Libraries recommend

  • Estalvia, és gratis :

    Gelpí, Irene

    Barcelona : Columna, 2013

    Irene Gelpí ens presenta un manual amb consells senzills per estalviar en tots els àmbits de la nostra vida quotidiana. L'autora entén que l'estalvi econòmic i energètic millorarà el nostre benestar personal. Perquè si aprenem a viure d'una forma més austera, a part de no haver de patir tant per arribar a fi de mes, ens sentirem més lliures, menys esclaus de les nostres possessions i (presumptes) «necessitats».

    Fàcil i pràctic, i dividit per temes i per zones de casa (estalvi a la llar, estalvi d'aigua, d'energia, en els telèfons, cura personal, roba i calçat, neteja, compra,...), Estalvia, és gratis ens ensenya que la clau de l'autèntic estalvi econòmic i energètic està en petits gestos quotidians.

    L'autora dóna consells per fer possible que tots els qui volem estalviar sense alterar el nostre estil de vida.

    Irene Gelpí (Barcelona, 1962) és especialista en salut i nutrició. Amb una llarga trajectòria dedicada a l'atenció humana, porta a terme diverses activitats, entre les quals la de reflexòloga i terapeuta. És autora de La cuina vegetariana (2003), La cuina àrab (2004), A la cuina tot s'aprofita (2008), Guía práctica de salud y nutrición i Les millors receptes de la cuina vegetariana (2009).


    Més informació:
     




    Entrevistes a Irene Gelpí :

     


    Irene Gelpí
     


    Recomanat per Yolanda Villalón. Bib. Josep Mateu i Miró de Castellbisbal

    03/07/2013
  • En la casa

    Barcelona : Cameo, cop. 2013

    És poderosa la ficció literària? Pot arribar a canviar les nostres vides? En la casa respon a aquestes dues preguntes amb un sí rotund, demostrant, a més, que les històries per fascicles conserven tot el seu poder d'atracció per enganxar el lector.

    Germain, un professor de literatura d'institut de mitjana edat, està desesperat per la ínfima qualitat que mostren les redaccions que encarrega als seus alumnes. Tot fa pensar que les seves ganes d'ensenyar fa temps que se n'han anat en orris, en vista dels pobres resultats i mínima motivació que obté. Però un alumne nou, Claude, cridarà la seva atenció en fer-li un retrat precís per escrit de l'avorrida vida familiar del seu amic Rafa, i de la fascinació que sent per la mare d'aquest.

    Germain començarà a fer de pigmalió de Claude, tot donant-li lectures dels clàssics de la literatura, i rebent a canvi nous lliuraments de les seves aventures a casa del Rafa. Aviat la realitat i la ficció s'aniran confonent en la ment de Germain, empès per la història i les seves ganes de saber-ne més, mentre que Claude anirà teixint una teranyina en la que cauran tots els personatges del drama.

    Basada en una obra del dramaturg espanyol Juan Mayorga, "El chico de la última fila", la pel·lícula parla de la vida insulsa a algunes famílies de classe mitjana, de l'atracció adolescent per les dones madures i del poder dels relats ben explicats, però també del poder que podem atorgar a un manipulador que només busca el benefici propi i va deixant cadàvers al seu pas.

    Ozon trama hàbilment una història que creix en intriga fins al sorprenent final, recolzat en les meritòries interpretacions de Fabrice Lucchini, Emmanuelle Seigner i la molt francesa –aquí- Kristin Scott-Thomas. En la casa va guanyar la Conxa d'Or a la millor pel·lícula i millor guió a Sant Sebastià 2012, el premi FIPRESCI al Festival de Toronto i va obtenir 6 nominacions als Cèsar.

    Més informació:

    Recomanat per Jaume Felipe. Bib. Maria Àngels Torrents de St. Pere de Riudebitlles

    27/06/2022
  • Agua: un mundo sediento

    Barcelona : RBA, 1997-

    Edició especial del mes d'abril de 2010 de la revista National Geographic: Agua: un mundo sediento, examina els reptes locals i globals dels recursos d'aigua dolça del nostre planeta captada per una selecció de fotografies que posen de relleu la importància de l'aigua dolça a les nostres vides i com la disminució d'aquest preciós recurs està afectant les comunitats locals de tot el món. Els reportatges es centren en : la disponibilitat del recurs davant un augment de població i l'afectació del canvi climàtic, el gran desglaç de l'altiplà del Tibet que alimenten els grans rius asiàtics, les aigües sagrades: l'aigua com a font de vida i causa de mort, la mancança d'aigua potable, els corrents silenciosos: la fauna d'aigua dolça en perill, i la darrera gota: desig front necessitat. També podem consultar un mapa suplement dels rius del món i del consum d'aigua en la producció d'aliments.


    Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
     

    02/11/2015
  • Sopes fredes i calentes

    Quadrada, Mariona

    Valls : Cossetània, 2011

    No saps què fer de primer plat ara a l'estiu? Prepara unes bones sopes i en tindràs per uns quants dies. Sopes fredes i calentes és un llibre de la Mariona Quadrada amb fotografies de Josep Borrell. Unes imatges espectaculars i que ja t'obren les ganes de cuinar i menjar.

    S'ofereix una guia de propostes del menjar de cullera, ja siguin per a temps d'hivern o d'estiu. Hi trobareu sopes i cremes que abriguen receptes amb un pòsit de tradició, com les escudelles i les sopes de pa, però també plats recents, com les barreges de verdures amb iogurt. O altres de cuina clàssica amb gustos potents de caldos de peix i de carn, pensats amb tota la cura dels plats que duren per sempre. Per aquests dies també trobem: puré de verdures amb dauets, sopa de pernil, l'escudella d'estiu, salmorejo, gaspatxo de síndria entre molts altres.

    Aprofiteu l'ocasió i disfruteu cuinant i observant les fantàstiques fotografies. Aquest llibre és el quart títol de la col·lecció Amb Gust de Mediterrani.

    El llibre, de l'editorial Cossetània, ha rebut el guardó de la Guia Gourmand al millor llibre de cuina amb fotografies.

    Més informació:
     


     

    Recomanat per Íngrid Plaza. Bib. d'Artés

    02/11/2015
  • Viaje a Italia

    Goethe, J. W.

    Barcelona : Zeta Bolsillo, 2009

    Teniu pensat viatjar a Itàlia? us recomanem la lectura d'un dietari de viatge d'un poeta, novel·lista, pensador, dramaturg:  Johann W. Goethe, qui durant els anys 1786-87 va fer una bona volta per Itàlia: Milà, Piacenza, Parma, Mòdena, Bolonya, Florència, Siena, Arezzo. Assís, Spoleto, Roma, Nàpols, Pompeia, Sicília...  amb un llenguatge planer, de fàcil lectura, Goethe repassa l'art italià, la cultura, els costums, la literatura.... Si disposeu de temps, podeu fer la mateixa ruta i anar llegint a mesura que avanceu. És un llibre del tot autobiogràfic, que ens permet de pas conèixer més a fons aquest escriptor.


    Recomanat per Montse Serra. Bib. de Moià

    02/11/2015
  • ¡Supere el no!

    Ury, William

    Barcelona : Gestión 2000 ; DL 2011

    L'autor, un fantàstic mediador i assessor de polítics, empresaris i conflictes bèl·lics, director associat del "Harvard Negotation Project", un projecte que té com a missió millorar la teoria i la pràctica de resolució de conflictes i la negociació. És un reconegut conferenciant i redactor d'articles per a diaris i revistes de prestigi. Entre les seves obres destaca "Obtenga el sí"també disponible a les biblioteques.

    En moltes ocasions hem de saber dir que no, però en moltes altres també hem d'acceptar que el no ens el diguin a nosaltres, és el que intenta ensenyar-nos el senyor William Ury, tàctiques que ens seran útils, tant a l'empresa com a la vida quotidiana. L'estratègia que ens proposa es basa en una negociació pacífica, intentant portar a la persona oponent al nostre terreny mitjançant el diàleg i la comprensió; ens dóna també pautes per a l'èxit personal i laboral.

    Llegir aquest llibre no us deixarà indiferents, és un tema interessant i aplicable    perfectament avui en dia, escrit amb cura i definint molt bé els conceptes claus per a una bona negociació. Sort!

    Recomanat per Marta Maroñas. Bib. Can Mulà de Mollet del Vallès

    02/11/2015
  • Versió satírica dels esdeveniments que van envoltar l'invasió de l'Iraq el 2003.

    Durant una entrevista, el Ministre d'Afers Internacionals britànic declara "accidentalment" que tota guerra sempre és "imprevisible". Aquesta imprudència coincideix amb la visita d'alts càrrecs nord-americans (entre ells, la del general interpretat per James Gandolfini) que aprofiten l'ocasió per iniciar, enmig d'uns diàlegs tan delirants i absurds com els seus càrrecs i atribucions i atravessant uns passadissos (els del poder) plens de traïcions, estraperlo i cops baixos continus, una guerra.

    Amb un ritme frenètic i un guió de gran intel·ligència, ens demostra en un to de sàtira ferotge que és darrera els entramats dels escenaris de la política on realment es prenen les decisions fonamentals. Una cosa era jugar a la política quan el destí de la humanitat depenia de qui era el primer que pitjava el botó vermell, i l'altra és fer-ho en un món on tot és molt més complexe, on els interessos mediàtics poden jugar un paper clau en el destí dels estats i on els veritables sistemes de poder són a l'ombra.

    In the loopés la primera pel·lícula com a director d'Armando Ianucci, nascut a Glasgow (Escòcia) el 28 de novembre de 1963. D'ascendència italiana per part de pare, és un escriptor, director i actor de comèdia, forjat a la televisió britànica, a més de productor de ràdio. Tot i la seva intensa activitat en aquests dos mitjans, és relativament poc conegut entre el públic britànic. The Daily Telegraph el descriu com a "l'home dur de la sàtira política", i és conegut sobretot a la ràdio per la sèrie On the hour i a la televisió per les sèries The Day Today i The Thick of It.

    Presentada al Festival de Sundance, participa de la mateixa línia estilística que The Thick of It. Molt ben rebuda tant per la crítica com pel públic a ambdues bandes de l'Atlàntic, va optar a l'Òscar el 2010 en la categoria de Millor Guió Adaptat.


    Recomanat per Núria Perarnau. Bib. Les Corts- Miquel Llongueras de Barcelona

    02/11/2015
  • Los Muertos vivientes

    Kirkman, Robert

    Barcelona : Planeta DeAgostini, 2005

    Terror al prestatge virtual de còmics! Han arribat Los Muertos vivientes, la sèrie de Robert Kirkman sobre els temibles zombis, cadàvers animats desproveïts de sentiments i emocions, a qui només impulsa una ànsia incontenible per devorar carn humana.

    Per desgràcia seva, no és gaire la que els ha quedat a l'abast després de l'apocalipsi, punt on aquesta història comença. Només la d'un grapat de supervivents, conduits per l'inefable agent de policia Rick Grimes, que es veuran avesats a patir una existència dura i cruel únicament per tal de conservar les vides.

    De fet, és aquest el tema principal tant del còmic, com de la coneguda sèrie de televisió (The Walking dead), que s'ha originat a partir d'ell: la manera com persones normals i corrents encaren el final del món tal i com el coneixem, i els canvis que experimenten els seus caràcters i les relacions que s'hi estableixen.

    A aquest factor psicològic, amb què tothom es pot identificar, cal sumar per entendre l'èxit i la longevitat de la sèrie, la impecable factura tècnica i artística que l'acompanya: un dibuix sobri, en blanc, negre i grisos (excepte les portades), que va començar Tony Moore i que va continuar Charlie Adlard, dos artistes solvents amb experiència sobrada.

    Teniu en compte que ja n'hi ha més de cent núm., editats de Los Muertos vivientes, o sigui que qui s'enganxi a la sèrie té força feina per endavant. Per una primera presa de contacte, us recomanem el v. 1, titulat Días pasados (Days gone bye), editat en castellà per Planeta DeAgostini, que inclou els sis primers núm. Pels que vulguin anar "avançant", també poden ser recomanables les edicions integrals, de la mateixa editorial, que inclouen vint-i-quatre núm. cadascuna (són totxos d'unes sis centes pàgines i n'hi ha tres de moment).

    Comparar el còmic amb la sèrie de televisió o a l'inrevés és inevitable i no deixa de ser un tema espinós. Val a dir que  els que esperin una reproducció sortiran escaldats, això està més que clar. Hi ha un fil conductor comú indubtable, però la veritat és que cadascuna va per lliure: personatges que apareixen en una ni tan sols surten en l'altra, les relacions entre ells varien,  els que han de morir no es moren i els que s'han de salvar no se salven, etc. En opinió de qui subscriu no cal esquinçar-se les vestidures: les diferències suposen un factor més d'interès i ho fan més divertit quan més xocants resulten.

    Més Informació:

    The Walking dead (comic series)

    Zona negativa

    Recomanat per Francesc Pujol. B. Can Casacuberta Badalona

    02/11/2015
  • Corpus del patrimoni culinari català

    Barcelona : La Magrana, 2011

    Saps com preparar una coca de Sant Joan? Coneixes el secret d'un bon empedrat? Com prepararies un arròs a la cubana? Totes aquestes respostes i molt més les trobaràs al receptari més complet de la gastronomia catalana fet fins ara, el Corpus del patrimoni culinari català.

    S'han recopilat més de 1.136 entrades numerades, ordenades alfabèticament i classificades segons el tipus de plat; totes elles formen part de la història de la gastronomia de Catalunya. És una obra editada per l'Institut Català de la Cuina la qual també inclou un glossari amb paraules tècniques relacionades amb el món de la gastronomia.

    Així doncs, ofereix als bons amants de la cuina, tan aficionats com professionals de l'àmbit, un inventari exhaustiu, útil, entenedor dels plats tradicionals catalans. Aquest llibre es concebut i constituït de manera col·lectiva gràcies a l'esforç i dedicació de moltes persones particulars, institucions, restaurants, cuiners,... de Catalunya.


    Més informació:

     

    Recomanat per Íngrid Plaza. Bib. d'Artés

    02/11/2015
  • La Ciència i la vida

    Fuster, Valentí

    Barcelona : Rosa dels Vents, 2008

    La ciència i la vida es un intercanvi de reflexions i preguntes entre dos personatges tan rellevants com José Luis Sampedro, escriptor i pensador que ens va deixar recentment i Valentí Fuster, eminent cardiòleg, sobre la salut com estat d'equilibri corporal, emocional i social.

    Tracten el cos humà com un símil, a petita escala, de la societat: no fer cas a un problema, pot fer que una persona o que tota una societat arribi al col · lapse.

    Segons Valentí Fuster, Estem vivint en un món molt accelerat en què, com a contrapartida, l'home està actuant de forma passiva. En altres paraules, és un món súper accelerat en què no hi ha temps per a la reflexió. Aquesta afirmació està vinculada a la seva hipòtesi de societat infartada, amb la  que explica que fa 500 anys no existia l'infart el qual relaciona directament amb la tecnologia i la societat de consum. La manca de domini sobre la situació i sobre un mateix és el que condueix a les situacions d'estrès.

    En el diàleg ens ofereixen també tres premisses per assolir la felicitat:

    1. trobar-nos a nosaltres mateixos i invertir en el nostre talent,
    2. ser conscients d'estar complint el nostre deure,
    3. tenir la generositat d'aportar alguna cosa a la societat.
       

    Un assaig per assaborir i reflexionar aprofitant l'estiu!

     

    Recomanat per la Bib. Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat

    02/11/2015
  • Safe as milk

    Captain Beefheart

    London : Rev-Ola, p. 1968

    Fins i tot els gèneres més tradicionals són permeables a innovacions íntimes, penetrants. Don Van Vliet (1941-201), conegut mundialment com Captain Beefheart, va aconseguir erigir una obra que clava la pèrtiga en el country per fer-la saltar pels aires, aterrant sobre la psicodèlia, el rock i, principalment, l'esperit freak. Les lletres abunden en temes inclassificables, la seva actitud interpretativa està fora de tota pose i la originalitat de la producció el col·loca al calaix dels que no tenen calaix.

    Aquest disc, Safe as milk, és una bona mostra de la seva estètica singular.


    Recomanat per Julián Figueres. Bib. Vapor Vell de Barcelona
     

    02/11/2015
  • En la casa

    Barcelona : Cameo, cop. 2013

     

    És poderosa la ficció literària? Pot arribar a canviar les nostres vides? En la casa respon a aquestes dues preguntes amb un sí rotund, demostrant, a més, que les històries per fascicles conserven tot el seu poder d'atracció per enganxar el lector.

    Germain, un professor de literatura d'institut de mitjana edat, està desesperat per la ínfima qualitat que mostren les redaccions que encarrega als seus alumnes. Tot fa pensar que les seves ganes d'ensenyar fa temps que se n'han anat en orris, en vista dels pobres resultats i mínima motivació que obté. Però un alumne nou, Claude, cridarà la seva atenció en fer-li un retrat precís per escrit de l'avorrida vida familiar del seu amic Rafa, i de la fascinació que sent per la mare d'aquest.

    Germain començarà a fer de pigmalió de Claude, tot donant-li lectures dels clàssics de la literatura, i rebent a canvi nous lliuraments de les seves aventures a casa del Rafa. Aviat la realitat i la ficció s'aniran confonent en la ment de Germain, empès per la història i les seves ganes de saber-ne més, mentre que Claude anirà teixint una teranyina en la que cauran tots els personatges del drama.

    Basada en una obra del dramaturg espanyol Juan Mayorga, "El chico de la última fila", la pel·lícula parla de la vida insulsa a algunes famílies de classe mitjana, de l'atracció adolescent per les dones madures i del poder dels relats ben explicats, però també del poder que podem atorgar a un manipulador que només busca el benefici propi i va deixant cadàvers al seu pas.

    Ozon trama hàbilment una història que creix en intriga fins al sorprenent final, recolzat en les meritòries interpretacions de Fabrice Lucchini, Emmanuelle Seigner i la molt francesa –aquí- Kristin Scott-Thomas. En la casa va guanyar la Conxa d'Or a la millor pel·lícula i millor guió a Sant Sebastià 2012, el premi FIPRESCI al Festival de Toronto i va obtenir 6 nominacions als Cèsar.


    Tràiler En la casa

     

     

    Web oficial de la pel·lícula

    Roda de premsa de En la casa a Sant Sebastià

    Juan Mayorga a la Viquipèdia

     

    Recomanat per Jaume Felipe. Bib. Maria Àngels Torrents de St. Pere de Riudebitlles

     

    02/11/2015
  • Irene Gelpí ens presenta un manual amb consells senzills per estalviar en tots els àmbits de la nostra vida quotidiana. L'autora entén que l'estalvi econòmic i energètic millorarà el nostre benestar personal. Perquè si aprenem a viure d'una forma més austera, a part de no haver de patir tant per arribar a fi de mes, ens sentirem més lliures, menys esclaus de les nostres possessions i (presumptes) «necessitats».

    Fàcil i pràctic, i dividit per temes i per zones de casa (estalvi a la llar, estalvi d'aigua, d'energia, en els telèfons, cura personal, roba i calçat, neteja, compra,...), Estalvia, és gratis ens ensenya que la clau de l'autèntic estalvi econòmic i energètic està en petits gestos quotidians.

    L'autora dóna consells per fer possible que tots els qui volem estalviar sense alterar el nostre estil de vida.

    Irene Gelpí (Barcelona, 1962) és especialista en salut i nutrició. Amb una llarga trajectòria dedicada a l'atenció humana, porta a terme diverses activitats, entre les quals la de reflexòloga i terapeuta. És autora de La cuina vegetariana (2003), La cuina àrab (2004), A la cuina tot s'aprofita (2008), Guía práctica de salud y nutrición i Les millors receptes de la cuina vegetariana (2009).

    Entrevistes a Irene Gelpí :

     

    Recomanat per Yolanda Villalón. Bib. Josep Mateu i Miró de Castellbisbal

    02/11/2015
  • Les Filles de Hanna

    Fredriksson, Marianne

    Barcelona : Edicions 62/Emecé, 1998

    "Els pecats dels pares persegueixen els fills fins a la tercera generació, o fins la quarta i tot".

    D'aquesta manera tan colpidora Marianne Frederiksson ens presenta la seva novel·la més coneguda, una crònica de l'itinerari vital de les tres dones d'una família que pertanyen a tres generacions diferents.

    Així, en una freda habitació d'hospital, davant del llit de la seva mare que jeu senil en l'ocàs de la vida, Anna és conscient per primera vegada del poc que coneix a la seva progenitora. Decideix doncs, valent-se d'uns diaris i unes fotos de família, emprendre un viatge cap al passat amb la intenció de descobrir els fets més importants que van determinar l'existència de Johanna i de Hanna, mare i àvia, a la recerca d'aquestes senyals ocultes, aquests codis secrets que, passant de generació en generació, modelen la nostra identitat sense que a penes tinguem consciència; una autència herència familiar.

    Tres dones Hanna, l'àvia; Johanna, la mare i Anna, la néta, que et van captivant a mesura que vas llegint el llibre i on l'autora no només presenta un minuciós retrat individual de cadascuna d'elles, amb les seves passions i contradiccions més íntimes, sinó que també és una profunda reflexió sobre l'amor i el paper de les dones en el món.

    Tres dones, que tot i tenir com a teló de fons la societat sueca, no deixa de ser un retrat molt acurat de tres generacions de dones que van viure tres èpoques molt diferents en l'evolució de la història europea contemporània.

    Al finalitzar la lectura del llibre et queda un regust de boca pensant que tots tenim una imatge de la nostra mare o àvia i que si coneguéssim el seu veritable passat, no les històries que ens expliquen, i el temps que els hi va tocar viure potser seríem més conscients de qui som realment, seríem més conscients dels nostres codis secrets que passen de generació en generació i configuren, fins a cert punt, la nostra família.

    Una lectura molt recomanable on extreus la lliçó que mai hi ha que jutjar a ningú i que cadascú reacciona de manera molt diferent davant d'esdeveniments molt semblants, malgrat el moment històric que s'estigui vivint. 

    Recomanat per Núria Samper. Bib. Masquefa.

    02/11/2015
  • Guia de rutes indianes de Catalunya

    Cabré, Tate

    Valls : Cossetània, 2011

    Mireia Olivé i Tate Cabré són periodistes i fundadores del Cercle d'Amistat Cuba-Catalunya,  a través del qual promouen el coneixement i la divulgació del ric llegat cultural dels indians a Catalunya.

    L'objectiu del llibre és constituir-se com el primer catàleg de patrimoni indià de Catalunya, un catàleg pràctic, amè i sobretot engrescador que esdevé una completa  guia turística i divulgativa  per a neòfits i també per a coneixedors del tema.  

    Aquesta guia ens proposa 23 rutes culturals per tot el litoral català, rutes que es poden fer a peu, amb cotxe o amb bicicleta seguint el ric patrimoni "americà"  i el testimoni de les aventures  d'aquells que van marxar a fer "les amèriques" a finals del segle XIX i van tornar enriquits o no a Catalunya.

    Les rutes van des del Baix Camp fins a l'Alt Empordà i recullen el patrimoni arquitectònic de cases senyorials, porxades colonials, palauets, jardins,  masos,topònims i també imatges de plaques de carrer, escultures,  anècdotes....

     

    Més informació:

     

    Recomanat per Eva Leucó. Bib. Antoni Pladevall i Font de Taradell

    02/11/2015
  • Ubuntu!

    Lundin, Stephen C.

    Barcelona : Alienta, DL 2010

    Una nova manera de fer, una filosofia que ve de l'Àfrica aplicada al món del treball, UBUNTU significa "humanitat cap als altres", això és el que ens explica aquesta fantàstica faula sobre el treball en equip.

    Escrit per dos grans experts; Stephen Lundin, consultor i motivador d'empreses com 3M o Microsoft, coautor del conegut "best seller" "Fish" i Bob Nelson un reconegut "coach" d'Estats Units, junts han desenvolupat aquesta filosofia que canviarà la teva perspectiva del treball.

    Tracta la història de John Peterson, és el nou cap de departament d'una empresa de finances, té sota les seves ordres un equip desmotivat, poc treballador i disgustat, davant la impotència que li provoca la situació decideix assumir tota la feina que els seus treballadors no fan. Hi ha però, una persona del seu equip que decideix ajudar-lo, un africà que li explica la filosofia Ubuntu del seu país, una manera molt especial d'enfocar el treball en equip, basada en el respecte mutu, la sinceritat, la cooperació i la humanitat. No explicarem com acaba l'empresa, això ja ho descobrireu quan llegiu el llibre, bona lectura!
     

    Recomanat per Marta Maroñas. Bib. Can Mulà de Mollet del Vallès

    02/11/2015
  • El Secret del meu turbant

    Ghulam, Nadia

    Barcelona : Columna, 2010

    Aquesta és la primera novel·la de Nadia Ghulam, una jove nascuda a Kabul l'any 1985 que, en col·laboració amb la periodista Agnès Rotger (1973), va decidir escriure aquesta versió novel·lada de la seva pròpia historia. L'obra ha estat guanyadora del "Premi Prudenci Bertrana" de l'any 2010.

    La Nadia Ghulam és una afganesa a la casa de la qual, durant la guerra civil d'Afganistan, va caure una bomba que li va causar greus ferides i cremades. Quan va sortir de l'hospital, el règim talibà s'havia instaurat a l'Afganistan. Per poder treballar i alimentar la seva família, va prendre una decisió radical: fer-se passar per home. Anys més tard, una ONG decideix portar-la a Catalunya, on s'instal·la amb una família que l'ha acollida i, gràcies a ells, pot dedicar-se a estudiar, la il·lusió més gran de la seva vida.

    La història novel·lada però real de la Nadia és colpidora. El relat de la seva experiència resulta enriquidor i aterridor. Enriquidor perquè et fa sentir el coratge immens que li va permetre sobreviure a ella i la seva família en circumstàncies extremes, i aterridor perquè assistim en primera persona als terribles patiments a què la Nadia es va veure sotmesa per culpa d'una guerra de la qual en va rebre conseqüències físiques i morals. Et fa veure ben clar la nostra situació privilegiada, que contrasta radicalment amb la misèria, la violència i la discriminació social que ha sofert ella. Un relat que et transmet una sèrie de valors i coneixements que no s'obliden mai. Molt recomanable pels amants de les històries basades en fets reals.


    Més informació: 
     



    Entrevista amb Nadia Ghulam

     


    Recomanat per la Bib. Santa Margarida de Montbui.

    16/11/2017
  • Bon cop de falç!

    Gasch i Pou, Ramon

    Barcelona : Columna, 2011

    Bon cop de falç és un novel·la que ens apropa una mica més al nostre país: ens transporta al difícil segle XVII, amb la guerra entre les monarquies espanyola i francesa i amb Catalunya com a escenari dels combats. L'obra, escrita a dues mans per Ramon Gasch i Andreu González, va ser guardonada amb el premi Nèstor Luján de novel·la històrica.

    El 1640 esclata la Guerra dels Segadors a Catalunya. Les terres catalanes cansades dels abusos del rei de Castella planten cara i s'acaben revoltant. Al mas de can Martí s'hi allotgen un grup de soldats castellans. Un malaurat incident capgira la vida d'en Joan i desencadena una sèrie d'esdeveniments funestos. El destí l'obliga a fugir cap a Barcelona, on hi crea una milícia que arriba a ser molt respectada per les seves accions, tant que, finalment, el braç militar de la Generalitat necessitarà la seva ajuda per contribuir a la lluita contra l'exèrcit enemic. No obstant, hi ha un rerefons en les intencions del jove Joan ja que el mou el desig de venjança contra l'oficial que va pertorbar la pau del seu mas.

    Tant els raonaments dels personatges, com els paisatges, ens conviden a sentir-nos part de la narració en tot moment. Els autors ens fan viure un període de gran violència a Catalunya, en el qual la presència constant de tropes estrangeres fa que la vida de les persones tingui molt poc valor. Els catalans son víctimes de tota mena d'abusos i, davant d'això, persones com en Joan Martí, el protagonista, es veuen obligades a entrar dins l'espiral de violència per lluitar contra els enemics de la terra.

    Us convidem a viure'n l'experiència. 


    Més informació:
     



    Pàgina web oficial de Ramon Gasch



    nosaltresllegim.cat



    Facebook 
     

    Recomanat per Lluís Ardèvol. Bib. Igualada

    02/11/2015
  • Metafísica dels tubs

    Nothomb, Amélie

    Barcelona : Columna, 2001

    Amélie Nothomb és una escriptora belga que sorprèn sempre pel seu estil original. De ben petita donat que el seu pare era diplomàtic, va viure força anys al Japó, Xina, Estats Units, Birmània... cosa que sempre ha reflectit en les seves novel·les.

    Va començar a escriure el 1992 i el 2000 va publicar Metafísica dels Tubs.
    És junt a Estupor i tremolors, publicada al mateix any, de les novel·les on dóna a conèixer els contrastos –des del punt de vista occidental- amb el món oriental.

    A Metafísica dels tubs l'autora explica la vida d'una família europea al Japó. La narradora és la protagonista: una petita nounada que explica les efemèrides de la família des que ella neix fins que acompleix els 3 anys. Això porta situacions i punts de vista força hilarants i divertits com per exemple, des que ella aprèn a parlar i els seus neguits per fer-ho o la relació amb les seves mainaderes.

    És també una de les seves poques novel·les amb trets autobiogràfics.


    Més informació:
     



    Entrevista al programa "Silenci" del canal 33.



    Recomanat per Noemí Borràs. Bib. Piera

    02/11/2015
  • Guia xafardera de Catalunya

    Magriñà, Anna-Priscila

    Barcelona: Angle, 2012

    Som els catalans xafarders de mena? Aquesta qüestió se la va plantejar un bon dia l'autora d'aquesta novetat editorial presentada per Angle Editorial. D'aquesta manera la periodista reusenca Anna-Priscila Magriñà va tenir el bon criteri d'escriure un llibre que recull, no xafarderies dels populars personatges mediàtic catalans, sinó ben al contrari, històries i curiositats del territori i la història de Catalunya, i que se'ns dubte farà créixer el nostre sentiment "tafaner" per anar descobrint a les pàgines de la "Guia xafardera de Catalunya" fins a 78 històries que poden donar resposta a les inquietuds "xafarderes" dels catalans.

    Si voleu descobrir de on ve una paraula tan catalana com "estalviar", quina relació tenen les barretines amb el mal d'esquena, què vol dir pagar a la catalana, on es pot buscar or en aquestes terres, o què té a veure el cobrador del frac amb la reconquesta catalana, aquest és el vostre llibre per a les vostres lectures particulars.

    Anna-Priscila Magriñà, (Reus, 1983,) ha recollits les millors històries i curiositats del territori i la història catalana, i s'ha endinsat en la nostra vida quotidiana; ha analitzat les icones i símbols del país; ha tastat la nostra gastronomia, les creacions genials, i s'ha fixat en el particular erotisme i tarannà propi dels catalans. I ho fa des de la prehistòria, quan els dinosaures campaven per Catalunya, passant per l'invent del pa amb tomàquet o l'ase català, considerada la millor raça del món.


    Més informació:
     



    Pàgina de l'editorial Angle. Guia xafardera de Catalunya.


    Recomanat per la Bib. Verge de Montserrat d'el Bruc

    02/11/2015
S'estan mostrant 7541-7560 de 8600 resultats
Pàgina de 430