Libraries recommend

  • La Invención del reino vegetal

    Erice, Aina S.

    Barcelona : Ariel, 2015

    És de tots sabuts que la humanitat ha utilitzat el regne vegetal des dels inicis per a la seva vida quotidiana; en la mitologia també ha tingut un paper cabdal, la història és plena d'exemples.

    De la mà de José Antonio Marina, l'autora Aina S. Erice, ens regala un llibre que amb un llenguatge molt senzill i entenedor ens endinsa en la importància que el món vegetal ha representat per a les persones. Què hauria passat si com diu l'Aina, els humans no haguessin "domesticat" certs cereals?

    Les investigacions arqueològiques també són una font d'informació molt important per a l'estudi de les antigues civilitzacions, com ho demostra aquest fet: els antics sumeris destinaven un 40% de la collita d'ordi a elaborar cervesa. Sembla que l'interès per les begudes alcohòliques ve de lluny!

    El món vegetal és també responsable de la desaparició de cultures senceres, com va passar amb l'imperi arcadi a causa d'una sequera molt important.

    Aquestes, entre d'altres, són les històries que podem trobar en el llibre que avui recomanem, la lectura del qual és molt entretinguda alhora que divulgativa per als no entesos en la matèria.

     

    Recomanat per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    21/02/2017
  • El Gran llibre de l'ecologia

    Hoffman, Mary

    Barcelona : Joventut, 2015

    "Pot ser som els únics en l´univers que tenim tot el que necessitem en un planeta".

    Pot ser aquesta frase extreta del llibre que recomano pot resumir o exemplificar l´objectiu d´aquesta obra. Destinat a un públic infantil, pot servir al mateix temps als pares i adults per agafar consciència del valor de l´ecologia.

    Darrere de l´idea principal, en conscienciar des de ben petits a través de l´ecologia, aquest àlbum ens planteja tot una sèrie de bones pràctiques i/o recomanacions per contribuir a deixar un medi físic i/o natural més cuidat. Petites i senzilles accions com tancar les aixetes, estalviar energia, reciclar, etc. poden contribuir a deixar en herència a les properes generacions un medi ambient més sostenible.

    Més informació sobre les autores:

    Mary Hoffman

    Ros Asquith

    Recomanat per Carlos Giraldez. Biblioteca Central de Cerdanyola

     

    11/04/2016
  • Ictiofauna marina :

    Lloris, Domènec

    Barcelona : Omega, 2015

    Un vademècum que cobreix un important buit en el món de la ictiologia. Una obra rigorosa i alhora pràctica i divulgativa d'interès tant per als aficionats com per als professionals, ja siguin naturalistes, escafandristes, pescadors o biòlegs. Aquesta guia dóna resposta amb total rigor científic a les consultes que biòlegs, professionals de la pesca comercial i esportiva, inspectors i veterinaris de pesca necessitin fer tant en el seu treball com en l'aspecte esportiu o gastronòmic, o simplement per a qui practica immersió durant les seves vacances .

     

    Recomanat per Biblioteca Joan Oliva de Vilanova i la Geltrú

    11/04/2016
  • Rutes pels boscos més bells

    Barba, César

    Bilbao : Sua, 2016

    Els boscos són el reservori d'una gran part de la diversitat biològica del planeta, que desenvolupa els seus cicles vitals en ells.Catalunya és un país eminentment forestal. Actualment es calcula que hi ha un total d'1,7 milions d'hectàrees de superfície arbrada, el que equival a dir que gairebé la meitat del país és bosc. Si a Europa hi ha 140 espècies arbòries, als boscos de Catalunya n'hi ha 100. Però allò que abunda al nostre país són boscos joves, que des de fa més de mig segle incrementen any rere any la seva superfície per l'abandonament creixent de l'agricultura.

    28/11/2016
  • El Arca salvaje

    Denis-Huot, Christine

    Barcelona : Blume, 2003

    Si algú ens convida a dir les paraules que ens vénen al cap quan pensem en Àfrica com a origen de grans espais naturals, segurament, molts de nosaltres coincidiríem en algunes com: naturalesa, animals, salvatge, fotografia, crepuscle, alba, sabana, bellesa , força i bastants més.

    Tots aquests conceptes els podem trobar reunits en un magnífic llibre. El seu títol ja és una encertada definició del que ens trobarem quan ens recreem en les seves belles fotografies, El arca salvaje.

    Un recorregut per les immenses extensions de l'est d'Àfrica a través dels seus animals. Lleons, guepards, girafes, hipopòtams, flamencs, búfals, impales i molts altres que ens mostraran diferents facetes de la seva vida, des de l'escena més salvatge i sanguinària en un dia de caça fins a la més tendra i emotiva d'una femella alletant i cuidant el seu nadó.

    Christine i Michel Denis-Huot han dedicat gran part de la seva vida a l'observació de la fauna salvatge de l'est africà. Amb aquest llibre ens acosten a l'univers meravellós dels animals en el seu estat més pur.

     

    Recomanat per María Jesús Arriazu. Bib. Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    11/04/2016
  • Estels, ermites i esglesioles del Montnegre i el Corredor =

    Pagès, Mariano

    [Santa Maria de Palautordera] : Mariano Pagès, 2015

    Aprofitant que fins al 13 de març es pot visitar a la Rectoria Vella de Sant Celoni l'exposició de fotografies  Estels, ermites i esglesioles del Montnegre i el Corredor, recomanem el llibre que recopila les imatges realitzades per Mariano Pagès.

    L'autor hi recull l'arquitectura religiosa del Parc del Montnegre i el Corredor, fent un recorregut nocturn per 14 termes municipals entre les comarques del Maresme, el Vallès Oriental i la Selva.
    Es tracta d'una obra estètica i visual, en la qual el patrimoni n'és el protagonista i els estels, el fil conductor. Totes les fotografies s'han realitzat durant la nit, sovint en condicions de foscor total. Les imatges no són fotomuntatges, sinó que durant l'estona que es realitza la fotografia, s'il·lumina l'edifici amb llanterna, cops de flaix o espelmes, depenent de cada cas. Mentrestant, la rotació del planeta es manifesta deixant l'empremta que inscriuen els estels sobre el sensor de la càmera.

    El patrimoni és l'eix del llibre i és representat d'una manera inèdita, amb un caire artístic i amb marcats contrastos de temps, velocitat, foscor i lluminositat. Des d'una perspectiva artística-creativa, s'interactua amb el paisatge, l'arquitectura i el propi llegat cultural dels antics pobladors de la muntanya.
    19/02/2016
  • La Fundació Mar, és una entitat que té com a objectius millorar i preservar la conservació del litoral marí en relació amb la població que hi conviu. En el llibre que tenim avui aquí està dedicat al projecte MARIAGE, que va començar estudiant el litoral gironí i aquí es dedica al litoral barceloní.

    Amb l'ajut de diferents experts en diferents àmbits es realitza un estudi profund de la realitat actual, mirant de combinar la preservació del medi ambient amb les necessitats de les ciutats. Plantegen idees a treballar a nivell institucional per promoure activitats menys contaminants i menys consumidores. L'ordenació del sòl urbà, especialment a poblacions costaneres que són segones residències, la situació de la pesca i l'agricultura... En definitiva la interacció dels humans amb el medi ambient i quines propostes es poden posar en marxa perquè aquest entorn tan magnífic perduri en el temps.

    Tots els capítols estan igual estructurats: una introducció, un estat de la qüestió i finalment unes conclusions avalades per diferents entesos en medi ambient, ecologia, científics del CISC... acompanyat de fotografies que a parer de cada autor il·lustren millor el que volen transmetre.

    Recomanat per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

     

    08/02/2016
  • La Meva primera guia sobre el canvi climàtic

    Gallego, José Luis

    Barcelona : La Galera, 2008

    Aprofitem que el 26 de gener s'ha commemorat el Dia Mundial de l'Educació Ambiental per recomanar un llibre dirigit als més petits i que podreu trobar en la majoria de biblioteques.

    Es tracta de La Meva primera guia sobre el canvi climàtic de José Luis Gallego, reconegut periodista ambiental i autor de nombrosos llibres divulgatius sobre temàtica medi-ambiental. L'acompanya en aquest projecte l'il·lustrador Òscar Julve, guanyador de diversos premis i molt conegut en l'àmbit del còmic.

    De tots és sabut que el nostre planeta està greument amenaçat però no tots sabem de quina manera podem contribuir a pal·liar el deteriorament de la Terra. En aquest petit llibre els nens trobaran definicions clares sobre el que és l'efecte hivernacle, com les nostres accions més quotidianes afecten el canvi climàtic, com ens afectaran totes aquestes circumstàncies i, el més important, què podem fer per atenuar en la mesura que puguem els símptomes de les nombroses malalties del nostre planeta.

    Un petit llibre dirigit als nostres infants però que crida l'atenció de qualsevol adult. Una obra per delectar alhora que educar.

     

    Recomanat per María Jesús Arriazu. Bib. Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    11/04/2016
  • Montañas del mundo

    Barcelona : Lunwerg, cop. 2011

    L'Assemblea General de les Nacions Unides designa l'11 de desembre com a Dia Mundial de les Muntanyes. Les muntanyes cobreixen el 22% de la superfície del planeta i són essencials per a l'equilibri ecològic i la biodiversitat de la Terra.

    Si ens posem davant d'un mapamundi, trobarem fàcilment allà on mirem, grans muntanyes, immenses serralades i inabastables cadenes muntanyoses. No hi ha continent buit d'aquestes meravelles.

    Per recordar-nos la vital importància d'aquests elements naturals us volem recomanar un llibre que no us deixarà indiferents. Muntanyes del món és un gran llibre i no només per la seva grandària sinó per la grandiositat del seu contingut.

    Un col•lectiu d'amants de la natura i experts muntanyencs ens conviden a reflexionar a través dels seus textos. Posen veu als seus sentiments i a les seves experiències.
    Ens parlen de la bellesa i del valor natural d'aquests espais, de la vida salvatge que habita en ells, de la colpidora sensació de veure el món des dels cims més alts, de la història de l'exploració de les muntanyes i de la seva conquesta
    .
    Un altre col•lectiu de grans fotògrafs ens regala prodigioses imatges que ens deixaran sense alè, com es van haver de quedar tots aquells que han pujat al més alt d'aquestes muntanyes i han pres consciència de la petitesa de l'ésser humà quan té el món als seus peus.

    Només una cosa més ... gaudiu-lo!

     

    Recomanat per María Jesús Arriazu. Biblioteca Antonio Martín del Prat de Llobregat
     

    11/04/2016
  • Qué no pisar, no comer y no tocar en la naturaleza :

    [Madrid] : Guadarramistas, DL 2015

    El regne animal sap quins són els seu depredadors, aquells que ha d'evitar i les plantes tòxiques que no han d'ingerir, coneixement que es transmeten a les cries durant el seu creixement. Els humans, però, com a regle general no disposen d'aquestes habilitats i la guia il·lustrada que us recomanem avui està pensada per ajudar-nos a gaudir de la natura d'una forma més segura. Les diferents espècies animals o vegetals estan classificades segons el grau de perillositat i /o toxicitat, indicant quines conseqüències pot tenir i les precaucions que hem de prendre si ens topem amb elles. Perquè ens sigui més fàcil reconèixer-los, cada fitxa està acompanyada d'una sèrie de dades bàsiques com per exemple quin és el seu hàbitat més freqüent.

     

     

    Recomanat per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    17/11/2015
  • Vall de Boí :

    Pérez i Mir, Anna

    Granollers : Alpina, 2014

    Aquest 21 d´octubre es van complir 60 anys d´història del Parc Nacional d´Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Com a reconeixement a aquesta efemèride s´han organitzat tot una sèrie d´actes de commemoració de caràcter social, divulgatiu i lúdic per tal de reconèixer la importància del primer Parc Nacional declarat a Catalunya.

    Aquest document que recomano de temàtica clarament excursionista ens mostra la vessant més occidental del Parc i la principal porta natural al Parc Nacional: la Vall de Boí. Situat geogràficament a la comarca de l´Alta Ribagorça la vintena d´itineraris que inclou poden fer-se d´una en una o enllaçades, per fer rutes circulars més llargues, segons les possibilitats i condició física de cadascú.

    Totes les excursions incloses ens permetran descobrir algun indret: un llac, salt d´aigua, un paisatge, una església romànica...no podrem marxar sense gaudir d´aquesta Vall declarada l´any 2000 patrimoni mundial de la UNESCO.

     

    Si voleu saber més:

    Recomanat per Carlos Giraldez Montes. Biblioteca Central de Cerdanyola

    11/04/2016
  • El Delta de l'Ebre

    Vergés, Gerard

    Barcelona : Viena, cop. 2008

    Possiblement és el delta més conegut, visitat i admirat del nostre país. Segurament també és el més fotografiat i, no cal dir-ho, protagonista d'evocadors textos.

    Tot això queda reflectit en el llibre que us recomanem aquesta setmana.

    Gaudirem d'espectaculars fotografies de la fauna, la vegetació i la vida quotidiana del delta. Mariano Cebolla, natural de Deltebre, és el fotògraf que ens apropa a aquest esplèndid paratge i ens ho ensenya amb una mirada impregnada de sensibilitat i bellesa.

    Com a complement a tan magnífiques imatges l'escriptor tortosí Gerard Vergés posa la pinzellada literària a aquestes teles. Textos per gaudir i reflexionar mentre anem organitzant una escapada de tardor a les terres de l'Ebre.

    Un llibre per assaborir lentament ...

     

    Recomanat per María Jesús Arriazu. Bib. Antonio Martín. El Prat de Llobregat

     

     

    11/04/2016
  • Ocells

    Plaza, Mireia

    [Barcelona] : Societat Gestora d'Informació Territorial Geoestel, DL 2012

    Aprofitant el Dia Mundial de les Aus, una efemèride volem recomanar aquesta guia. La seva senzillesa us animarà a sortir al bosc o al parc natural que tingueu més a prop i, binocles en mà, alçar els ulls cap al cel a veure quins som capaços d'identificar.
    Comença amb una petita introducció on mitjançant dibuixos ens indica les diferents parts que els conformen. Recomana quin és el moment i l'època millor per anar a observar-los i fa una relació de les diferents espècies a la qual pertanyen (anseriformes, o en lleguatge planer oca vulgar, ànec collverd...).
    Ja en la fitxa pròpiament dita, la informació és breu però eficaç: fotografia, mides, descripció, comportament, quina veu fan, on es troba el seu hàbitat (aiguamolls, rius...) i en quines zones geogràfiques se'l localitza (abundant al Delte de l'Ebre, arreu de la geografia catalana, present tot l'any al Pirineu...).
    La seva mida de butxaca el fa perfecte per passejar amb el llibre a les mans i la mirada atenta en busca d'un gamarús, del puput o del gavià argentat, entre d'altres.
     
    Recomanació feta per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa
     
    02/11/2015
  • Rutas de ecoturismo por España

    Polvorinos, Alfonso

    Madrid : El País/Aguilar [etc.], cop. 2007

    En motiu del Dia internacional del Turisme, celebrat aquest 27 de setembre,  les biblioteques públiques i d'organismes oficials, així com els centres de documentació dels Parcs Naturals han volgut destacar una faceta: el turisme sostenible.

    Aprofitant aquest espai volem recomanar aquest llibre que us ajudarà a gaudir de la natura d'una manera responsable i alhora sense malmetre el medi ambient.

    És una guia molt ben estructurada per ciutats, amb un mapa que ens situa geogràficament; un apartat d'observacions on indica què podem veure, on ho podem veure, quan és la millor època, consells per poder acostar-nos sense espantar els animals, o en cas de tractar-se de glaciars, no oblidar les botes de muntanya.

    També recomana altres paratges turístics dels voltants que tot i no ser espais naturals destaquen pel seu interès, poden ser les ruïnes d'Empúries, la població de Cangas del Narcea a la província d'Astúries, o la ciutat d'Alcúdia.

    Cada ciutat està marcada amb un d'aquest dibuixos: el cap d'un animal amb banyes, una fulla o la silueta d'una muntanya. És la manera més senzilla d'escollir la ruta a seguir d'acord amb les preferències de cadascun: fauna, flora o geologia.

    I al catàleg aladí

    http://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=d&searcharg=ecoturisme&searchscope=171&submit=Cercar

    Dia internacional del turisme:

    http://www.un.org/es/events/tourismday/

    Celebració del Turisme sostenible a les biblioteques i altres organismes:

    http://bit.ly/EfemèridesAmbientalsBiblios

     

    Recomanat per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    11/04/2016
  • Primera guia del boletaire :

    Pascual, Ramon

    Valls : Cossetània, 2010

    Per aquelles persones que són previsores i els agrada estar preparats, recomanem aquesta obra.

    Si mai heu anat a buscar bolets i aquest any voleu estrenar-vos, la Primera guia del  boletaire és el llibre perfecte. Elaborat per un expert en el tema com és en Ramon Pascual, un dels socis fundadors de la Societat Catalana de Micologia i autor de diferents obres relacionades amb aquest tema.

    La seva presentació és molt senzilla i fàcil de seguir, doncs abans d'entrar en matèria i explicar-nos els bolets pròpiament dits fa una petita introducció on explica què és un bolet, de quines parts es compon  (amb un dibuix il·lustratiu), com collir-lo. Igualment recomana respectar el bosc amb petites accions que semblen òbvies: no deixar restes o envasos,  no tallar flors ni arbres, ni collir bolets menuts.

    Però també recomana que en cas de dubte davant un bolet sobre la seva perillositat es consultin experts en el tema i si no fos possible millor deixar-los i no arriscar-se.

    Aquesta guia té la mida ideal per portar-la a sobre durant l'excursió boletaire, i a més va acompanyada de receptes de cuina molt senzilles de fer, essent l'ingredient principal  els bolets.

    02/11/2015
  • Árboles :

    Newman, Alex

    Barcelona : Océano Ambar, 2009

    Alex Newman és geògraf de professió però es defineix com botànic  aficionat. Gran coneixedor dels arbres i apassionat de la natura i els mites que l'envolten,  ens ofereix aquest llibre.

    Podem trobar diferents espècies d'arbres, amb la descripció de les seves característiques científiques fent servir un llenguatge molt planer, així com els usos que se li donen: medicinals,  o per fer mobles amb la seva escorça, la utilitat que hi trobaven antigament...

    Tot i això, la part més important és la que dedica a explicar les llegendes que han envoltat l'arbre que descriu:  en la tradició celta celebren les festes de Beltaine, on fan servir branques de bedoll per encendre les fogueres, o l'essència de trementina de l'avet a Catalunya, que feien servir per a ungüents...  

    La recopilació dels diferents usos que se li ha donat a la natura ens fa reflexionar sobre com estava arrelat en la vida quotidiana de la gent, la importància que li donaven i com ajudava la seva conservació.

    Acompanyen el text fotografies de l'arbre sencer, d'algunes de les seves parts i d'un dibuix detallat d'una branca amb els seus fruits

    28/11/2023
  • Dónde ver aves en Doñana

    Chiclana Moreno, Francisco

    Bellaterra : Lynx, 2006

    El Parc Nacional de Doñana, una de les més grans reserves ecològiques d'Europa, és el lloc ideal per a l'observació de més de 300 espècies d'ocells. Això fa d'aquest indret una de les destinacions més desitjades pels ornitòlegs i els amants de la fotografia de natura. Algunes de les espècies més rares d'aus es poden trobar en aquest espai natural.

    Amb el llibre que us presentem podrem descobrir aquests racons amagats on poder admirar les nombroses espècies acollides en les maresmes de Doñana.

    Una extensa introducció ens guiarà fins als 23 itineraris recomanats i amanits per excel·lents fotografies, mapes i informació pràctica que ens ajudaran a conèixer i gaudir d'aquesta meravellosa reserva natural.

     

    Recomanat per María Jesús Arriazu. Bib. Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    11/04/2016
  • Deliciosa natura

    Estévez, Marc

    Valls : Cossetània, 2013

    La natura ens ofereix plaers molt variats. A través de la vista podem gaudir d´un paisatge rocós ple de llacs i salts d´aigua. Nostra oïda pot gaudir del cant d´uns estornells. El tacte pot gaudir de l´herba fresca d´un prat. El nostre olfacte pot detectar milers d´olors provinents de plantes aromàtiques. I amb què gaudeix el nostre gust?

    Marc Estévez. Autor, divulgador i formador. Autèntic expert en boscos, bolets i aprofitament dels recursos silvestres ens ofereix una experiència sensorial a través de la coneixença de 22 plantes silvestres. Amb aquest llibre, no només vol establir un vincle entre entorn i terra sinó esdevenir una experiència gastronòmica i aportar valors i respecte per l´hàbitat natural del qual vivim envoltats.

     

    Si voleu saber més : http://blogs.descobrir.cat/elsecretmesbenguardat/

     

    Recomanat per Carlos Giraldez Montes. Biblioteca Esteve Paluzie

    11/04/2016
  • Selvas tropicales

    Marent, Thomas

    Barcelona : Blume, cop. 2009

    El 26 de juny es va commemorar el Dia Internacional dels Boscos Tropicals.

    Per apropar-nos i conèixer una mica més aquests espais naturals, a les nostres biblioteques podeu trobar molts i variats documents. Avui us volem presentar un d'ells amb una característica destacada: les seves espectaculars imatges.

    Thomas Marent - experimentat fotògraf en l'àmbit de la natura- ha sabut captar de manera magistral l'esplendor i la bellesa incomparable de les selves i boscos tropicals.

    Un llibre per assaborir lentament, per deixar-se omplir de vida i bellesa, per transportar-se al misteriós món que amaguen les selves i els boscos tropicals de la Terra. Un llibre per conscienciar-nos del nostre deure i la nostra obligació de preservar i cuidar aquests espais tan importants per a la bona salut del nostre planeta.

    02/11/2015
  • Els Ocells del Montseny

    Ribas, Josep

    Granollers : Museu de Ciències Naturals de Granollers, 2014

    La monografia recull les espècies d'ocells que de manera natural s'observen al Montseny i es fonamenta en les prospeccions de camp de l'autor fetes entre els anys 1984 i 2010. L'àrea d'estudi abasta 625 km2 i inclou àrees veïnes al parc natural. El gruix del llibre, que  comença amb dos capítols introductoris sobre els aspectes geogràfics i metodològics de l'estudi, el constitueix el catàleg avifaunístic de 214 espècies, 122 de les quals són nidificants, és a dir, que fan el niu i crien a la zona del Montseny.
    Els ocells del Montseny" és una obra indispensable per al bon coneixement de la Reserva de la Biosfera del Montseny i per a tots els estudiosos i aficionats.

     

    02/11/2015
  • El segon cap de setmana de maig s'ha celebrat el dia Mundial de les Aus Migratòries. Són jornades per sensibilitzar sobre la necessitat de conservar aquest tipus de fauna i donar visibilitat a totes les actuacions que es realitzen arreu el planeta. Una crida anual a les organitzacions i a les persones per treballar junts en favor d'aquestes ocells i dels seus hàbitats naturals.

    Des del nostre prestatge i com a coneixedors de la importància que tenen els espais naturals per a la vida i conservació de les aus migratòries, volem posar el nostre granet de sorra amb la recomanació d'un espectacular i meravellós llibre:  Aves: guia ilustrada de las aves de España y de Europa. Una exhaustiva guia per als amants de les aus i per als que senten la curiositat d'aprendre i informar-se sobre elles. Més de 430 espècies diferents conformen aquest magnífic llibre.

    Cuidades il·lustracions i fotografies de cada espècie en el seu hàbitat natural completen una informació detallada sobre diversos aspectes com l'alimentació,  reproducció, ritus nupcials, migració, etc. de cada espècie.

    Doneu-li un cop d'ull, no us defraudarà!

     

    Recomanat per María Jesús Arriazu. Bib. Antonio Martín del Prat de Llobregat

    02/11/2015
  • Per a tots aquells amants de l'espeleologia la Secció d'Investigacions Subterrànies del Centre Excursionista de Terrassa ha publicat aquest llibre on ens mostren les coves i avencs dels parcs naturals de Sant Llorenç del Munt i de Montserrat.

    Molt ben plantejat, abans de tot ens introdueix en les característiques de la vegetació, la fauna i la biodiversitat d'aquests paratges.

    Tot seguit ja entra en matèria amb una breu descripció de cadascuna de les coves explorades, acompanyades de fotografies en color que poden ocupar tota la pàgina. Això ens permet visualitzar molt de prop els relleus de les parets, o veure tota una part d'un sostre ple de ratpenats. Cal destacar que allò que li dóna més valor és el fet de que els espeleòlegs apareixen també en les fotos, ja sigui reptant per un estret passatge o baixant amb la corda. Tot plegat agumenta la qualitat de l'obra i et permet gaudir d'aquests entorns que la gent no avesada a aquest esport veuria.

    Complementa el llibre un altre més petit que conté les fitxes i topografies de les coves i avencs amb una descripció més detallada.

    Recomanat per Sara Codina. http://www.terrassa.cat/bibliotequesBiblioteca Central de Terrassa

    02/11/2015
  • Guia pràctica per conèixer la natura de Catalunya

    Lleida : Ipcena, DL 2014

    Ipcena, entitat ecologista de Lleida, va treure al mercat el 2014 "La Guia pràctica per conèixer la natura de Catalunya". Una obra que permet de forma didàctica  i a través de 1.500 il·lustracions conèixer el medi físic, la flora i fauna de Catalunya així com els espais naturals protegits i un interessant recull d'aquells que s'han salvat per l'acció popular. Per acabar hi trobem 55  recomanacions de rutes d'interès paisatgístic destacant els valors naturals i l'estat de conservació, entre d'altres. Les prop de 600 pàgines que conté el llibre es van dividint en seccions, sent la part central la més extensa ja que a través d'il·lustracions dóna a conèixer visualment cada una de les espècies que podem trobar acompanyades d'un text destacant les característiques de cada una.

    En ella hi han participat una trentena de col·laboradors, dirigits per Joan Vàzquez Mendieta i amb Joan Maluquer-Margalef com a coordinador científic.

    Una publicació que pretén conscienciar la població de la importància del nostre entorn natural i els esforços que cal fer entre tots per protegir-lo

    Més informació:

    Com aconseguir la guia

    Recomanat per Bib. Sta Margarida i els Monjos.

     

    02/11/2015
  • Serra de Montsant :

    Mas Roca, Jaume

    Barcelona : Piolet, 2005

    Aquest llibre proposa uns itineraris pel Parc Natural de la Serra del Montsant, situat al cor de la comarca del Priorat.
    La guia, dissenyada completament en color, descriu 44 excursions amb molt detall que van acompanyades d'indicacions sobre la seva dificultat, un mapa de cada recorregut i fotografies.
    L'autor convida a descobrir el patrimoni i els diferents ambients naturals i paisatgístics de aquest massís: les ermites, els graus o camins que solquen els verticals penya-segats, la suau i erma serra Major, els frondosos barrancs de l'interior de la Serra, els boscos de el vessant nord i la vall del riu Montsant.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Joan Oliva i Milà. Vilanova i la Geltrú

    02/11/2015
  • A peu per la Via Augusta :

    Pla Sanabre, Casimir

    Valls : Cossetània, 2013

    Segurament alguna vegada ens hem trobat conduint per alguna carretera i, de sobte ens han aparegut a una banda o un altre un aqüeducte, pont romà o mil·liari, que ens convida a parar i contemplar-ho més a prop. Aquesta convivència entre passat i present es fa evident en les antigues vies romanes (sobretot les remodelades en època d´August) que avui dia conviuen com a segona pell en vies de trànsit tan freqüentades com la Nacional 340, pel fet de ser els principals eixos vertebradors del nostre territori.

    Aquest llibre, que pertany a una de les col·leccions (Azimut) més longeves en el nostre país referent al món de l´excursionisme i difusió del nostre territori, ens convida a conèixer un dels antics traçats romans de la Cossetània oriental, concretament el tram de Martorell a Tarragona.

    Més informació:

    Recomanat per Carlos Giraldez. Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès

    02/11/2015
  • Encuentros africanos

    Bernert, Sabine

    Madrid : Timeo, cop. 2009

    El 3 de març es commemora el Dia Mundial de la vida silvestre. És un bon moment per recomanar un llibre d'una gran bellesa plàstica i un contingut clar, entenedor i emotiu.

    Sabine Bernet decideix fer realitat els seus somnis infantils i, fent un parèntesis en la seva atrafegada vida com a advocada a Paris inicia un viatge que la porta fins al sud del continent africà. Allà on sempre hem pensat que la vida dels animals salvatges que vèiem a les pel•lícules o llegíem en els nostres llibres de la infància és més patent, més real.
    Recorrent països com Sud-àfrica, Botswana o Namíbia pren consciència de la gran tasca que realitzen centres i institucions dedicats per complet a la recuperació i preservació de la fauna salvatge.

    Entre magnífiques fotografies i aquarel•les, el text ens transporta a remots llocs on és fàcil deixar-se abraçar per la natura més salvatge. Ens fa saltar aquesta espurna que ens empeny a anar-hi ... clar que si això no és possible també ens podem acostar a aquests llocs des de la comoditat del sofà de casa amb aquest extraordinari llibre.

    Va dir Antoine de Saint Exupéry:
    "I quan només estigui l'home, l'home s'avorrirà moltíssim".

    Millor no comprovar –ho mai !.

     

    Recomanat per María Jesús Arriazu. Bib. Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    02/11/2015
  • Sant Llorenç del Munt i l'Obac :

    Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2014

    Davant d'aquest títol es podria pensar que segurament contindrà els mateixos itineraris que es poden trobar en d'altres guies semblants. Però la realitat és una altra, doncs tal com diu el mateix Albert Vicens, es va decidir a crear aquest llibre des d'una altra perspectiva.

    Explica al pròleg que es posà en contacte amb entusiastes escaladors i excursionistes perquè reflectissin tot els seu coneixement sobre el parc. Aquests "experts en matèria llorentiana" com diu ell han escollit rutes poc conegudes, fins i tot n'hi ha d'inèdites. L'edat dels col·laboradors és molt variada, doncs tant poden tenir 30 anys com trobar-ne de 80.

    El resultat de tot això són itineraris que ens descobriran altres zones de Sant Llorenç allunyades d'aquelles més transitades, descrites amb un llenguatge molt proper com si estiguéssim al seu costat escoltant-los. És interessant destacar que a banda d'indicar la durada de tota la ruta, la seva descripció ens permet arribar fins al final o bé aturar-nos allà on les forces ens fallin. I la manera com han aconseguit fer-ho és cronometrant fins els minuts. Un exemple clar el tenim aquí:

    "1 hora i 7 minuts (7 minuts): La Font de l'Àlber es troba pràcticament al costat..."

    És evident que la feina de coordinació de l'Albert Vicens i Llauradó ha estat magnífica però també m'agradaria destacar a tots els amics que s'hi han prestat amb ganes, sempre amb la finalitat de poder arribar a transmetre aquest entusiasme per un indret tant privilegiat com és el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

     

    Recomanat per: Sara Codina . Biblioteca Central de Terrassa

    02/11/2015
  • El Viatge a peu :

    Colom i Bertran, Joan

    Berga : L'Albí, 2014

    Acaba d'aparèixer el llibre "El viatge a peu", de Joan Colom i Bertran. Viatger, muntanyenc i viatger a peu, ha incorporat el viatge a la seva vida. Ha fet ascensions, travesses i viatges a peu a diversos llocs del món... Però no es tracta d'un llibre de viatges a peu, sinó sobre viatjar a peu. Una invitació a agafar la motxilla i posar-se en camí.

    L'autor posa de manifest i defensa, amb una gran convicció, que viatjar a peu esdevé una forma immillorable no només de caminar, sinó també d'experimentar noves sensacions i emocions, i, en definitiva, de créixer com a persones.

    Recomanat per Neus Gallofré. Bib. Joan Oliva. Vilanova i la Geltrú

    02/11/2015
  • Un Tomb pel Foix :

    Bayer, Xavier

    Valls : Cossetània, 2013

    Segons ens indica el propi autor, Xavier Bayer, mestre, músic i conegut naturalista, en la presentació del llibre, aquest va dirigit a pares, educadors, i amants de la natura amb la finalitat que el comparteixin amb els infants i els adolescents a través d'una àmplia i diversa barreja d'idees, continguts i propostes per descobrir el fascinant món de la natura.

    Aquesta publicació de Cossetània Edicions, il·lustrat per Blanca Martí, ens endinsa en el coneixement d'un riu en concret, el Foix, situat entre l'Alt Penedès i el Garraf, però també del parc que l'envolta. A mesura que avancem en la seva lectura i admiremles impressionants il·lustracions, veiem que aquest llibre, tot i fer referència a un lloc concret , permet descobrir qualsevol entorn natural a través de jocs i propostes per conèixer la flora, la fauna i com preservar aquests espais: des de distingir els animals per les seves petjades, observar les diverses varietats d'ocells de nit, les plomes segons l'ocell a qui pertanyen o com construir un brunzidor casolà són un petit exemple de les opcions lúdiques que ens ofereix aquesta petita obra.

    Més informació:

    Parc del Foix

    Recomanat per Bib. Sta Margarida i els Monjos

     

     

    02/11/2015
  • Arbres remarcables de Catalunya :

    Boada i Juncà, Martí

    Figueres : Brau, 2011

    Les primeres catalogacions d´arbres remarcables en l´àmbit europeu, daten del XIX i principis del XX. I aquests treballs van ser els d´English Nature, una important organització governamental dedicada a la conservació natural d´Anglaterra.

    És en aquest sentit, que aquesta obra se'ns presenta amb un doble objectiu: per una banda donar a conèixer en forma de recull aquesta excepcionalitat taxonòmica en l'àmbit català, i per l'altre mostrar-se com a eina i element dinamitzador socioeconòmic d'aquest territori.

    D'aquesta forma Martí Boada, un autèntic especialista en temàtica forestal i concretament en l'estudi dels arbres monumentals des de fa anys, a escala local, península, europea i mundial junt amb Arnau Boada (naturalista i també especialista en arbres monumentals..) ens ofereixen, un extracte a mode catàleg d'una de les grans riqueses naturals del nostre país. Tot això acompanyat d'unes magnífiques il·lustracions a mode d'apunts de camp de Montserrat Martínez.

    Més informació:

    Recomanat per Carlos Giraldez. Bib. Esteve Paluzie. Barberà del Vallès

    02/11/2015
  • Guía práctica de ecoturismo :

    Santolalla Fragero, Francisco

    Barcelona : Blume, cop. 2001

    Acabem d'estrenar l'hivern i alguns també les vacances de Nadal. Per als que prefereixen passar aquests dies viatjant proposem una visita a alguns dels espais protegits del sud d'Europa.

    Aquesta guia ens ajudarà a triar entre nombrosos paradisos naturals: boscos, muntanyes, aiguamolls, estepes ... un recull de dades pràctiques amb una àmplia informació sobre la vegetació, la flora i la fauna d'aquests espais així com una detallada descripció dels hàbitats d'aquests parcs i reserves.

    Aprofitem aquests dies per visitar algun d'aquests espectaculars indrets i comencem l'any omplint la nostra motxilla de paratges extraordinaris!

     

    Recomanat per María Jesús Arriazu. Bib. Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    02/11/2015
  • Anem d'excursió per Catalunya :

    Quera, Jordi G.

    Granollers : Alpina, 2014

    Hi ha molts llibres d'excursionisme. Aquest ens crida especialment l'atenció perquè ens és proper. Aquesta proximitat no es dóna tant perquè són excursions per indrets de Catalunya com per la forma en que es parla d'aquests indrets. Tal i com ens explica la Mercè Canela en la presentació del llibre, no es tracta només de la descripció de rutes amb mapes i fotografies. S'incorporen tot un conjunt d'elements com són l'entorn, la natura, la historia o l'anècdota de l'excursionista que fan que a banda de descobrir nous indrets, te'ls estimis i despertis el sentit de pertinença a una cultura i una terra.

    El llibre s'estructura en dues parts. La primera titulada "Com anar d'excursió" és un manual pràctic. Aquesta part inclou una explicació de què és l'excursionisme i què el motiva. Destaca també una cronologia històrica de l'excursionisme català molt interessant. La segona part "Anem d'excursió per Catalunya" recull i revisa trenta excursions escollides d'entre les que l'autor ha anat publicant a la revista Cavall Fort. Aquesta part organitza les rutes segons el grau de dificultat, de menor a major, per tal que hi hagi una progressió i esdevenir un gran excursionista. La selecció que fa l'autor destaca perquè no són els indrets més coneguts del país. Cada ruta inclou descripcions, mapes i el conjunt d'explicacions interessants que comentàvem sobre l'entorn natural, històric i cultural.

    En Jordi Quera, l'autor, és un excursionista reconegut. De fet és pot dir que porta l'excursionisme a la sang, la seva família gestiona la llibreria Quera de Barcelona especialitzada en excursionisme. Ha publicat diversos llibres i articles de temàtica muntanyenca i, actualment, és el president de "Mountain Wilderness International", l'associació d'alpinistes més important del món en defensa de les muntanyes.

    Llibre altament recomanable, tant per iniciar-se en la muntanya amb nois i noies a partir dels 7 anys com per gaudir-lo en família. Ara només queda posar-lo en pràctica!

    Més informació: 

    Recomanat per Bib. Contravent. Vilanova del Vallès

     

    02/11/2015
  • Els Ports de Beseit

    Cebolla i Borrell, Mariano

    Barcelona : Viena, 2007

    Si no podeu anar d'excursió a gaudir dels espais naturals tan fantàstics que tenim a Catalunya, us aconsello aquesta col·lecció. Són llibres de làmines, on sense moure't de casa, podràs examinar de prop la fauna i la flora que caracteritzen aquests parcs. El que hem triat per a aquesta recomanació és el dedicat als Ports de Beseit. Ve acompanyat d'una breu introducció a càrrec de Silvestre Hernàndez i Carnès, psicòleg de professió, arrelat des de fa temps al Matarranya, però també amb una trajectòria premiada com a escriptor de ficció. En poques paraules ens explica l'origen i les característiques d'aquest paratge. Quins rius el travessen, la força de la natura quan es desferma, la història que la conforma i la interacció de la població al seu voltant. I a partir d'aquí, pàgines plenes de fotografies de racons, animals, les arrels d'un arbre, les tradicions dels seus habitants, aquella església amb les seves campanes... En fi, un treball ple de color que hem d'agrair a la feina de Mariano Cebolla, fotògraf professional que ha sapigut captar aquests moments. Es tracta, en definitiva, d'un llibre per gaudir-lo tranquil·lament i ben segur que us agafarà el neguit d'anar a veure en persona tot això que ens mostra en paper.

    Recomanat per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

     

    Per saber-ne més: http://www.terresdelebre.travel/cat/DescobreixNos/NaturaIEcoturisme/recurso.php?id=1438#.VIAvV0A38Xh

    http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/ports

    http://www.marianocebolla.com/inici.htm

    http://www.serretllibres.com/autorsebrencs/articles/silvestre-hernandez-carne

    02/11/2015
  • L' Aire que respirem :

    Giménez i Font, Xavier

    Barcelona : Universitat de Barcelona, DL 2013

    "L'aire que respirem" és un llibre sobre molècules i l'atmosfera. Aquesta definició la dóna el seu autor, Xavier Giménez Font, doctor en Química Física, i professor i investigador de la Universitat de Barcelona, en la introducció.

    Preguntes com: per què el cel és blau, o les gotes de la pluja no són allargades, o quines conseqüències té la llei del tabac en el nostre entorn?, tenen resposta en aquest llibre. En ell hi trobem històries sorprenents sobre els elements que componen l'atmosfera explicats de manera rigorosa però al mateix temps amena i senzilla, utilitzant els tecnicismes imprescindibles tot i emprar el llenguatge químic. Acompanya les explicacions amb exemples i anècdotes curioses fent èmfasi en la importància que té la química en la nostra vida i el món que ens envolta.

    Recomanat per Bib. de Santa Margarida i els Monjos.

    02/11/2015
  • Pirineus catalans :

    Lara, Sergi

    Sant Lluís (Menorca) : Triangle Postals, 2013

    La proposta d'aquesta guia abraça la meitat de la serralada pirinenca, des de les majors alçades del massís de la Maladeta fins a la punta de llança del Cap de Creus. Aquestes 10 travesses ens duran pel vessant occità de l'Arièja, el Principat d'Andorra i la Catalunya Nord, però també per l'anomenada serralada Transversal que conecta els Pirineus i la serralada Litoral Catalana. 

    Recomanat per Neus Gallofré. Bib. Joan Oliva i Milà. Vilanova i la Geltrú.

    02/11/2015
  • Els Tresors de la humanitat :

    Cattaneo, Marco

    Barcelona : LU, Llibrería Universitària, 2007

    Aquesta obra ens ofereix una selecció dels indrets més significatius que la UNESCO reconeix com a patrimoni cultural i natural de la humanitat.

    La informació es presenta dividida en tres parts dedicades  a l'art i l'arquitectura, als santuaris naturals i a les civilitzacions antigues. Una presentació acurada, uns textos i unes fotografies d'alta qualitat fan aquesta obra imprescindible per prendre consciència del valor incalculable de tots els tresors tan naturals com culturals que hem rebut com a herència al llarg del temps.

    A través de les seves pàgines podem fer un recorregut pels continents visitant el parc nacional de Rapa Nui a l'Illa de Pasqua, el delta del Danubi a Romania, les reserves naturals de l'Aïr i del Ténéré a Níger o el darrer bosc de faigs que sobreviu al Japó, Shirakami-Sanchi.

    És obligació de tots tenir cura de tot aquest patrimoni per tal de que les futures generacions puguin gaudir d'aquests emplaçaments de valor universal.

     

    Recomanat per María Jesús Arriazu. Bib. Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    02/11/2015
  • Guia pràctica per conèixer la natura de Catalunya

    Lleida : Ipcena, DL 2014

    Aquesta guia és ideal per aquells que vulguin ampliar el seu coneixement sobre la natura de Catalunya. Aquesta obra de referència és la primera que abasta tot el territori i també els principals grups faunístics, botànics i micològics. A més , inclou informació geològica i de fòssils, així com dels hàbitats marins costaners. La guia també conté informació sobre els espais naturals protegits del país i proposa 53 rutes per descobrir-ne els espais de gran valor natural i paisatgístic. 

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/11/2015
  • Els 3 monts :

    Granollers [etc.] : Alpina [etc.], 2007

    O el que és el mateix: Montseny, Sant Llorenç del Munt i Montserrat. Una guia amb proposta d'itineraris per aquests tres paratges naturals tan magnífics de la nostra geografia catalana. No és una guia a l'ús, amb recorreguts que es mesuren en dificultat i temps de durada, sinó rutes per gaudir del paisatge, alhora que ens explica la flora i fauna que caracteritzen la zona. També podem aprendre curiositats com la dels cingles de Bertí (al Parc Natural del Montseny), on hi ha un indret anomenat  "els sots ferèstecs", que pren el seu nom de la novel•la de Raimon Caselles del mateix títol, considerada la primera novel•la modernista de Catalunya. Ve acompanyada de3 mapes corresponents a cadascun dels parcs.
    Al final de la guia ens ofereix informació sobre allotjaments i restaurants que anirem trobant a les diferents poblacions per on passem. Els textos estan en català, castellà i anglès, amb la qual cosa facilitem l'accés a tothom.
     
     
    Més informació: 
    Recomanat per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa
    02/11/2015
  • Segons comenta l'autor, Albert Vicenç Llauradó, va escriure aquest llibre Excursions als naixements dels rius de Catalunya amb motiu d'una petita controvèrsia amb alguns convilatans sobre el naixement de l'afluent el Ripoll, que passa pel seu poble Sant Llorenç Savall, fet que el va portar a buscar informació al respecte i despertar una nova passió.

    Aquesta publicació de la col·lecció Azimut de Cossetània recull uns 20 itineraris sobre els rius de Catalunya, seleccionats entre aquells que per a l'autor tenen més importància com a curs fluvial o per la seva capçalera. La primera part del llibre resulta molt interessant per conèixer on neixen els rius, la diferència amb torrents , rieres i altres. Inclou una fitxa de cada itinerari amb la durada, la distància, el desnivell, el grau de dificultat, la  millor època per fer-lo i si es pot realitzar amb bicicleta de muntanya. Igualment fa una valoració personal de l'impacte visual valorat segons la seva bellesa.

    Amb aquesta publicació, va aconseguir el XII Premi Vèrtex l'any 2011 que atorga la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i Cossetània a reculls d'itineraris de muntanya.

    Més informació:

    Entrevista a l'autor:

    Cazarabet conversa con...

    Premi Vèrtex

    Llista de rius de Catalunya

    Joc sobre els rius catalans

    Excursió a les Fonts del Ritort

    Recomanat per Imma Bover. Bib. Moià.

    08/05/2024
  • Rapinyaires a Catalunya :

    Domingo de Pedro, Màrius

    Valls : Cossetània, 2011

    La intenció d'aquest treball és donar a conèixer de manera clara i entenedora els ocells de presa, tant diürns com nocturns, que hom pot observar de forma més o menys fàcil a Catalunya. De forma entenedora però rigorosa, s'intenta fer possible que qualsevol excursionista, muntanyenc, ciclista, fotògraf, boletaire, etc., en resum,tothom que s'atansi a la natura i observi de forma ocasional una àliga o un falcó, pugui conèixer què és o què podria ser.

    Recomanat per Neus Gallofré. Bib. Joan Oliva i Milà. Vilanova i la Geltrú

    02/11/2015
  • Excursions a peu pel Baix Llobregat :

    Sierra Roura, Jordi Albert

    Barcelona : Cossetània, 2004

    Hem tornat de les vacances i reprenem la rutina quotidiana però encara ens queden  ganes de no deixar passar aquests últims dies de l'estiu sense gaudir de petites escapades.

    Us suggerim una guia en la què Jordi Sierra i Miquel Julià Sans ens proposen 20 itineraris per la comarca del Baix Llobregat. Una comarca que, encara que molt poblada i industrialitzada, conserva racons naturals bellíssims  i paisatges sorprenents.

    Totes les excursions han estat fetes pels autors, els quals a mida que les realitzaven anotaven totes les dades que podien ser d'interès: temps invertit, dificultats, desnivells, etc.

    Són rutes a l'abast de tothom amb la peculiaritat que són majoritàriament circulars, és a dir, comencen i finalitzen al mateix lloc i amb la possibilitat d'arribar i tornar en transport públic.

    L'obra és una molt bona eina per ajudar-nos a descobrir i conèixer millor aquesta comarca en aquest mes de setembre que ens porta cap a la tardor.

    Recomanat per María Jesús Arriazu. Bib. Antonio Martín. El Prat de Llobregat.

    02/11/2015
  • Espacios naturales de Galicia

    Pérez Alberti, Augusto

    Barcelona [etc.] : Lunwerg, cop. 2008

    El fet que l'autor sigui professor de geografia a la Universitat de Santiago de Compostela i que hagi col·laborat amb la Xunta de Galícia, ja ens pot donar una idea del contingut.
    Utilitzant un llenguatge molt planer n'Augusto Pérez Alberti ens fa un recorregut pels paisatges d'aquesta comunitat. Les meravelles que hi podem trobar, que no necessàriament són totes espais naturals entesos com que gosen d'una protecció per llei, ens situen en uns paratges que potser normalment no veuríem. Descripcions del perquè de les formes determinades que prenen algunes costes gallegues, o com l'abundància de molins ha alterat el curs dels rius o perquè no existeixen a Galícia, en paraules de l'autor, "boscos mil·lenaris ni paisatges ancorats en l'albor dels segles".  El que intenta, doncs, és explicar-nos com la interacció en aquests espais naturals de l'home influeix en el seu desenvolupament produint canvis. Com ja acostuma a ser normal en aquest tipus
    de llibres, tot el text es recolza en la magnífica feina del fotògraf que il·lustra el llibre.

    Recomanat per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

     

    02/11/2015
  • Com que estem en ple estiu, moment de gaudir del nostre temps d'oci, us recomanem  aquesta publicació que conté un recull de sortides en família per algun indret de Catalunya.

    El títol, Anem d'excursió per Catalunya, és una invitació que fa el seu autor, Jordi Quera, a fer 30 excursions per diferents indrets del país per fomentar l'excursionisme entre els joves amb la finalitat que descobreixin l'entorn, la natura i la història del lloc. 

    Aquestes rutes s'han publicat en diferents números de la revista Cavall Fort, la primera el gener del 1999,  i tenen una característica a destacar que fan propostes per rutes no massa habituals a fi de descobrir racons interessants.

    A més dels itineraris, trobem una introducció a les motivacions de l'excursionisme, l'escoltisme, conèixer i respectar la muntanya, i fins i tot, com preparar una motxilla. Cada ruta presenta un fitxa de l'activitat amb un introducció al territori i fins i tot alguna anècdota curiosa.

    Més informació:

    El Comanegra i el Puig de les bruixes

    L'estany de la Pradella

    El coll de Belitres i l'exili

    Els avenc de Febró

     

    Recomanat per. Bib. Santa Margarida i els Monjos.

    02/11/2015
  • Garraf

    Borrego Pérez, Juan Carlos

    Barcelona : Geoestel, 2012

    La guia és hereva de les altres publicacions que m'han editat tant el GRUP D'INVESTIGADORS com EDITORIAL PIOLET, totes elles amb la comarca costanera del Garraf com a eix per a fer excursions variades, per boscos, cales, platges, castells i fonts. col·lecció els CAMINS DE L'ALBA d'EDITORIAL ALPINA, pretén apropar l'excursionisme a totes les edats.

    Són excursions fàcil i assequibles per a tothom, passejades pels indrets més emblemàtics del massís de Garraf, el Montgròs, els Colls, el parc del Foix i Olèrdola. No és una guia estrictament de la comarca del Garraf, sinó de la serralada litoral que la circumval·la.

     

    02/11/2015
  • Parques y reservas de Europa :

    Santolalla Fragero, Francisco

    Bellaterra : Lynx, 2007

    Ara que podem dir que estem, sense cap mena de dubte, a l'estiu i que possiblement estem ultimant les nostres escapades i els nostres viatges de vacances us volem recomanar un llibre on trobareu un munt d'indrets ideals per passar uns quants dies gaudint de la natura i, alhora, prenent consciència de la importància de saber interpretar i respectar el medi natural pel que ens movem.

    Francisco Santolalla ens ajuda a poder fer-ho amb un llibre que ens descriu 87 parcs naturals i reserves del vell continent. També podríem dir que és una guia de viatges ja que conté informació sobre horaris, allotjament, telèfons d'interès, etc.

    Una extensa introducció amb informació general sobre els diferents hàbitats ens prepara per conèixer més detalladament els diversos parcs i espais naturals que ens proposa l'autor.

    Els mapes, fotografies i un munt d'observacions i consells us resultaran molt útils tant en la planificació de les rutes com en el mateix moment en què esteu gaudint d'aquests indrets si, finalment, decidiu passar les vostres vacances en plena natura.

     

    Recomanat per María Jesús Arriazu. Bib. Antonio Martín del Prat de Llobregat

    02/11/2015
  • El concepte de reserva de la biosfera s'aplica a aquells paratges que pel seu valor ecològic cal compatibilitzar amb la població humana que l'habita. Tant poden ser costes, com zones marines o terrestres. A Catalunya un exemple de reserva el tenim al Montseny, on precisament han decidit ampliar el territori que la comprèn.

    Acompanyat d'unes espectaculars fotografies, de cada paratge ens ofereix una fitxa amb les dades bàsiques: situació, superfície, anys de declaració, clima... Gràcies al mapa que il·lustra cada reserva, ens situem geogràficament i veiem quins turons destaquen i les poblacions que l'envolten. A continuació ja ens trobem amb l'explicació pròpiament dita, on desenvolupa més detalladament què la caracteritza. Així, podem saber la flora i fauna autòctona, incidint en alguna espècie que destaqui especialment. També ens fa una breu explicació sobre els antecedents humans que hi va haver, gràcies a les restes que hi han trobat i que encara es conserven. Per acabar s'exposa com ha anat evolucionant aquesta des que es va proclamar reserva de la biosfera, els plans que s'hi han anat fent i quins objectius tenen de cara al futur. Es tracta d'una obra molt recomanable, sobretot ara que s'acosten vacances i es tenen ganes de gaudir de la natura.

     

    Recomanat per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    02/11/2015
  • La Farmaciola natural :

    Martí i Ribas, Cristina

    Valls : Cossetània, 2012

    La farmaciola natural forma part de la col·lecció El Cullerot, de l'editorial Cossetània, que es dedica al recull de receptes de diferents zones o que analitzen les combinacions culinàries que es poden fer amb ingredients determinats.

     

    El llibre que us recomanem no és un llibre de receptes de cuina, que n'hi ha, sinó que és un compendi de remeis, receptes, consells per a la llar, etc. que podeu elaborar de forma natural, amb productes que utilitzem de forma habitual i que no impliquen cap despesa important ni l'ús de grans productes comercials ni farmacèutics.

     

    La primera part del llibre tracta les fruites i verdures amb una petita introducció del seu origen, l'època de l'any que es pot trobar, les propietats, un remei que podem fer amb cadascuna d'elles, ja sigui per a la neteja de casa o per a la nostra cura personal, seguida d'una recepta de cuina de cada producte.

     

    Una segona part recull les propietats de les plantes remeieres i la seva aplicació.

     

    I, acaba amb consells pràctics sobre remeis d'abans de la Guerra que utilitzaven les nostres àvies.

     

    Un llibre que, tal com diu el seu títol, pot ser-nos d'utilitat per a la nostra salut i vida quotidiana sense que impliqui gran esforços econòmics ni perjudiqui la nostra salut, la nostra economia, ni el nostre entorn.

    Més informació:

    http://www.tv3.cat/videos/4146050/Cristina-Marti-i-la-farmaciola-natural

    .

    Recomanat per Maria Suriol, Biblioteca Sta. Margarida i el Monjos

     

    02/11/2015
  • Parcs naturals pas a pas :

    Moret, Xavier

    [Barcelona] : Diputació de Barcelona, 2011

    El llibre "Parcs Naturals pas a pas" és una obra de Xavier Moret i fotografies d'Andoni Canela, que ens mostra la riquesa mediambiental i històrica, l'activitat agrícola i d'oci, els espais de gaudi artístic i de salut que ens ofereixen les diferents parcs naturals del nostre territori. Al llarg del llibre podreu descobrir dotze rutes a peu pels parcs de la Xarxa, difonent així el valor d'aquests espai, aportant una mirada suggestiva i diferent

     

    Recomanat per Neus Gallofre. Biblioteca joan Oliva i Milà. vilanova i la Geltrú

    02/11/2015
  • L'escriptor, historiador i excursionista Josep Mauri i Portolès ha recollit, en un llibre, 20 itineraris per la Garrotxa, convidant-nos a caminar per aquesta comarca de gran diversitat paisatgística i d'indrets tan reconeguts com el santuari de Sant Aniol d'Aguja, poblacions com ara Besalú o els coneguts volcans d'Olot.

    Precedits d'una introducció amb pinzellades geogràfiques de la Garrotxa com ara el relleu, els rius, la vegetació o l'art, ens trobem amb 20 itineraris per gaudir d'aquesta comarca.

    Recorreguts diversos en quan a la seva llargària, dificultat o temps emprat en fer-lo. Cada itinerari està detalladament descrit i complimentat amb mapes i exhaustives explicacions dels indrets per on va passant. Aquesta cura en la descripció fan d'aquesta obra una eina entenedora i sobretot molt útil per l'amant de les caminades i el senderisme.

    El llibre pertany a l'editorial Cossetània, una editorial de referència en el món del excursionisme.

     

    Més informació:

    Recomanat per María Jesús Arriazu. Bib. Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    24/08/2023
  • Parcs del Garraf, Olèrdola i el Foix

    Luna i Tomàs, Gonçal

    [Barcelona] : Diputació de Barcelona, 2004

    Amb guió i redacció de Gonçal Luna, les vora dues-centes pàgines de la guia ofereixen una informació àmplia i pràctica, presentada de forma visualment atractiva.

    La història, la descripció del medi natural, els elements culturals i la imatge que n'han ofert pintors, escriptors i científics donen pas a la part final, on s'ofereix tota la informació pràctica necessària perquè el visitant pugui recórrer aquests tres espais naturals.

    Recomanat per Neus Gallofré. Bib. J. Oliva. Vilanova i la Geltrú

     

    02/11/2015
S'estan mostrant 201-250 de 259 resultats