Governabilitat


El vot és l'instrument pel qual, en democràcia, els ciutadans deleguen el seu poder sobirà als polítics que millor els representen. Pobles com els Maya de Guatemala (Sipakapa NO se vende) s'han oposat en consulta popular a l'explotació minera del seu territori mentre les places de les nostres ciutats s'omplen d'acampades on la gent reclama si fa no fa el mateix: l'autonomia dels pobles i les persones davant les polítiques especuladores dels parquets financers (Awake# Global Revolution). Vivim en democràcia, el poder és del poble i el poble ha expressat el seu rebuig a un sistema de govern que ho ven tot, fins hi tot els països sobirans (¿Quién nos gobierna?), al millor postor.

Què pots fer? Visionar els audiovisuals. Aprofundir sobre els continguts al Saber més i a les guies de lectura. Implementar a l'aula les propostes didàctiques.

Torna al prestatge  ►
 


EINES MULTIMÈDIA


Sipakapa NO se vende: vacunats contra la febre de l'or

Sinopsi:

Trailer de documental, 1:16 minuts. Si els diputats no volen recolzar al poble, el poble els va posar i el poble els traurà! Així de clar parlen els membres del poble maya de Sipakapa (Guatemala) després de la consulta comunitària on han decidit que no volen cap explotació minera a les seves terres. En l'exercici d'aquesta sobirania popular, la comunitat exigeix als seus governants que recolzin la seva oposició frontal al projecte de l'empresa Montana, subsidiària de la multinacional canadenca Gold Corp (abans Glamis Gold), acusada de deteriorar greument no només l'entorn, sinó també la salut de la població local. Per si amb això no n'hi hagués prou, mentre el 85% de l'or de les seves mines se'n va fora del país, els guatemalencs pateixen una extrema pobresa. "És aquest el desenvolupament que ens ofereixen?", es pregunten els habitants de Sipakapa.

Autoria: produït per Caracol Producciones de Guatemala l'any 2005 i premiat a diversos festivals de cinema indígena d'Amèrica Llatina.


Interferències: Qui ens governa?

Sinopsi:

Escena dl'Interferències, 6:09 minuts. Una jove companyia de teatre està immersa en l'assaig de la seva propera obra sobre la crisis econòmica global. Inspirats en les mobilitzacions ciutadanes per a exigir una democràcia real reprodueixen, en clau satírica, les converses entre governs, multinacionals i corporacions econòmico-financeres en les quals es reparteixen el pastís dels crèdits, les ajudes al desenvolupament i les inversions internacionals a canvi de favors mutus en benefici propi.

Autoria: primera pel·lícula espanyola de ficció sota llicència Creative Commons Dirigida per Pablo A. Zareceansky realitzada el 2011 per l'Observatori del Deute en la Globalització i la Fundació Quepo.


Awake#Global Revolution: de la indignació a l'acció

Sinopsi:

Trailer del documental, 2:00 minuts. Després de les primaveres àrabs, les acampades de Sol, l'ocupació ciutadana de Wall Street, l'alçament popular davant la fallida de Grècia, als carrers i places de les nostres ciutats s'han començat a dir veritats com a punys. Dir la veritat és un acte revolucionari, va escriure George Orwell, i per això aquesta és una revolució global, que reclama una democràcia real a nivell mundial, on la gent i no les corporacions econòmiques i financeres dictin les regles del joc al Nord, al Sud, a l'Est i a l'Oest.

Autoria: Documental produït l'any 2011 pel col·lectiu No Names Film i finançat mitjançant microdonacions personals i d'organitzacions socials.

A les biblioteques trobaràs informació sobre:  

Més informació: 

Torna al prestatge  ►