Uralita
Pau Vadell i Vallbona (Calonge, 1984), és ja un poeta consolidat en el panorama poètic en català. Ha publicat més de quinze obres de poesia i molts dels seus treballs han estat guardonats amb premis literaris, com ara Sang cremada (Premi Vila de Lloseta el 2014), Traït (Premi Senyoriu d’Ausiàs March el 2015) o Esquenes vinclades (Premi Jocs florals de Barcelona el 2017).
A més del seu vessant creatiu hi podem destacar la seva faceta com a editor, traductor, gestor cultural i historiador. La seva tasca s’emmarca dins de la difusió cultural en general i l’activisme social en particular. Es mostra molt actiu en difondre la seva obra i ha participat en innombrables recitals poètics.
L’obra que ens presenta ara, Uralita (LaBreu Edicions, 2024), ens parla de mallorquinitat i alhora de denúncia d’un turisme desenfrenat i irrespectuós amb el medi natural. Tota l’obra esdevé una crítica a la manca de respecte cap a un passat arrelat al territori, simbolitzat en la destrucció del safareig de casa seva per construir-hi una rotonda.
El desassossec impregna totes les pàgines del recull de poemes. Això queda palès amb les crítiques acèrrimes contra el model turístic atapeït de hooligans que fan balcòning, o d’aquells que ballen reggaeton a altes hores de la matinada. Pels versos d’Uralita hi degoteja un malestar continu amb un model de turisme que sembla que s’ha apropiat de tot i que ho ha esquerdat tot.
No obstant això, s’albira en la seva obra una petita escletxa d’esperança per poder sobreposar-se a tanta dèria destructiva. Això són els símbols de mallorquinitat per excel·lència: la uralita, somiers de llit per fer de barrera al camp i banyeres metàl·liques per abeurar les bèsties. Uralita com a refugi i aixopluc i alhora com a element que t’escalfa el cap i les idees.
A tall de cloenda podem dir que aquesta és una lectura molt recomanable i que de ben segur no et deixarà indiferent. Et farà reflexionar sobre com tractem el lloc on vivim i de quina manera ens relacionem amb el nostre entorn. Que gaudeixis!
Més informació:
- Pau Vadell i Vallbona a les Biblioteques
- Enllaços d’interès: entrevista al Més_324
- Crítica d’Uralita a Arabalears
Recomanat per Guillem Paradís. Bib. l'Alzina. Palau-solità i Plegamans.