Guies de lectura

Les veus de Txernòbil

Les veus de Txernòbil

El 26 abril de 1986 a les 01:24 AM, dues explosions al reactor número quatre de la central nuclear de Txernòbil a Ucraïna van marcar un abans i un després en l'era de l'energia atòmica.

L'avaria de la central va ser provocada per una cadena d'errors humans, tècnics i de construcció i va llançar a l'atmosfera fins a 200 tones de material amb una radioactivitat equivalent a entre 100 i 500 bombes atòmiques com la que va ser llançada sobre Hiroshima.

Oficialment, el desastre de Txernòbil va afectar les vides d'unes 600.000 persones (200-240 mil liquidadors - equips de rescat, els soldats que van fer els treballs de descontaminació, bombers, així com oficials de policia, 116 mil habitants de les zones contaminades prop de Txernòbil i 220 mil persones van ser evacuades després dels territoris contaminats de Bielorússia, Ucraïna i Rússia).

No obstant això, al voltant de 5 milions de persones encara viuen a les zones contaminades actualment tot i que la radioactivitat encara danya la biodiversitat a la zona directament afectada coneguda com a zona d'alienació. En l'actualitat Txernòbil, Pripyat i els seus voltants constitueixen avui un conjunt de ciutats fantasmes. L'absència d'humans ha generat una tranquil·litat que ha estat aprofitada per la vida silvestre i que ha propiciat una activitat turística cada vegada més nombrosa.

Et proposem una llista de novel·les, còmics i pel·lícules amb diferents mirades sobre l'accident.

Data de creació: 26/04/2016

Última actualització: 26/04/2023

1. Novel·les sobre el desastre de Txernòbil


 Atomka
Atomka
Thilliez, Franck  
Barcelona : Columna, 2013

Christophe Gamblin, periodista de successos, és assassinat i tancat dins del seu congelador. Valérie Duprès, la seva col·lega, desapareix en un viatge mentre investiga els llocs més contaminats del món. I l'antic cas d'unes dones segrestades torna a sortir a la superfície.

 Chernobil: confesiones de un reportero
Chernobil: confesiones de un reportero
Kostin, Ihor F.  
El Papiol : Efadós, 2006

Novel·la de no ficció que explica, a través de testimonis i entrevistes, com va afectar l'accident nuclear a la gent que vivia a la zona. 

 Chernobyl
Chernobyl
Pohl, Frederik,  
Barcelona : Ediciones B, 1987

L’autor ens relata els esdeveniments que van succeir en l'accident de la central nuclear de la ciutat Ucraïnesa de Txernòbil i ens recorda els perills de les centrals nuclears i la terrible devastació que poden desencadenar. Un clàssic escrit pocs mesos després de la catàstrofe.

 Conspiración Chernóbil
Conspiración Chernóbil
TKachuk, Anatoly N.  
Barcelona : Planeta, 2013

Novel·la negra conspirativa basada en la història d'un grup d'homes que van arriscar les seves vides per minimitzar els danys d'aquesta catàstrofe de la central nuclear de Txernòbil.

 El Ciclista de Chernóbil
El Ciclista de Chernóbil
Sebastián, Javier  
Barcelona : DVD, 2011

El ciclista de Txernòbil barreja el documental i la ficció a partir de la vida del físic nuclear Vasili Nesterenko, un dels encarregats de les tasques d'extinció de l'incendi en el reactor de la central a l'abril de 1986.

 L'Últim amor de Baba Dúnia
L'Últim amor de Baba Dúnia
Bronsky, Alina  
Sant Cugat del Vallès : Editorial Les Hores, setembre 2019

Baba Dúnia viu en un poblet de l'anomenada zona d'exclusió de Txernòbil, un poblet que ja no hauria d'existir. Mentre tothom a la resta del món es preocupa per l'origen de les fruites i les verdures que mengen i d'on venen el vents i els núvols que els envolten, ella, una dona gran i exinfermera, torna a casa per reconstruir la seva vida a la terra de ningú. Hi ha altres antics veïns que també han tornat a aquell paratge. Hi ha aigua al pou, electricitat els dies bons i mengen hortalisses conreades als horts dels seus jardins. Els ocells canten més fort que en qualsevol altre lloc, les teranyines s'escampen lliurement i, de vegades, la Baba Dúnia parla amb el seu marit mort. Però aleshores, un estrany arriba al poble i la petita comunitat veurà amenaçada la seva existència.

 La Central de frío
La Central de frío
Parei, Inka  
Barcelona : Acantilado, 2017

Un relat intimista, inquietant i personal on el protagonista, davant la necessitat d’ajudar la seva exdona malalta de càncer, investiga si la malaltia és una seqüela de l'accident nuclear de Txernòbil.

 La Muerte invisible
La Muerte invisible
Pasamontes, Alberto  
Madrid : Reino de Cordelia, 2015

Un policia de Moscou és represaliat pel Soviet Suprem a una nova destinació a Ucraïna, concretament a Pripyat, la localitat més pròxima a la central nuclear de Txernòbil. Només dos dies després de la seva arribada és testimoni del que acabarà sent la major tragèdia nuclear de la Unió Soviètica, silenciada pel poder en un intent de protegir als responsables polítics de la catàstrofe.

 La Pregària de Txernòbil: crònica del futur
La Pregària de Txernòbil: crònica del futur
Aleksiévitx, Svetlana  
Barcelona : Raig Verd, 2016

El relat d'Svetlana Aleksiévitx explica a través de testimonis i entrevistes convertits en monòlegs, com bombers, polítics, psicòlegs, científics i civils van viure l'explosió de la central nuclear de Txèrnòbil, una de les tragèdies tecnològiques més grans de la segona meitat del segle XX.

 Núvol negre
Núvol negre
Gasch i Pou, Ramon  
Cerdanyola del Vallès : Montflorit, 2008

L'accident de Txèrnòbil del 26 d'abril del 1986, va ser el més greu de l'energia nuclear civil. Aquell núvol va arribar a Catalunya, segons mapes meteorològics de la força aèria dels Estats Units.

 On vas, Irina?: novel·la basada en la tragèdia de Txernòbil de 1986
On vas, Irina?: novel·la basada en la tragèdia de Txernòbil de 1986
Pascual, Rosa Maria  
Maçanet de la Selva : Gregal, 2014

A través de la vida de la Irina, coneixerem de ben a prop la tragèdia de Txernòbil i les seves conseqüències.

 Regreso a Chernóbil
Regreso a Chernóbil
Izagirre, Ander  
[Irun] : Gaumin, 2014

Quan va ocórrer l'accident nuclear de Txernòbil, la Julia tenia 13 anys i va estar tot el dia jugant a l'aire lliure. L'Igor era un soldat de 18 anys i li van ordenar anar de pressa a la central, a treballar. Ningú els hi va explicar res. Ara la Julia vol escriure un reportatge, on explicar què va passar a Txernòbil i com es troba tot avui dia. Li ha demanat ajuda a l'Igor, per recordar junts aquella catàstrofe i per tenir un amic mentre visita el lloc.

 Tiempo de lobos
Tiempo de lobos
Smith, Martin Cruz  
Barcelona : Ediciones B, 2011

Thriller d'estil policíac que ens submergeix en un món radioactiu i fantasmal en ple territori conegut com “la zona”, un lloc i maneres de viure que podrien considerar-se postapocalíptics després de la tragèdia ocorreguda a la central nuclear de Txernòbil. Les investigacions del suïcidi de Pasha Ivanov, un multimilionari de Rússia, porta al cèlebre detectiu Arkady Renko fins a la zona d'exclusió de Txèrnobil habitada només per la milícia, traficants de mercaderies, uns quants científics temeraris i alguns camperols ucraïnesos que prefereixen ignorar els nivells de radiació abans de mudar-se.

 Todo lo que es sólido se disuelve en el aire
Todo lo que es sólido se disuelve en el aire
MacKeon, Darragh  
Barcelona : Alba, 2015

Abril de 1986. En un bloc de pisos a Moscou un nen prodigi toca el piano, al mateix temps, en la Ucraïna soviètica i a deu milles de la central nuclear de Txernòbil, l'Artyom, un jove camperol, es desperta d'hora per anar de caça amb el seu pare. Només sortir a l'aire lliure, veu que el cel s'ha posat d'un estrany color vermell i que les vaques estan sagnant per les orelles. La Maria periodista i antiga dissident ha acabat treballant en una fàbrica i el seu exmarit el Grigory és un destacat cirurgià és un dels primers voluntaris que viatgen la zona del desastre. Una novel·la d'amor i d'heroisme sobre el drama històric de Txernòbil.

 Tornar a Txernòbil
Tornar a Txernòbil
Izagirre, Ander  
Barcelona : La Mar de Fàcil Editorial, octubre 2022

Quan va ocórrer l'accident nuclear de Txernòbil, la Julia tenia 13 anys i va estar tot el dia jugant a l'aire lliure. L'Igor era un soldat de 18 anys i li van ordenar anar de pressa a la central, a treballar. Ningú els hi va explicar res. Ara la Julia vol escriure un reportatge, on explicar què va passar a Txernòbil i com es troba tot avui dia. Li ha demanat ajuda a l'Igor, per recordar junts aquella catàstrofe i per tenir un amic mentre visita el lloc

Torna a l'inici