Fernando del Paso Morante

Fernando del Paso Morante (Ciudad de México1 de abril de 1935-Guadalajara14 de noviembre de 2018), autor mexicà que va escriure en tots els gèneres: novel·la, teatre, poesia, assaig i contes infantils. Va destacar també com a pintor i dibuixant.

Reconeixia trobar inspiració en Sor Juana Inés de la Cruz, Jules Verne, Cervantes i Joyce. Va ser deixeble de Juan Rulfo i de José Arreola. Del Paso i Rulfo van escriure poques novel·les, però són tant excepcionals, que han passat a la història de la literatura.

Les novel·les de Fernando del Paso tracten temes històrics de Mèxic i destaquen per la qualitat del llenguatge i del contingut. José Trigo (1966) dona molta importància a l’oralitat, predominen els diàlegs. El protagonista ens parla del món al voltant del ferrocarril.

Palinuro de México (1977) conté trets autobiogràfics, Palinuro és un estudiant de medicina somiador del que l’autor se serveix per fer una reflexió irònica sobre l’home. Fa especial èmfasi en la repressió contra la revolta estudiantil  que va tenir lloc l’any 1968 a la plaça de les Tres Cultures. 

Noticias del Imperio (1987) tracta sobre Segundo Imperio Mexicano de Maximiliano I i Carlota I, matrimoni, entre 1864 i 1867, oferint totes les versions possibles dels incidents importants, especialment de la intervenció francesa a Mèxic. Aquí destaquen els monòlegs de Carlota.

L’any 2015 va rebre el Premio Cervantes.

19/11/2018 11:25h