Libraries recommend

  • Viu la festa! :

    Estapé, Mireia

    Barcelona : Associació de Lectura Fàcil, 2017

    L’Associació de Lectura Fàcil s’adreça a les persones amb alguna dificultar lectora per tal de que puguin accedir al coneixement de manera integradora , tot reforçant l’aprenentatge i l’ús de la llengua a través de la lectura.

    En aquest llibre es fa un repàs del calendari de les festes i tradicions catalanes d’una manera senzilla i entenedora, amb una informació actualitzada de cada festa.

    Cal destacar l’apartat Sabies que... que trobem  al final de l’explicació d’una festa on trobem curiositats, dates, mots propis de cada tradició: Carnestoltes o carnaval.....

    La gastronomia hi és present en cada apartant ja que gairebé cada festa té el plat típic.

    L’edició d’aquest llibre és molt acurada, la informació apareix de forma clara acompanyada d’il·lustracions que ajuden a entendre el que s’està explicant.

    Al final hi trobem l’activitat de conversa a partir de la lectura d’aquest llibre Llegir per parlar, llegir per aprendre.

     

    Més informació a:

    Recomanació de Muntsa Abad. Biblioteca P. Fidel Fita d’Arenys de Mar

    02/02/2024
  • El Gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya

    Prats, Joan de Déu

    Barcelona : Comanegra, 2017

    Per fi, el recull més exhaustiu dels protagonistes de l'imaginari català. 'El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya' veu la llum després de molts anys d’espera per part d’un país que, de punta a punta, demostra tenir un imaginari d’una riquesa extraordinària. 

    Fa molt i molt de temps, les persones sabien que dins el món operaven forces ocultes en reialmes subtils. En aquella època es tenia més capacitat per a la poesia i la meravella i a ningú no se li hauria acudit d’anomenar a la natura "medi ambient". Més enllà de la metafísica, més enllà dels coneixements perduts, més enllà de l’antropologia, més enllà de la veritat i la mentida, laSimanya, el Pardinot, els gambutzins o el tamarro ens parlen d’altres realitats i de la manera com somia el nostre poble.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals    

    20/04/2018
  • Aventuras ibéricas

    Gibson, Ian

    Barcelona : Ediciones B, 2017

    Coincidint amb el 60 aniversari de la seva arribada a Espanya, Ian Gibson emprèn l'aventura de recórrer i analitzar alguns dels llocs clau de la nostra geografia per comprendre l'esperit, la cultura i la realitat que ens envolta.   Des dels escenaris del Quixot fins a la frontera amb Portugal, des de la secció de restes ibers del Museu Arqueològic fins a la Granada de Lorca, el prestigiós hispanista reflexiona amb la seva característica ironia sobre temes que van des de la desmemòria històrica fins el costum nacional de parlar a crits en els bars, alhora que rescata records i anècdotes d'aquesta història d'amor, no exempta de crítiques, amb Espanya.

     

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    15/12/2017
  • El Llaüt : la barca de la Mediterrània

    Oliver Font, Bernat

    [Palma] : Documenta Balear, DL 2016

    Avui us presentem un llibre editat a Mallorca i que ens dóna una perspectiva àmplia sobre el llaüt o llagut: una barca típica d’aquesta zona de la Mediterrània amb menys de 10 metres d’eslora (llargària) i que inicialment es movia a rem i/o amb una vela llatina, tot i que actualment també es pot fer amb motor.

    El llibre, molt ben editat i profusament il·lustrat, està dividit en dues parts. A la primera trobareu des dels orígens, fins la construcció, passant pel seu ús pel contraban, etc.; a la segona es centra en la situació d’aquestes barques a l’actualitat, el seu ús tradicional i d’esbarjo, o referències que podem trobar a l’art i a la literatura. Finalment trobarem un glossari i una bibliografia.

    Recomanat per Lluís Martínez. Bib. Poblenou-Manuel Arranz de Barcelona

    18/09/2023
  • Usos amorosos de la postguerra española/ Carmen Martín Gaite

    Martín Gaite, Carmen

    Anagrama 2000

    Consultoris sentimentals, revistes del cor, núvies eternes, guateques, sortides al cinema ..., tot això i més formava part dels «usos amorosos» d'uns anys grisos que la brillant i subtil ploma de Carmen Martín Gaite aborda en un llibre que a hores d'ara ja s'ha convertit en un clàssic. Un assaig intel·ligent i amè sobre una època -el nostre passat no tan remot- en què homes i dones es veien obligats a estimar sota l'aclaparador jou d'una moral que formava les dones per ser mares i esposes exemplars, per aparentar i no per viure la seva vida, i que condemnava els homes a debatre tortuosament entre el decent i el pecaminós.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals 

     

     
    05/12/2017
  • La Vida a pagès :

    Torres i Sociats, Jordi

    Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2017

    En Joan Torras, autor local de Sant Feliu de Sasserra ens torna a fer badar davant d'aquesta obra on ens explica com era la vida a pagès i com eren els diferents treballs que es feien al llarg de l'any. Fa esment també de les festes i celebracions ja que aquestes alliberaven a la gent de pagès de la duresa del treball. I encara no en tenim prou que ens deixa molt clar quina feina feien les mestresses de les cases, que entre d'altres tasques, eren les que s'encarregaven sempre de preparar la bona teca dels jornalers i la família i sens dubte, en festes assenyalades sempre cuinaven uns plats exquisits. Qui no ha provat mai una bona escudella de carn d'olla o un plat de papates emmascarades acompanyadades d'un bon tall de cansalada!!

    Recomanat per Mireia Castillo de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet.

    06/11/2017
  • Passió boletaire

    Cuello Subirana, Josep

    Barcelona : Pòrtic, 2011

    Ja som a la tardor i una passejada pel bosc i anar a buscar bolets segur que tots la fem.

    En aquest llibre, Passió boletaire, en Josep Cuello no només ens parla de noms de bolets si no que ja en el seu inici ens diu que la passió boletaire catalana està documentada en un lligall del segle XVI, més concretament del 24 d’octubre del 1536!.

    Els bolets com més coneguts més noms populars tenen. Aquest fongs es poden classificar per colors: verderol, moraga, esclata-sang... per la forma: apagallums, candela, paella; dins de la cultura tradicional: ou del diable, bruixa, pet de llop...

    Els bolets tenen moltes utilitats: gastronòmiques, medicinals... També les llegendes i els misteris estan plenes de bolets.

    El fet de menjar bolets està relacionat amb les èpoques de l’any:

            “Per tot Sants, murtons i aglans

              Cama-seques i esclata-sangs”

            “El moixernó gentil

             Es cull el mes d’abril”

    Acabarem aquesta lectura amb 40 receptes que podem fer amb bolets: amanides, carns, peixos, verdures...bon profit!!

     

     

     

    Recomanació de Muntsa Abad Biblioteca P. Fidel Fita d’Arenys de Mar

    18/09/2023
  • Llegendes de bruixes i altres històries de boscos

    Martí Martínez, David

    Barcelona : B.cat, 2017

    La bruixeria forma part de l’essència del poble i la cultura catalans. Qui no té una àvia que no conegui les propietats curatives de les plantes? Qui no ha gaudit d’històries de bruixes a la vora del foc? Qui no ha taral•lejat alguna vegada la popular cançó catalana «Plou i fa sol»? La geografia catalana és plena de llegendes relacionades amb aquest imaginari popular.

    L’autor d’aquest recull és un estudiós del fenomen de la bruixeria a Catalunya i les seves novel•les han enamorat milers de lectors.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/10/2017
  • Fábulas y leyendas de Japón

    Madrid : Quaterni, DL 2016

    Aprendrem valors com l’amor, la bondat, el respecte pels més grans y una profunda devoció per la naturalesa a través de criatures fantàstiques, éssers mitològics, animals increïbles i esdeveniments sorprenents i inesperats que formen part d’alguns dels relats més estimats per part del país nipó, com: Urashima Tar (El joven pescador), Taketori Monogatari (El cortador de bambú) o Momotar (La historia del hijo de un melocotón).

    Contes per a tot tipus de lectors, independentment de l’edat, que permetran als més petits, imaginar un món meravellós, impossible; i als adults tornar a descobrir-lo amb una mirada diferent, amb la innocència d’un nen.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    22/08/2017
  • Divinitat del pa

    Amades, Joan,

    Tarragona : El Mèdol, 2001

    “El pa amb tot s’adiu”, o aquesta és la idea que ens queda després de llegir Divinitat del pa de Joan Amades, el nostre folklorista per antonomàsia. I és que el pa ha estat un aliment de subsistència bàsica present a qualsevol àpat i a totes les taules, ja sigui com a plat principal o per acompanyar.

    Les cultures ancestrals europees l’identificaven amb el sol, el principi de la vida i l’univers, i aquesta veneració ha perdurat fins els nostres dies. Actualment a Catalunya encara podem trobar algunes mostres del culte al pa en algunes festes, tradicions i actes socials en forma de jocs, danses i ofrenes. Tradicionalment també se li han atribuït propietats medicinals i ha estat amulet de mariners.

    Divinitat del pa forma part de la Biblioteca de Tradicions Populars d’Amades, obra reeditada en facsímil l’any 2001 per Edicions El Mèdol. El llibre conclou amb un extens refranyer que recull les dites i expressions populars dedicades a aquest aliment.

    Recomanat per Aina Homs. Biblioteca de Polinyà

    18/09/2023
  • Records de la meva vida de pastor

    Lluís, Joan

    Barcelona : Barcino, 1955

    Aquest cop us presentem aquest llibre a mig camí entre les memòries d’infància i joventut, el recull etnogràfic i la narració. Obra del folklorista Joan Lluís, nascut al Pallars el 1912 i mort a Barcelona el 1999. Hi trobareu cançons i músiques típiques de la zona, dibuixos d’estris, fotografies de pobles i gent del Pallars... També inclou un vocabulari. Podeu gaudir-ne en l’edició original de Barcino del 1955 i en una reedició de Garsineu del 1994. Veureu una manera de viure que ja no existeix...

    Més informació:

    Un ramader andorrà fent memòria:

     

     

    18/09/2023
  • Calendari de festes amb aigua

    Carrera i Escudé, Manel

    Barcelona : Botarga, DL 2016

    L’any 2012 en Manel Carrera va iniciar una col·lecció de llibres “Els Llibres de festes.org” on tractava les festes amb foc i amb pirotècnia, ara desvia l’atenció cap al seu element antagonista: l’aigua, que protagonitzarà els volums 3 i 4 de la col·lecció.

    L’autor ens presenta una doble mirada sobre el fet festiu: la del fotògraf i la de l’estudiós que intenta viure el ritual des de dins. La proliferació de fotografies dota el volum d’un gran atractiu gràfic, mentre el text intenta sintetitzar el context de la festa, el seu simbolisme original i la seva significació actual. Recull vora 200 celebracions on l’aigua és l’element central o hi juga un paper rellevant: festes on l’aigua és l’espai en què tenen lloc els rituals, siguin aquests laics o religiosos. Les festes i el folklore de l’aigua són un dels grans oblidats de l’etnologia catalana i no compten amb l’atenció que tenen les del foc.

    En Manel Carrera no només ens documenta la festa, sinó que esdevé una irresistible invitació a participar-ne. A través de les 264 pàgines l’autor fa un fascinant recorregut per algunes de les festes hídriques més sorprenents desconegudes del país.

    Recomanat per Mireia Castillo. Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga

    18/09/2023
  • Les Falles del Pirineu :

    Riart i Arnalot, Oriol

    Lleida : Pagès, 2015

    Les falles del Pirineu:  l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà

    El costum de córrer o baixar falles, una espècie de cursa pel bosc que els fallaires fan amb grans troncs encesos, és anterior a la pràctica de les fogueres, de fet, és una de les celebracions més antigues que es fa amb  foc, i se celebra a diferents poblacions dels Pirineus, sobretot a l'Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà.

    L'Oriol Riart i el  Sebastià Jordà  han documentat les falles del Pirineu i n'han fet un retrat de la festa,  fent especial èmfasi en la festa actual i les diferents poblacions que la duen a terme, tot testimoniant els canvis als que s'ha vist sotmesa per tal de garantir-ne la seva continuïtat fins arribar a ser el que és avui dia.

    S'han centrat bàsicament en la forma i estructura de la festa, amb una descripció dels processos i diferents elements fallaires, però deixant de costat l'element simbòlic i les interpretacions que en aquest sentit se'n poden derivar.

    A Les falles del Pirineu hi trobareu explicacions il·lustrades, fotografies i cartografia, de manera que us podreu fer una imatge més completa i comprensible de la festa, així com ubicar on tenen lloc els diferents processos fallaires. Una publicació didàctica, divulgativa i atractiva de la festa, dirigida i pensada per tots els públics, però sobretot per a les persones participants i aquelles que se senten atretes i interessades per les diferents expressions de la cultura popular.

    Recomanat per Alea Ardanuy Bib. Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat

    15/11/2016
  • Mites per a una nació :

    Sunyer, Magí

    Vic : Eumo, 2015

    El debat sobre les identitats és més viu que mai. Així doncs, aquest llibre analitza els mites nacionals catalans: Guifré el Pelós, Sant Jordi, el Canigó, el rei en Jaume, els almogàvers, l'Onze de Setembre... i en dóna les claus per ajudar-nos a entendre com han bastit el sentiment de pertinença a una comunitat i de lleialtat a uns valors.

    A Mites per a una nació hi trobem, com el subtítol clarament indica, elements que van des «De Guifré el Pelós a l'Onze de Setembre», i que mitjançant una prosa efectista, clara i concisa desgrana els elements que marquen la simbologia de la catalanitat.

    Dir que l'obra de Magí Sunyer té pretensions summament pedagògiques i de difusió entre les classes populars.

    Recomanació feta per Íngrid Plaza del Bibliobús La Mola

    18/09/2023
  • Muntanyes maleïdes

    Coll, Pep

    Barcelona : Empúries, 1993

    Ara que som a l'estiu, segurament teniu més temps per llegir i/o potser aneu a passar uns dies als Pirineus... Tenim aquesta recomanació que esperem que desperti la vostra curiositat. En Pep Coll va recopilar 150 històries/llegendes de la tradició oral de la gent gran dels Pirineus, explicades per ells mateixos. Les trobareu agrupades per temes: sobre la neu, amb óssos, amb llops, de pagesos, pastors, frares, bandolers... En total 24 capítols temàtics. Com veieu teniu on triar i remenar. 
     
    Ara és relativament fàcil arribar a molts llocs dels Pirineus, però imagineu-vos uns anys enrere, en cases de pobles colgades per la neu, explicant històries a la vora del foc. Potser us ve una esgarrifança, és del fred o d'alguna de les històries...?
     

    19/04/2023
  • Pensar en vers :

    Frechina, Josep Vicent

    [Prats de Lluçanès?] : Caramella, 2014

    La glosa, entesa com la pràctica d'improvisar versos sobre una base melòdica al mateix moment d'interpretar-los, és una de les manifestacions culturals més esteses entre els pobles d'arreu del món i es sap que existeix des dels orígens de la humanitat.

    Als Països Catalans hi podem trobar una gran varietat de formes de cançó improvisada, cadascuna d'elles amb un tarannà propi que reflecteix el seu origen popular i l'arrelament al territori: glosa, garrotins, cançons de pandero, albaes, corrandes, nyacres i patacades, jotes...

    Josep Vicent Frechina ha recollit tota aquesta tradició al llibre Pensar en vers, segon títol de la col·lecció de monografies de la revista Caramella de música i cultura popular. Tot i que l'autor es centra especialment en els territoris de parla catalana, l'obra també recull algunes mostres de cançó improvisada de Múrcia, Andalusia, el País Basc, Itàlia, Sardenya, Còrsega, Creta, Xipre, Malta, Líban, i Palestina. El llibre va acompanyat d'un CD amb exemples de cadascun dels territoris comentats.

    Actualment la glosa està ben viva i cada dia guanya nous adeptes. Si vosaltres també en sentiu la crida però encara no us atreviu a mostrar el vostre art davant del públic, podeu començar a intentar-ho a través de Twitter amb els hashtags #garrotuit o #garrotweet

    Vols saber a quines biblioteques el pots trobar? Busca'l al Catàleg Aladí

     

    Per a més informació:

    Recomanat per Aina Homs. Biblioteca de Polinyà

    19/05/2016
  • Catalunya de Feria :

    Pulido, José María

    Sant Adrià de Besòs : Área 96, 2009

    De braçet de l'esperada primavera ens arriben les conegudes i animades Fires d'Abril a la catalana. Una realitat sociocultural que al llarg dels anys s'ha consolidat en el calendari cultural de Catalunya com un dels esdeveniments amb major afluència de públic.

    El llibre Catalunya de feria: historia fotográfica de la Feria de Abril catalana , és una obra única i pionera que documenta els 38 anys de la història de la Feria de Abril en terres catalanes, des dels anys 70 fins a l'actualitat. El llibre amb unes pàgines a tot color i una enquadernació de luxe, recull les vivències, fotografies i els referents d'una de les manifestacions culturals amb més arrels al nostre país. Des de les actuals a la plaça del Fòrum, entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs, l'obra presenta imatges històriques i pel record que ja formen part de la cultura catalana.

    Recomanat per Mireia Castillo Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga

    18/09/2023
  • El Maresme fa festa :

    [Mataró] : Biblioteques Municipals del Maresme, DL 2007

    Ara que som al mes de gener pot ser un bon moment per descobrir les festes i tradicions d'una comarca: el Maresme.

    Les biblioteques d'aquesta comarca des de l'any 1997 publiquen per Sant Jordi una guia de recursos sobre un tema per tal de donar a conèixer la Col·lecció Local.

    L'any 2007 es va publicar El Maresme fa festa, on cada biblioteca destaca del seu  municipi un festa de l'any que  la identifica, així trobem Sant Antoni Abat, Catifes per Corpus, Sardanes, Fires de la cirera... A la guia trobem la informació de cada municipi del tema anual, una imatge, dades de la biblioteca i la bibliografia . En els darrers anys, a més a més, trobem vídeos i App,s.

    Les biblioteques de la Xarxa reben un exemplar d'aquestes guies cada any per Sant Jordi.

    Recomanat per Muntsa Abad Biblioteca Pública de Cabrils

    18/09/2023
  • Catalan cuisine

    Pomés Leiz, Juliet

    [Barcelona] : Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica, 2014

    Com explicar als amics que vau conèixer a Dublin quan estàveu d'Erasmus com es fa una picada? O al veí nigerià, què és una calçotada? Aquest és el vostre llibre: trobareu una breu explicació de la cultura culinària catalana, tots els ingredients en anglès i la preparació de les receptes més típiques de la nostra cuina: bacallà a la llauna, ànec amb peres, escudella i carn d'olla... Tot això acompanyat d'unes il·lustracions molt suggeridores i adients.

    Així que si voleu practicar anglès i les vostres habilitats culinàries, no dubteu a anar a buscar-lo a la vostra biblioteca!


    Més informació:

    Recomanat per Lluís Martínez. Bib. Poblenou-Manuel Arranz. Barcelona. 
     

    11/04/2016
  • La Joguina tradicional :

    Violant i Simorra, Ramon

    Barcelona : Alta Fulla, 1996

    L'any 2016 farà 60 anys de la mort de Ramon Violant i Simorra, folklorista del Pallars Jussà que va dedicar part de la seva labor de recerca a la cultura popular infantil. Aquesta investigació va quedar oculta a l'inici de l'època franquista i no va veure la llum fins els anys 90, quan va ser descoberta a l'arxiu familiar.  

    La joguina tradicional ens presenta més de 150 joguines que els infants d'altres temps construïen a partir dels materials que tenien més a l'abast: plantes, flors, fang, fusta, canya, paper, cartró i naips, entre molts d'altres.

    Amb aquest llibre podreu conèixer la diferència entre ballarugues, baldufes i trompinxos, i aprendre a fer mobles en miniatura amb plomes d'oca o de gall. Segur que tampoc us passen per alt les llanternes "cap de mort" que els infants feien a l'estiu buidant els carbassons, que us recordaran les carabasses del Halloween anglosaxó.

    El llibre va acompanyat de les il·lustracions originals d'Alexandre Cardunets, minucioses i molt explicatives.

    Més informació:

    Recomanat per Aina Homs. Bib. Polinyà

    18/09/2023
  • Dones que anaven pel món :

    Frigolé i Reixach, Joan

    Barcelona : Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 2005

    Obra sobre les trementinaires, venedores ambulants d'herbes i remeis naturals per a la gent i el bestiar. El text descriu la seva posició a la societat local, els seus coneixements i pràctiques, la seva contribució a l'economia domèstica i el seu paper en la interrelació de la muntanya amb el pla. L'activitat d'aquestes dones va minvar, fins a desaparèixer del tot, a partir de mitjans del segle XX. Cap a la fi del segle la figura de les trementinaires fou recuperada i convertida en un bé patrimonial i en símbol d'identitat local amb la creació del Museu de les Trementinaires a Tuixent (Alt Urgell).

    Recomanat per Mireia Castillo. Bib. Ramon Vinyes i Cluet. Berga.

    04/03/2024
  • Esbart català de dansaires :

    Garrich, Montserrat

    Barcelona : Esbart Català de Dansaires, 2010

    L'Esbart Català de Dansaires ha presenciat molts dels esdeveniments i canvis que ha viscut la societat catalana. El llibre és un magnífic recull cronològic de  de dades, fotografies i esquemes, que han definit el  llarg recorregut d'aquesta entitat  fins a l'actualitat. Tot  fent un repàs exhaustiu dels cent anys d'història de l'entitat a partir dels objectius expressats en els Estatuts fundacionals signats el 8 de juliol de 1908.

     

    Recomanat per Lluís Ardèvol i Julià.Biblioteca Central d'Igualada

    11/04/2016
  • La Sardana i la religió de les bruixes :

    Bilbeny, Jordi

    Barcelona : Librooks, 2015

    El 5 d'agost del 1552, a Olot, els cònsols i jurats de la Casa de l'Almoina, convocats i reunits pel nunci Pere Salvador Brugats, prohibeixen «lo ball de la sardana y altres balls deshonests». És el primer registre de l'existència de la sardana, que apareix com un ball enemic de la moral i les creences establertes per l'Església catòlica.

    A partir d'aquest succés, Jordi Bilbeny s'endinsa dins  una recerca  que indaga entre el passat i  la relació entre les bruixes, conservadores de les tradicions i els cultes precatòlics, amb la dansa catalana per excel•lència. A través dels textos assaborim  l'autèntic caràcter d'alguns dels indrets mítics de la geografia de Catalunya.

    Una obra  completa i exhaustiva que revela els fonaments pagans de la sardana i la persecució a què va ser sotmesa pels estaments de l'Església i les classes dominants, paral•lela a la que es va dur a terme contra la bruixeria.

    Recomanat per Lluís Ardèvol i Julià,  Biblioteca Central d' Igualada.

    18/09/2023
  • Quarts de nou

    Sans, Raquel

    Barcelona : Ara llibres, 2013

    Si encara no sou uns experts del món casteller, i  voleu capbussar-vos dins l'apassionant món dels  castells i els seus protagonistes, no us podeu perdre aquesta guia.

    Publicada pels creadors del programa de TV3 Quarts de nou, aquest interessant llibre conté explicacions dels  protagonistes, il·lustracions, fotografies,  anècdotes i dades molt curioses.  Transmet la veritable emoció de ser a la plaça en plena diada.

    Si sempre has tingut curiositat per saber quin és l'origen de la tradició castellera, què és exactament un quatre de nou amb folre, que significa "amb manilles", què té de Bordegàs en Sergi López, quan s'hi van incorporar les dones o per què el lema casteller és «Força, equilibri, valor i seny», trobaràs totes les respostes que necessites amb la lectura d'aquest llibre.

    Dividit en 14 capítols el llibre repassa tots els aspectes del món dels castells perquè fins i tot el més ignorant en la matèria n'acabi sent un expert. Inclou un diccionari bàsic per entendre els castells.

    Per Sant Fèlix ja no teniu excusa, tots a la plaça!

    I no us perdeu la web del programa

    Recomanat per Alea Ardanuy Bib. Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat

    28/07/2023
  • L'Enigma de les endevinalles

    Bruguera, Neus

    Barcelona : Timun Mas [etc.], 2005

    Una endevinalla és un enigma per esbrinar de quin objecte es tracta.

    Les endevinalles no tenen edat, ni lloc, ni moment. Sempre és bo poder aturar-se una estona amb els nostres fills, amics i companys i poder passar una bona estona.  Les endevinalles ens fan rumiar i alhora enriquir la nostra llengua.

    En aquest llibre adreçat a nens i nenes a partir de 8- 9 anys trobem una història  protagonitzada per una colla d'amics els quals es troben capbussats en una història on les endevinalles són l'element clau. Les endevinalles sempre amaguen una pista que ajuda a desxifrar-les.  En la història trobem com els membres del grup busquen informació a internet, a la biblioteca, i també tenen el recolzament i ajut dels adults. Els magnífics dibuixos de la Roser Ros  amb els seus tons càlids també ens ajudaran a resoldre les endevinalles.

    Lectura molt adequada per llegir-la en família.

    Recomanat per  Muntsa Abad. Biblioteca Pública de Cabrils

    18/09/2023
  • Les Herbes remeieres :

    Gausachs i Calvet, Ramon

    Barcelona : Dalmau, 2007

    Els darrers anys, diferents factors han convergit en la nostra societat perquè s'hagi produït un renaixement de les teràpies naturals, relegades durant un temps.

    Els efectes secundaris d'alguns fàrmacs, les al·lèrgies i intoleràncies que provoquen, l'augment dels preus i la pèrdua de subvencions per la compra d'aquests han estat factors prou importants per recuperar de nou la tradició herbolària.

    Però aquest no és un llibre més de plantes medicinals, sinó un intens treball històric, etnogràfic, antropològic, folklòric, botànic i biològic, mèdic i farmacològic, que està acompanyat de mapes, il·lustracions i fotografies, dites i refranys populars, fragments poètics,... sobre les herbes remeieres de Catalunya. Consisteix en 2 volums, el primer inclou estudis generals sobre la tradició herbolària i les primeres fitxes de les herbes remeieres de la lletra A a la C inclosa. Mentre que el segon volum, comprèn les fitxes de la lletra D a la Z, com un apartat de tractament, conservació i consum.

    Doncs si vols conèixer altres plantes a part de la farigola, el romaní o l'herba de Sant Joan aquest el llibre que estaves esperant.

    Publicat per Íngrid Plaza del Bibliobús La Mola.

    11/04/2016
  • Els Arbres mediterranis :

    Gordi Serrat, Jordi

    [Girona] : Documenta Universitaria, 2011

    Us recomanem un llibre diferent, parla dels arbres i els boscos de la Mediterrània, però no des del punt de vista de la botànica, sinó de la biogeografia, i dels valors que representen i la seva simbologia. Expliquem-ho una mica, el llibre té dues parts:

     

    -          Una primera més breu on fa un repàs històric dels boscos a l'àrea mediterrània, com han evolucionat i dels arbres que els composen, com s'han estès, reduït, colonitzat noves zones...

    -          A la segona part s'expliquen la simbologia dels arbres al món antic i clàssic i al cristianisme i l'islamisme. També la seva relació amb el folklore, els valors  associats als arbres i la seva presència a la literatura.

     

    Vaja com podeu veure un llibre interessant i diferent.

    Recomanat per Lluís Martínez. Bib. Poblenou-Manuel Arranz. Barcelona.

    11/04/2016
  • Cada dia és festa

    Moya, Bienve

    L'Espluga de Francolí : Museu Vida Rural, 2014

    "Cada dia és festa" de Bienve Moya , és un llibre singular, escrit per un dels més reputats teòrics sobre el fenòmen festiu i lúdic al nostre país. L'autor repassa el calendari festiu català, sovint amb un pessic d'ironia.

    Una obra útil que fa de bon llegir. Com si es tractés d'un gran àpat de festa major, Bienve Moya repassa el calendari festiu català.

    Recomanat per Mireia Castillo Berga. Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet

    15/09/2023
  • Les Bruixes es pentinen :

    Soler i Amigó, Joan,

    Barcelona : Pòrtic, 2014

    Les bruixes són uns personatges fonamentals de la cultura popular que ens trasllades al món de la màgia, els encanteris i les superticions. Aquest llibre recull la significació que ha tingut i té la bruixeria al nostre país. Encara avui, les bruixes són ben presents en les nostres rondalles i llegendes, en el cançoner, en el refraner i en l'imaginari.

    A "Les bruixes es pentinen" veurem les relacions de la bruixeria amb la mitologia, la literatura, les creences i la religió. Coneixem els ungüents i els beuratges de les bruixes, passejarem pels gorgs de la pinta, el mirall o l'escombra voladora. També descobrirem com eren les caceres de bruixes i els autos de fe que les enviaven a la forca o a la foguera, quins encanteris conjuraven per enamorar o per fer oblidar i, fins i tot, ens preguntarem per què la gran majoria de bruixes eren dones i no homes. 

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/11/2015
  • Calendari de festes amb foc

    Carrera i Escué, Manel

    Barcelona : Botarga, 2012

    Afortunadament el foc és ben present encara en el terreny de la cultura i, especialment, en les celebracions de caire festiu.

    Aquest llibre recull algunes de les moltes celebracions dels Països Catalans que tenen com a protagonista el foc.
    Estructurat a mode de calendari, presenta una mostra molt interessant de les manifestacions que se succeeixen al llarg de l'any, des la Fira de la ceba i el calçot de Vila-Sacra, a la festes de la Mare de Déu de Gràcia.

    Calendari de festes amb foc no es només un simple recull de festivitats amb el foc com a element principal. L'objectiu és també mostrar la bellesa pràctica  que té el foc quan s'usa en contexts festius i aportar dades per aprofundir en el coneixement del simbolisme associat al foc com a fet cultural i dels múltiples significats que se li atorguen.

    Es tracta del primer volum d'una col·lecció sobre les festes, publicat per la pàgina web festes.org.  El Manel Carrera, l'autor, és un veritable expert en festes tradicionals del país. Un gran documentalista que després d'anys i anys d'anar de poble en poble i de ciutat en ciutat del territori català ha recollit tot tipus d'informació sobre les celebracions festives de caràcter popular del nostre país.
    Amb el material recollit al llarg dels anys documentant tot tipus de celebracions festives de caràcter popular i després de publicar-ho periòdicament en format digital, al seu espai web, ara es proposen publicar en paper part d'aquests continguts editant una col•lecció de llibres fent servir un sistema de micromecenatge.
    Calendari de festes de foc és el primer d'una col·lecció impulsada per la pàgina web festes.org que girarà al voltant del tema de les festes.

Recomanat per Alea Ardanuy Bib. Aigüestoses de St. Andreu de la Barca 

06/09/2023
  • Si no plou, plourà :

    López, Mònica,

    Barcelona : Columna, 2008

    Tots sentim, utilitzem i recordem algun refrany. Els pares, avis i nens en saben. Aquesta tradició tan nostra no la podem perdre i a més a més parlar del temps és un recurs que es fa servir moltes vegades quan no sabem què dir.

    La Mònica López, ha fet un recorregut durant tot l'any dia per dia. Aquesta recopilació la va fer a partir de la seva feina a Els Matins de TV3 amb l'ajuda dels telespectadors.

    Tots els refranys parlen del  temps, els elements meteorològics  i les estacions. També ens donen consells que sempre veiem vinculats a la nostra cultura i a les nostres tradicions.

    És una lectura que segur que us agradarà!

    Document recomanat per Muntsa Abad de la Biblioteca de Cabrils

    11/04/2016
  • La Festa Major

    Canyelles, Anna

    Barcelona : La Galera, 2013

    Amb aquests dies de festes majors a tots els pobles i ciutats de Catalunya us recomanem un llibre adient i dedicat als més petits de la casa.

    El conte La Festa Major realitzat per Anna Canyelles i Roses Calafell és un més de la col·lecció "Tradicions". Una col·lecció que han que han creat unint esforços literaris i artístics on tots els llibres parlen de la nostra cultura: Sant Jordi, El Caganer, La Mona de Pasqua, entre altres. Tots ells publicats per l'Editorial La Galera.

    La Festa Major ens explica el món de la festa popular dins d'una història protagonitzada per la Clara i el Teo.

    La Clara troba a faltar en Teo. Han sortit al carrer perquè és la festa major. La Clara i la mare el busquen pertot arreu, però no és pas fàcil: hi ha una gentada de por. Pels carrers desfilen els gegants, també hi ha castellers, grallers, bastoners, firetes... i capgrossos. I en Teo s'ha perdut enmig de la Festa Major. Creus que el trobaran?

    Un conte vàlid per a ser llegit als més petits i també perquè els primers lectors s'apropin al nostre llegendari.

    Més informació: 

    Recomanat per Íngrid Plaza. Bibliobús Pedraforca

    02/05/2019
  • La Barraca

    Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries

    Barcelona : Discmedi, DL 2011

    En aquest CD publicat el 2011, podríem dir que trobem una mostra del millor de cada casa. D'una banda Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, grup que ha posat en valor els darrers anys, bé des del 1992, el folklore de les terres de l'Ebre; de l'altra Pep Gimeno "Botifarra" cantant que durant més de 30 anys, s'ha dedicat a recollir cançons tradicionals de la Costera i la Vall d'Albaida (Xàtiva i altres poblacions). En les 16 cançons que s'hi recullen trobareu cants de batre, jotes, (que no són només aragoneses), havaneres, boleros, romanços, etc. Una mostra de bon folklore d'allà i d'aquí, d'ací i d'allà.

    No us el perdeu!

    Recomanat per Lluís Martínez. Bib. Poblenou-Manuel Arranz. Barcelona

    18/09/2023
  • Tal com raja :

    Arnau, Carme

    [Prats de Lluçanès] : Centre d'Estudis del Lluçanès, 2012

    "Els safareigs no són castells, ni esglésies..." Amb aquests mots s'inicia un llibre molt especial que parla sobre els safareigs.

    Les autores, tres dones d'aigua del Lluçanès, aconsegueixen obrir-se a la gent en general i ofereixen experiència, vocabulari, geografia de rentadors de la comarca, converses amb dones que havien rentat al safareig del seu poble, història en imatges i sobretot, l'energia acumulada per fer possible, col·lectivament, que tinguem ganes de conèixer una porció d'història que no és la dels guanyadors habituals, si no la de les persones de cada dia. I per als qui van fer de mecenes, a més, el plaer de disposar d'una peça de gran valor: una pastilla de sabó natural.

    Recomanació feta des de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet (Berga).

    11/04/2016
  • I ara què ve? :

    Anguera, Mercè

    Barcelona : La Galera, 2005

    Excel·lent llibre on es recullen una bona part de les  tradicions i festes populars catalanes. Cada festa, cada tradició està breument explicada des del punt de vista més innocent tot donant-li  un aire fresc i innovador de manera que  els més menuts  puguin gaudir-ne i alhora entendre el seu significat.

     Festes com ara : La Castanyada, Santa Llúcia, Nadal, Els Sants Innocents, Diumenge de Rams, Pasqua, Sant Jordi ,Corpus, Sant Joan o  La Mare de Déu d'Agost estan il·lustrades amb detalls insòlits tot donant un conjunt alegre i harmoniós. 

    Gaudiu-ne!

    11/07/2023
  • Ballem sardanes

    Sabaté i Rodié, Teresa

    Barcelona : Salvatella, 2001

    La Teresa, la Fina i la Maria ens sorprenen amb una nova aventura.

    A través de la cultura popular van narrant  als més menuts les tradicions més arrelades de Catalunya. Aquest cop ens expliquen els orígens de la sardana, la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan. 

    Poc a poc anem veient com van aprenent les parts més bàsiques  de la dansa tot donant-la conèixer al lector .

    Llibre molt recomanat per als menuts de la casa on gaudiran tant del text, de les dites i frases populars i com no de les magnífiques il·lustracions a càrrec de Rita Culla.  

    Gaudiu-ne

    18/09/2023
  • El Jugar de l'Amades :

    Amades, Joan

    Tarragona : El Mèdol, 1996

    En aquest dos volums trobareu jocs, danses i cançons, explicades de forma entenedora, de la mateixa manera que fa l'Amades en El Costumari Català.

    Aquests dos volums es van editar  per primera vegada l'any 1996, en Joan Amades va morir l'any 1959,durant els anys 20 i 30 es va intentar la seva edició i no va ser possible.

    La riquesa d'aquests dos volums la tenim en les explicacions i les variacions locals, en les il·lustracions que ens expliquen com es balla una dansa  o es juga un joc, i també trobem la partitura amb la seva música pautada, finalment  trobem l'índex toponímic.

    Consultar un llibre d'en Joan Amades sempre es pot fer, qualsevol època de l'any és bona, potser quan fa bon temps és quan passem més temps a l'aire lliure, tant podem buscar jocs de falda, petites cantarelles o bé observem quan estem fora del nostre entorn que una cançó es pot cantar  com la sabem nosaltres o  amb alguna variació, aquesta és la riquesa de les nostres tradicions.

    Aquest publicació es  molt recomanable per a qualsevol biblioteca, ja que o bé hi ha informació del seu municipi o bé de la seva comarca. 

    Més informació:

    Recomanat per Muntsa Abad. Bib. Pública de Cabrils

    18/09/2023
  • Amb aquest llibre tant l'infant com l'adult descobrirà perquè es fa la Castanyada, perquè el Tió caga regals, què és un calendari d'advent, perquè són tan importants els ous per Pasqua,...

    Si tens ganes de saber tot això i molt més, el follet de les festes et farà un recorregut pel calendari passant per les principals festes i tradicions de tot l'any.

    El llibre és clarament divulgatiu i explica d'on vénen les festes populars catalanes i perquè es fan, d'una manera amena i senzilla. A més a més, situa les festes del llarg de l'any amb un calendari.

    Si a tot plegat afegeixes que les il·lustracions són d'en Subi, amb un traç dinàmic i viu, ple de detalls que aporten un valor afegit a les il·lustracions, el resultat és un llibre rodó com aquest.   

    Més informació:

    Recomanat per Íngrid Plaza. Bibliobús Pedraforca

    18/09/2023
  • A toc de campana

    Torres i Sociats, Jordi

    Sant Vicenç de Castellet: Farell, 2009

    És una aproximació a unes formes de vida que cada cop han anat desapareixent més, perquè no han desaparegut únicament de la quotidianitat, sinó també de la memòria col·lectiva. En aquesta obra Torres repassa aquestes formes de vida a través dels diferents tocs de campana que marcaven els moments importants de la vida local.

    "A toc de campana" és un recull de vivències del món rural del Lluçanès que ens ajudaran a entendre les creences, els costums i com s'organitzava la vida al camp a l'entorn de les campanes. Les campanes guiaven l'inici i la fi de la jornada, la protecció de les collites ( toc per les tempestes, per obtener el benefici de la pluja i per conjurar i treure les cuques dels conreus), el cicle de la vida ( naixements, batejos, casaments, les festes i la mort) i els moments de perill (foc, revoltes…).

    Més informació:

    Recomanat per Mireia Castillo i Picas. Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet (Berga)

    18/09/2023
  • Reggae per xics

    Penguins (Grup musical català)

    Barcelona : Buenritmo, p. 2011

    Una original i interessantíssima proposta que versiona les cançons infantils de tota la vida (La Masovera, Puff era un drac màgic, Baixant de la font del gat, Napoleó tenia 100 soldats o Sol Solet...) amb els ritmes caribenys del reggae i l'ska. 

    The Penguins és una formació nascuda a Sant Feliu de Llobregat i amb un ampli bagatge musical i de concerts tot i la seva relativa joventut musical. Ara fa uns anys, va sorgir la proposta de participar d'un espectacle infantil a partir de la demanda d'una escola que sol•licitava una actuació per Sant Cecília. El resultat va ser tan gratificant i la rebuda tan calorosa que van sorgir més actuacions i la banda va decidir obrir un nou projecte adaptat al públic infantil i juvenil.

    El CD Reggae per xics neix doncs, amb la voluntat i la il•lusió de poder transmetre uns valors musicals als més petits i com a resultat d'una gran rebuda del projecte i l'interès de la productora Buen ritmo per versionar les cançons populars i d'autor d'arreu de Catalunya en clau de ritmes jamaicans. 

    El CD inclou fitxes amb les lletres de les cançons i dos desplegables que permeten als més petits confeccionar un barret com el de Napoleó o un pingüí. A més a més val la pena fer un cop d'ull a la pàgina web del projecte, una mostra més de la voluntat pedagògica que hi ha darrere d'aquest treball. Els més petits hi poden   trobar les lletres de les cançons, jocs, i, fins i tot, una secció karaoke. Els adults hi trobaran un dossier pedagògic així com informació sobre el grup.

    Una veritable delícia que farà ballar als nens i als pares.


    Més informació:


    Recomanat per Alea Ardanuy Bib. Aigüestoses de St. Andreu de la Barca 

    13/11/2023
  • 100 gegants

    Masana i Soler, Heribert

    Vilanova i la Geltrú : El Cep i la Nansa, 2013

    Magnífic recull d'alguns dels gegants que ballen i alegren  les festes majors catalanes.

    Gegants que  ens descobreix anècdotes  curiositats i amb una llarga història i tradició a les seves espatlles. Alguns  d'antics i de més nous, guerrers, reis,  feudals, moriscs, pagesos i pescadors fins i tot de totes les races del món.  Gegants d'oficis, senyors, hereus amb barret de copa o barretina i dames amb vestits  d'època. Graciosos gegantons de mig cos força originals i tot un reguitzell de figures simbòliques i imaginàries. Una astuta velleta capaç d'enganyar el mateix diable, l'origen de la cançó del Gegant del Pi, una parella que protagonitzà la portada d'un disc de la Trinca, uns portadors que es troben unes precioses faves que acabaran donant nom a una família de gegants i uns gegants bojos que reparteixen mastegots a tort i a dret.

    Amb aquestes pàgines grans i petits descobriran un munt d'anècdotes que us convidaran  a sortir i a descobrir  aquest món tant gegant. I és que gràcies  l'imaginari català ens obsequia amb un immens ventall d'aquests personatges que tant atrauen l'atenció dels més petits que els admiren per les seves dimensions gegantines.

     Heribert Masana, gestor cultural de professió, és autor de diversos treballs relacionats amb les festes populars i tradicionals catalanes.  Amb aquest recull  trasllada la inquietud sobre el món dels gegants  als nens i nenes, juntament amb la col·laboració dels fantàstics dibuixos que JuanolO hi afegeix amb el seu estil personal, desenfadat i divertit tot representant a cadascun d'aquests 100 gegants.

    Recomanat per Lluís Ardevol. Bib. Central. Igualada

    18/09/2023
  • Que comenci La Festa!

    Luna, Marta

    Barcelona : La Galera, 2012

    Que comenci la festa! Un llibre de  Marta Luna indispensable perquè els nens i nenes coneguin les festes i la  cultura popular del nostre país.

    Il·lustrat per Víctor Escandell i amb pròleg del pedagog i escriptor català Joan Soler i Amigó, gran coneixedor de la cultura popular catalana. Precisament Joan Soler ens explicar en un fragment del pròleg que és la  "cultura popular".  

    "Allò que el poble diu: contes, cançons, auques, refranys... Allò que el poble fa: balls, processons, treballs i jocs, costums... Allò que el poble creu: mites i ritus, símbols, devocions, imaginari... Així és com l'etnòleg Rossend Serra i Pagès definia la cultura popular. I la festa? A la festa i cap tot, és el punt de trobada..." 

    De forma cronològica Que comenci la festa! Ens  explica l'origen de les festes tradicionals catalanes, des de la Festa dels animals, a Sant Antoni Abad, la Patum, Sant Nicolau...  El llibre fa un resum de cadascuna d'elles i ens mostra com se celebren i quina és la millor manera de gaudir-les.

    Un manual d'instruccions que barreja il·lustracions i fotografies, amb cançons tradicionals, poemes de grans escriptors catalans i moltes anècdotes de la saviesa popular.  Festes antigues i no tant, d'arrel precristianes i de llavors postcristianes. Festes de tots els indrets de Catalunya i festes que també en altres terres se celebren, però no pas com aquí.

    Una veritable delícia que agradarà tan als nens com als pares. Un llibre didàctic i "festiu".

    Més informació:

    Recomanat per Alea Ardanuy Bib. Aigüestoses de St. Andreu de la Barca

    18/09/2023
  • Qin bon bori

    Carrau

    Manresa : Propaganda pel Fet, DL 2004

    La Carrau és un grup de música Folk, de Terrassa, creat l'any 1997. La Carrau s'inicià amb la música Folk de ball però a poc a poc va anar introduint més ritmes, estils i efectes electrònics en les seves composicions.

    A la web de la Carrau trobaràs aquestes paraules que defineixen molt bé quin és el seu objectiu:

    "La Carrau ha obert la porta. Aire, aire!. Un vent fort ens remou les idees i ens empeny cap endavant, amb tota l'energia i les ganes. Pedres a les butxaques per controlar el vol. Orígens i arrels per no perdre l'equilibri. Revolució en l'evolució"

    L'àlbum "Qin bon bori", editat l'any 2004, es va gravar als estudis Dusminguet i és el seu tercer àlbum. És una bona mostra del seu treball..

    En aquests moments és difícil viure de la música. Abans tots els grups tenien més possibilitats de tocar en festivals i concerts ara les ocasions són menys nombroses. La Carrau amb les seves notes ens vibrar. No t'ho pots perdre!

    Recomanat per Muntsa Abad. Bib. Pública de Cabrils

    18/09/2023
  • Emili Miró i Fons

    Barcelona : Dalmau, 2001

    Els castells i els castellers ara viuen una època dolça i plena d'èxits, però per arribar fins aquest moment, ha calgut l'entrega de molta gent anònima i no tan anònima.

    Una d'aquestes persones és l'Emili Miró i Fons, conegut a Terrassa com l'avi Emili, casteller i estudiós dels castells. Va participar a diverses colles (Xiquets de Valls, Nens del Vendrell, etc.) i va ser un dels fundadors de les dues colles de Terrassa (Els Minyons de Terrassa i els Castellers de Terrassa). També va escriure articles, va transcriure algunes de les arengues que feia abans de les actuacions i que ell en deia predicots, també aplegava articles i fotografies que posteriorment conformarien el Fons Casteller Emili Miró, que des del 5 de novembre de 2010 forma part de l'Arxiu Històric de Terrassa.

    En aquest llibre trobareu un apunt biogràfic a cura de Joan Gala, el text del llibre que va redactar Història dels Castellers els Nens del Vendrell (1926-1957) , algun dels seus predicots i també diverses fotografies de diferents moments de la seva vida i de la seva gran afició castellera.

    Més informació:

     
    Recomanat per Lluís Martínez. Bib. Manuel Arranz-Poblenou de Barcelona

    18/09/2023
  • Enxaneta

    [Barcelona] : Televisió de Catalunya, 2011

    "L'Enxaneta" és un documental sobre el món casteller, un homenatge a aquest món, fenòmen únic que només es dóna a Catalunya. "L'equilibri", "el valor" i "el seny"-postulats que va pregonar Clavé- són les qualitats indispensables per poder aixecar castells, construir edificis humans, els castells han estat font d'inspiració de grans artistes com ara Gaudí.

    Aquest reportatge és una il.lustració del respecte que fan les gran construccions que només es poden descarregar miraculosament, quan pugen, els més menuts ,saben que cauran d'un munt de metres d'alçada, a d'altres els cauran al damunt i malgrat tot, són valents i tiren endavant el castell tan bon punt se sent la gralla i el timbal; només la gralla i el timbal perquè la plaça resta amb silenci. Tots aquests sentiments es multipliquen quan a més hi tens la família, amics , coneguts: un a la pinya, d'altres al folre i l'altra d'enxaneta.

    Aquest vídeo vol sensibilitzar a qui desconeix aquest món i és un testimoni explicat en primera persona per diferents membres de diverses colles.

    Els Castells no tan sols són un fenòmen cultural, també han despertat tot tipus d'emocions tant als membres de la colla per aconseguir una fita, com pels espectadors que van a plaça: des de l'alegria, pors, crits silencis, llàgrimes fins a la ràbia sinó ha sortit bé.

    També es pot visualitzar la tècnica de construcció dels castells i la tasca de cadascú perquè es coroni amb èxit. Tothom hi és important i tothom té que posicionar-se el seu lloc.

    És un documental en 3D i de 82 minuts, dirigit per Paulí Subirà, amb la col.laboració de TV3 i de varis castellers de diverses colles aportant les seves opinions, criteris, sentiments, pors, experiència i emocions. 

    Més informació :




    Recomanat per Míriam Olivella. Bib. Torras i Bages de Vilafranca del Penedès

    11/07/2023
  • S'estan mostrant 101-145 de 145 resultats