Special Collections

Fons especial Montserrat Roig - Sant Feliu de Llobregat. Biblioteca Montserrat Roig
Fons especial Montserrat Roig

La biblioteca es va inaugurar l'abril de 1993 amb el nom de l'escriptora i periodista Montserrat Roig, desapareguda un any i mig abans. La decisió respongué a la voluntat d'homenatjar una dona que s'havia convertit en tot un referent de la cultura catalana i del feminisme.

Montserrat Roig i Fransitorra (Barcelona, 1946-1991) és un dels noms més representatius del conjunt d'escriptors que es van iniciar literàriament a finals dels seixanta. Autora d'èxit i compromesa amb la cultura catalana i amb el feminisme, es va donar a conèixer amb Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen (Premi Víctor Català 1970). Posteriorment publicaria Ramona, adéu (1972), El temps de les cireres (1977, Premi Sant Jordi) i L'hora violeta (1980), L'òpera quotidiana (1982) i les obres de maduresa La veu melodiosa (1987) i El cant de la joventut (1989).

Paral·lelament, i en relació directa amb l'activitat periodística i amb la militància política catalanista, esquerrana i feminista, va publicar diverses obres entre les que destaca el rigorós llibre documental sobre l'Holocaust Els catalans als camps nazis (1977, Premi Crítica Serra d'Or).

La seva mort prematura causà una forta commoció en el món de les lletres catalanes.

Subjects: Literatura
Labels: montserrat roig