Guies de lectura

2024 Any Internacional dels Camèlids

2024 Any Internacional dels Camèlids

Amb aquesta guia es pretén contribuir a la celebració de l’Any Internacional dels Camèlids proclamat per la Unesco en aquest 2024, una celebració molt lligada als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). D'una banda, per fer valdre la funció dels camèlids al món: la capacitat que tenen per generar resiliència davant el canvi climàtic; i com contribueixen a la seguretat alimentària, la nutrició i al creixement econòmic per a moltes comunitats del món, a més de la seva rellevància social i cultural. D'altra banda, una oportunitat per conscienciar sobre el potencial no explotat d’aquestes espècies (camells, camells bactrians, dromedaris, alpaques, guanacs i vicunyes) i animar a fer inversions i investigacions al respecte per desenvolupar capacitats, pràctiques i tecnologies innovadores.

Una guia adreçada a tots els públics: els camèlids seran els protagonistes dels contes infantils, a través dels quals els infants creixeran com a persones, i en general, gaudiran de la lectura; i per als adults s’ofereix una selecció de documents d’economistes i persones compromeses amb el medi ambient i el futur de la nostra espècie per crear debat i reflexió, i altres documents relacionats amb els camèlids i el desert com a escenari.

 

Data de creació: 19/06/2024

Última actualització: 02/07/2024

Un món sostenible és possible -per als adults-



 Absències i pèrdues
Absències i pèrdues
Herrero, Yayo  
València : Sembra Llibres, setembre de 2023

Un llibre que ens ajuda a entendre el món actual: ens parla de violències, desigualtats i pors, però també de coratge, vincles i intel·ligència col·lectiva. Però no des de la paràlisi, sinó al contrari, des de la responsabilitat, el valor i l’esperança de passar a l’acció. L'autora ha dedicat la seva carrera a qüestionar les dinàmiques que el capitalisme ha imposat a la vida i a buscar alternatives per afrontar-les. Amb una trajectòria que inclou la coordinació estatal d’Ecologistes en Acció, la direcció de FUHEM i la participació en nombroses iniciatives socials en defensa dels drets humans i l’ecologia social, l'autora és també una figura de renom en l’ecofeminisme a Europa i continua sent una veu compromesa amb la veritat i el canvi necessari.

 Amor y furia :
Amor y furia :
Ordóñez, Rafael  
[Madrid] : Tres Hermanas, [2023]

L’autor, periodista, sociòleg i politòleg, analitza les noves tendències de l’activisme climàtic. Segons les seves paraules: "Els joves veuen que tenim un problema de primer ordre i que els polítics no estan responent com ells esperen ni com la ciència demanda." El títol del llibre és el lema que defineix aquesta nova generació d’activistes climàtics que van sorprendre amb les seves accions de protestes a museus i espais públics: amor a la vida i la bellesa d’aquest planeta, i fúria per la seva destrucció i la inacció dels governs. Un assaig sobre com les noves generacions reaccionen -entre la passió i la ira- davant els problemes mediambientals conjunturals i futurs.

 Biorregiones :
Biorregiones :
Morán, Nerea  
Barcelona : Icaria Editorial, junio de 2023

Escrit per integrants del Foro Transiciones, es tracta d’un llibre que s’emmarca dins l’objectiu de l’associació de caràcter ecològic i interdisciplinari: impulsar un gran acord social de transició a un estadi d’equilibri entre biocapacitat del planeta i benestar, en una societat més justa i democràtica. Aquest llibre defensa el pensament bio regional, entès com la unitat de complexitat mínima necessària per planificar les transicions ecosocials: un suport territorial bàsic des d’on dissenyar estratègies orientades a l’autonomia energètica, alimentària i econòmica, preservant la integritat dels ecosistemes i incorporant atributs democràtics, participatius i de justícia social.

 Bla-bla-bla :
Bla-bla-bla :
Pajares, Miguel  
Barcelona : Raig Verd editorial, febrer 2023

Aquest llibre és un assaig sobre com estan afrontant les empreses i governs l’emergència climàtica, però també com haurien d’estar fent-ho. Els 4 primers capítols responen a la realitat i els 3 següents dibuixen una alternativa. El títol del llibre fa referència a les paraules de la Greta Thunberg, que va acusar de bla-bla-bla a governs i corporacions per les seves polítiques.

 Canviar el món des de la taula
Canviar el món des de la taula
Masjuan, Jordi  
Vic : Eumo Editorial, octubre de 2023

Una guia motivadora per aquells que desitgen contribuir al canvi cap a una vida i un futur més sostenibles. L’autor, expert en sistemes alimentaris, ens fa evident al seu llibre l’esgotament del nostre model econòmic i també la nostra corresponsabilitat per fer possible un canvi de model: el que posem al plat determina la nostra salut, però també l'economia que sosté la nostra societat i el nostre futur.  L'autor promou un activisme informat i conscient perquè gosem desafiar els oligopolis que dominen els mercats i la nostra butxaca, i també perquè reconnectem amb la pagesia, defensem la terra i la vida.

 Contra la sostenibilitat
Contra la sostenibilitat
Escrivà Garcia, Andreu  
València : Sembra Llibres, febrer de 2023

L’autor, un expert en Biodiversitat i en Ciències Ambientals, és un reconegut divulgador sobre la crisi climàtica i Premi europeu de divulgació científica Estudi General 2016.  En aquest llibre explica tot el que cal saber sobre el canvi climàtic: Des de quan sabem que existeix el canvi climàtic? Està tot tan clar com sembla? Quins són els mites més estesos sobre el canvi climàtic? Per què hi ha gent que nega el que la ciència té tan clar? Som a temps d'aturar-lo i adaptar-nos, o ja hem perdut massa temps? I també situa els lectors en el moment actual: hem de decidir cap a on anem i a què estem disposats per fer-ne front; i sobretot, quin és el camí per a la construcció d’una nova societat que ens permetrà viure millor, d’una forma més humana, en un món més just i més verd.

 El Fin del mundo es solo el comienzo :
El Fin del mundo es solo el comienzo :
Zeihan, Peter  
Córdoba : Almuzara, junio 2023

L'autor, un expert en geopolítica, presenta el mapa del nou món: un món on els països o regions no tindran més opció que fabricar els seus propis béns, cultivar els seus propis aliments, assegurar la seva pròpia energia, lliurar les seves pròpies batalles, i a més fer-ho amb poblacions que estan minvant i envellint. Algunes crítiques d'interès: "Zeihan es el Nostradamus del segle XXI. En cap lloc no trobarà un examen més objectiu i precís de les tendències geopolítiques mundials. Una barreja magistral d'economia, demografia, medi ambient, moviments culturals i realpolitik" (Jesse Watters, autor del superventas How I Saved the World); "El món que s'imagina està ple de perills, però no exempt d'oportunitats" (Patrick Donahoe, Comandant General de l'exèrcit dels EE.UU).

 El Viaje de la humanidad :
El Viaje de la humanidad :
Galor, Oded  
Barcelona : Marcial Pons, marzo de 2022

L’autor, economista i pensador, presenta una perspectiva innovadora sobre la història de la humanitat per poder afrontar el futur amb una mirada d’esperança. Explica les causes del desequilibri existent entre progrés i la desigualtat, i com la diversitat genètica i la riquesa geogràfica han estat decisives en el desenvolupament de la humanitat. I dona també les claus per a la prosperitat de la nostra espècie, i sobretot, per a la nostra supervivència.

 La Fi de l'abundància :
La Fi de l'abundància :
Vila i Simon, Joan  
Vilassar de Dalt, Barcelona : Icaria Editorial, maig de 2023

El llibre pretén ajudar el lector a comprendre els camins per resoldre la crisi climàtica que pateix la Terra. El llibre posa èmfasi en la necessitat de canvis conductuals de la societat, ajustar el consum a les necessitats de la ciutadania i no fer ús d’excessos de materials ni de serveis. Algunes de les propostes són estrictament econòmiques i fiscals, com taxar les matèries primeres i despenalitzar el valor afegit; altres són financeres, com reduir el crèdit al consum. Finalment, proposa solucions per a Catalunya a mitjà termini i quin ha de ser l’escenari per al 2050 quan l’economia estigui completament descarbonitzada.

 La Moda justa :
La Moda justa :
Riezu, Marta D.  
Barcelona : Editorial Anagrama, noviembre 2021

Una reflexió sobre les nostres eleccions a l’hora de vestir: una proposta personal, conscient i imaginativa davant el consumisme incontrolat i contribuir a un món més sostenible. El llibre respon a una doble accepció: la primera, tenir dins l’armari la quantitat justa de roba, la suficient, la proporcionada; la segona, triar el que és íntegre, el que es produeix dins un context digne. El llibre proposa altres bifurcacions: segona mà, reparació, intercanvi. 

 Líderes sostenibles :
Líderes sostenibles :
García-Valenzuela, Marta  
Barcelona : Plataforma Editorial, septiembre de 2023

L’obra  se centra en la sostenibilitat des d’una perspectiva estratègica, humanista i responsable, no només empresarial, entesa com una responsabilitat compartida que requereix la col·laboració de tots els sectors de la societat. Segons l’Aitor Jauregui, prologuista del llibre: "Aquest llibre té el potencial d’inspirar una nova generació de líders que donin prioritat al benestar de les persones i del planeta." 

 Menos es más :
Menos es más :
Hickel, Jason , Desenvolupament econòmic  
Madrid : Capitán Swing, [2023]

L’autor, partint de la premissa que el capitalisme exigeix una expansió perpètua i que està devastant el món, només hi ha una solució que conduirà a un canvi significatiu i immediat: el decreixement. Caldrà, doncs, canviar la forma de veure la natura i el nostre lloc, passant d’una filosofia de dominació i extracció a una altra basada en la reciprocitat i la regeneració.

 Una Nova manera de viure :
Una Nova manera de viure :
Sait?, K?hei  
Manresa (Bages) Països Catalans : Tigre de Paper, novembre de 2022

Kōhei Saitō, filòsof japonès i especialitzat en teoria econòmica i social, és un dels acadèmics de més talent dels últims temps i el guanyador més jove del premi Deutscher Memorial per la seva obra El capital contra la naturalesa.  Aquest llibre descriu pas per pas el camí cap a una societat futura pròspera: hi ha solucions per a aquesta crisi, i les pistes les trobem en les idees dels últims anys de Marx, sumides en la letargia durant cent cinquanta anys. Un llibre que ha venut mig milió d'exemplars al Japó i que ha rebut el premi Asian Book Award 2021.

 

 Vivir la simplicidad voluntaria :
Vivir la simplicidad voluntaria :
Biagini, Cédric , Thiesset, Pierre  
Madrid : Editorial Popular, 2022

El decreixement és avui més necessari que mai i la simplicitat voluntària és una de les seves expressions, una filosofia pràctica de vida, una elecció personal. Els arguments d’aquesta opció de vida són molt diversos: ecologisme, salut, realització personal… L’obra es presenta en dos volums i recull els testimonis de 50 persones que viuen en zones rurals  i urbanes. Cadascú, a la seva manera, s’allibera de la societat de consum i de les grans xarxes tecnològiques per gaudir d’una vida rica en sentit i llibertat, i afirmen que amb menys són més feliços.

Torna a l'inici