Recomanació

En la casa

Barcelona : Cameo, cop. 2013

És poderosa la ficció literària? Pot arribar a canviar les nostres vides? En la casa respon a aquestes dues preguntes amb un sí rotund, demostrant, a més, que les històries per fascicles conserven tot el seu poder d'atracció per enganxar el lector.

Germain, un professor de literatura d'institut de mitjana edat, està desesperat per la ínfima qualitat que mostren les redaccions que encarrega als seus alumnes. Tot fa pensar que les seves ganes d'ensenyar fa temps que se n'han anat en orris, en vista dels pobres resultats i mínima motivació que obté. Però un alumne nou, Claude, cridarà la seva atenció en fer-li un retrat precís per escrit de l'avorrida vida familiar del seu amic Rafa, i de la fascinació que sent per la mare d'aquest.

Germain començarà a fer de pigmalió de Claude, tot donant-li lectures dels clàssics de la literatura, i rebent a canvi nous lliuraments de les seves aventures a casa del Rafa. Aviat la realitat i la ficció s'aniran confonent en la ment de Germain, empès per la història i les seves ganes de saber-ne més, mentre que Claude anirà teixint una teranyina en la que cauran tots els personatges del drama.

Basada en una obra del dramaturg espanyol Juan Mayorga, "El chico de la última fila", la pel·lícula parla de la vida insulsa a algunes famílies de classe mitjana, de l'atracció adolescent per les dones madures i del poder dels relats ben explicats, però també del poder que podem atorgar a un manipulador que només busca el benefici propi i va deixant cadàvers al seu pas.

Ozon trama hàbilment una història que creix en intriga fins al sorprenent final, recolzat en les meritòries interpretacions de Fabrice Lucchini, Emmanuelle Seigner i la molt francesa –aquí- Kristin Scott-Thomas. En la casa va guanyar la Conxa d'Or a la millor pel·lícula i millor guió a Sant Sebastià 2012, el premi FIPRESCI al Festival de Toronto i va obtenir 6 nominacions als Cèsar.

Més informació:

Recomanat per Jaume Felipe. Bib. Maria Àngels Torrents de St. Pere de Riudebitlles

27/06/2022