Libraries recommend

  • El projecte artístic més ambiciós de Sara Rubayo, la historiadora de l'art que ha revolucionat els museus a Espanya: una recopilació exhaustiva de totes les dones pintores des de l'Antiguitat fins al segle XVII.
    Parlem dels artistes des del segle VI a. C fins al XVII: són molts segles d'història, segur que recordes algun nom. Però qui et venen al cap? Quants homes? Quantes dones?
    Pintores vol. 1 sorgeix de la necessitat de trobar a les dones de la història de l'art per a poder pintar una imatge completa del desenvolupament artístic al llarg dels anys. Des de la premissa «totes dins i cap fora», Sara Rubayo posa llum sobre totes aquelles dones que es van dedicar a l'art.
    Si bé la història de l'art només sembla contemplar a les dones com a muses o com a pintores de poc talent, aquest tom té com a objectiu donen la volta en saber convencional: recuperen de l'oblit a artistes de les quals a penes hem sentit parlar perquè hi ha molt poca informació sobre elles.
    Perquè per breu que hagi estat la seva història, cada artista es mereix el degut reconeixement i la seva obra ha de tenir el seu lloc en el coneixement popular.

    Quan un visitant entra en el Museu del Prado, espera veure Les Meninas de Diego Velázquez, no les natures mortes de Clara Peeters, malgrat pertànyer al mateix estil artístic, i tenir un incalculable valor històric.
    Pintores vol. 2 pretén donar resposta al buit de coneixement que té la història de l'art: les dones artistes. No és que no les coneguem perquè no existissin, sinó perquè van ser menyspreades artísticament i oblidades històricament.
    En aquest tom, que comprèn tot el segle XVIII, Sara Rubayo aporta una nova perspectiva a la història de l'art perquè puguis donar-li el merescut reconeixement a totes aquelles dones que han contribuït a la nostra cultura amb el seu talent.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    03/05/2024
  • Déu anuncia a Moisès que no podrà alliberar els hebreus d’Egipte si no és fent ús de la força. Partint d’aquest comunicat, i assenyalant la incongruència respecte al manament «No mataràs» que Déu també dona al profeta, el filòsof Bernat Dedéu reflexiona sobre les conseqüències polítiques de l’assassinat. Segons Dedéu, es tractaria d’unes implicacions que trobaríem a la base dels grans pensadors contractualistes occidentals, com són Thomas Hobbes i Jean-Jacques Rousseau.

    Només l’home nietzschià, el llibertí i el suïcida s’escaparien del gran pacte que cadascú de nosaltres fa amb l’Estat: cedir-li la capacitat individual de matar per evitar la temptació d’aniquilar-nos els uns als altres. Una anàlisi filosòfica dels orígens de la pau social i d’aquest manament que avui dia gaudeix del màxim consens legal i ètic.

    La sèrie Deu Manaments vol repensar els grans temes de la contemporaneïtat seguint el fil conductor del decàleg. Amb una mirada fonda i actual, responent a problemàtiques d’avui, lluny de qualsevol confessionalisme.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Muncipals 

    03/05/2024
  • L’adulteri pot ser el que ha sigut sempre segons el diccionari normatiu, és a dir, la «violació de la fidelitat conjugal». Ara bé, per la poeta Blanca Llum Vidal, també pot ser altres coses: un indici d’un problema que batega al fons de la nostra organització social i fins i tot un mecanisme per sanar-lo; una ocasió per posar en qüestió els rols de gènere; una experiència per explorar l’impacte dels cossos en contacte (que sempre hem llegit per contrast amb dues ànimes que es troben). Amb un estil poètic i abassegador, Vidal reinterpreta els versos polítics de Brossa, la sorprenent història de la poeta Marina Tsvetàieva i les narratives dissidents de Víctor Català. Un text subversiu que explora les conseqüències polítiques i socials d’entregar-se al sexe més enllà del matrimoni.

    La sèrie Deu Manaments vol repensar els grans temes de la contemporaneïtat seguint el fil conductor del decàleg. Amb una mirada fonda i actual, responent a problemàtiques d’avui, lluny de qualsevol confessionalisme.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    03/05/2024
  • Daniel Goleman va revolucionar la forma com concebem la intel·ligència. Ara, revela mètodes pràctics per a utilitzar aquests recursos interns i aconseguir un estat òptim d'alt rendiment i satisfacció.
    Daniel Goleman i Cary Cherniss revelen com la intel·ligència emocional pot ajudar-nos a tenir un gran dia, tots els dies. Expliquen com aconseguir d'una manera realista la satisfacció, treballant de manera constant en un nivell òptim. Basats en la recerca sobre com centenars de persones construeixen l'arquitectura interna d'un bon dia productiu, els autors descriuen de quina manera se sent un estat òptim i mostren com la intel·ligència emocional és la clau per al nostre millor rendiment personal o laboral.
    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    03/05/2024
  • Com molts grans pintors del segle XIX, Ingres escrivia sobre l'art. Ho feia en quaderns desordenats, en esborranys de cartes de negocis, en comptes de despeses, en paperots dispersos enmig d'altres papers, però que junts conformen una de les obres sobre estètica més significatives de la modernitat.

    Va ser el seu alumne Henri Delaborde qui va recollir, en 1870, els pensaments deixats pel mestre. 

    Procedents, doncs, de fonts diverses, i no obstant això singularment coherents, en ells neix una reflexió sobre l'art que té en igual mesura el sentit de l'eternitat i el sentiment de la vida, el ressò del llenguatge confidencial i la vocació de l'absolut. No estem davant d'un tractat o a una obra sistemàtica, sinó davant d'una sort d'aforismes que capturen una intuïció, davant reflexions sobre la pintura desenvolupades enmig dels alumnes, mentre es mou entre els cavallets, dona explicacions davant del model i corregeix els treballs. No obstant això, poques pàgines contenen com aquestes, tanta tensió metafísica, amb un Ingres al marge dels clixés, que fa un elogi de la puresa de la línia, però també de l'emoció en pintura, una mística del Bell; que ens parla no de l'art del seu temps, sinó de l'art atemporal i sense etiquetes, de l'art que és «etern i únic», com úni ca i eterna és la bellesa de la naturalesa.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    03/05/2024
  • La eutonia és una disciplina corporal basada en l’experiència del propi cos. Ajuda a la persona a prendre consciencia del seu to muscular i regular-lo i educar-lo quan sigui necessari.

    En aquest llibre, l'autora es centra en el perineu, i la zona pelviana i com fruit de l’experiència d’acompanyar a embarassades i dones en el seu postpart, amb l’observació de les sensacions i l’anàlisi dels bloquejos. Ofereix esquemes i exercicis variats i aptes per a tothom, tant si es té bona salut o es pretén curar alguna patologia.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    03/05/2024
  • L’autor, dietista-nutricionista i preparador físic, explica com anar a comprar amb criteri i trobar productes saludables. És un procés cada vegada més necessari davant l'allau d’additius amb què la indústria alimentària inunda la majoria de productes. Exposa com llegir amb seguretat les etiquetes dels productes, quins son les additius que cal evitar i les aplicacions que et poden ajudar a fer la compra. Afegeix consells a tenir present a l'hora d'anar a comprar productes com el peix i el marisc, la carn, els embotits, la fruita i la verdura, o fins i tot l'aigua!

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    06/05/2024
  • Wendy Suzuki, neurocientífica,  ha desenvolupat un innovador programa per a gestionar l'ansietat i convertir-la en un poderós recurs. Ha  descobert que l’ansietat, tot i ser desagradable, és essencial per a la nostra supervivència.

     De fet, l'ansietat és un component clau per a poder viure bé.  Cada emoció (por, estrés...) té un objectiu evolutiu i l'ansietat està dissenyada per a fer-nos visibles les emocions negatives que ens fan patir.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    03/05/2024
  • Quines són les claus per tenir una vida llarga i saludable? Què fa de diferent la gent a les regions on viuen les persones més longeves del món? Què podem fer per aconseguir envellir bé?

    Maria Puntí ha estat investigant i ha descobert què tenen en comú les regions on la gent viu més anys i de manera més saludable. Ha analitzat quins són els nostres hàbits de vida i quins aspectes ens generen més inflamació, estrès, felicitat o angoixa. I ha arribat a conclusions que ens presenta en forma de piràmide segons el nivell d’impacte a la nostra salut.

    Des d’una òptica integrativa, analitza la salut des de tots els àmbits. Arriba a conclusions interessantíssimes en què alimentació, hàbits esportius, salut intestinal i salut mental s’enllacen i generen el que serà una manera d’enfocar la vida que ens portarà no només a viure més anys, sinó també a fer-ho amb una bona qualitat de vida.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    14/05/2024
  • Com és que no plou?

    Katarina Macurová

    Qui no s’ha descuidat, alguna vegada, la mànega d’aigua oberta? Pot ser la mànega, com també l’aixeta que fa rajar i rajar l’aigua. A l’Ernest, el protagonista del conte Com és que no plou?, és just el que li passa quan rega el seu jardí perquè fa dies que no plou.

    Això sí, ben segur que al vostre jardí no us ha aparegut espècies marines com el peix pallasso, una balena, un pop... com tampoc fauna salvatge. Si voleu saber quins altres animals s’ha trobat el protagonista, us animo a fer-ne la lectura amb els petits de casa.

    Una història ben original que es desplega amb humor tot descobrint la biodiversitat del mar i de la selva. I ens fa adonar com n’és d’important l’aigua per viure.

    Un llibre infantil per passar una bona estona amb l’acompanyament d’unes magnífiques il·lustracions, de la premiada il·lustradora Katarina Macurová.  

     

    Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

     

    10/05/2024
S'estan mostrant 31-40 de 8539 resultats
Pàgina de 854