Els bibliotecaris recomanen

 • La Vida de Brian

  La Vida de Brian

  Barcelona : Manga, [2003?]

  Al desastrós Brian Cohen el confonen amb Jesucrist un munt de vegades; va néixer a l’estable veí del de Jesús el mateix dia i el seu destí queda lligat per sempre al destí del fill de Déu. A partir d’aquí assistim a tota una sèrie de confusions delirants i divertidíssimes; una sàtira amb gags memorables i subversius que et faran petar de riure. Estem davant de la millor cinta d’humor de tots els temps, i ho diem sense exagerar, i això segons el parer de diverses revistes especialitzades i cadenes de televisió i de qualsevol que hagi tingut la sort de poder-la gaudir. Obra del grup britànic d’humoristes Monty Python, va ser dirigida per Terry Jones l’any 1979 i escrita pels Monty Python (Terry Jones, Terry Gilliam, Eric Idle, John Cleese, Michael Palin i Graham Chapman). La pel·lícula va ser el tercer llargmetratge que van filmar els Monty Python juntament amb Els cavallers de la taula quadrada i El sentit de la vida. Les escenes més divertides de la història del cinema les trobem a La vida de Brian i podem dir sense equivocar-nos gens ni mica que són 93 minuts de riure assegurat; una veritable obra mestra de la comèdia britànica i internacional. La cinta va ser acusada de blasfèmia i prohibida en alguns països, però l’escàndol va tenir un efecte de rebot que la va convertir en un veritable èxit de taquilla.

  Més informació:

  Recomanat per Begoña González Saavedra. Bib. Mestre Martí tauler. Rubí.

  19/05/2022
 • En braços del pare

  En braços del pare

  Masllorens, Àlvar

  Sabadell : La Temerària, 2018

  Només l’amor veritable ens procura plenitud

  Àlvar Masllorens i Escubós (Barcelona, 1962) és llicenciat en història de l’art, escriptor, editor i llibreter temerari. Ha treballat des de ben jove en un o altre punt de la mortificada cadena del llibre. Com a poeta ha publicat Rèquiem i altres poemes (Deriva, 1996) i D’enyor, amor i altres paisatges (Llibreria La Temerària, 2019). La seva primera i anterior novel·la, El so inaudible de les estrelles (Proa, 2002), va obtenir el Premi Roc Boronat. Actualment és soci de la vallesana La Temerària Editorial juntament amb Rafa Sánchez. Des de l’estiu de 2015 el podeu trobar a la seva Llibreria La Temerària, al centre de Terrassa. 

  En el conjunt de la seva obra hi sura l’art com a “acte de coneixement estètic, que crea bellesa”. La reflexió sobre el fet creatiu i l’exploració íntima, pausada i minuciosa de l’ésser humà i de com ens relacionem entre nosaltres. Aquest és el seu motor literari. I, amb el pas del temps, la certesa que no importen tan els fets que vivim sinó com vivim aquests fets.

  En braços del pare és un pelegrinatge als confins de l'existència humana. La narració del camí al jo més íntim d’un pintor madur des de l’artista jove que va ser. Des de l’amor per la Joana a l’amor per la Maureen, invocant tot l’amor, veritat, bellesa, art i poesia. L’epifania de les paraules. 
  Una novel·la breu que pot agradar, com diu l’autor, “molt especialment a totes aquelles persones a qui els agraden les obres intimistes, de reflexió, amb personatges amb conflictes de relacions que, al capdavall, és el més important als meus llibres.” 

  Els cosidors de temes podran enfilar més d’un fil. La ruptura de la parella, la relació pares i fills, la relació mestre alumne, l’art, la música, la pintura, la literatura com a bàlsam per sobreviure, els abusos i maltractament infantil.

  “És un llibre preciós. (...) un acte de vida i un acte d’amor, un lloc proper on aixoplugar-se i combatre la condició humana universal que és la intempèrie.” Així ens el presentava la Jael Masllorens, editora, traductora i filla de l’autor, a la Biblioteca Central de Terrassa. I així és com ha anat trobant pausadament els seus lectors regalant-los delicadesa, bellesa i, la lectura-lloc on sempre podran tornar. 

  Fragment per a fer un tast de la novel·la:

  «La mitologia dels records.
  O de com, amb el temps, una fina capa envernissa fets i persones i les millora als nostres ulls, estrafent lleument la realitat de tal manera que no discernim si allò que evoquem és una realitat pretèrita o el record d’un record, la seva ombra, la repetició gradual de la qual s’altera fins a esdevenir certesa, veritat, sagrament. Qualsevol temps passat no va ser millor que el present; només millor que ell mateix. » (p. 17) [inici]

  «Tot i que quan hi penso em sona teatral, exagerat, la redempció de la Maureen va venir de la mà de la literatura, De la poesia, per ser més exactes. (...) Sylvia Plath i, sobretot, Anne Sexton. Li van permetre fer-se seu un món on el patiment i la incomprensió de l’entorn esdevenien irrespirables alhora que li ajudaven a posar noms diferents a allò que ella mateixa vivia; se sentia acompanyada en la dissort, probablement. (p. 100)

  «Entre realitat i ficció, la nostra mirada. O la nostra intencionalitat. Podem configurar realitats múltiples més enllà de la versemblança, però carregades d’una dosi relativa de veritat, molta o poca. I, així, la veritat, on és? Si el llenguatge, qualsevol llenguatge, és constructor de realitats, en el discursejar bastim un món, paral·lel o tangencial a l’altre, al que anomenem real. Per això pot ser pervers en mans dels perversos; bell, en mans dels estetes; útil, en mans dels utilitaristes. L’ús, doncs, és sempre volutiu, mai innocent.» (p. 145)

  «Només el coneixement acumulat ens pot procurar delectança. Només l’amor veritable ens procura plenitud» (p. 153) [final]

  Més informació:

  Recomanat per Agnès Peiró. Bib. Central. Terrassa.

  19/05/2022
 • La Ecuación de la vida

  La Ecuación de la vida

  Khadra, Yasmina

  Barcelona : Destino, 2012

  Mohammed Moulessehoul va publicar la seva primera novel·la l’any 1984 quan encara era comandant de l’exèrcit algerià, per aquest motiu va utilitzar el pseudònim de Yasmina Khadra. Dues dècades després, li arribaria l’èxit internacional amb El atentado (2005), una novel·la sobre el conflicte entre Palestina i Israel, que ha estat adaptada al còmic. L’any 2008 tornà a captivar la crítica amb El que el dia li deu a la nit, una història que va saltar a la gran pantalla de la mà de Alexandre Arcady. A partir d’aquell moment, es va anar consolidar com a escriptor de renom internacional.

  La ecuación de la vida (2011) va ser el seu tercer gran èxit, un relat que uneix suspens, aventures i amor. El protagonista, Kurt Kraussman, accepta l’oferta del seu amic Hans de fer un viatge en veler fins les illes Comora en una missió humanitària, però durant la travessia el seu vaixell és assaltat per uns pirates somalis. A partir d’aquí els dos protagonistes començaran un pelegrinatge per campaments de l’est africà, on passaran moments terribles i coneixeran el pitjor del continent: el dolor, la manca de pietat, l’angoixa i la incertesa... Tot i així, acabaran trobant la força i l’amor.
  Aquesta novel·la, que enganxa i manté en fil al lector, és un cant a la vida i, malgrat tot, al continent africà.

  Més informació:

  Recomanat per Rosa Montosa. Bib. Central Gabriel Ferrater. Sant Cugat del Vallès.

  19/05/2022
 • El Mar que nos rodea

  El Mar que nos rodea

  Carson, Rachel,

  Barcelona : Crítica, mayo de 2019
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  Aquesta obra pionera de l’ecologia va despertar consciències a  mitjans del segle XX. La biòloga marina Rachel Carson, de la Universitat Johns Hopkins de Maryland, va escriure aquest clàssic de la literatura científica amb una sensibilitat exquisida. La seva prosa magistral, divulgativa i tècnica alhora, va despertar la consciència ecològica de milions de persones arreu del món. L’obra va aconseguir captar un interès social tan gran que de seguida va ser catapultada a la llista dels llibres més venuts del “New York Times” durant 31 setmanes consecutives. Amb el pas dels anys es va traduir a més d’una trentena de llengües I el més emocionant d’aquesta història és que les seves paraules i prediccions continuen plenament vigents en els nostres dies.

  Carson va augurar magistralment la imperiosa urgència de preservar la natura i totes les formes de vida. El Mar que nos rodea ens explica l’origen de la vida, la formació dels oceans i la meravellosa delicadesa de la vida marina. A través del text anem descobrint com van avançar les aigües dels glaciars formant impressionants processons d’icebergs que suraven a l’aigua i ens recorda com finalment tota la contaminació va a parar al que ella anomena oceà infinit que flueix sense descans, sense principi ni final.

  L’autora a les Biblioteques

  Fons especial relacionat: Cultura de l’aigua” Bd3 Terrassa

  19/05/2022
 • La herencia

  La Herencia

  López, Matthew

  [Madrid] : Dosbigotes, mayo de 2021

  La herencia és una obra valenta, divertida, commovedora i profunda que ens presenta un trencaclosques de personatges d’homes gais de diferents edats i condicions socials que reflexionen sobre la seva responsabilitat individual i col·lectiva enfront del virus de la Sida. Ambientada a la ciutat de Nova York poc abans de les eleccions de 2016, que va guanyar Donald Trump, el llibre és una fascinant i dolorosa història sobre la pandèmia i les seves conseqüències.  L’autor, Matthew López, descriu amb ritme, claredat i també profunditat les relacions i tensions personals (i, per tant, polítiques i morals) entre els supervivents de la Sida i les noves generacions hereves dels seus èxits i pèrdues. Al llarg de la història, López tracta temes com el sexe, les drogues, el poder, els diners, la solidaritat, la solitud i, sobretot, l’amor i el desig, que adquireix diverses formes i intensitats durant l’obra.

  La herencia, que dona títol al llibre, es tracta d’una bonica casa amb un cirerer situada al nord de l’Estat de Nova York, on un dels personatges va acollir a més de 200 homes malalts de la Sida durant els últims dies abans de la seva mort. Aquest fet recorre tot la narració i genera diferents reaccions per part dels protagonistes fins al final de la narració.

  L’obra és a més  un homenatge a Regreso a Howards End de E. M. Forster. De fet, l’autor crea un interessant joc en el qual converteix a Forster en un dels protagonistes amb l’objectiu de debatre sobre el passat el present i el futur de la cultura gai.

  Aquesta obra teatral, estrenada al Young Vic londinenc en 2018 sota la direcció de Stephen Daldry (director de Les hores i Billy Elliot), va ser qualificada per The Daily Telegraph com “l’obra estatunidenc més important del segle” i va guanyar múltiples premis com quatre Laurence Oliver, el Drama Desk o el Evening Stamndar i va obtenir el premi a la millor obra teatral als premis Tony, convertint-se el seu autor en el primer dramaturg d'origen llatí que aconsegueix aquest guardó. En 2019, l’autor també va rebre el Premi de Literatura de l’Acadèmia Estatunidenc de les Arts i les Lletres.

  Amb una bella il·lustració a la portada amb disseny de Raúl Lázaro i amb la traducció de Joan Daròs, l’editorial Dos Bigotes presenta amb aquest llibre una part de la història del col·lectiu LGTBI que ha lluitat contra els prejudicis i estigmes i que va combatre per uns drets que encara, per moments, trontollen. Una lectura que és una oportunitat per apropar-nos a la crònica més dura i personal dels anys més cruels de la pandèmia de la Sida.

   

  Més informació:

   

  Editorial Dos Bigotes: https://dosbigotes.es/libros/la-herencia/

   

  Recomanat per Biblioteca de Viladecans. Viladecans

  18/05/2022
 • Vive más vegano : la guía para que los jóvenes se pasen a un estilo de vida más vegetal

  Vive más vegano :

  Webster, Niki

  Madrid : Oberon, [2022]

  Guia pràctica per orientar als joves sobre el veganisme. A més compta amb 50 receptes per començar ràpidament a aprendre’n. 
  Es dedica un capítol a explicar les bases d’una dieta equilibrada: tipus de nutrients, vitamines, ferro, seleni, iode, omega 3 i calcí per franges d’edat. També s’explica els diferents substituts vegans pels aliments habituals i les seves preparacions. 
  El receptari està dividit pels diferents àpats: esmorzar, principals, postres, per endur, amb explicacions dels passos de com elaborar la recepta.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
   

  18/05/2022
 • La Cocina japonesa de Harumi

  La Cocina japonesa de Harumi

  Kurihara, Harumi

  Vallvidrera : Blume, 2022

  L’autora és una famosa divulgadora de la cuina japonesa. Ha seleccionat 53 receptes per ensenyar plats japonesos de manera senzilla. El llibre es divideix en 10 capítols: aperitius i entrants; sopes i fideus; arròs; tofu, marisc i peix, pollastre i ous, vedella i porc;  sushi; verdures i postres i begudes. 
  Explica els ingredients bàsics de la cuina japonesa, on aconseguir-los i instruccions per substituir-los en cas de no trobar-los. També un glossari de termes i un llistat d’eines bàsiques per poder fer les elaboracions. 

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
   

  18/05/2022
 • Aprende a comprar y cocinar pescado como un chef

  Aprende a comprar y cocinar pescado como un chef

  Ybarra, Paco

  [Córdoba] : Almuzara, febrero de 2022

  L’autor, professor de cuina en una escola d’hostaleria, ha volgut treure la por a cuinar peix. Ha escrit un llibre que porta de tot: informació sobre la pesca, les espècies, les temporades, les arts de captura, les tècniques de neteja i manipulació del peix, així com receptes  per treure’n profit. 
  Ybarra ha volgut amb aquest llibre aportar rigor, amor i simpatia per la cuina del peix, fent-la pròxima i fàcil. 

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
   

  18/05/2022
 • Superahorradores: un método innovador para ahorrar, ganar más dinero y vivir mejor

  Superahorradores :

  Gracia, Richard

  Barcelona : Alienta Editorial , febrero de 2022

  Els autors d’aquest llibre ensenyen un mètode per controlar les despeses i estalviar cada mes. Son experts en inversió que amb aquestes tècniques han ajudat a molta gent i han aconseguit que la seva capacitat d’estalvi i d’inversió augmenti notablement, sense perdre qualitat de vida.  

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  18/05/2022
 • Consumo alimentario y sostenibilidad : ¿hacia una sociedad sostenible?

  Consumo alimentario y sostenibilidad :

  Barcelona : mra ediciones, [2021]

  Quina importància té la tria de la dieta en la sostenibilitat del planeta ? I a l’àmbit local?  Aquest llibre aplega diversos articles sobre la producció d’aliments i la sostenibilitat social i mediambiental des del consum responsable en una societat cada vegada més conscient. 

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  18/05/2022
 • Viaja vegano

  Viaja vegano

  Blanco Barba, Elisa

  Madrid : Anaya Touring, marzo 2021

  Ara que hi ha més llum i convida a viatjar possiblement et planteges planificar l’estiu, sortir, conèixer espais naturals, ciutats i restaurants. Són coneguts arreu els beneficis emocionals i físics d’unes bones vacances. També, com n’és de gratificant sortir de la rutina i connectar amb la part més autèntica d’un/a mateix/a. La recomanació que aquí et presentem és de gran utilitat si et planteges viatjar d’una forma saludable i conscient. A l’hora de viatjar les eleccions fetes amb criteris de respecte animal i planetari són les més properes a una forma de viure sana i natural.

  El punt de partida d’aquest llibre neix de la convicció personal de l’autora de que podem fer millor les coses, de que les nostres eleccions poden tenir un impacte positiu directe en el territori on vivim tot respectant també flora i fauna. Viaja vegano és una guia que s’adreça a les persones que els agrada viatjar deixant la mínima empremta de carboni i fer-ho amb una inspiradora planificació. Està plena de consells i idees per posar en pràctica un petit o llarg viatge considerant-ne tots els aspectes: el lloc on dormir, el menjar vegà, l’equipatge, les sortides a la naturalesa i també a la ciutat. Inclou una secció pels que decideixen emprendre un viatge en família i uns annexos d’allò més útils amb vocabulari i frases comodí en diversos idiomes. Tot plegat amb una filosofia veggie i unes il·lustracions molt atractives de la mà de la Pilar Roca, responsable de la identitat corporativa de The Vegan Agency.

  Tenir aquest llibre entre mans et porta a plantejar fer una escapada carregada d’atractius i amb una gran cura i opcions saludables en cada detall del viatge.

  Elisa Barba és periodista i activista a favor dels drets dels animals, ha treballat en mitjans de comunicació i empreses especialitzades en viatges. Viu a Madrid i ha creat un dels portals de referència més importants sobre veganisme.

  A les biblioteques trobaràs:

  Recomanat per la Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts.

  17/05/2022
 • Guía musical de Londres

  Guía musical de Londres :

  Godes, Patricia

  Madrid : Anaya Touring, noviembre 2021

  La Gran Bretanya sempre ha estat un país desitjat per als fans dels Beatles i la seva capital, Londres, és un dels seus referents de pas. Així, un element urbà tan banal com un pas zebra ha esdevingut un atractiu turístic de pelegrinatge habitual per als fans de la banda britànica.

  Els fans acostumen a retratar-s’hi reproduint les grans passes amb què travessaven el carrer Abbey Road els músics, a la imatge original.

  En aquesta guia musical podreu trobar la ruta dels 4 de Liverpool a la capital: des dels estudis d’Abbey Road al seu apartament compartit al barri de Mayfair passant per l’escenari del Royal Albert Hall.

  Però els Beatles no són l’únic motiu pel qual els fans de la música viatgen a Londres. La llista de grans ídols musicals és llarga i amb noms tan il·lustres com Elton John, Queen, Coldplay, Led Zeppelin o The Clash.

  Per això, les pàgines d’aquesta guia us ajudaran a descobrir fins a 10 rutes dels grups i artistes emblemàtics que van trepitjar els carrers de la capital britànica: The Rolling Stones, Sex Pistols, The Clash, David Bowie, Amy Winehouse, Queen, Pink Floyd, Fairport Convention, etc.

  Tots ells conflueixen en el British Music Experience, un museu que recorre la història de la música britànica amb elements interactius i relíquies úniques com les famoses ulleres rodones de John Lennon.

  Un altre punt on conflueixen molts d’aquests grups és la zona de concerts de Knebworth. Aquesta casa senyorial de l’època dels Tudor, a part d’uns jardins espectaculars, té uns terrenys immensos on des de l’any 1974 se celebren els concerts més multitudinaris del Regne Unit. Per allà hi han passat artistes com Robbie Williams, Elton John, Led Zeppelin o Queen, que hi va celebrar l’últim concert en vida del seu líder, Freddie Mercury.

  Recordem aquell concert:

   

  Tot i això, els britànics no només viuen de rock i pop.

  El Carnaval de Notting Hill, organitzat al popular barri londinenc, l’última setmana d’agost, és famós arreu del món i ofereix una barreja aclaparadora d’estils musicals, vestits impossibles i festa assegurada.

  Si la ciutat de Londres és el vostre destí per aquestes vacances que ja s’acosten, heu de consultar aquesta guia.

  I per anar fent boca, us deixem amb unes quantes peces musicals:

   

  Més informació:

  Recomanat per Elisabet Torrell. Bib. Central. Terrassa

  17/05/2022
 • Where you live

  Where you live

  Chapman, Tracy

  New York : Atlantic, p. 2005

  El poder d’una veu, una guitarra i unes paraules.

  Us recomanem Where You Live, el setè àlbum  de la Tracy Chapman, la gran cantautora americana guanyadora de 4 premis Grammy. Aquest àlbum va sortir el setembre del 2005, i  tot seguit Tracy en va fer una gira per presentar-lo i promocionar-lo, primer  per  grans ciutats americanes i després per  Europa, amb concerts a   Alemanya, Itàlia, França, Suècia, Finlàndia, Noruega, Regne Unit, Rússia, etc.

  Aquest és un àlbum amb 11 cançons on escoltarem la veu dolça, bonica i tranquil·la de la Tracy, acompanyada amb la seva guitarra acústica i amb un grup de músics que aporten una gran  riquesa sonora. Una música plena d’esperança.

  En aquest enllaç podeu veure els vídeos de la gira d’aquest àlbum, on podreu comprovar com una veu, una guitarra i unes paraules tenen tot el poder per captivar el públic des del primer minut.

  Amb un ukelele que li va regalar la seva mare amb només tres anys ,  Tracy Chapman entra en contacte amb la música de ben petita i uns anys més tard, amb tan sols 8 anys comença a compondre cançons amb la  guitarra  de la seva mare.

  La mateixa Tracy ens explica:

  “He cantant des de petita. La meva mare té una veu preciosa, igual que la meva germana. En aquell moment no escoltava gaire música, excepte la que escoltaven els meus pares o la meva germana. Crec que vaig agafar una guitarra perquè la meva mare la tocava en algun moment i va començar a ensenyar-me coses i a escriure les meves pròpies cançons".

  La Tracy  va créixer  en un barri de classe mitjana, majoritàriament negra, a Cleveland, Ohio, amb la seva mare i la seva germana. Des de ben petita va aprendre a cantar i a compondre cançons senzilles que cantava amb la seva germana, l'Aneta.

  Va tenir la sort de guanyar una beca en una escola de secundària privada i amb una metodologia pedagògica  moderna, la  Wooster School de Connecticut; on els professors de Chapman van veure el seu talent desseguida i li van donar molt de suport i oportunitats per actuar en públic.

  Alguns crítics la veuen com "un pont entre el renaixement de la música folk dels anys vuitanta i els moviments socials dels seixanta". Chapman es resisteix a ser etiquetada com una   cantant folk o artista negra.

  “No només penso en el que faig com a música folk, que defineixo com una música arrelada en una tradició angloeuropea, sinó com una música que també reflecteix la música negra afroamericana. Personalment, no es tracta de sentir-se atret per una música en concret; en cert sentit, l'instrument que toques defineix el que toques".

  La Tracy Chapman ha estat socialment i políticament compromesa en totes les causes en defensa dels drets humans.

  La seva popularitat li va venir gairebé per sorpresa, una  fama que  no li agrada especialment ja  que es defineix com una persona especialment tímida.

  "La idea de ser famosa no m'agrada perquè odio les festes. Valoro la meva privadesa i no estic acostumada a tractar amb molta gent. La perspectiva de la riquesa també fa por. Quan ets pobre, la teva primera responsabilitat és cap a tu mateix, però quan tens diners has de pensar en els altres i, sens dubte, els altres pensen en tu!”

   

  Aquest àlbum consta de 11  meravelloses cançons, escolteu-les.

  1. Change (3:03)
  2. Talk to You (3:44)
  3. 3,000 Miles (3:43)
  4. Going Back (3:37)
  5. Don't Dwell (3:22)
  6. Never Yours (5:22)
  7. America (5:58)
  8. Love's Proof (4:27)
  9. Before Easter (5:06)
  10. Taken (3:42)
  11. Be and Be Not Afraid (4:44)

  Més informació:

  Recomanat per Anna Artigas. Bib. Salvador Vives Casajuana. Sant Vicenç de Castellet

  17/05/2022
 • Cocina para tus hijos : en casa con los mejores chefs del mudo

  Cocina para tus hijos :

  Stein, Joshua David

  Barcelona (España) : Planeta Gastro, febrero de 2022

  Grans xefs de 30 països  ofereixen les receptes d’esmorzars, dinars o sopars que cuinen a casa seva pels seus fills i per tota la seva família. Llibre que ajudarà a les famílies a renovar els seus menús. 

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  16/05/2022
 • El Montseny : 51 passejades per descobrir

  El Montseny :

  Farrerons Vidal, Òscar

  Sant Vicenç de Castellet (Barcelona) : Farell Editors, desembre del 2021

  Amb aquest llibre els autors proposen una selecció de més de 50 indrets emblemàtics del Montseny, amb itineraris a vegades poc coneguts, que incrementaran el coneixement d’aquesta muntanya meravellosa, amb llocs d’interès natural, d’història i llegendes, d’arquitectura, muntanyisme... Assaboreix les passejades i recorda que estàs a un parc, respecta les activitats agrícoles i ramaderes, el paisatge natural i cultural, i sobretot, gaudeix molt aquest immens patrimoni que és el Montseny.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  19/05/2022
 • Yo tambien juego a fútbol

  Yo también quiero jugar al fútbol :

  Jiménez, Mayca

  Barcelona : Lunwerg Editores, febrero de 2022

  Mayca Jiménez recull les històries de quaranta dones pioneres en el futbol. No es van conformar quan els van prohibir jugar, ni es van acovardir quan els van qüestionar la seva vàlua i que no van dubtar a continuar jugant a futbol.  

  L’autora descriu la importància d’aquestes esportistes, amb il·lustracions d’Alicia Caboblanco. Des de Lily Parr, considerada la primera gran referent, fins a Megan Rapinoe, estrella que ha mostrat el seu compromís contra el masclisme, el racisme i l'homofòbia; des de Nadia Nadim, que va descobrir la seva passió en un camp de refugiats, fins a Marta Vieira da Silva, A Rainha del Brasil; des de Nita Carmona, que va haver de disfressar-se d'home per a saltar a la gespa, fins a Jenni Bell i Alexia Putellas, estendards del futbol actual, les figures d'aquest llibre animen a les nenes a continuar fent del futbol la seva passió. 

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
   

  18/05/2022
 • El Fotógrafo de bolsillo : cómo tomar buenas fotografías con el teléfono

  El Fotógrafo de bolsillo :

  Kus, Mike

  Vallvidrera, Barcelona : Blume, [2022]

  Mike Kus comparteix tècniques i consells per millorar notablement les nostres fotografies amb una càmera de mòbil. Qualsevol persona es pot convertir en un bon fotògraf. No tot depèn de la càmera, sinó de la persona que enfoca i aprèn a treure’n a fer-la servir i pren decisions creatives. 

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  16/05/2022
 • El Taller de narración fotográfica : guía para construir una narrativa y crear fotografías con impacto

  El Taller de narración fotográfica :

  Beales, Finn

  Vallvidrera, Barcelona : Blume, [2022]

  Curs  de cinc passos per aprendre els elements d’un projecte fotogràfic i construir una narrativa: selecció imatges, tria de l’equip, accessoris com els reflectors, el treball amb models, postproducció i el lliurament al client. També explica com treure profit de la càmera i com captar fotografies que destaquin.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

  16/05/2022
 • Barça femení : història des dels orígens fins al triplet

  Barça femení : història des dels orígens fins al triplet

  Tomás Belenguer, Manuel

  Barcelona : Editorial Base, desembre del 2021

  El Barça de futbol femení viu el seu millor moment, amb un equip de somni que sembla que no té aturador ni rivals del seu altíssim nivell. El conjunt blaugrana avui omple les grades dels camps, és un equip respectat i admirat arreu del món, i les seves jugadores són un referent per a moltes nenes i nens.

  Tanmateix, no sempre ha sigut així. De fet, els orígens van ser especialment difícils i complicats: les jugadores han patit durant molts anys el rebuig social i les actituds masclistes, i han lluitat de valent per donar visibilitat a un esport que no tenia ni repercussió mediàtica. Les pioneres blaugranes van jugar el primer partit al Camp Nou el dia de Nadal de 1970, en un ambient advers, a finals del franquisme, però fins al 2002 no es va adquirir la categoria de secció oficial.

  Manuel Tomás és historiador, responsable del Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona. Ha escrit diversos llibres de temàtica barcelonista, l’últim d’ells, la història de la secció femenina d’una de les entitats de referència en l’àmbit esportiu, el Barça. El llibre és un exhaustiu recorregut històric de cinc dècades de futbol femení blaugrana, que comença amb una introducció històrica del futbol femení a Catalunya i també fa un repàs d’altres dones esportistes del Club en d’altres disciplines.

  Aquest volum de 400 pàgines és un estudi rigorós de la història del futbol femení blaugrana, que inclou tots els títols aconseguits, estadístiques històriques i molts testimonis personals de jugadores del passat i del present. L’últim capítol inclou un poema de Verónica Arcos (jugadora del FC Barcelona 2000-2007) que descriu a la perfecció el que ha significat ser dona i voler jugar a futbol durant molt de temps.

  Més informació sobre:

  Recomanat per la Neus Capdevila de la Biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa

  16/05/2022
 • La Mida justa

  La Mida justa

  Gaarder, Jostein

  Barcelona : Ara Llibres, març del 2020
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  Què faries si el teu metge et donés un diagnòstic fatal? Quina és l’actitud correcta davant d’una mala notícia que caurà com una llosa a sobre de tota la teva família?
  Jostein Gaarder ens dona una visió realista i plena de saviesa que ens convida a reflexionar sobre el sentit de la vida i ens ajuda a comprendre el món que ens envolta. L’autor de “El Món de Sofía” torna per transmetre un missatge d’esperança a través d’uns personatges inspiradors que es quedaran llargament a la nostra memòria i ens recordaran que darrere de tots els errors que puguem cometre sempre hi ha la força vital que ens empeny a rectificar per reconciliar-nos amb els qui més estimem.

  El protagonista d’aquesta història escrita en primera persona és l’Albert, un professor d’humanitats molt afeccionat a l’astrofísica. Quan la seva doctora li comunica la malaltia que pateix sent la necessitat de córrer a amagar-se a la seva caseta de conte de fades que té al costat d’un estany perdut en un fiord noruec. Allà es posa a escriure frenèticament durant 24 hores i repassa la seva vida des de que va conèixer a la seva dona a la universitat, passant pel naixement del seu fill Christian i fins que va arribar al món la petita Sara, la seva neta estimada.
   
  L’Albert reflexiona sobre la mida justa de l’estany brillant que de nit reflecteix “tota la volta celeste sota un núvol d’estrelles format misteriosament”.
  L’estat emocional de l’Albert contrasta de manera brutal amb l’entorn de la caseta. La primavera ha arribat al bosc i ell ha de decidir si demà estarà viu o no. Ha de ser aquella mateixa nit i ho vol deixar tot escrit.

  Ell sap que el cosmos també té la mida justa perquè en un moment donat en broti la vida.
  Quina és la mida justa de les coses?
  Descobreix la lucidesa i l’extraordinària reflexió que fa l’autor en un text que es llegeix en una tarda i que captiva des de la primera pàgina quan deixa anar aquesta frase: “Estic trasbalsat i el que passi a partir d’ara, deixarà empremta en tots nosaltres”

  Recomanat per Susi Rodríguez. Bib. Districte 3. Terrassa

  16/05/2022
 • La formació d'una marquesa

  La Formació d'una marquesa

  Burnett, Frances Hodgson,

  Barcelona : Viena Edicions, juny del 2021
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio (castellà)

  La primera part d'aquesta novel·la transcorre com una història costumista divertida, de caire romàntic, plena d'ironia i crítica fina a la societat victoriana i amb un retrat gairebé caricaturesc dels personatges (protagonista inclosa). A la segona part la trama canvia sobtadament i es transforma en una història sinistra, d'intriga, amb espurnes de terror gòtic, que ens manté en tensió fins al final.

  L'Emily Fox-Seton és soltera, té trenta-quatre anys i viu a una humil però decent pensió. No té família ni recursos econòmics i es veu obligada a fer alguna tasca per guanyar-se la vida. Dotada d'un bon cor, un caràcter amable i servicial i una voluntat ferma, es dedica a fer encàrrecs per a senyores de l'alta societat i exerceix de dama de companyia.

  Lady Maria Bayne, una vella aristòcrata, molt ben relacionada, intel·ligent i amb la llengua una mica afilada, li agafa molt afecte i li demana que vingui uns dies a la seva mansió del camp, on hi haurà convidats, i s'encarregui de tot el necessari per a l’estada. Entre els convidats hi ha el nebot de Lady Maria, un marques viudo que vol tornar-se a casar.

  Fent ostentació d'una magnífica capacitat narrativa l'escriptora ens condueix per un laberint ple de girs inesperats i barreja els diferents gèneres literaris de manera brillant.

  Una novel·la deliciosa que compte amb la meravellosa traducció de la guardonada Marta Pera Cucurell.

  Recomanat per: Eva Torné. Biblioteca Pompeu Fabra. Mataró

  16/05/2022
 • Receptes per compartir en família

  Receptes per compartir en família

  Jubany (Família)

  Calldetenes : La família Jubany, desembre de 2021

  Receptes per compartir en família del xef català Nandu Jubany ha arribat a totes les biblioteques públiques de Catalunya de la mà de la família Jubany.

  Durant l'època més dura del confinament, el xef va decidir compartir al seu perfil d'Instagram les receptes que preparava cada dia a casa amb la família. Receptes per compartir en família és el resultat en paper de tots aquells mesos de treball digital i que ara podem trobar disponible a les biblioteques XBM.

  El llibre auto editat en una edició de luxe de quatre-centes pàgines, compila les vuitanta receptes que va cuinar a foc lent i fent xup-xup durant la pandèmia. Entre altres plats descobrirem el xai de llet rostit que va ser la primera recepta que va compartir, les croquetes Nandu Jubany i l'espectacular pastís de formatge que com ell diu, és la millor tarta del món mundial!

  A cada recepta trobarem una explicació del que significa el plat per al xef, la llista de tots els ingredients necessaris i detalla el pas a pas de la recepta amb les il·lustracions del seu fill Eudald, fotografies i un codi QR que enllaça amb el vídeo de la recepta.

  Plats casolans, senzills, saborosos... un llibre imprescindible que ens farà venir mengera.

  Recepta del pastís de formatge:

   

  Més informació:

  Recomanat per Núria Vidal. Biblioteca Alella. Ferrer i Guàrdia

  14/05/2022
 • Ser adolescente : ¿transición o destino?

  Ser adolescente :

  Fandiño Pascual, Ricardo

  Barcelona : Editorial UOC, noviembre 2021

  «Parlem dels adolescents, aquestes persones que ja no són nens i estan en procés d'aconseguir l'adultesa. Però també de les adolescències, les maneres de ser, de comportar-se, les actituds, el funcionament mental: la impulsivitat, la inestabilitat emocional, la baixa tolerància a la frustració, la cerca de la satisfacció immediata. Són característiques que s'han generalitzat fins a ser una manera de funcionament normal en persones que per rang d'edat haurien d'estar en la infància o en l'adultesa», relata Fandiño. «En certa manera, en el nostre context social tots som adolescents. L'adolescència ens ha colonitzat. Ells són els referents. Ells marquen la tendència», afegeix. I aquí està un dels problemes que, segons destaca aquest treball, sofreixen els adolescents actuals: «No tenen referències clares de com arribar a l'adultesa», diu el psicòleg.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  13/05/2022
 • Satisfiers : parlem de sexe

  Satisfiers :

  Barcelona : Columna Edicions, febrer del 2022

  Set dones de cultura expliquen com viuen la sexualitat, com ha evolucionat el seu sexe a través dels anys i com han aconseguit trencar amb els prejudicis i els tòpics habituals. Ho descriuen amb naturalitat, sabent que la sexualitat femenina és encara una gran desconeguda i que sovint segueix relegada a la mirada i al desig masculí.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  18/05/2022
 • Obra maestra

  Obra maestra

  Tallón, Juan

  Barcelona : Editorial Anagrama, febrero de 2022
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  Per la seva inauguració el 1985, el Museu Reina Sofia encarrega una escultura a un artista de renom, Richard Serra. Es tracta  d'Equal-*Parallel/Guernica-Bengasi, una peça de grans dimensions que pesa 38 tones, que tothom reconeix com a gran obra de l’art contemporani.  El 1990, el Museu envia aquesta peça a un magatzem extern.  Quan el 2015, busca l’obra per tornar a exposar-la, descobreixen que s’ha perdut. On pot estar? Aquesta desaparició és una obra mestra!
  Entre novel·la i crònica novel·lada, podem reconstruir la història del fets com si es tractés d’un thriller emocionant on prenen part tots els implicats: directors de museu, restauradors, policies, guardes de seguretat...

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
   

  16/05/2022
 • La Llibretera de París

  La Llibretera de París

  Maher, Kerri

  Barcelona : Navona, febrer de 2022
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

   El 1919  la Sylvia Beach, una jove americana amant dels llibres decideix obrir una petita llibreria a París. Li posa de nom Shakespeare and Company. Aviat es convertirà en lloc de trobada de molts escriptors com Hemingway, Joyce. Aquest, li planteja que la seva darrera novel·la, Ulysses, ha estat prohibida. La llibretera no dubta en publicar-la.  Aquest fet, li comporta a la Sylvia enfrontaments enmig de la crisi econòmica que pateix tot Europa  en els anys de la Gran Depressió 

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  16/05/2022
 • Raíces rubias

  Raíces rubias

  Evaristo, Bernardine

  Madrid : AdN Alianza de Novelas, [2022]

  Un dia, quan la Doris està jugant amb les seves germanes al prat prop de casa a Anglaterra, és raptada i tancada a la bodega d'un vaixell d’esclaus que navega cap al Nou Món.

  En aquest capgirament de la història del tràfic transatlàntic d'esclaus -en la qual els blancs són esclavitzats pels negres-, Bernardine Evaristo ens convida a reflexionar amb una sàtira tan assequible i fàcil de llegir com intel·ligent i perspicaç. La novel·la ens acosta la incomoditat als grillons, les barbàries de l'esclavisme, plantejant preguntes molt oportunes sobre la societat d'avui.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
   

  16/05/2022
 • Mamut

  Mamut

  Baltasar, Eva

  Barcelona : Club Editor, febrer de 2022

  Després de Permagel i Boulder, la protagonista d’aquesta novel·la és una dona lesbiana que es veu a si mateixa com a forta i que té el ferm desig de ser mare. Tot i que la ciutat és el seu entorn, marxa a viure a un mas aïllat, en solitud i la única companyia de bèsties i d'un pastor. Allà aprèn a viure sense intermediaris. 
  Amb aquesta novel·la Eva Baltasar tanca la seva trilogia de dones valentes, polièdriques, inclassificables.  

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
   

  16/05/2022
 • Apágate, insomnio: guia definitiva para que nada te quite el sueño

  Apágate insomnio :

  Soi, Marcello

  Barcelona : Lunwerg , febrero de 2022

  Descansar a la nit és imprescindible pel nostre benestar, salut, estat d’ànim i motivació. Marcello Soi repassa amb aquesta guia quatre eines clau: estil de vida, suplements, salut digestiva i reducció de l’estrès. També explicar com adaptar la dieta, els cicles de la son i reduir el ritme de vida.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  11/05/2022
 • Deshacer la ansiedad : la nueva ciencia que te ayudará a romper el ciclo de preocupación y miedo que domina tu mente

  Deshacer la ansiedad :

  Brewer, Judson

  Barcelona : Paidós, febrero de 2022

  Judson Brewer explica com erradicar l'ansietat utilitzant tècniques basades en les últimes recerques sobre el cervell. L'ansietat viu en una part del cervell que es resisteix al pensament racional, per la provoca bucles d'hàbits d'ansietat que no podem evitar usant la força de voluntat per a superar-los.
  El Dr. Brewer ens ensenya a conèixer el nostre cervell per a descobrir els factors desencadenants de la ansietat, a desactivar-los amb la pràctica simple de la curiositat i a entrenar els nostres cervells utilitzant l'atenció plena i altres tècniques que el seu laboratori ha demostrat que funcionen. 

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
   

  11/05/2022
 • El Cervell de l'adolescent : descobreix com els funciona per entendre'ls i acompanyar-los

  El Cervell de l'adolescent :

  Bueno i Torrens, David

  Barcelona : Rosa dels Vents, febrer del 2022
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  David Bueno, el científic català, ens ajuda a entendre com és i com madura el cervell dels adolescents, quin sentit vital té aquest període tan crucial i rellevant per a la nostra espècie i quines coses podem posar en pràctica perquè sigui fructífer i perquè serveixi de trampolí per assolir una etapa adulta sana, digna i dignificant. Una aproximació divulgativa que se sustenta en els coneixements científics actuals dels camps de la biologia, la neurociència, la genètica, l'evolució, la sociologia, la psicologia i l'educació.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
   

  11/05/2022
 • Céntrate (deep work)

  Céntrate (deep work) :

  Newport, Cal

  Barcelona : Península, febrero de 2022

  Carl Newport ensenya quatre normes pràctiques per reforçar la nostra capacitat de concentració i aprendre a deixar les distraccions tecnològiques per aconseguir el benestar i èxit professional. 

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  11/05/2022
 • El Arte de llevar la contraria

  El Arte de llevar la contraria :

  Kashdan, Todd B.

  Barcelona : Península, febrero de 2022

  Per què ens molesta l'inconformisme? Per què evitem expressar idees, portar la contrària o qüestionar les normes? Per què ens fa por que ens diguin rars, idealistes o insubordinats? Si alguna cosa ens ha demostrat la història és que perquè el món avanci es necessiten rebels i contestataris que posin en dubte l'opinió de la majoria i qüestionin l'ordre establert.

  La timidesa, la por al ridícul, la pressió social o la jerarquia afecten la seguretat que tenim en nosaltres mateixos i  van retallant la nostra creativitat i idealisme. Todd Kashdan, catedràtic de psicologia, s'ha proposat que perdem la por a expressar la nostra opinió personal,  ja sigui en públic o en una reunió de treball, i aporta exemples i eines pràctiques. 

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
   

  18/05/2022
 • Morgana

  Morgana

  Kansara, Simon

  Madrid, España : Nuevo Nueve, febrero de 2022

  Privada del seu destí com a reina, la germana germana del Rei Artús es converteix en la fada Morgana i s'enfronta a la tirania de la Taula Rodona i les manipulacions de Merlí el boig. Fastiguejada pel mag que ha jugat amb la seva vida des de la seva més tendra infància, Morgana deixa anar la seva ira i sacia la seva set de poder contra tots: el seu antic mestre, els homes i el mateix sistema.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

  16/05/2022
 • Viene y va

  Viene y va

  Dungo, A. J.

  Albolote, España : Bárbara Fiore Editora, [2021]

  L'autor narra la intensa relació amb la seva parella Kristin: les emocions de les primeres trobades d'adolescents, la violència de la lluita contra el càncer i la dignitat i valentia de la jove davant la mort. Dungo revela escenes íntimes i poderoses de la passió compartida pel surf, els llargs tractaments de quimioteràpia i la dolçor dels darrers moments viscuts junts, sense oblidar els moments d'esperança.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  16/05/2022
 • Victor Von Muerte

  Victor Von Muerte

  Bendis, Brian Michael

  Torroella de Montgrí (Girona) : Panini Comics, [2021]

  Hi ha un nou Iron Man a la ciutat i el seu nom és Victor Von Muerte. El malvat més gran de l'Univers Marvel està intentant fer alguna cosa completament diferent. Allà on Tony Stark va fracassar, Muerte  triomfarà. Quin és el seu pla mestre per fer-ho?

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  16/05/2022
 • Kent State : quatre morts a Ohio

  Kent State :

  Backderf, Derf

  Barcelona : Editorial Finestres, gener de 2022

  El 4 de maig de 1970, la Guàrdia Nacional d’Ohio va disparar contra manifestants desarmats que protestaven contra la guerra del Vietnam a la Universitat de Kent. Quatre estudiants van morir, i vuitanta-nou van resultar-ne ferits. Uns dies abans, Derf Backderf de 10 anys va veure aquells mateixos guàrdies patrullant prop de la seva ciutat. Utilitzant recursos periodístics, Backderf s’endinsa en el caos d’aquella setmana amb un artefacte de no-ficció que aborda la massacre de Kent de forma rigorosa i àmpliament documentada, tot furgant en una de les ferides mai curades dels Estats Units.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  16/05/2022
 • Brujas: la locura de Europa en la Edad Moderna

  Brujas :

  Muñoz Páez, Adela

  Barcelona : Debate, febrero de 2022

  «¿Qué podemos aprender de la caza de las brujas en el  Renacimiento, una guerra contra las mujeres que resuena aún hoy?»
  Adela Muñoz Páez analitza un dels fenòmens polític-religiosos més foscos del nostre passat recent i revisita alguns dels tòpics més habituals sobre el tema. Realment, Brujas... és un assaig sorprenent quant a la quantitat d'estereotips que trenca. Per exemple, el fenomen de la «caça de bruixes» no va tenir lloc en l'Edat mitjana, sinó en la Moderna. I tampoc va ser Espanya el lloc on més víctimes es va cobrar, sinó Centreeuropa –Alemanya, especialment– la regió on més dones van ser acusades de suposades pràctiques herètiques però les penes més cruels no les van imposar els tribunals eclesiàstics, i la Inquisició no va ser el braç executor de la caça, sinó la principal opositora a aquesta. D'altra banda, l'autora també recorda que, encara que el 70 per cent de les víctimes van ser dones i, per tant, encara que aquest fenomen no pot analitzar-se sense l'apropiada perspectiva de gènere, també va haver-hi un trenta per cent d'homes perseguits per la mateixa raó. 

   Extret de https://laslecturasdeguillermo.wordpress.com/

  *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  10/05/2022
 • No parlaràs mai un bon català

  No parlaràs mai un bon català

  Mena Arca, Joan

  Vic : Eumo Editorial, febrer de 2022

  Joan Mena recorda la professora que li va llançar, amb menyspreu, aquest vaticini que no s'ha acabat complint. La seva família va arribar a Catalunya els anys seixanta, com tantes d'altres, anhelant un futur millor. Des de la pròpia experiència personal, aquest professor de filologia, ara en excedència, fa una sentida defensa del model d'immersió lingüística com a eina de cohesió social, d'integració cultural i de garantia per a la igualtat d'oportunitats. 

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  10/05/2022
 • Punto en boca

  Punto en boca :

  Martín, María

  Madrid : Los Libros de la Catarata, [2022]
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  Aquest llibre és per a pensar sobre com parles. Perquè et preguntis per què tries unes paraules i no altres. Perquè trobis alternatives que et permetin dir exactament el que vols sense discriminar les dones, a col·lectius minoritaris, a persones amb discapacitat, a ningú. Amb humilitat i irreverència, María Martín ens proposa un crític i divertit viatge pel llenguatge inclusiu que reuneix una mica de la història de la nostra llengua i, sobretot, molts trucs i consells pràctics que no sempre es troben amb facilitat.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  09/05/2022
 • Camí de Sant Jaume: 50 llocs amb encant de Somport i Roncesvalls a Santiago

  Camí de Sant Jaume :

  Mencos, Carlos

  Valls : Cossetània, febrer de 2022

  El Camí de Sant Jaume és una ruta mil·lenària amb paratges únics que s'omple de caminants durant tot l'any. Els 50 llocs triats per aquest llibre corresponen al Camí Francès des de Roncesvalles o Somport fins a Santiago de Compostel·la. Hi destaquen les grans ciutats de la ruta(Pamplona, Logronyo, Burgos, Lleó, Ponferrada...) i els monuments més importants i de gran valor històric. També, espais rellevants per la seva naturalesa, com la Foz de Lumbier, el cim de la serra del Perdón o les coves d'Atapuerca. I emplaçaments emblemàtics, com la Cruz de Ferro o l'inici dels últims cent quilòmetres per arribar a Santiago. 
  Carlos Mencos va obtenir el premi Aymeric Picaud a la difusió del Camí de Sant Jaume, distinció atorgada per les associacions de periodistes espanyols, i és autor de diversos llibres. 

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
   

  09/05/2022
 • Bajo la mirada del dragón despierto

  Bajo la mirada del dragón despierto

  Doñate, Mavi

  Barcelona : Plaza & Janés, enero de 2022
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  Maria Doñate, corresponsal de TVE, va arribar a Pequín el 2015. Complia el somni d’explicar la realitat d’un altre país. En aquest llibre trobem el relat de la transformació de Xina en aquests set anys, amb els seus ulls. Des de la modernitat més radical, fins a les tradicions més antigues. Xina ha canviat el seu escenari econòmic, el paper dins la política internacional. Doñate ofereix amb una gran quantitat de dades, com aquest país ha despertat i pressiona amb força en la dinàmica mundial. 

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  09/05/2022
 • De Pajareo: rutas ornitológicas por España

  De Pajareo: rutes ornitológicas por España

  Sandoval, Antonio

  Barcelona : GeoPlaneta, [2022]
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  Un recorregut complet per la diversitat ornitològica d'Espanya amb més de 40 rutes seleccionades per la seva riquesa en ocells i el fàcil accés per a garantir grans i còmodes observacions. Cadascuna d'elles compta amb mapa de situació, consells de persones que coneixen la zona en profunditat i molta més informació sobre recursos o altres rutes possibles. En resum, una guia per a planificar viatges o saber sempre on és possible observar ocells.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  09/05/2022
 • Estima't molt

  Estima't molt

  García, Tania

  Barcelona : Rosa dels vents, febrer del 2022

  Tania García torna amb un llibre que dona eines i consells als pares i mares per ajudar als seus fills a fomentar l'autoestima. Explica en aquest llibre els coneixements i les eines necessaris per entendre els aspectes que conformen l'autoestima; per aprendre a fomentar-la en els nostres fills, en les seves diferents etapes de desenvolupament; i per integrar l'autocura com una part fonamental en la seva educació. El resultat és un llibre que ens ajuda a reconèixer els enemics de l'amor propi per gestionar millor, a través d'exercicis pràctics, un dels conceptes psicològics de més transcendència en el creixement i el benestar personal dels nostres fills. 

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

  10/05/2022
 • La Vida secreta del niño antes de nacer

  La Vida secreta del niño antes de nacer

  Verny, Thomas

  España : Urano, [2021]

  Gran clàssic de psicologia prenatal, recomanat per pediatres, llevadores i psicòlegs. En aquesta obra, Thomas Verny va plantejar per primera vegada la idea -demostrada amb dades empíriques- que el vincle entre la mare i el nadó que naixerà no sols connecta els seus universos físics sinó també els emocionals i mentals: el benestar matern afecta al desenvolupament del nen des de la seva mateixa concepció. Al llarg de les pàgines, el psiquiatre americà ensenya com neutralitzar els conflictes que inevitablement sorgeixen durant l'embaràs, al mateix temps que guia a les futures mares perquè facin de la gestació una experiència enriquidora, tant per a elles com per al futur nadó, a través de la veu, la música, la relaxació... sense descuidar els hàbits de son  i alimentació.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  10/05/2022
 • 100 conceptes sobre art

  100 conceptes sobre art

  Hodge, Susie

  Barcelona : Coco Books, 15 febrer 2022

  Es pot resumir el meravellós món de l'art en només 100 conceptes? Materials, tècniques, estils, dissenys, artistes del passat i del present i diferents mètodes d'expressió artística resumits en 100 conceptes triats amb cura. Susie Hodge ens mostra la seva gran capacitat de transmetre en poques paraules tot el que cal saber sobre l'art, en un llibre fascinant que inclou activitats atractives.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

  10/05/2022
 • Cocina sin residuos : simples pasos para comprar, cocinar y comer de forma sostenible y sin complicaciones

  Cocina sin residuos simples pasospara comprar cocinar y comer

  Miles, Lindsey

  Barcelona : Libros Cúpula, mayo de 2021

  Cocina sin residuos és un llibre pràctic per a persones ocupades però responsables, amb ganes de posar el seu granet de sorra.

  Escrit per Lindsay Miles, una educadora australiana, apassionada portaveu dels residus zero i la vida sense plàstics, ens planteja diferents maneres de com ser sostenibles, proporcionant-nos una sèrie de pautes i idees senzilles, sobretot en l’àmbit de la cuina: com saber comprar, cuinar, menjar, conservar, reutilitzar...

  El plantejament i les opcions són variades però cadascú escollirà segons les seves prioritats i possibilitats un camí o un altre, sense haver de fer canvis dràstics en les seves vides.

  Recomant per Núria Paule. Biblioteca del Casino de Manresa

  09/05/2022
 • L'enigmàtic tarannà dels ocells

  L'Enigmàtic tarannà dels ocells :

  Ackerman, Jennifer

  Valls : Cossetània, setembre del 2021

  En aquest llibre de Jennifer Ackerman descobriràs actituds i comportaments inimaginables dels ocells. Amb la seva observació i viatges per tot el món, l'autora ens demostra que no hi ha un únic tarannà d'ocell, sinó tot un ventall inacabable d'espècies amb diferents aparences i estils. 

  Així ens explica com es comuniquen, com es reprodueixen i sobreviuen... I per adonar-nos d'aquests comportaments mostra exemples com que hi ha ocells que tenen cura de pollets d'altres ocells; ocells que la mare mata els seus pollets; ocells que alimenten els seus germans; ocells que creen veritables obres d'art en la construcció dels seus nius i, per contra, hi ha ocells que es dediquen a destruir els que no són seus. Ocells que fan regals i ocells que roben...

  Si ets ornitòleg o simplement t'agraden els ocells, aquest és el teu llibre. Quedaràs fascinat i bocabadat de tot el que hi llegiràs!

  Recomanació de Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  08/05/2022
 • A Silent voice

  A Silent voice

  Oima, Yoshitoki

  Colombres : Milky Way, DL 2015

  Shōya Ishida és un nen inquiet amb una única meta en la vida: no avorrir-se. El dia que Shōko Nishimiya arriba a la seva classe comença tot un nou món de possibilitats. Nishimiya pateix sordesa de naixement i Ishida comença a assetjar-la amb la complicitat dels seus companys. Les seves provocacions creixen cada dia i tota la classe comença a veure Nishimiya com una molèstia i aquesta acaba abandonant l'escola. En aquest punt, Ishida és assenyalat i es torna víctima d'assetjament per part d'aquells que abans li reien les gràcies.

  Un cop a l'institut Ishida no és el mateix. Ja no manté relació amb els seus companys, es considera un marginat detestable i mereixedor de tot allò que li passa. Com a últim intent de redempció anirà a la recerca de Nishimiya per demanar-li perdó, i aquest retrobament marcarà un nou punt de partida en la vida de tots dos.

  A Silent Voice és un manga en 7 toms escrit i dibuixat per Yoshitoki Ōima. L'autora es va inspirar en la seva mare, intèrpret de la llengua de signes, i va publicar la història serialitzada a la revista Shōnen Magazine amb el suport de la Federació Japonesa de Sords.

  Ōima ens vol mostrar com és el món que envolta a Nishimiya, marcada pels altres des que va néixer. Sentiments com el rebuig i la incomprensió a causa de la seva sordesa han marcat el seu caràcter i el de la seva família. Ishida, d'altra banda, viu la càrrega dels seus actes i la resignació que aquests li perseguiran per sempre.  Tots dos junts acabaran reunint una colla d'amics on els seus membres han de tractar amb les seves pròpies imperfeccions. Les connexions entre tots ells faràn que Ishida es plantegi diversos conceptes com l'amistat, la culpa, la felicitat o l'acceptació d'un mateix. I de mica en mica la seva relació amb Nishimiya el pot ajudar a escoltar una altra veu, una veu silenciosa.

  L'obra va obtenir el premi al Millor Manga Principiant l'any 2008 i va arribar a ser nominat als Premis Eisner. Va acabar sent adaptat a pel·lícula animada per l'estudi Kyoto Animation i dirigida per Naoko Yamada, obtenint diversos premis. Però tot i ser una gran adaptació, recomanem el manga en paper per reunir un context més ampli de tot el que l'autora ens vol transmetre.

  Més informació:

  Recomanat per Joel Panadero Alcaide. Bib. del Nord. Sabadell.

  06/05/2022
 • Elles competeixen

  Elles competeixen :

  Ballbona, Anna

  Barcelona : Ara Llibres, febrer del 2022

  L'argument de la història del món de l'esport pot fer un gir inesperat! Homes que treballen, que s'esforcen, que pateixen, que perseveren, que somien i que guanyen... però que no estan sols i que comparteixen, ara ja sí, l'experiència de la vida esportiva amb centenars de dones que treballen, s'esforcen, pateixen, perseveren, somien i guanyen! I que ho fan desafiant un món d'homes a qui encara costa donar pas a les esportistes que també ens representen.

  Aliona Bolsova, Laia Sanz, Roser Tarragó, Núria Picas, Mireia Vicente, Anna Quintana, Laia Palau, Olga Viza i Inma Puig són algunes de la vintena de testimonis que expliquen a cor obert les seves trajectòries, dificultats i aprenentatges, en el món virolat i complex de l’esport femení.

  Recomanat per Marta Puig Calafell de la Biblioteca Santa Oliva d'Olesa de Montserrat

  09/05/2022
 • Fuera de lo normal

  Fuera de lo normal

  Wilson, G. Willow

  Torroella de Montgrí : Panini, cop. 2015

  La nova heroïna de Marvel és una adolescent d’origen paquistanès i musulmana. En aquest primer capítol se’ns presenta a Kamala i el seu món. Els companys de l’institut, la seva família i el barri. El seu dia a dia és com la de qualsevol adolescent, fins que adquireix uns poders que li canviaran la vida. Ms. Marvel haurà de lluitar amb malvats molt poderosos, però com a noia adolescent s’haurà d’enfrontar amb el racisme, la incomprensió, les tradicions familiars i … amb els seus pares. La vida no és fàcil per a una noia jove, encara que tingui superpoders.

  Magnífic guió de G. Willow Wilson i excel·lent dibuix d’Adrian Alphona. A què esperes per a llegir-lo?

  05/05/2022
 • Moon girl y dinosaurio diabólico

  BFF

  Montclare, Brandon

  Torroella de Montgrí : Panini, DL 2016

  Aquesta nena afroamericana té el superpoder de ser molt llesta i una crack en ciències. Per una d’aquelles coses del destí o de la teoria de l’espai-temps se li apareix un dinosaure, cortesia de Jack Kirby. Amb ell haurà de combinar la seva vida quotidiana (escola, pares, experiments) amb les aventures més emocionants i, sovint, acompanyada dels superherois de Marvel.

  05/05/2022
 • El último verano de Silvia Blanch

  El Último verano de Silvia Blanch

  Franco, Lorena

  Barcelona : Planeta, febrero de 2020
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  Un thriller policíac on la protagonista, Silvia Blanch, va desaparèixer l’any 2017. Alex, una periodista que ha d’escriure un article quan es compleix un any de la desaparició, arriba al poble del Montseny, comença a remoure el passat i sorgeixen secrets i mentides dels sospitosos.

  Els capítols són curts, àgils de llegir, sempre està passant coses, hi ha girs inesperats, t’atrapa des del principi. Hi ha diferents veus narratives que van explicant la seva versió dels fets i fan que sospitis de tots els personatges. Hi ha flashbacks per conèixer a Silvia, però no es fan pesats, ja que donen la informació necessària per continuar la lectura en temps present..

  Un thriller per agafar-lo i no deixar-lo fins la darrera pàgina.

  Entrevista a RTVE

  Recomanat per Biblioteca Can Baró. Corbera de Llobregat

  05/05/2022
 • Un Secret

  Un Secret

  Palomas, Alejandro

  Barcelona : Fanbooks, 2019
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  Aquesta novel·la juvenil es pot dir que és la segona part de "Un fill", tot i que es poden llegir independentment, ja que l’autor no revela cap secret important del primer llibre. Amb "Un fill", la seva primera novel·la juvenil, Alejandro Palomas va guanyar el Premi Joaquim Ruyra, i també el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2016. 

  En aquest segon llibre, la Nàzia, la nena pakistaní, i millor amiga del Guillem, s’ha mudat a viure amb ell i el seu pare, convertint-se en la seva germana d’acollida, degut a que els seus pares han hagut d’anar a la presó per uns fets ocorreguts. La nena es troba molt bé a casa del seu amic, però guarda un secret… 

  És un llibre ple de sensibilitat que et fa riure i plorar, i els seus personatges es guanyen el lector des del primer moment. El que més contrasta és la visió que tenen els adults enfront de la dels nens, les seves ocurrències i la seva interpretació de la realitat.

  Més recomanació:

  Recomanat per Bib. Central. Cerdanyola.

  16/05/2022
 • Encubierta

  Encubierta :

  Fox, Amaryllis

  [Barcelona] : Roca Editorial de Libros, S.L., septiembre de 2020
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  “En el cristal puedo ver al hombre que me está siguiendo. Me he dado cuenta al girar en un par de calles, al ver que su camino coincidía con el mío en el laberinto de callejones de Karachi (Pakistán)”. De esta forma, con la técnica literaria de iniciar la narración en medio de la acción, comienza Amaryllis Fox la historia de sus diez años como agente clandestina en las operaciones encubiertas de la CIA.  La lectura de esta autobiografía revela la recompensa que supone servir a tu país, y el peaje que esto conlleva, mediante un íntimo e irresistible retrato de una mujer que literalmente madura en la Agencia Central de Información estadounidense. La autora proporciona un apasionante relato de su entrenamiento y formación, e incluye las técnicas y métodos del espionaje moderno, así como las actividades de evaluación de inteligencia que el espectador está acostumbrado a ver únicamente en películas y series de televisión. Lo que resulta verdaderamente fascinante es la sensación de ir en una atracción vertiginosa que conlleva trabajar como analista, acceder a información clasificada sobre multitud de amenazas inminentes y, finalmente, ejercer como agente sin ningún tipo de cobertura oficial. El precio de una década trabajando encubierta se hace evidente cuando fracasa su segundo matrimonio, y la autora, finalmente, decide abandonar la agencia.

  Més recomanació:

  Recomanat per Bib. de Can Puiggener. Sabadell.

  16/05/2022
 • El Colibrí

  El Colibrí

  Veronesi, Sandro

  Barcelona : Anagrama, noviembre 2020
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  El colibrí és un ocell molt petit, que mou les ales molt ràpidament, fins a setanta cinc vegades per segon, i, tot i així, sembla que estigui quiet a l’aire i l’únic capaç de volar cap enrere; però El colibrí és també  el títol la novel·la de l’escriptor italià Sandro Veronesi  guanyadora del Premi Strega 2020, màxim guardó literari italià.

  Amb El colibrí, Sandro Veronesi, nascut a la Toscana el 1959, guanya el seu segon Premi Strega i és el segon autor en aconseguir aquesta fita.

  El colibrí comença quan un oftalmòleg a qui no li agraden ni el psicoanàlisi ni els psicoanalistes rep la trucada del psicoanalista de la seva dona. A partir d’aquí, amb una història marcada per les febleses i fortaleses del seu protagonista, ens passegem per la vida d’en Marco Carrera, oftalmòleg, marit, pare, enamorat, avi, amic... amb tot un univers femení al seu voltant que és no només una part fonamental de la seva vida sinó també el motiu pel que rep el sobrenom de colibrí.

  Més recomanació:

  Recomanat per Bib. Esteve Paluzie. Barberà del Vallès.

  16/05/2022
 • L'escriptura xinesa

  L'Escriptura xinesa

  Martínez Robles, David

  Barcelona : UOC, 2005

  Endinsar-se en l’aprenentatge d’un nou idioma sempre és un repte que requereix constància i planteja dubtes. Aquesta nova situació es dificulta si l’idioma escollit té un alfabet i una escriptura que no és la nostra. El xinès doncs, per a nosaltres, suposa l’aprenentatge d’un nou sistema d’escriptura. El llibre que presentem, serà de gran ajuda a estudiants de primer nivell en l’aprenentatge de l’idioma, però també serà d’interès a tothom que tingui afany de saber alguna cosa sobre aquest idioma mil·lenari, ja que el contingut es mostra de forma divulgativa, concisa i molt ben estructurada.  

  Recomanat per Sol Teixidó. Bib. Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar

  29/04/2022
 • Feather girl

  Feather girl

  Hurley, Tonya

  Barcelona : Estrella Polar, abril, 2021
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  “Els ocells marcaran el seu destí”, frase de la portada del llibre Feather girl on ja s’insinua els animals que formaran part de la història d’aquesta narració juvenil.

  Wren, la nena protagonista de catorze anys, porta el nom d’un ocell petit i cantaire de la família dels canaris, el passerell. En el viatge que enceta per trobar-se a sí mateixa i aprendre que no està sola, ella sempre està envoltada d’ocells, i amb qui sembla ser que manté una comunicació especial.

  L’autora, coneguda per la seva primera novel·la Gostgirl, presenta una bona construcció del personatge principal i planteja una trama original amb una barreja de misteri i fantasia, on l’ambientació és encertada.

  Un llibre juvenil on aquesta criatura tan diferent a la resta de personatges parla d’una història de valentia, de lleialtat, de natura, de família i sobretot d’acceptació d’una mateixa.

   

  Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

   

  02/05/2022
 • Llum d'agost

  Llum d'agost

  Faulkner, William,

  Barcelona : Edicions de 1984, 2018

  Llum d’agost és una de les obres menys experimentals del sòlid cicle novel·lístic amb el que William Faulkner va retratar el Sud dels Estats Units des de finals del segle XIX fins a la primera meitat del segle XX. Però tot i presentar una estructura més convencional, el lector hi descobrirà els trets més característics de la narrativa d’un dels grans representants del Gòtic del Sud, - juntament amb Carson McCullers i Katherine Anne Porter - amb la que va aconseguir renovar i innovar la novel·la del segle XX.  Amb una prosa torrencial, de llargues frases i extensos paràgraf, i un vocabulari precís i poètic, amb monòlegs interiors i constants salts temporals, l’autor ens mostra el retrat més cru del Sud americà dels anys 30, marcat per la dura segregació racial i el fanatisme religiós.

  Ambientada al mític comtat de Yoknapatawpha, la història gira al voltant de sis personatges principals que conflueixen en un moment àlgid de la narració: després de viatjar a peu durant setmanes, Lena Grove acaba d’arribar a la ciutat de Jefferson a la cerca de Joe Brown, el noi que l’ha deixat embarassada i que l’ha abandonat. Hi apareix en el moment que s’ha produït un incendi a casa de la senyoreta Burden, als afores de la ciutat. Amb tota la població pendent dels esdeveniments, Lena rebrà l’ajuda de Byron Bunch, un treballador de la serradora on treballa Joe. Al mateix temps coneixerem la tràgica vida de Joe Christmas, que ocupa el cos central de la novel·la i que recull l’essència de l’odi racial d’una població blanca que viu impregnada del ressentit record de la derrota a la Guerra de Secessió.

  Llum d’agost és un novel·la magistral amb la que el lector anirà descobrint els fets a partir de diferents interpretacions procedents de diverses veus narratives.

  Recomanat per Cris Valls Solé. Biblioteca Antoni Comas de Mataró.

  29/04/2022
 • Un año con 13 lunas

  Un Año con 13 lunas

  Madrid : Sherlock Films, DL 2005

  Presagio de una desgracia

  Para los que no conozcan a Rainer Werner Fassbinder (como es mi caso), sepan que Wikipedia dice que sus películas son o sobrevuelan su biografía.

  Les parecerá poco serio para un profesional de la critica como yo, pero: ¿cómo abordar el análisis de Un año con trece lunas (In Einem Jahr mit 13 Monden, Reiner Werner Fassbinder, 1978), una película existencialista, realizada en 1978, de un director pseudoautobiográfico muerto, cuando solo puedo dedicarle el tiempo que me pagan (una hora y treinta minutos)?

  Pues tengo suerte, vivimos en los albores de la era digital, y desde el sofá puedo investigar la vida de Fassbinder que intuyo es básica para llegar a algún puerto. Y así las cosas: esta película se hizo a modo de exorcismo tras el suicidio del carnicero de profesión que, durante tres años, fue amante de Fassbinder. Y el protagonista de la película es su amante suicidado, pero su historia bebe mucho de la infancia del director (una de las protagonistas es la antigua mujer de Fassbinder).

  Terminada esta descripción, estilo Lecturas y necesaria, del director, la película comienza de manera cinematográfica estándar. A medida que avanza, en cambio, nos adentramos en un conjunto de parábolas teatrales que son cada vez más locas, y cada vez mas esclarecedoras del porqué del sufrimiento de nuestro protagonista. La historia, contada con pinceladas no lineales de la vida del protagonista, mantiene la tensión y el interés de seguir viéndola.

  Es una película de género, y creo que su valor es tratar el tema sin tratarlo. Es decir, que habla de amor y sentimientos sin complejos, sin la intención de asociarse a las necesarias reivindicaciones colectivas que acartonan y quitan frescura al día a día. In love with you, Fassbinder, por abordar tu filmográfica vida bisexual desde la completa libertad individual.

  Estamos ante una película europea con su sentido trágico y existencialista de la vida, donde la filosofía alemana (cómo no) y la ética tienen un fuerte peso. O sea, esto no es Hollywood, pero no se atemorice usted, querido espectador. Si en la película hay algo, o mucho, del libro de Schopenhauer que luce la monja, también hay mucho de alguien vital y divertido que, a pesar del drama personal vivido, no hace películas para aburrir a las palomas. Se pasa un buen rato viéndola. Disfruten.

   

  Critica feta per Eloy Escudero, de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, en el marc del projecte Escriure de cinema.

  28/04/2022
 • Un Tret al cap

  Un Tret al cap

  Miró, Pau

  Barcelona : Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, 2018

  Tres personatges femenins la periodista, la dona i la noia ens condueixen per aquesta història que podríem definir com a thriller periodístic. Un text que ens endinsa en el món del periodisme, però que realment profunditza en temes tan controvertits com la censura en l’àmbit públic i privat. 

  L'obra dona veu a un triangle femení encapçalat per una periodista guanyadora de premis i reconeixement que ha caigut en desgràcia i a qui acaben d’acomiadar per haver-se tornat massa incòmoda; la seva germana malalta i que només vol gaudir dels darrers anys de la seva vida en total plenitud; i una noia que es presenta com a víctima i que exigeix que el seu cas surti a la llum pública, però que amaga més del que sembla. 

  Pau Miró s’ha convertit en un dels dramaturg de referència de l’escena catalana. Llicenciat en Interpretació per l’Institut del Teatre, i fundador de la companyia Menudos, formada per exalumnes de l’Institut del Teatre, entre les seves obres destaquen Els jugadors (Teatre Lliure, 2011); Victòria (Teatre Nacional de Catalunya, 2016); Una història real (La Villaroel, 2019) i Plou a Barcelona (Sala Beckett, 2004), nominada a cinc Premis Butaca i traduït al castellà, italià, francès, portuguès, polonès i anglès. 

  El muntatge de l’obra es va estrenar al Festival Grec de Barcelona el juny del 2017 a la Sala Beckett amb un repartiment de luxe amb l’Emma Vilarasau, l’Imma Colomer i la Mar Ulldemolins en els papers de les tres protagonistes femenines. 

   

   

   “Li dones la culpa al periodisme, però el problema els tens tu. M’equivoco? Tot el que escrius, totes les notícies que tractes estan tenyides d’aquest malestar. T’has instal·lat en la queixa i això fa que no t’impliquis, que no profunditzis, que no contrastis. Ho he pogut veure en primera persona. Ho sento, però formes part d’aquest sistema que tant critiques i algú t’ho havia de dir.”

  Més informació:

  Recomanat per Elisabet Vazquez. Biblioteca de Ripollet

  27/04/2022
 • Hace mucho que te quiero

  Hace mucho que te quiero

  Barcelona : Cameo, cop. 2009
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  Sabíeu que l’escriptor Philippe Claudel també és director i guionista de cinema? Després de guanyar els prestigiosos premis Goncourt i Renaudot amb les seves obres literàries va dirigir aquesta pel·lícula guanyadora de dos Césars i un BAFTA.

  La pel·lícula ens explica com Juliette surt de la presó després de passar 15 anys tancada per un crim terrible. La seva germana petita Léa la convida a quedar-se a casa seva. Les germanes es retroben com dues estranyes. Léa era petita quan Juliette va marxar. Però poc a poc els records i la convivència van refent la relació i Juliette va tornant a viure de nou.

  Una història que ens mostra com reconstruir una relació des de la desconfiança i a un mateix des de la buidor més absoluta i on tot rutlla perfectament gràcies a la commovedora interpretació de les actrius protagonistes, Kristin Scott Thomas i Elsa Zylberstein.

   

  Més informació:

  Recomanat per Bib. Ripollet

  27/04/2022
 • Crims : Tot el que llegireu és real

  Crims :

  Porta, Carles

  Barcelona : La Campana, febrer del 2020

  Sota l’epígraf “Tot el que llegireu en aquest llibre és real”, Carles Porta trasllada al lector la narració de set diferents històries fosques que han succeït a Catalunya els últims anys, entre els quals el crim de la Guàrdia Urbana o el de David Bernat per part d’Artur Segarra a Bangkok. 

   Porta és periodista, director, productor i guionista. Ha treballat a TV3 i ha publicat diferents llibres entre els quals destaquen “Tor: tretze cases i tres morts” i “Fago: si et diuen que el teu germà és un assassí”. 

  Crims va començar com una secció al programa “Estat de Gràcia” de Catalunya Ràdio i posteriorment va tenir un espai propi a la graella del cap de setmana. 
  L’any 2020 es va adaptar a format televisiu a TV3 i el febrer del 2021 ha començat a emetre’s la segona temporada. 

  Els capítols d’aquest llibre són curts, de prosa directa i molts lleugers de llegir. Atrapa el lector des del primer moment amb tota mena de detalls, contrastant les diferents fonts i destaca la proximitat amb què ho explica. Així doncs, és un bon llibre amb la mirada i estil ben propi de Carles Porta.

  Més informació:

  Recomanat per Oriol Bras. Bib. dels Safareigs. Sabadell

  16/05/2022
 • El Dominio mental

  El Dominio mental :

  Baños, Pedro

  Barcelona : Ariel, noviembre de 2020

  Aquest és el darrer llibre del coronel Pedro Baños. Ha estat cap de contra intel·ligència i seguretat del cos del exèrcit europeu a Estrasburg, a més és un dels majors especialistes en geopolítica, estratègia, defensa, seguretat, terrorisme, intel·ligència i relacions internacionals.

  Lectura molt interessant sobre la manipulació governamental de la informació i les grans corporacions. Es fa èmfasi especial en la recepció de informació, les noticies, la premsa... de manera crítica per part del ciutadà. També es tracta la pandèmia actual del COVID-19 des de un punt de vista de la limitació de les llibertats universals de les persones, així com dels seus drets fonamentals. La seva lectura no deixa indiferent a ningú.

  Més informació:

  Recomanat per Bib. Josep Jardí. Santa Perpètua de la Mogoda.

  27/04/2022
 • La Edad de la penumbra

  La Edad de la penumbra :

  Nixey, Catherine

  Barcelona : Taurus, 2018

  És aquest un títol prou interessant que indaga en aspectes potser no gaire difosos de la Història. En concret, aborda de quina manera el Cristianisme va desplaçar de manera expeditiva tot el sistema de valors previs a la seva hegemonia.

  L’autora és una periodista britànica Llicenciada en Història Clàssica per Cambridge. Ha exercit la docència durant molt de temps, i actualment treballa a la secció de Cultura de The Times.

  Aquest llibre és el resultat d’una investigació motivada pel seu amor al món clàssic, amb la presa de consciència del que va representar la irrupció del Cristianisme. Era, de fet, un nou ordre que, lluny d’integrar-se assimilant la cultura anterior, va establir un conflicte permanent contra aquella, amb el sol objectiu d’eliminar-la totalment.
  Per començar, va considerar herètica tota manifestació cultural anterior. I un cop va ocupar el poder polític, el Cristianisme, sense practicar la tolerància que predicava, va desplegar una persecució sistemàtica contra qualsevol altra creença. La qual es va concretar en la destrucció material de qualsevol vestigi de cultura anterior, plasmada en la literatura i l’art. I també, en l’aniquilació física dels discrepants. El d’Hipàtia d’Alexandria, és segurament el cas més conegut, però va haver-hi molts més.
  Així va arribar l’adveniment d’ un llarg període de foscor a la Història, al·ludit pel títol d’aquest llibre. El valor del qual està en que fa palesa la falsedat del relat del Cristianisme. No es va instaurar amb pau i harmonia, sinó tot el contrari: A sang i foc. I és important destacar, que segons pròpia declaració de l’autora, no ha estat al seu ànim d’atacar la Religió, sinó d’anar contra els dogmatismes. Aquest detall, és sens dubte una raó afegida per recomanar la lectura d’aquest llibre. Que ens narra tots aquest fets d’una forma amena, i molt ben documentada. Paga molt la pena!

   

  Més informació:

  Recomanat per Isabel Pérez. Bib. Elisenda de Montcada. Montcada i Reixac.

  27/04/2022
 • Las Mujeres de Winchester

  Las Mujeres de Winchester

  Chevalier, Tracy

  Barcelona : Duomo Ediciones, marzo 2020
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  Tracy Chevalier, una autora ben reconeguda des del seu èxit La noia de la perla, ens ofereix ara una visió de l’Anglaterra dels anys 30 a la novel·la Las mujeres de Winchester.
   
  Publicat amb el títol original A single threat, ens endinsa en la vida de la Violet, una dona de 38 anys que ha perdut el seu germà i el seu promès a la Gran Guerra. Això l’ha convertit en una dona “que sobra”, una dona soltera sense possibilitat de casar-se, una circumstància vital per la qual eren injustament jutjades.

  A més, viu amb la seva mare, una dona cruel que la maltracta verbalment. Cuidar-la sembla el seu destí final, però la Violet decideix anar a viure sola i mantenir-se per ella mateixa amb una feina de mecanògrafa, una de les poques ocupacions per a dones en aquella època.
  La vida de la Violet canvia quan l’acull una comunitat de brodadores que va existir en la realitat, dedicada a la confecció de coixins i reclinatoris brodats a la catedral de Winchester.
  La novel·la es centra en les petites coses de la vida, donant-li la importància que es mereixen. En una època on les dones solteres estaven mal vistes per la societat, amb poques possibilitats laborals, abocades a cuidar de la família, la Violet aconsegueix trobar una escletxa per forjar-se el seu propi camí.

  Més informació:

  Recomanat per Eva M. Jiménez Romero. Bib. La Serra. Sabadell.

  27/04/2022
 • Els rols de gènere entren en escena


  Mudar-se a un nou lloc és l’inici d’una nova vida. Per Laure, de deu anys, suposa una nova vida com a Michael. Perquè aprofita la confusió que genera el seu aspecte androgin per construir una identitat masculina i per presentar-se als infants del seu nou veïnat, que de seguida l’acullen al seu grup de joc. Michael és un nen, que com qualsevol altre infant de la seva edat, juga a futbol al parc, fa bromes i es baralla per tal de defensar a la seva germana petita.


  La pel·lícula de Tomboy (Céline Sciamma, 2011) mostra la realitat de Laure (interpretada per Zoé Hérnan) experimentant amb la seva identitat de gènere. La protagonista crea una nova identitat que viu i cuida com una bombolla, aliena a la situació de casa, on continua sent la filla gran que cuida de la seva germana petita i espera amb il·lusió l’arribada d’un nou germà nadó. Aquesta bombolla esclata després d’una baralla amb un altre infant: la seva mare coneix la resta de mares del barri i descobreix que Laure s’ha identificat a la resta del grup com a Michael.
  La infància dels infants transgènere és més senzilla en un entorn on s’accepti la seva condició sense cap prejudici. 


  Michael està còmode amb la seva identitat convivint amb la resta d’infants, jugant a futbol, banyant-se al llac, tenint conflictes grupals i enamorant la seva amiga Lisa. El seu grup d’iguals en cap moment es qüestiona el gènere d’en Michael. Un cop descobert que es tracta d’una nena, però, els rols de gènere entren en escena. No els encaixa que el seu amic sigui en veritat una nena i que, a més, s’hagi fet un petó amb una altra. És més, volen confirmar si realment es tracta d’una nena per mitjà de l’única manera visual de percebre el gènere: comprovar els seus genitals. 

  En l’àmbit familiar, la mare de Laure no entén el comportament de la seva filla i tracta de reconduir-la perquè tingui comportaments més femenins. El seu pare, en canvi, està encantat de poder compartir les seves aficions amb la seva filla. Després de descobrir l’engany de Laure als infants del barri, i molt preocupada per haver de donar explicacions a tothom, la mare de la Laure l’obliga a anar casa per casa a disculpar-se fent-li dur un vestit. És la manera més cruel de fer entendre la Laure que ha nascut com una nena i que aquest és el paper que haurà de continuar interpretant.


  El llargmetratge de Céline Sciamma ens qüestiona si el gènere amb què hem nascut ha de determinar el nostre comportament i els nostres gustos. I com mostra com, des de la infància, la nostra relació amb la resta de persones ve marcada pels rols que la societat atorga a cada gènere.
   

   

  Critica feta per Cília Comella, de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, en el marc del projecte Escriure de cinema.

  23/04/2022
 • Carol

  Carol

  Madrid : Vértigo, DL 2016

  Construcció minuciosa d’una història


  Si és cert que una imatge val més que mil paraules, ens trobem que el director Todd Haynes, amb l’equip complet de Carol (2015), ens podria explicar mil i una històries només amb un fotograma.
  Carol és una història d’amor, digna successora de Primer encuentro, però, més enllà de la història d’amor entre la parella protagonista (Cate Blanchett i Rooney Mara), ens relata les vicissituds de Carol, una dona casada als Estats Units dels anys cinquanta que no vol amagar ni renunciar a estimar com ella vol.


  La història se’ns presenta des del punt de vista de Therese, una jove fotògrafa que queda impressionada pel port de Carol (Cate Blanchett). És aquí on la relació entre les dues protagonistes se’ns presenta com un conjunt de retrats ordenats de manera meravellosa que expliquen en paral·lel la seva història d’amor, la lluita de Carol per la custòdia de la seva filla en el seu divorci i el tercer punt del triangle: l’evolució de Therese, que passa de jove innocent a dona fotògrafa en un diari de Nova York.


  Com dèiem, la imatge i la fotografia té un pes substancial. No només és la passió de Therese, sinó que també se’ns mostra la seva pròpia visió com a fotògrafa. Se’ns fa estar dins de la història com si tinguéssim la visió de la jove. És així en diverses seqüències: en el primer encreuament de mirades (a les galeries on treballa la jove i queda embadalida per Blanchett), o en el moment en què ella fotografia Carol quan compra un arbre de Nadal per guarnir-lo a casa amb la seva filla.
  Evidentment, no faltarà el drama. Cal recordar que ens situem en una època on l’amor entre persones del mateix sexe estava fortament perseguit i criticat. I podia considerar-se, en molts llocs del país, un delicte.


  Pel que fa a la construcció de l’ambient i dels personatges, cal remarcar la gran elaboració de l’estilisme i l’ambientació. L’obra sembla talment rodada a l’època i la construcció de tots els personatges és minuciosa. No es deixa cap serrell: mirades, moviments, petits diàlegs, tot creat per fer-nos partícips de la història d’amor entre aquestes dones, basada en el llibre The Price of Salt, de Patricia Highsmith. I alhora ens endinsa en les obres de Hopper o en les fotografies que ben bé podria haver pres Diane Arbus.

   

  Critica feta per Daniel Sánchez Miranda, de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, en el marc del projecte Escriure de cinema.

  23/04/2022
 • Stonewall

  Stonewall

  [Barcelona] : A Contracorriente Films, [2015]

  Històries d’alliberament


  Stonewall (Roland Emmerich, 2015) comença amb el seu protagonista, Danny (Jeremy Irvine), arribant a Christopher Street, un barri de Nova York amb molta gent de la comunitat LGTBI. Destaca la manera de retratar a aquestes persones: tenen vides tristes, són pobres i viuen de la prostitució. Ràpidament, hi ha un flashback al passat, necessari per entendre que Danny s’ha vist obligat a deixar casa seva. Veiem que ell era un noi alegre, que tenia amics i era molt bo en els esports. Tot canvia quan l’enxampen amb un noi: passa a ser assenyalat per tothom i és expulsat de casa pel seu propi pare.


  L’escena que tots estàvem esperant des que s’inicia la pel·lícula són les revoltes pròpiament dites. Emmerich ens va preparant al llarg del film per arribar al clímax que donà lloc a la celebració del Dia de l’Orgull Gay, cada 28 de juny des del 1970 fins als nostres dies.
  És destacable com es contraposen les dues mirades dels fets, dins i fora de Stonewall. Dins s’hi atrinxeren els policies, esperant reforços, ja que els manifestants els superen numèricament. Ells tenen por, i pensen que les persones de fora són uns salvatges. Mentrestant, a fora, els manifestats, diuen prou, prou a la repressió i a la violència, tant de la policia com de la màfia. Les persones LGTBI ja no tenen por i ho demostren.


  Durant la pel·lícula, veiem els dos vessants del moviment d’alliberament gai a Nova York del 1969. Per una banda, els moviments més conservadors estan representats pel personatge de Trevor (Jonathan Rhys-Meyers). Per altra banda, veiem els moviments d’acció directa duts a terme per Ray (Jonny Beauchamp) i la seva colla. Evidentment, acaba triomfant aquest últim tipus de moviment.


  L’escena de Danny tirant el primer maó al vitrall del bar, presentada a càmera lenta, reflecteix perfectament el sentiment de ràbia continguda durant tant de temps. L’acte va ser, en realitat, obra de Marsha P. Johnson, que té molt poc protagonisme durant la pel·lícula. De fet, s’atorga molta més importància al col·lectiu gai que al col·lectiu trans, tot i que aquest últim va ser el que va començar els aldarulls. Tampoc surt el personatge de Sylvia Rivera, una altra dona trans que va protagonitzar els fets històrics. Probablement, Emmerich devia pensar que la pel·lícula seria més acceptada amb un protagonista gai que amb un de trans. Una llàstima. 

   

  Crítica elaborada per Xavier Ferrer de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell. en el marc del projecte Escriure de cinema

  23/04/2022
 • Hoy empieza todo

  Hoy empieza todo

  Barcelona : Manga, 1999

  Daniel Lefebvre (Philippe Torreton) és el director de l'escola d'un barri marginal d'un poble miner del nord de França, més del trenta per cent de la població  del qual es troba en una situació vulnerable a causa de la crisis de la industria minera. Un dia es troba en una situació difícil quan la mare d'una alumna arriba beguda a l'escola i deixa el seu nadó i la seva filla de cinc anys.

  Una pel·lícula, entre la ficció i el documental, meravellosa per la seva sensibilitat i duresa sobre el poder de l’educació i la funció social dels mestres per tal de reduir la bretxa social i la marginalitat. També és una critica ferotge a la impassibilitat i inacció del sistema administratiu i polític davant de situacions de crisi social i econòmica. Quan s’estrenà va ser criticada per pessimista i, fins i tot, per apropar-se al miserabilisme. No obstant això, la tenacitat del director per lluitar contra les injustícies, malgrat no sempre trobar-ne solucions és un crit a l’esperança i a la possibilitat de crear un món millor.

   

   

  Hoy empieza todo (Ça commence aujourd'hui, 1999) és una pel·lícula del director, guionista, actor, productor i crític de cinema francès Bertrand Tavernier (Lyon, 1942 – Sainte-Maxime, 2021). Guanyadora del Premi Internacional de la Crítica FIPRESCI, Menció d’Honor al Festival de Berlín (1999), i del Premi del públic al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià (1999).

  > Què n’ha dit la crítica?

  "Una de las películas más emotivas de uno de los mejores directores del mundo." Carlos Boyero (Diario El Mundo)

  "Hermosa, bellísima, prodigiosa... una obra maestra del cine moderno." Ángel Fernández Santos (Diario El País)

  Recomanada per Glòria Massana. Biblioteca El Molí de Molins de Rei. 

  23/04/2022
 • Feliz Navidad Mr. Lawrence

  Feliz Navidad, Mr. Lawrence

  Barcelona : Manga, cop. 2002

  Enmig d’un ambient desolador

  Bon Nadal, Mr. Lawrence (Merry Christmas, mr. Lawrence, Oshima Nagisa, 1983), una adaptació de la novel·la La semilla y el sembrador (1963), es desenvolupa en un camp de concentració japonès durant la Segona Guerra Mundial, concretament a l’illa de Java, l’any 1942.

  Se’ns mostren, ja des de l’inici, les condicions lamentables i de violència que viuen diàriament els homes, alhora que coneixem dos dels personatges al voltant dels quals girarà tota la pel·lícula: el comandant japonès Gengo Hara i el coronel britànic Lawrence.

  Lawrence, que coneix la cultura i tradició nipona, fa d’intèrpret entre els presoners i els japonesos.

  És el capità Yonoi qui dirigeix el campament amb molta duresa i disciplina. Li tocarà jutjar un nou presoner: el rebel i desafiant soldat britànic Jack Celliers.

  El primer incident, a l’inici del film, que té a veure amb una suposada relació homosexual entre dos presoners, s’intensifica quan el capità Yonoi entra a la sala on es jutja Jack Celliers i queda totalment trasbalsat en veure’l. Es dona a entendre que l’ha impressionat, que li ha generat una forta atracció d’una manera totalment instintiva.

  A partir de les relacions entre Hara i Lawrence, entre Yonoi i Celliers, s’aniran perfilant les maneres tan diferents de valorar els mateixos fets vistos des de les dues cultures.

  A partir de la relació homosexual de l’inici se’ns comença a mostrar aquest xoc de cultures. Pel comandant japonès Hara, segons els seus codis, els presoners s’haurien de fer l’harakiri. Per altra banda, Lawrence busca l’origen de l’incident a partir de la situació tan anòmala en què viuen els homes: ho planteja des d’un punt de vista més humà, ho explica per l’amistat que es crea entre els presos, que pot derivar en una relació sense que això impliqui necessàriament que siguin homosexuals.

  Aquesta forma de valorar i afrontar els fets es va repetint al llarg de tota la pel·lícula: sentit de l’honor (mort abans que deshonra), ordre, lleialtat, disciplina versus justícia, individualisme, estima per la vida...

  Malgrat aquestes diferències tan contundents, la relació entre Hara i Lawrence és del tot ambivalent. Encara que el comandant japonès fustiga Lawrence quan aquest trenca les seves normes, entre ells s’estableix una relació de complicitat facilitada pel caràcter respectuós, dialogant, pacífic i humà de Lawrence.

  Aquest tracte de complicitat i simpatia alleugereix en certs moments el clima de violència, frustració i desesperació dels presoners. També xoca que aquest tracte pugui produir-se, ja que les condicions de submissió i crueltat sembla que siguin totalment incompatibles amb aquest respecte que es professen tots dos.

  Per altra banda, l’atracció del capità Yonoi cap a Celliers, que s’ha iniciat en el moment que Celliers és jutjat, se’ns va mostrant a partir de diferents episodis mentre va evolucionant la pel·lícula.

  Abans de començar el judici i conèixer Celliers, en la reunió dels homes que l’havien de jutjar, va quedar palès que Celliers era una persona conflictiva. Això queda reflectit totalment des del primer moment. Quan el soldat britànic comença a contestar les preguntes que li fan, mostra una actitud molt desafiant: contesta malament, reclama un judici just, tenir un advocat defensor i ser tractat com un presoner de guerra.

  Sorprèn aquest valor i aquesta valentia que demostra i que podrem anar veient en diferents episodis que passen durant el film.

  Al campament, al càrrec dels presoners britànics, hi ha el capità Hickley, al qual Yonoi assetja perquè li faciliti els noms dels homes experts en armes. Ell no els hi dirà sota cap circumstància.

  La repressió i el maltractament es va incrementant mentre avancen els esdeveniments, fins a arribar a la crueltat extrema dels moments finals de la pel·lícula.

  Enmig d’aquest ambient tan desolador, hi ha alguns aspectes que situen l’acció en un altre pla. Un és el que dona títol a la pel·lícula, sorgeix arran de la ingesta d’alcohol per part del comandant Hara i origina uns moments sorprenentment graciosos i humans. L’altre té lloc quan el capità Yonoi i Jack Celliers comparteixen un episodi, cadascun de naturalesa diferent, que fa que mantinguin de manera soterrada una sensació d’angoixa i penediment.

  Les últimes escenes de la pel·lícula, que tenen de protagonistes Hara i Lawrence, són especialment emotives. En elles queda totalment palesa aquesta complicitat, amistat i entesa que hi havia entre ells.

  El director Nagisa Oshima es va donar a conèixer mundialment amb la pel·lícula El imperio de los sentidos (Ai no corrida) l’any 1976.

  La música de la pel·lícula era de l’actor que interpretava el personatge del capità Yonoi: Ryüichi Sakamoto. La cançó «Forbidden Colours» es va convertir en un èxit a nivell mundial i va guanyar el premi Bafta a la millor banda sonora el 1984.

  La pel·lícula mostra un calidoscopi d’emocions, reaccions i sentiments que genera la lluita per la supervivència en un entorn de captivitat contaminat pels xocs de dues cultures amb valors tan distants i diferents.

  Crítica feta per la Glòria Soler, de la Biblioteca Central de Terrassa, en el marc del projecte Escriure de cinema

  22/04/2022
 • Lectura i discapacitat

  Lectura i discapacitat

  Peix, Susana

  Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, setembre de 2019

  Llegir ens aporta grans beneficis: redueix l’estrès, prevé el deteriorament cognitiu, ens millora la qualitat del son, fomenta les habilitats socials i obtenim un augment de coneixements. I el millor de tot és que no hi ha contraindicacions, tot el contrari, ja que diversos estudis científics avalen que llegir allarga la vida.

  Lectura i Discapacitat: què, qui i com és un manual per entendre què és la discapacitat, quines són les necessitats lectores per aquests infants amb discapacitat i com podem normalitzar-la a través dels recursos existents, tal com ens diuen les autores. Perquè l’accés a la cultura, mitjançant el canal de la lectura, és un dret fonamental per a totes les persones.

  El llibre, molt ben estructurat, ens mostra quins són els beneficis de la lectura per al desenvolupament personal d’aquests infants, quines són les necessitats lectores segons el tipus de discapacitat, els tipus d’adaptacions que ens podem trobar a les obres en referència al text, àudio o imatge i com podem normalitzar la discapacitat a través dels contes.

  Un recurs essencial per a tots aquells professionals prescriptors de lectura, mestres i famílies amb un infant amb discapacitat.  

  Susana Peix és bibliotecària especialitzada en literatura infantil i forma part del projecte Biblioteques inclusives on també hi participa Meritxell Almirall que és psicòloga especialitzada en infància, adolescència i família.

  A les Biblioteques:

  Més informació:

  Recomanat per: Ariadna Esmarats. Biblioteca Joan Triadú de Vic

   

  22/04/2022
 • Ca la Wenling

  Ca la Wenling

  Ruiz, Gemma

  Barcelona : Proa, febrer del 2020
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  'Ca la Wenling' és la segona novel.la de la Gemma Ruiz Palà, periodista especialtzada amb cultura i ara també escriptora, que va trionfar amb 'Argelagues'. En aquesta ocasió ens introdueix a una altra cultura amb una història que té com a protagonista a la Wenling, una dona xinesa que té una botiga de manicura, estheticien i també perruqueria. De les visites de la narradora, una documentalista que hi va a fer-se la manicura, en sorgeix una amistat. La història de la wenling és la d’una vida abocada a treballar per sobreviure, de manera discreta i silenciosa,  com  la majoria de persones d’origen oriental amb qui molts de nosaltres no ens hi fixem i que en aquesta novel.la se’ls hi dona protagonisme. I això  li fa prendre  consciència de lo poc coneguda que és la realitat d’aquest col·lectiu i dels prejudicis racials que hi ha al darrere. Es una novel.la que es llegeix  a bon ritme, però amb un rerefons de denúncia d’una societat masclista i racista. Molt recomanable.

   

  Més informació:

  Recomanat per Tere Casas. Bib. Marcel Ayats. Sant Quirze del Vallès

  22/04/2022
 • Les Amistats traïdes

  Les Amistats traïdes

  Nel·lo, David

  Barcelona : Enciclopèdia Catalana, febrer del 2020

  Després de la mort del seu pare, Salvador Togores, traductor literari, se’n va a Suïssa, a fer una estada en una residència de traductors. Allí, per sorpresa, trobarà el famosíssim escriptor Bachtel, desaparegut de la circulació des de feia molts anys. En una altra època, Bachtel havia estat un amic íntim de la família de Togores, especialment del seu pare. Durant un seguit de nits, Bachtel li revela la història de la seva vida i el perquè de la seva fugida.

  David Nel·lo escriu una història sobre l’ambició i el preu de l’èxit, sobre la literatura i la fama, i ens fa reflexionar. Per què hi ha autors o creadors de gran èxit? Què fa que una novel·la triomfi per sobre de les altres? També ens parla de l’amistat o l’absència d’amistat. Perquè deixem de relacionar-nos amb persones amb qui havíem estat íntimes, quina desídia ens porta a no tenir-les al nostre costat… I ho fa amb diferents temps: el present en una estada de traductors a Suïssa; i el passat, quan Bachtel relata al llarg d’una sèrie de nits el perquè va desaparèixer del mapa durant tants anys.

   

  Més informació:

  Recomanat per Bib. del Sud. Sabadell.

  12/05/2022
 • Cómo ser famosa

  Cómo ser famosa

  Moran, Caitlin

  Barcelona : Editorial Anagrama, enero de 2020

  Cómo ser famosa, de Caitlin Moran, el va publicar Anagrama a principis del 2020. És el segon llibre d'una trilogia que va començar amb Cómo se hace una chica (2014) i finalitzarà amb Cómo cambiar el mundo.

  Moran és una escriptora, periodista i columnista britànica que es va fer encara més popular amb Cómo ser mujer (2011), un dels èxits més fulgurants en llengua anglesa de la darrera dècada. És un al·legat feminista que analitza i critica diferents temes amb un to irònic, divertit i personal.
  D'orígens humils, Moran és la major de vuit germans i part de la seva obra està esquitxada per episodis i dades reals. Per exemple, la protagonista de Como ser famosa comença la seva carrera professional com a periodista musical, com la mateixa Caitlin. La novel·la està ambientada als anys 90, amb el brit-pop com escenari de fons. L'acció principal esdevé arran dels rumors sorgits per la circulació d'un vídeo sexual entre la protagonista i un personatge famós; així es va obrint pas la trama on a poc a poc es retorna la vergonya a l'assetjador. L'autora és capaç de tractar temes tan transcendentals com la repressió, viure en llibertat la sexualitat, la precarietat laboral, l'amistat, el reconeixement i acceptació del cos, la vergonya sexual, etc. i alhora ser capaç de fer-te riure, de carregar-ho tot d'humor desacomplexat i irreverent.

  Lectures d'aquelles que fa pena acabar-les.

  Més informació:

  Recomanat per Jèssica Sánchez. Bib. dels Safareigs. Sabadell

  12/05/2022
 • L'Apicultor d'Alep

  L'Apicultor d'Alep

  Lefteri, Christy

  Barcelona : Columna, octubre del 2020
  > Veure disponibilitat a l’eBiblio

  L’escriptora britànica Christy Lefteri va passar els estius de 2016 i 2017 treballant com a voluntària en un camp de refugiats d’Atenes. Cada vespre parlava amb ells i en recollia les històries, que eren molt similars a les que explicaven els seus pares, dos refugiats xipriotes arribats a Gran Bretanya durant els anys setanta. Històries de vida, fugida, por, màfies i tràfic de persones que Lefteri posteriorment va convertir en aquesta novel·la.

  L’apicultor d’Alep ens explica diversos episodis de la vida de Nuri i Afra, una parella que ha de fugir de casa seva a causa del conflicte sirià. L’autora alterna els records d’una vida passada feliç amb el relat de la seva odissea per a arribar a Anglaterra, on els hi espera un amic que ha aconseguit obtenir asil polític. Es tracta sobretot d’una història de superació de la pèrdua a través de les petites coses que donen sentit i esperança a la vida.

  Tanmateix, el que ens ha agradat més d’aquesta novel·la és que és molt sensorial. L’autora aconsegueix fer-nos sentir el brunzit de les abelles, el tacte dels objectes a través de les mans de l’Afra, les aromes dels àpats al jardí… Però també la capa de pols que cobreix l’Alep en ruïnes i el fred de les nits a la intempèrie.

   

  Més informació:

  Recomanat per Bib. Polinyà

  22/04/2022
 • Animales arquitectos

  Animales arquitectos

  Pallasmaa, Juhani

  Barcelona : Gustavo Gili, [2020]

  T'has parat mai a observar com les formigues fan el seu niu? Si ens fixem bé, són obres arquitectòniques molt interessants. I és que els humans no som els únics que construïm els nostres habitatges! Certes espècies tenen una gran destresa i, també fan servir mètodes de construcció que superen en alguns casos a la dels humans: esculpeixen, excaven, apilen, modelen, enganxen, teixeixen i ,fins i tot, cusen com per exemple ho fa una tipologia d'aus (Orthotomus Sutorius) que viu a l'Índia, al sud de l’Àsia i a la Xina.

  És impressionant com diverses espècies d'animals han inventat i fan ús de portes, escales i rampes en els seus caus o com l'escarabat piloter ha inventat la roda, per transportar l'aliment fins a casa seva!  Però encara és més sorprenent com formigues, tèrmits i alguns ocells gestionen l'aigua i el control de la humitat. O animals com els cucs, peixos i castors se les empesquen per renovar la ventilació dels seus caus. Però és que també s'ocupen de la gestió dels residus: les formigues construeixen dipòsits, les marmotes càmeres i els tèrmits fan ús dels seus excrements per construir les seves cases. Realment l’arquitectura animal és un tema apassionant!

  Juhani Pallasmaa (1936 en Hämeenlinna, Finlàndia) és arquitecte i autor de nombrosos articles i llibres sobre filosofia, psicologia, teoria de l'art i arquitectura. Destaquem Los ojos de la piel - Arquitectura y sentidos , que ja s'ha convertit en clàssic de la teoria arquitectònica. Més enllà de la seva activitat professional, s'ha desenvolupat en els àmbits de la planificació urbanística, disseny d’exposicions i del disseny gràfic. A través de la seva obra busca crear una arquitectura més sensible tant per l'home com per la ciutat.

  Destaquem també les il·lustracions obra de W.F. Keyl i E.Smith gravades per G. Pearson al S. XIX que acompanyen el text. Són escenes plenes de detalls en les que veiem diversos animals dins dels seus habitatges així com exemples d'algunes de les seves construccions arquitectòniques. 
  En definitiva, un excel·lent manual sobre l’activitat constructora dels animals i que ens demostra una vegada més, que els humans tenim molt per aprendre.

  Més informació:

  Recomanat per