Recomanació

London Symphony Orchestra

Zappa, Frank

Salem : Ryko, cop. 1995

Què és la música popular? Tres acords i una tornada? Un ball? Què ha estat tota aquesta parafernàlia del pop, del rock i del folk? On ha quedat la música clàssica? Obrim aquesta recomanació fent-nos algunes preguntes per què el disc que portem ens les suscita. És inevitable: es tracta d'un enregistrament de Frank Zappa i com sempre les categories se'ns escapen. 

Estem davant d'un disc orquestral, de composicions fetes expressaments per orquestra, escrites per un dels talents més indefugibles de la música popular de la segona part del segle XX. Zappa composava blues, doo-wop, pop, gospel, instrumentals, ballets. Amb el mateix cap, feia obres simfòniques. I el curiós és que en elles reconeixem primer l'autor i després el seu estil: aquestes melodies amerindies, el ritme lúdic, la imaginació i l'humor. És la mateixa personalitat del rock aplicada a una orchestra. Al final, sembla que l'esperit humà modera les diferències que l'aparença formal (el gènere, la instrumentació) apuntava. 

Aquí teniu una versió d'Envelopes: 

 

Aturem l'ordinador. Ens allunyem del telèfon i el whatsapp i el facebook, i ens entreguem a la música. Així que van passant les músiques: trobem peces de 4 minuts (els inoblidables "Envelopes"), viatges de quasi mitja hora (Bogus Pomp) i al final, quan el disc acaba, no sabem si una part del segle XX ha vingut a rescatar-nos d'aquest, i no sabem si volem quedar-nos allà. Davant del dubte, apretem el play novament. 

Més informació:

Recomanat per Julián Figueres. Bib. Vapor Vell. Barcelona

28/12/2018