vida dalt dels escenaris i darrere les pantalles de televisió, podeu venir a escoltar a Pep Blay, el proper 13 de juny, a les 18.00h, a la Biblioteca Central de Terrassa.

    De moment, us deixem amb aquesta llista musical:

    Més informació:

    Recomanat per Elisabet Torrell. Bib. Central. Terrassa

    27/05/2024
  • L’autor del llibre ens explica que amb 56 anys li van diagnosticar parkinson.

    Tot buscant solucions al seu problema, va mirar de practicar un esport, ja que era l’única manera d’aturar l’avenç de la malaltia. Després de provar bàdminton,  i de plantejar-se practicar altres esports, es va topar amb el tennis de taula. Va informar-se i va descobrir que aquest esport era molt beneficiós per a la seva malaltia. Mentre es trobava jugant, notava que la malaltia se li esvaïa. El simple fet de seguir amb la vista la pilota i seguir el ritme de joc li generava un benestar que no havia notat amb cap altra pràctica.

    El llibre és tot un relat biogràfic sobre com aquest esport l’ha fet superar els efecte de la malaltia. Les seves pors, les seves alegries però, sobretot ens parla de la superació de la malaltia amb la pràctica de l’esport.

     

    Tennis de taula al catàleg Aladí 

    Ping pong parkinson : https://www.pingpongparkinson.org/

    Recomanat per la Biblioteca de Ponent de Sabadell

    21/05/2024
  • Pis per a dos

    O'Leary, Beth

    Barcelona : Rosa dels Vents, juny del 2019

    Pis per a dos és una novel·la de gènere romàntic "New *Adult" amb un toc diferent, original i fresc.
    Els protagonistes es veuen embolicats en una situació de compartir pis, i fins i tot, compartir el llit. La Tiffy acaba de sortir d'una relació i es troba vivint encara en el pis del seu ex-xicot, mentre en Leon viu sol i necessita una companya de pis per solucionar la seva economia. La condició de compartir pis és tenir uns horaris i d'aquesta manera no veure's. La Tiffy treballa de dia en una oficina mentre que en Leon treballa de nits en un hospital. Tot i no haver-se vist mai, els dos protagonistes començaran a comunicar-se mitjançant post-it deixant la casa farcida d'ells, creant un vincle d'amistat a través.

    Una novel·la de caràcter divertit i original. On l'autora mostrarà una problemàtica del moment, el lloguer d'un habitatge. Com sobreviuré a buscar pis i no morir en l'intent.

    Més informació:

    Recomanat per Aroa Vela. Bib. L'Esqueller. Sant Pere de Torelló

    17/05/2024
  • Octavia Butler (1947 – 2006) fou una destacada escriptora afroamericana de ciència-ficció feminista. Va rebre nombrosos guardons durant la seva carrera literària, com els premis Hugo i Nebula i el 1995 es va convertir en la primera escriptora de ciència-ficció a rebre la prestigiosa Beca de la Fundació MacArthur. El 1993 va publicar La paràbola del sembrador, una novel·la de distòpia i assaig que ens situa en un 2024 post-apocalíptic.
    La història és narrada en primera persona per la protagonista, la jove Lauren Olamina, que amb només setze anys, ha de lluitar per sobreviure en un món cada cop amb menys recursos. Des del primer moment veiem com és de dura la seva vida, fins i tot estant en una petita comunitat envoltada de murs i amb cultius. Tota la comunitat, però, viu arrelada en falses esperances de tornar als temps antics.
    Ella és l'única que sembla adonar-se'n des d'un primer moment i va prenent consciència de la gravetat de l’esdevenir i la fragilitat del seu estil de vida. I encara que intenta convèncer la comunitat que s'han de preparar per a l'inevitable desastre, ningú no li fa cas.
    El món que ens presenta La paràbola del sembrador és víctima d'un brutal canvi climàtic, en què les sequeres són tan grans que plou poques vegades cada any. L'aigua costa més que la benzina, els incendis a barris i ciutats són constants i les persones sempre van armades.

    La paràbola del sembrador té un caràcter religiós i filosòfic molt marcat. Lauren s'ha criat amb un pare que oficia a una església baptista. No obstant, ella no creu en aquest Déu i tractarà de trobar el seu veritable Déu, un que encaixi en la societat que viu.

    En definitiva, La paràbola del sembrador és una novel·la distòpica amb un missatge d'esperança, que ens planteja una reflexió sobre els aspectes més sòrdids que la nostra societat podria assolir. És una mirada cap al nostre interior, cap a l'acceptació del canvi i cap a aprendre a modelar-lo per adaptar-nos.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Torelló

    16/05/2024
  • Los asquerosos suposa una bonica i interessant reflexió sobre la solitud, la ben entesa, la desitjada, la cercada. A vegades falta fer un pas enrere per agafar l'impuls necessari que ens permeti afrontar canvis importants a la vida.

    Sí, avui dia ens crida l'atenció, per estar fora del que és habitual, que una bona dosi de solitud senti tan bé com un passeig per la platja en ple hivern. Petits plaers de la vida, que suposen un alleujament de la nostra rutina diària, aquesta que nosaltres mateixos ens hem buscat i de la que ara som hostatges amb una potent Síndrome d'Estocolm.

    Bones dosis d'humor carregat d'ironia, una excusa per baixar-nos del món, encara que només sigui durant un moment, per mirar-lo a la cara, de tu a tu. Un llenguatge ple de cultismes i un final que pot ser feliç o malenconiós, o potser és que sigui totes dues coses, o potser és que no hi hagi necessitat de catalogar-ho.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. de Torelló.

    16/05/2024
  • CODA

    Madrid : Tripictures, [2022]

    CODA és el títol d’un remake de La Famille Bélier, reconegut entre el 2021 i 2022 amb multitud de premis. Una història on hi trobem drama i comèdia, però on la música també hi juga un gran paper.

    Tant les composicions originals com la tria de cançons incloses va anar a cura de Marius de Vries i Nicholai Baxter. Una selecció musical eclèctica de les dècades dels 60 i 70 que encaixa perfectament en el guió: folk, soul, rock, punk... Hi apareixen grans veus com les d’Etta James, els Isley brothers, Joni Mitchell, David Bowie, The Clash o Kiki Dee. Aquesta darrera va ser la primera artista britànica en signar per la Motown. La seva interpretació més coneguda va ser el duet amb Elton John a Don’t go breaking my heart, tot i que ha estat en actiu en solitari des dels anys seixanta. Una mostra del seu talent és la versió original d’una de les cançons incloses al film: I’ve got the music in me.

     
     
     

    Més informació:

    Recomanat per Adrià Fernández. Bib. Josep Soler i Vidal. Gavà.

    16/05/2024
  • Quina informació és la necessària per prendre decisions, com ara la fixació de preus de venda i descomptes, la potenciació o eliminació de productes i processos, o la reducció de costos?.  En aquest llibre s'exposen des dels conceptes més introductoris de la matèria (com a costos directes, indirectes, fixos, variables, enfonsats, rellevants, etc.) fins a les diverses tècniques que permeten dissenyar un sistema de costos i que es necessiten per la seva òptima gestió

    En aquesta edició s'han incorporat diversos temes relacionats amb les últimes tendències en la gestió i reducció de costos (reenginyeria de processos, robotització, enginyeria artificial, sostenibilitat…).

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

    15/05/2024
  • Una guia d'implementació pràctica per a respondre a preguntes concretes que un directiu pot plantejar-se: com identifico i prioritzo les oportunitats d'automatització? com avaluo els sistemes i problemes de dades que he heretat? com obtenir tot el valor a partir de les meves inversions en tecnologia i esforços d'automatització? com puc inspirar als meus empleats a acceptar el canvi i les noves oportunitats que presenta l'automatització?

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    15/05/2024
  • Explicació clara i visual dels conceptes essencials del món dels negocis i de les empreses a l'actualitat; des de de la gestió fins a la recerca i el desenvolupament, i des de les vendes i el màrqueting fins a la producció i la distribució. Pretén ser un llibre per als que desitgen potenciar la seva iniciativa emprenedora i que volen tenir èxit en el mercat global del segle XXI.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

     

    15/05/2024
  • Les empreses poden barrejar persones de generacions diferents. Aquest llibre explora com a l'entorn laboral podem extreure el talent, experiència, creativitat de les diferents persones.  Explica com crear un entorn socialment saludable dins l’empresa, que encoratgi el talent sostenible i l’aprenentatge continu que no ha d’estar relacionat a l’edat.

    Un llibre escrit per professionals de diferents de perfils diversos que busquen desenvolupar el talent de les empreses de manera inclusiva.  

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    12/06/2024
  • El ioga és una disciplina mil·lenària, un estil de vida, que ensenya a cuidar-nos de manera integral. És la unió de ment, cos i ànima que permet ser conscient del cos, enfortir el cos,  la ment  i l’esperit amb la pràctica de les asanes  i la respiració. Les postures de ioga són els exercicis físics que fan que el nostre cos es mantingui fort, flexible i en equilibri.

    Aquest llibre t’ofereix quinze seqüencies de ioga per compartir amb família i aconseguir els beneficis que ens pot aportar: digestió, concentració, relaxació i alhora augmentar el vincle amb els nostres fills i filles. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    15/05/2024
  • El  lèxic del català referit a la salut i a les malalties està pioc i té unes quantes xacres derivades de l’estandardització de la llengua i de la influència del castellà.

     Aquest llibre vol ser una eina per a recuperar un vocabulari popular i col·loquial que fins fa pocs anys era viu, explícit i completament natural; un llenguatge farcit de fogots, tropells i cobriments.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    12/06/2024
  • Qui diu que estudiar idiomes és avorrit? Amb aquest llibre aprendràs anglès de manera divertida, en còmic! Llenguatge real, explicacions de gramàtica, comunicació senzilla i gràficament atractiva.

    Cada capítol té tres seccions de vocabulari, comunicació,  gramàtica i  tot ple d’esquemes per ajudar-te a aprendre.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    12/06/2024
  • Michelle Anderson és una xef, divulgadora de la cuina saludable. En aquest llibre proposa 100 receptes de plats nutritius, vistosos i plens de sabor aptes per a persones vegetarianes.  Podràs trobar esmorzars, plats principals i fins i tot postres.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    14/05/2024
  • Una guia visual per explicar conceptes de química: elements, composició. Una obra científica i alhora accessible, amb un format innovador i entretingut del dissenyador japonès Rakugaki. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    14/05/2024
  • Des de la proclamació de l’estat d’Israel, les terres de l’antiga Palestina han estat l’escenari de conflictes polítics i armats, que han augmentat per interessos, pressions, xocs entre les parts directament implicades i altres parts que indirectament hi treuen profit.

    L’Óscar Monterde, historiador i expert en història contemporània d’aquesta zona, analitza l’evolució des de la Guerra Freda i com els conflictes a Palestina, son els catalitzadors d'latres disputes internacionals. Desenvolupa la història del Proxim Orient en la trajectòria politica del mon àrab i en la història global contemporània. 

    *Recomanat  per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    14/05/2024
  • Aquest llibre recull les biografies de 100 catalanes que han destacat en algun àmbit de la recerca de matèries ben diverses: en història i arqueologia, o en biologia i medicina, però també en tecnologia, humanitats o ciències socials. Un centenar de biografies de dones que són exemple i llavor. Exemple i llavor per a les noies d’ara i del futur.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    12/06/2024
  • Els Misteris de la cuina dels Kamogawa

    Kashiwai, Hisashi

    Barcelona : La Magrana, juny del 2023

    Amagada entre els carrerons de Kyoto hi ha la inhòspita taverna de l’expolicia Kamogawa i la seva filla. La peculiaritat de tan recòndit restaurant és que poden reproduir una recepta oblidada i recrear gustos i olors que transporten als seus clients als millors records de les seves vides. Cada capítol del llibre ens resoldrà un misteri d’una recepta alhora que ens farà conèixer la història que hi ha darrera de cada client. D’aquesta manera, cada un d’aquests relats representa la celebració de la cuina com a fet curador i reconfortant.

    Hisashi Kashiwai (Kyoto, 1952) és odontòleg de professió i dedica els seu temps lliure a escriure sobre la seva ciutat natal. Aquest llibre ha estat el seu major èxit, s’ha traduït a diverses llengües i  fins i tot ha estat adaptat a la petita pantalla.

    Els Misteris de la cuina dels Kamogawa és un llibre pausat i sense sobresalts que ens farà gaudir de petits històries quotidianes amb la cuina japonesa com a element vertebrador.

    Recomanat per la Biblioteca Barceloneta-La Fraternitat

    14/05/2024
  • A DeltaGabi Martínez, l'autor d'aquest meravellós llibre, ens retrata la seva vivència d'un any a l'illa de Buda. Amb unes descripcions precioses de l'espai que l'envolta: la casa, el nom de la qual és la Pantena, el terreny, el mar i també de les relacions personals que s'estableixen entre els habitants d'aquesta terra, ens podem fer una molt bona idea de com és la vida en aquesta zona del delta del riu Ebre. Sense deixar d'esmentar la relació que té el propietari de l'illa amb l'administració, amb els gestors del Parc Natural i els ecologistes, amb els caçadors... Durant tot el llibre es pot copsar la preocupació per l'aparició d'una gran tempesta com el Glòria i que ho faci desaparèixer tot. Amb la lectura, te n'adones realment que és una zona molt feble i que el canvi climàtic hi afecta de valent. Si no s'hi intervé, en pocs anys desapareixerà com han desaparegut tants altres deltes del món.

    Només cal llegir el fragment que segueix per veure la manera de narrar i el coneixement de Gabi Martinez de l'entorn.

    "Despierto de manera natural después de ocho horas de sueño, cuando en la ciudad venía durmiento cinco o seis. Por el tejado camina algún pájaro grande. En el límite del arrozal hay tres moritos alineados que no me detectan tras la ventana. Entre el cristal entelado por el vaho y la malla antimosquitos, puedo contemplar con calma cómo les sobrevuelan bandadas de gorriones que se apiñan en el cañaveral añadiendo sus estrepitosos trinos a un abanico musical que combina el canto templado con chillidos y graznidos, el renqueo leve de aves que parecen motorizadas, la cadencia conservadora, el gorjeo semianciano, el refilo... La biodiversidad está en el aire, y el río no se queda atrás." pàg. 48

    Gabi Martínez aconsegueix transmetre clarament que cal preservar els espais naturals amb tots els seus habitants. Amb els recursos de la liternatura, teniu a les mans un gran reportatge basat en la realitat, però al mateix temps carregat de ficció.

    Recomanació de Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    14/05/2024
S'estan mostrant 61-80 de 8598 resultats
Pàgina de 430