Guies de lectura

Els anys 20, entre l’esperança i la incertesa

Els anys 20, entre l’esperança i la incertesa

L’any 1918, quan es va acabar la I Guerra Mundial, semblava que tot canviaria per millorar. Una part important de la societat es va mobilitzar per progressar. La dècada dels anys 20 comporta un dialèctica constant entre l’eufòria i la crisi: la Vaga de La Canadenca; la reivindicació dels drets de les dones; la pèrdua d’influència de l’església en la vida pública; la Guerra del Rif, iniciada anys abans, que posa en crisi el colonialisme Francès i Espanyol; o l’especulació financera que porta al crack del 29. Tot plegat servirà per entendre desastres posteriors: la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) i la II Guerra Mundial (1939-1945).
Barcelona, Madrid i París van ser escenaris importants d’aquesta dialèctica. Hem fet una tria d’obres que parlen de què va passar en aquestes ciutats, amb la mirada de persones que escriuen avui. Potser podrem aprendre alguna cosa dels errors i dels excessos d’uns anys amb els quals podríem establir paral·lelismes. Us animeu?

Data de creació: 04/01/2021

Última actualització: 04/01/2021

Seccions de la guia

Barcelona


 El Primer capità
El Primer capità
Calpena, Enric  
Barcelona : Edicions 62, abril de 2020

Hans Gamper arriba a Barcelona l’any 1898 i un any després, amb el suport d’alguns amics, constitueix el Foot-Ball Club Barcelona. Els pioners no ho tindran fàcil amb les grans transformacions que viu Barcelona les dues primeres dècades del segle. Una mirada a la història a través del futbol.

 El Carrer dels Tres Llits
El Carrer dels Tres Llits
Caminals, Roser  
Barcelona : Labutxaca, 2010

A través la narració de la vida de Maurici Aldabò, jove hereu de la burgesia barcelonina, retrata els inicis del segle XX. Barcelona és una ciutat corrupta, misteriosa i atractiva que viu entre l’opulència de les classes privilegiades i els barris baixos de la misèria i la prostitució.

 No digas que me conoces
No digas que me conoces
Doria, Sergi  
Barcelona : Plaza & Janés, 2015

El protagonista va revolucionar la Barcelona dels anys 20, un especialista en l'art de l'estafa que va demostrar que es podria estafar als bancs més poderosos.

 El Olor de los días felices
El Olor de los días felices
Gracia Pons, Marta  
Madrid : Maeva, 2019

Barcelona, 1928. L’Anna Expósito és una jove que surt de la Casa de la Misericordia, on ha transcorregut la seva vida fins al moment. Inquieta i amb ànsies de coneixement entra a treballar com a dependenta a una de les millors drogueries de la ciutat, on pot desenvolupar i gaudir del seu amor cap a la moda, la bellesa i l’art.

Un dia descobreix una fotografia d’una dona que podria ser la seva mare i inicia la seva cerca, en un viatge que esdevindrà tant físic com interior.

 A flor de pell
A flor de pell
Juste, Tània  
Barcelona : La Magrana, 2009

De la mà de la jove Isabel ens endinsem a la Barcelona convulsa dels anys 20. La Isabel, de 23 anys, queda òrfena de pare i la vida que l’espera és estar tancada a casa cosint, amb la seva mare. D’esperit rebel tindrà l’oportunitat de viure la vida que anhela, de llibertat i independència, quan troba feina en una selecta pelleteria.

Tània Juste es va inspirar en la vida de la seva àvia per retratar la societat de l’època, on les dones tenien que lluitar durament per aconseguir fer realitat els seus somnis, en un món que les constrenyia i limitava.

 Cabaret Pompeya
Cabaret Pompeya
Martín, Andreu  
Barcelona : Edicions 62, 2011

Barcelona 1920, la ciutat de les pistoles. Al so dels tangos de la deliciosa cantant Aurora, els joves Miquel i Víctor coneixen el Fernando, un bandoneonista del Cabaret Pompeya, aquell mític music hall del Paral·lel que va volar en esclatar una bomba. Tots tres tenen vint anys, comparteixen inquietuds socials en un ateneu anarquista i estan disposats a menjar-se el món.

 La Ciudad de los prodigios
La Ciudad de los prodigios
Mendoza, Eduardo  
Barcelona : Seix Barral, 2011

L’espectacular història de l’ascens d’Onofre Bouvila, un jove camperol que arriba a una Barcelona en plena renovació per esdevenir un dels homes més rics i influents del país. Per aconseguir-ho no dubtarà a utilitzar mètodes no del tot ortodoxos. L’obra s’emmarca entre les dues exposicions universals (1888 i 1929) i constitueix un retrat brillant de la ciutat.

 Somnis a mida
Somnis a mida
Pradas, Núria  
Barcelona : Columna, 2016

Van néixer com a Magatzems Santa Eulàlia, situats al Pla de la Boqueria, i es dedicaven a la venda de teixits. Amb el temps es van convertir en la reconeguda, selecta i glamurosa casa de modes Santa Eulàlia, situada al Passeig de Gràcia. Al front del negoci hi ha la família Molins i amb ella un gran nombre de treballadors: dissenyadors, costureres, aprenents i dependentes.

La jove de 22 anys Laia Calvet hi entra a treballar, i la seva evolució personal i professional anirà paral·lela a l’evolució de l’empresa. Una institució que es mantindrà ferma en mig la convulsió política i social dels anys 20 fins als 40.

 La Noia de la biblioteca
La Noia de la biblioteca
Pradas, Núria  
Barcelona : Columna, 2014

Aquesta és una novel·la que permet conèixer la convulsa Barcelona de principis del segle XX a través de la història de la creació de la Biblioteca de Catalunya. Al mateix temps que es portava a terme una intensa lluita obrera i sindical, Francesca Bonnemaison treballava pels drets a l’educació de les dones des de la Biblioteca Popular de la Dona que ella mateixa havia fundat l’any 1909.

 Ballaven el black bottom
Ballaven el black bottom
Rendé i Masdéu, Joan  
Barcelona : Proa, gener del 2020

El jove Joan Masdéu, que pertany a la petita burgesia del Poblenou en temps de la dictadura de Primo de Rivera, és un amant de l’esport, la música i el ball. Somia fer carrera a la marina militar, però els seus somnis s’estronquen quan esclata la guerra civil. “Un llibre que comença amb un to de farsa i progressa en tragèdia pura” segons l’autor, que ha volgut novel·lar la vida del seu oncle matern.

 El Juego del ángel
El Juego del ángel
Ruiz Zafón, Carlos,  
Barcelona : Planeta, 2008

Barcelona, anys 20. David Martín és un jove escriptor que rep un encàrrec insòlit: ha d’escriure un llibre diferent de tot el que s’ha escrit mai i a canvi rebrà una important fortuna. A partir d’aquí entra en un laberint marcat per la passió pels llibres,  l’amor obsessiu, la soledat, la recerca de la família i l’amistat. I Barcelona esdevindrà un univers desolador, ombrívol i de sinistra bellesa.

 Habitaciones cerradas
Habitaciones cerradas
Santos, Care  
Barcelona : Planeta, 2011

Una història a Barcelona que abasta des de finals de segle XIX fins primera meitat de l'XX. Una saga familiar, amors secrets, passions inconfessables, traïcions, intriga i misteri.

Excel·lent descripció de l’estil de vida i dels esdeveniments socials i polítics de la Barcelona de principis del S XX.

 Apóstoles y asesinos :
Apóstoles y asesinos :
Soler, Antonio  
[Barcelona] : Galaxia Gutenberg, 2016

El català Salvador Seguí (1886-1923), conegut com el Noi del Sucre, va ser un dels líders més destacats del moviment anarcosindicalista de principis del S XX. La novel.la narra la seva vida a la convulsa Barcelona d’aquells anys, on la violència era sempre present, amb esdeveniments com la Setmana Tràgica, la lluita entre patronal i obrers i amb personatges claus en la vida política i social, com Lluis Companys o Francesc Layret.

Torna a l'inici