Activities

CAPALTARD a la terrassa de la biblio: tàndem poètic amb Muntsa Verdaguer i Eduard Casas

Dimecres 10 de juliol  de 2024 a les 20.30 h

Terrassa (planta 2)

 

En el marc del cicle d’activitats culturals CAPALTARD a la terrassa de la biblio, la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic us proposa un un recital de poesia:

Tàndem poètic amb Muntsa Verdaguer i Eduard Casas.

Muntsa Verdaguer (Vic, 1973) és tècnica en comunicació i la seva trajectòria professional com a periodista està vinculada a diversos mitjans de comunicació locals i comarcals, sobretot premsa escrita i ràdio. No vull que m’estimis és el primer llibre que publica, el qual va ser concebut durant un equinocci de tardor. A través d’aquesta obra, ha intentat respondre’s a la pregunta «Com vols que t’estimi?». Un dels seus somnis és que li toqui la loteria per dedicar-se a escriure només el que li vingui de gust.

No vull que m’estimis, tenim una història tenyida amb un deix de la melangia que produeix el que hauria pogut ser i no ha estat, el que ens transporta a amors prohibits, enyorats o fins i tot als que estan per venir i que es troben a faltar abans que no s’han ni iniciat ni acabat. És el relat d’una dona que es revolta, que somnia, que és vulnerable i que és capaç de trencar la cristalleria si s’escau. Amb una literatura directa i entenedora, Muntsa Verdaguer ha fet una aposta sincera i sense embuts, dibuixant-nos petites escenes que poden semblar familiars i que d’una manera o altra ens hi podem veure reflectits.

En el pròleg, Àngels Ferrer i Ballester assegura que: «Emociona la lucidesa dels poemes, aquest “mostrar” sense embuts les seves contradiccions en un exercici molt valent: hi ha pells on em quedaria a viure. Sort que marxen i no tornen mai més.»

 

Eduard Casas (Sant Gervasi de Cassoles, 1947) és escriptor i poeta de vocació. La seva inquietud intel·lectual es despertà prop del mestratge del poeta i editor Pere Quart. Després fixà l’ús de la llengua mentre estudiava Lletres a la Universitat de Barcelona i amb un treball de redactor a Enciclopèdia Catalana. Quan s’ha vist alliberat de compromisos professionals, s’ha dedicat a l’escriptura, com a lector actiu, escriptor i agitador, especialment a través del grup Troba 2, format per artistes i escriptors. Els anys darrers, és un militant del binomi “cultura i llibertat” i provoca, des del col·lectiu Poetes per la República, accions de defensa dels drets col·lectius. Si Vol de cercles (2019) va ser el seu primer llibre recull, hauríem de considerar Cap al tard (2022) el primer llibre en el qual, en plena maduresa, endega una viva expressió personal i aprofundida. El seu últim poemari publicat és L’esfera porpra (2024).

«Aquest llibre és el testimoniatge d’una profunda identificació amb els ideals d’una Catalunya sobirana i lliure. Per a Eduard Casas, aquests ideals no es poden deslligar de la consciència lingüística, totalment irrenunciable: cal conèixer a fons l’instrument expressiu que van emprar Ausiàs March, Jacint Verdaguer i tants altres escriptors, la memòria dels quals no morirà mai. L’autor és, sens dubte, un bon poeta, amb una notable riquesa de lèxic i una gran empenta imaginativa. D’altra banda, amb les seves paraules de ciutadà exemplar, dona una sàvia lliçó als catalans d’aquest segle XXI, massa sovint ancorats en el recel i en la incertesa.» (De l’epíleg de Cap al tard de Jordi Pàmias)

 

Totes les activitats del cicle CAPALTARD son gratuïtes però amb aforament limitat a 50 persones*. Per reservar, cal inscriure’s a la Biblioteca a partir del 17 de juny: 93 883 33 25 o b.vic.pb@diba.cat.

*Les reserves es mantindran fins 5 minuts abans de l’inici de la sessió. En cas d’arribar tard, se cedirà la cadira a les persones que vinguin sense reserva.

**En cas de pluja, les activitats es faran a la sala d’actes U d’Octubre.

Date
10/07/2024
Time
20.30 h
Duration
1 h
Type of public
Adults
Place
Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
Directions

Passeig de la Generalitat, 1

08500  Vic

Tel: 938 833 325
b.vic.pb@diba.cat
Activity type
thematic cycle | Recital