La Gran caminada
Popularment es creu que Carrie (1974) és la primera novel·la de Stephen King, però no és veritat. L’autor va confessar haver escrit La Gran Caminada durant el seu primer any com estudiant a la Universitat de Maine, entre 1966 i 1967, amb poc més de vint anys. És per tant la seva opera prima, encara que va publicar-se més tard, en concret l’any 1979, i sota un pseudònim, Richard Bachman, que l’autor ha usat en sis ocasions més.
Aquestes dades són importants perquè La Gran Caminada, de la qual l’editorial Males Herbes ha fet la primera traducció al català ¬–de Martí Sales–, és una obra clau, que mereix situar-se adequadament en context. El rei del terror demostra, ja de molt jove, una gran mestria per descriure una distòpia brutal, situada en un futur proper, on es desenvolupa una cursa absurda a vida o mort entre un grup de joves inscrits per caminar fins que només en quedi un dempeus.
Terror psicològic, ciència-ficció, un argument a priori senzill i una trama que a mesura que avança ens va colpint cada vegada més. Coneixem els dubtes, el caràcter, els sentiments i la desesperació d’uns personatges que es troben immersos en una trampa mortal de la qual és impossible escapar. Es tracta d’una situació límit que curiosament no sempre provoca rivalitat sinó emocions contràries, per molt insensat que pugui semblar.
La Gran Caminada és una novel·la que deixa empremta, sobretot llegida a certa edat (l’Associació de Llibreria Americana la va incloure entre les cent millors obres de la segona meitat del segle XX per a lectors adolescents), però inclús si la vau conèixer fa temps gràcies a la col·lecció Gran super ficción de la desapareguda editorial Martínez Roca, val la pena retrobar-la, ara en català. Com els personatges, tampoc podreu parar, però de llegir.
Més informació:
- Stephen King a les Biblioteques
- Stephen King a la Viquipèdia
- Pàgina web de l'autor
- Crítica a la Biblioteca del Kraken
Recomanat per Francesc Pujol. Bib. Can Casacuberta. Badalona.