Recomanació

Turandot

Puccini, Giacomo,

London : Decca, cop. 1973

Turandot, la darrera òpera de Giacomo Puccini, que va deixar inacabada a causa d’un càncer de gola, és l’òpera que enguany, en ocasió del 20è aniversari de la reobertura del Gran Teatre del Liceu inaugurarà la temporada 2019/2020. Va ser estrenada el 25 d’abril de 1926 al teatre de La Scala de Milà.
 
Aquesta òpera simbòlica en tres actes ens explica la història de la Turandot, la princesa de gel xinesa, capaç de vèncer tots els prínceps del món i posar-los en mà del botxí només amb els seus enrevessats enigmes. És una d’aquelles òperes que no deixa indiferent tant pel seu argument com per la seva grandiloqüència, ja que requereix una gran orquestra, un gran cor i, per descomptat, veus potents que siguin capaces de superar el teló sonor generat per l’orquestra i el cor. 
Són diversos els autors que s’han sentit atrets per aquest personatge enigmàtic, potser un dels més irreverents va ser el còmic homònim que Nazario va publicar el 1993 i que podeu trobar a la Xarxa de Biblioteques Públiques.
 
Però tornant a l’àmbit operístic aquest darrer títol de Puccini ens ofereix moments grandiloqüents com el gran cor Gira la cote, la gran escena dels enigmes, la mort de Liù i, per descomptat, una de les àries per a tenor més famoses de la història de l’òpera: Nessun dorma. 

En la versió que us proposem tenim quatre cantants d’excepció: 
• Dame Joan Sutherland, soprano, en el paper de Turandot, la freda princesa xinesa.
• Montserrat Caballé, soprano, en el paper de Liù, l’esclava enamorada de Calaf.
• Luciano Pavarotti, tenor, en el paper de Calaf, jove príncep tàrtar que aconsegueix l’amor de Turandot.
• Nicolai Ghiaurov, baix, en el paper de Timur, pare de Calaf.

 

Més informació:

Recomanat per Daniel Arredondo. Bib. Districte 4. Terrassa.

11/11/2019