Guies de lectura

Henrik Ibsen en 10 obres

Henrik Ibsen en 10 obres

Henrik Ibsen (1828 - 1906) és considerat un dels dramaturgs més importants de la història noruega i un dels autors més influents del teatre modern.

La seva obra es mou entre el drama realista i el simbolisme. A les seves obres va abordar temes socials conflictius que van aixecar crítiques a la seva època. Avui en dia, Ibsen és un dels dramaturgs més representats arreu dels teatres del món.

"Les veritables columnes de la societat són la veritat i la llibertat."

Henrik Ibsen

 

Date created: 19/03/2018

Last updated: 19/03/2018

Ibsen a les biblioteques


 Brand :
Brand :
Ibsen, Henrik,  
Madrid : Encuentro, 1996
 Casa de nines
Casa de nines
Ibsen, Henrik,  
Barcelona : Educaula, cop. 2011

Després de vuit anys de matrimoni, Nora Helmer es creu feliçment casada amb el banquer Torvald Helmer. Tot sembla perfecte i el seu poder adquisitiu els permet viure una vida superficial i de cara a la galeria. Però Nora guarda un secret, anys enrere, en caure malalt Torvald, van viatjar a Itàlia per curar-se amb el diners d’un préstec que va demanar si ho hagués fet el seu marit. Anys més tard, el procurador intenta fer-li xantatge per un préstec que ella va demanar en secret anys enrere. Nora lluitarà per alliberar-se del paper de «nina» del seu marit Torvald i tractant de ser fidel al seu propi ésser i de trobar el seu propi camí en el món.

 El Pato silvestre
El Pato silvestre
Ibsen, Henrik,  
Buenos Aires : Losada, 2007

L'ànec salvatge demostra que no sempre la justícia ha de resultar justa. L'afany de Gregorio Werle per destapar la hipocresia, encara que en això resulti implicat el seu propi pare, desencadenarà una espiral que només el suïcidi d'una nena podrà parar. Bella i enormement cruel al·legoria la qual proposa Ibsen, la mort de l'innocent com redempció per les penes dels adults. Encarnada primer la redempció en un ànec, absurdament tancat en unes golfes, serà la nena, Eudivigis, la que se sacrifiqui perquè la falsedat del matrimoni dels seus pares trobi una sortida. És enormement cruel al final, aquest final sense encís en què Werle, que en cap moment es considera culpable per haver deslligat el malson.

 Emperador y Galileo
Emperador y Galileo
Ibsen, Henrik,  
Madrid : Encuentro, 2006

Narra la vida de Julià l'Apòstata, l'emperador que va tornar al paganisme. La formació filosòfica, l'ascens al poder, i sobretot el punyent drama interior de Julià, atrapat entre l'escàndol de la creu i la seva pretensió de recuperar la glòria pagana, són tractades des de l'agudesa de la mirada d'aquest dramaturg universal. Un drama que segueix present en la vida de cada home.

 Espectres
Espectres
Ibsen, Henrik,  
Barcelona : Institut del Teatre. Diputació de Barcelona, 1989

L'obra escenifica el drama de la família Alving. L'Elena, una dona que s'ha casat sense estar enamorada amb un home promiscu, tarambana i malalt de sífilis. Fruit del matrimoni neix Oswald que hereta la malaltia incurable del seu pare. El fill marxa a París a estudiar pintura a París però quan el jove descobreix, ja mort el pare, la malaltia heretada, torna al seu poble natal amb la mare. Oswald s'enamora llavors de la jove Regina, acollida a la casa, que resulta ser la seva germanastra. Així, anem descobrint els enganys, les ocultacions, els problemes, la tragèdia i els enfrontaments entre els personatges.

 Hedda Gabler
Hedda Gabler
Ibsen, Henrik,  
Barcelona : Bibllioteca de Catalunya, cop. 2008

Hedda Gabler és una dona orgullosa, que busca sense èxit la felicitat que il·lumini la seva vida. Hedda es casa per conveniència amb Jorge Tesman, encara que el seu veritable amor és Eilert Lodvorg qui rebutjat per aquesta abandona la seva vida a l'alcohol. Tota l'obra constitueix una lluita de la protagonista contra el seu propi destí.

 La Dama del mar
La Dama del mar
Ibsen, Henrik,  
Buenos Aires : Losada, 2007

L'obra explica la història d'Ellida Wangel, una dona que passa els seus primers anys de vida en total llibertat, instal·lada al costat del mar al costat del seu pare, el faroner del poble. Atrapada en un matrimoni poc satisfactori amb un metge més gran que ella que té dues filles del primer matrimoni, l’Ellida anhela aquesta vida passada d'infància i joventut.

 Peer Gynt :
Peer Gynt :
Ibsen, Henrik,  
Buenos Aires : Losada, 2007
 Solness, el constructor :
Solness, el constructor :
Ibsen, Henrik,  
Barcelona : Proa, 2000
 Un Enemigo del pueblo
Un Enemigo del pueblo
Ibsen, Henrik,  
Madrid : Alianza, 2013

L'obra és una denúncia sobre la corrupció del poder i la manipulació informativa. El seu protagonista, el Doctor Stockmann, denuncia que les aigües del balneari, principal font d'ingressos del poble, estan corrompudes i són un perill per a la salut. Les forces socials del poble tracten d'ocultar-ho i ell es queda sol en la seva denúncia, ja que la veritat és incòmoda per a molta gent. Més enllà de l'anecdòtic de la trama, l'interessant i que segueix suscitant polèmica és la tesi que l'enemic més perillós de la raó i de la llibertat és l'opinió de la majoria.

Back to top