Guies de lectura

Recomanacions del Club de Lectura infantil de la Biblioteca d'Igualada

Recomanacions del Club de Lectura infantil de la Biblioteca d'Igualada

El Club de lectura de literatura infantil de la Biblioteca Central d'Igualada exposa les darreres novetats per això, us presentem aquestes recomanacions basades en una tria de les novetats que han arribat a la biblioteca durant aquest curs 2018-2019.

Mira la guia en pdf

Date created: 14/11/2019

Last updated: 15/11/2019

Contes i lectures

 Estimat jo
Estimat jo
Allard, Alain , Cabassa, Mariona  
Riba-roja de Túria : Kireei, cop. 2018

Llibre il·lustrat que ens parla de l’amor, però d’un amor especial el que hauríem de sentir per nosaltres mateixos. A través de les imatges, que són unes petites obres d’art, ens presenta situacions quotidianes que ens passen a tots i ens fa valorar-les.

El recomanaria per nens i nenes de totes les edats fins i tot pels adults, segur que tots en gaudiran.

Contes de 7 a 10 anys

 La Petita sirena
La Petita sirena
Andersen, Hans Christian, , Torrent, Dani , Torrent, Dani  
Barcelona : Cal·lígraf, 2018

És un dels contes més famosos d’Andersen. Aquesta versió (tan diferent a la de Disney) és fidel a l’original i en conserva tota la seva potència.

El text és clar i entenedor i les il·lustracions contraposen la pau i la verdor de les profunditats del mar al món gris, tòxic i ple de fum dominat per la indústria. Aquesta adaptació a part d’emocionar-nos amb el final clàssic d’Andersen ens pot fer reflexionar sobre com protegim el nostre entorn.

Contes de 7 a 10 anys

 

 Fora els murs!
Fora els murs!
Armengol, Gemma , Julve, Òscar  
Barcelona : Ánimallibres, 2018

Aquest llibre pertany a la col·lecció “Les bestioles del jardí” creat pensant amb els primers lectors.
Un grup de formigues africanes arriba a un jardí i alguns veïns aixequen murs per protegir-se. És una història emotiva que ajuda a parlar de les diferències i a ser tolerants.

Contes fins als 6 anys

 A baix els murs!
A baix els murs!
Battut, Éric  
Barcelona : Blume, 2018

El rei Lleó ha mort, els seus fills els príncep Gastó i el príncep Gedeó, es barallen per substituir-lo. Com que no es posen d’acord, decideixen que un es quedi amb tot el que sigui de color blau i l’altre tot el que sigui de color vermell. Separen tot per colors i fan construir dos murs per més seguretat. Els habitants no estan gaire contents perquè han quedat separats i no es poden veure amb els amics, les famílies, els veïns.

Un dia uns nens sorprenen els dos prínceps enfilant-se als murs amb unes cistelles plenes de menjar. El poble decideix que els dos prínceps han de desfer els murs i construir un camí que uneixi els dos pobles.

Un llibre que parla de com la força dels pobles té el poder de fer fora aquells que no governen per a tothom. Tot això explicaten format d’àlbum il·lustrat amb dibuixos de traços senzills però entenedors.

Contes de 6 a 8 anys

 Veïns
Veïns
Blanch, Ignasi , Aparicio Català, Anna , Burgas, Àngel , González Durán, Mar  
Barcelona : Babulinka Books, 2018

És un llibre creat per dos il·lustradors. En una pàgina apareix un nen i a l’altra una nena. Cadascú pinta i utilitza uns colors ben diferenciats per observar la vida. Entre els dos s’estableix com una batalla i al final les omplen plegats. Diferents formes de veure les coses i d’interpretar-les per acabar compartint-les.

Aquesta obra forma part de la col·lecció llibres per a l’educació emocional.

Contes fins als 6 anys

 La Màscara que escopia foc
La Màscara que escopia foc
Brezina, Thomas  
Barcelona : Cruïlla, 2018

Llibre de misteri on els amics de la Penya dels Tigres fan un viatge a una illa deserta. Hauran de resoldre enigmes, descobrir pistes, trucs i descodificadors.

Qui en la pre-adolescència no s’ha volgut posar a la pell d’un policia, no s’ha cregut un bon detectiu o un superheroi?

Amb això i més s’identifiquen els joves de la Penya dels Tigres.. Uns vailets molt enjogassats, valents i curiosos que no dubten a posar en pràctica les seves habilitats per tal d’aclarir qualsevol embolic.

Contes de 11 anys

 Pequeña nube
Pequeña nube
Carle, Eric  
Madrid : Kókinos, cop. 2018

És un llibre emotiu, imaginatiu i creatiu on les il·lustracions d’Eric Carle fan volar la imaginació. Ens parla d’un núvol petit i curiós que després d’iniciar un viatge per fer noves descobertes, decideix tornar amb tot el grup de núvols.

Contes fins als 6 anys

 La Natura
La Natura
Chabbert, Ingrid , Béal, Marjorie  
Barcelona : Cruïlla, 2018

Llibre joc adequat als nens d’escola bressol. Els infants tocant i resseguint les formes i els contorns podran reconèixer i endevinar els diferents animals.

Contes fins als 6 anys

 Un Conte
Un Conte
Coppo, Marianna  
Barcelona : Kalandraka, 2018

Amb l'ajuda del conill i les imatges que ell va dibuixant pots fer volar la imaginació i fins i tot crear el teu propi conte i quan arribes al final, si vols, pot tornar a començar. Un llibre on les cobertes tenen forma de sobre de carta,escrit amb llenguatge directe i senzill. Les il·lustracions i els colors són molt bonics.

Contes fins als 6 anys

 Amadeus
Amadeus
Costa, Marta  
Barcelona : Baula, 2018

Amadeus era un músic que toca el contrabaix a l’orquestra simfònica. De vegades feia concerts per als seus veïns i amics. Un dia el Sr. Borrell en un d’aquests concerts es va quedar adormit i Amadeus va pensar que havia perdut la música i va anar per tots els racons del món a veure si la trobava. Va tornar cap a casa trist i amoïnat perquè no havia trobat el que buscava. Els seus amics li van dir que fes sonar la música i llavors es va adonar que la música era dintre seu. Els dibuixos són de línies simples, però molt entenedors.

Contes de 7 a 10 anys

 Els Cinc lletjos
Els Cinc lletjos
Donaldson, Julia , Scheffler, Axel  
Barcelona : Brúixola, cop. 2018

Dels creadors anglesos d’El Grúfal. Els “lletjos” es van trobant, s’uneixen i fan un club. Cada vegada que un animal s’uneix al grup, canten una cançó modificant la lletra però amb la mateixa cantarella. Les il·lustracions d’Alex Scheffler són molt clares i complementen el text.

Acabat el conte, s’inclou una llista d’animals de la selva classificats per grans, petits, tímids i lletjos i et fan participar com a lector preguntant-te: i tu, què en penses? El nyu, el facoquer, la hiena, el voltor orellut i el marabú africà es fan dir els cinc lletjos. Però, realment ho són?. Un conte meravellós que ens ensenya on es troba la veritable bellesa.

Contes fins als 6 anys

 La Abuela Z
La Abuela Z
Gray-Barnett, Daniel  
Madrid : Siruela, cop. 2018

L’Albert volia celebrar el seu aniversari, però els seus pares no estaven per celebracions. Per sorpresa truca a la porta la seva àvia “Abuela Z” i amb ella descobreix un món fantàstic on mai més s’avorrirà. L’il·lustrador utilitza quatre colors: taronja, blau, blanc i negre, que representen l’estat d’ànim del protagonista.

Contes fins als 6 anys

 Goteta
Goteta
Joire, Stéphanie , Fanelli, Laura  
Barcelona : Joventut, 2018

Àlbum desplegable en acordió que mostra el cicle de l’aigua amb imatges molt pedagògiques. Utilitza un text imaginatiu i rítmic. Podem seguir el cicle d’una gota d’aigua des dels núvols fins al mar i de tornada als núvols.

És un llibre que té la claredat científica d’un llibre de coneixements, al mateix temps que un text poètic.

Contes fins als 6 anys

 Quan el meu pare era un arbust
Quan el meu pare era un arbust
Leeuwen, Joke van  
Barcelona : Cruïlla, 2013

El pare de l’Ela ha d’anar a la guerra i ella es queda amb la seva àvia, perquè la mare viu en un altre país. Quan la situació es complica, l’Ela ha d’iniciar un llarg viatge ple de perills i absurditats burocràtiques, juntament amb altres nens, cap al país de la seva mare.

Amb simplicitat i tendresa ens presenta unes reflexions i vivències sobre l’absurditat de la guerra des de la senzillesa i la innocència de la protagonista.

Contes a partir d'11 anys

 Los Hermanos Willoughby :
Los Hermanos Willoughby :
Lowry, Lois  
Madrid : Anaya, 2018
 El Nas d'en Cyrano
El Nas d'en Cyrano
Maincent, Géraldine , Baas, Thomas , Baas, Thomas  
Barcelona : Símbol, 2018

Àlbum il·lustrat que ens acosta al clàssic d’Edmond Rostand, amb humor i fidelitat a la història original. Traducció molt acurada amb un escrit molt poètic acompanyades d’imatges molt cuidades. Aquests tipus de llibres apropen els clàssics als infants.

Contes de 7 a 10 anys

 Quan jo vaig néixer
Quan jo vaig néixer
Martins, Isabel Minhós , Matoso, Madalena  
Barcelona : Takatuka, 2018

Quan jo vaig néixer, tot era nou. Tot per estrenar”. Aquest àlbum il·lustrat explica les experiències d’un nen des de la foscor del ventre de la mare fins al coneixement conscient. Un llibre que parla de la descoberta a través dels sentits que permeten veure les cares, els animals, els objectes, l’entorn, els jocs...

Tractat amb delicadesa i poesia permet dialogar amb les imatges de cada escena. Un llibre per acompanyar com els jocs i les cançons de falda.

Contes fins als 6 anys

 Mi mejor amigo es un gorila
Mi mejor amigo es un gorila
Pin, Isabel  
Santa Marta de Tormes : Lóguez, cop. 2018

Aquesta narració és, més que un conte, una exaltació a l’amor i l’amistat entre els humans i els animals. I és que aquest sentiment genera una història que porta al lector a viatjar cap a terres llunyanes, descobrint la fauna i la flora del país d’origen de l’animal protagonista, l’Àfrica.

Un viatge fantàstic? O... és un somni? Tot plegat una magnífica aventura, explicada extensament.

Contes de 7 a 10 anys

 Quatre contes d'amor :
Quatre contes d'amor :
Pla, Imma  
[Mataró] : A Buen Paso, cop. 2018

Explica quatre historietes situades en les diferents estacions de l’any, que parlen de la relació que hi ha entre un arbre enamorat i un núvol.

La simplicitat de les il·lustracions, la simbologia del color, de les formes i dels números donen l’aparença d’un poema.

Recomanat als lectors de totes les edats.

 Pell de cocodril
Pell de cocodril
Román, José Carlos , Domeniconi, Paolo  
Manresa : La Fragatina, 2017

Una història molt ben explicada en format àlbum. Ens parla de com l’orgull, la presumpció i la vanitat ens poden portar a perdre el més valuós que tenim: l’amor i l’amistat.

El nostre protagonista, vantant-se de la seva bellesa, davant les alabances i les adulacions, s’oblida dels seus amics, que sempre li fan costat. Fins que la sort li canvia i els troba a faltar. Llavors s’adona que qui té un amic té un tresor.

Contes fins als 6 anys

 Una Jirafa y media
Una Jirafa y media
Silverstein, Shel  
Pontevedra : Kalandraka, 2018

La girafa es va allargant perquè l’autor juga a fer aparèixer i desaparèixer elements i personatges al llarg de la història.

Utilitza un humor “absurd” que va creixent a cada pàgina. La traducció de Miguel Azaola manté la rima del text original i el fa divertit. Els dibuixos són simples i de traç net.

Contes de 7 a 10 anys

 Vint badalls
Vint badalls
Smiley, Jane , Castillo, Lauren  
Sant Joan Despí : Corimbo, 2018

El llibre explica el que fa la Lucy en un dia d’estiu, com segons el seu estat d’ànim badalla i també com intenta superar les seves pors. Tot això acompanyat per unes precioses il·lustracions molt càlides.

Contes fins als 6 anys

 L'Illa de l'Abel
L'Illa de l'Abel
Steig, William,  
Barcelona : Blackie Books, 2018

L’Abel és un ratolinet amb molta sort: viu en un entorn civilitzat i amb totes les comoditats, i és feliç amb la seva estimada Amanda. Un dia, una tempesta enorme els sorprèn mentre estan de pícnic. Un vent huracanat se l’endú i l’arrossega fins a un indret desconegut. Una illa remota. Un lloc gegant i ple de perills on haurà de construir vaixells, travessar rius, grimpar pels arbres i buscar menjar per sobreviure. Així descobreix l’escorça de bedoll i les tiges de dent de lleó, els seus nous menjars preferits.

 L'Ascensió al Mont Blanc
L'Ascensió al Mont Blanc
Zenzius, Pierre  
[Sant Cugat del Vallès] : Símbol, 2018

Al segle XVIII, els Alps són en gran mesura desconeguts. Les muntanyes més altes encara estan envoltades de supersticions. Només s'hi aventuren uns pocs caçadors d'isards i alguns buscadors de minerals. Buscant miradors cada vegada més elevats, un home anomenat Saussure, naturalista i geòleg suís, acaba trobant-se al cim del Mont Blanc, el gegant dels Alps, que conquereix l'agost de 1787.

Aquesta història s’inspira en dos llibres seus que relaten la seva expedició. Un bonic àlbum il·lustrat que agradarà als amants de la muntanya i de les expedicions científiques. Les il·lustracions ens aporten molts detalls i aspectes per comentar.

Contes fins als 6 anys

Back to top