Guies de lectura

Eduardo de Filippo

Eduardo de Filippo

Eduardo de Filippo va néixer a Nàpols el 24 de maig de 1900. Fill de la modista teatral Luisa De Filippo (de la que adoptarà el cognom artístic) i l'actor i comediògraf Eduardo Scarpetta.

Educat en un ambient teatral com els seus germans Titina i Peppino, aviat va començar a trepitjar els escenaris en petits papers de figurant. Amb onze anys va passar per un internat pel seu caràcter turbulent i el desinterès pels estudis. Dos anys més tard va continuar la seva educació de la mà del seu pare Eduard, que l'obligà a llegir i copiar textos teatrals durant dues hores al dia. En paral·lel quan va sorgir l'oportunitat va participar en obres teatrals on demostrà una habilitat innata sobretot pel repertori de farsa.

Quan tenia catorze anys va entrar a l'empresa del seu germanastre Vincenzo Scarpetta i va actuar durant uns vuit anys a més de fer tots els papers de l'auca: servent d'escena, constructor d'eines, apuntador, etc.

L'any 1920 publica la primera obra de teatre "Farmàcia de guàrdia" i des de llavors el seu compromís artístic amb el teatre no va trobar fre. Va passar per la Companyia de Francesco Corbinci i va anar alternant en diferents companyies fins que va crear amb els seus germans la Companyia de Teatre de l'Humor.

Actor, dramaturg, guionista, poeta, novel·lista, director, productor, cap de la seva pròpia companyia, i realitzador televisiu i cinematogràfic amb tretze pel·lícules... Va ser home de l'espectacle total amb una creativitat hiperactiva. Els quatre pilars bàsics de la seva trajectòria artística són la Commedia dell'Arte (Comèdia de l'Art) i els autors teatrals Carlo Goldoni, TxékhovLuigi Pirandello que exerciren una gran influència sobre Eduardo de Filippo.

Entre les seves obres més conegudes del dramaturg italià destaquen tres grans èxits de la decàda dels quaranta "Napoli Milionaria" (1945), "Questi fantasmi!" (1946) i "Filumena Marturano" (1946),  dues obres de la dècada dels cinquanta "De Pretore Vincenzo" (1957) i "Sabato, domenica e lunedí" (1959) (Dissabte, diumenge i dilluns) i l'obra de la maduresa, un dels grans textos del seu repertori, "L'Arte della commedia" (1965) (L'Art de la comèdia).

Eduardo De Filippo, un dels més grans dramaturgs italians, símbol de la cultura italiana napolitana i un dels artistes més populars del segle XX, va morir el 31 d'octubre de 1984. El seu fill Luca va recollir el testimoni del seu llegat artístic.

L'obra destacada
 La temporada 20-21 la companyia La Perla 29 va estrenar “Filumena Marturano”, un nou apropament del director Oriol Broggi a la peça teatral d'Eduardo de Filippo. La temporada 23/24 es torna a programar del 22/11/23 al 21/01/24 al Teatre La Biblioteca. L'obra, convertida en un clàssic del cinema italià sota la batuta de Vittorio de Sica i les interpretacions de Sophia Loren i Marcello Mastroianni, és una història en què l’estima es posa a prova i ens recorda que l’amor és una força que de vegades rebota en direccions oposades. Clara Segura i Enrico Ianniello encapçalen el repartiment.

 

Al teatre amb l'Eduardo
"L'Art de la comèdia" d'Eduardo De Filippo, es va representar al Teatre Nacional de Catalunya la temporada 14/15. Dirigida i protagonitzada per Lluís Homar, és un dels homenatges més brillants que s'han fet mai al teatre i planteja un debat que continua vigent sobre la funció de les arts escèniques a la nostra societat. Si voleu llegir l'obra accediu al text complet.

Data de creació: 21/06/2021

Última actualització: 06/11/2023

Obres i pel·lícules

 Dissabte, diumenge i dilluns
Dissabte, diumenge i dilluns
De Filippo, Eduardo,  
[Barcelona] : Proa, 2002
 L'Art de la comèdia
L'Art de la comèdia
De Filippo, Eduardo,  
Tarragona : Arola, 2014
 La Gran il·lusió
La Gran il·lusió
De Filippo, Eduardo,  
Barcelona : Pòrtic, 1988
 Les Veus interiors
Les Veus interiors
De Filippo, Eduardo,  
Tarragona : Arola Editors, gener del 2020
 Matrimonio a la italiana
Matrimonio a la italiana
De Sica, Vittorio, , Loren, Sophia , Mastroianni, Marcello,  
Barcelona : Filmax, 2000
 Nàpols milionària
Nàpols milionària
De Filippo, Eduardo,  
Alzira : Bromera, 1996
 Pan, amor y celos
Pan, amor y celos
De Sica, Vittorio, , Comencini, Luigi, , Lollobrigida, Gina  
Madrid : JRB, DL 2014
Torna a l'inici