Recomanació

El Día que el mundo deje de comprar :

Mackinnon, J. B.

Barcelona : Debate, marzo de 2022

Aquest és un llibre radical, provocatiu, que posa sobre la taula un debat profund sobre el funcionament de la nostra societat, basada en el consumisme. El seu autor, J. B. Mackinnon, és un periodista canadenc i col·laborador habitual en la secció d’ecologia i consum del diari The New Yorker, també ha publicat articles al National Geographic i investigacions a Best American Science and Nature Writing. Mackinnon, a més, és professor adjunt de periodisme a la Universitat British Columbia.

“Hem de deixar de comprar, però no podem deixar de comprar: el dilema del consumidor s’ha convertit, així de senzill, en la qüestió de si podem o no sostenir la vida humana a la Terra”. Aquesta és l’afirmació a partir de la qual Mackinnon inicia “l’experiment mental”, segons diu ell, que porta a terme en aquest llibre. 

Per fer-ho, exposa experiències ja viscudes de maneres de viure diferents, organitzades amb altres prioritats, al marge del creixement econòmic, l’enriquiment i el consum. Fins i tot, explica experiències de negocis concebuts amb aquesta pauta més sostenible i que també són viables.
El día que el mundo deje de comprar defensa la idea que deixar de consumir (tant) és una necessitat del planeta, per la preservació del medi ambient i per la supervivència de la humanitat, però també demostra que és un perill trencar aquesta dinàmica consumista. Per això, afirma que el procés hauria de ser ben organitzat i fent especial atenció a la població més vulnerable. L’autor explica com en moltes ocasions al llarg de la història hi ha hagut moments en què el consum s’ha reduït dràsticament, el més recent durant el confinament que hi va haver en els inicis de la pandèmia de la COVID-19. Mackinnon descriu els beneficis pel medi ambient que va comportar aquesta situació, alguns ben visibles per tothom, com també la presa de consciència de la població respecte de les coses realment importants, més enllà del consum. Però també recorda que va tenir repercussions econòmiques molt greus. Aquell va ser un moment d’inflexió en què, segons ell, s’hagués pogut iniciar un canvi de dinàmiques, de model econòmic, polític i social.
És un llibre ben documentat i amb exemples de fets concrets que il·lustren l’evolució que ha anat fent la societat de consum fins a l’actualitat. Recomanat per a persones de ment oberta, a qui agradi qüestionar-se la societat tal com la tenim organitzada actualment. També és un llibre esperançador en el sentit que demostra que és possible una altra manera de viure, que sense fer grans canvis es pot reconduir mínimament la situació actual de consum desorbitat. Mackinnon fa projeccions reals, a partir de fets ja esdevinguts, de com seria la nostra societat si parés de créixer constantment. A partir d’aquí només cal decidir si estem disposats a canviar l’estil de vida actual per un de menys consumista i més sostenible. I, per fer-ho, cal un acord social i polític per tal que les actituds que de moment només són d’uns quants ciutadans i empreses passin a ser majoritàries. 

Quan acabes la lectura del llibre, el tanques i et ve al cap la pregunta del milió: es farà realitat algun dia aquest l’experiment mental de J. B. Mackinnon? Hi serem a temps?

Més informació:

Recomanat per Bib. Pilarin Bayés. Vic

11/04/2023