Guies de lectura

La literatura de l’estranyesa

La literatura de l’estranyesa

Anomenem literatura de l’estranyesa les històries originals que dibuixen nous escenaris, tan si parlen de fantasia com de ciència ficció.

La diferència entre fantasia i ciència ficció és que la primera està plena d’éssers que neixen del mite i de la màgia: dracs, follets, elfs, etc. Mentre que la ciència ficció parteix, sobretot, del realisme. Les dues, però, tenen un nexe en comú: reflexionen sobre la nostra societat recreant societats diferents i alternatives.

Els primers exemples de literatura fantàstica apareixen a les gestes dels trobadors medievals, com ara Tristany i Isolda. Més endavant, al segle XIX trobem a Lewis Carroll, amb Alícia en terra de meravelles. Als inicis del segle XX Lovecraft amb el Necromicom i més endavant, Tolkien amb El Silmarilliom. L’origen de la ciència ficció va ser a l’inici del segle XIX, amb Frankenstein de Mary Shelley.

La literatura de l’estranyesa admet moltes versions o subgèneres: zombies, vampirs, assassinats, terror psicològic, màgia. Aquests subgèneres es poden combinar, per exemple, el cas de Dràcula de Bram Stoker és ciència ficció de terror i vampirs. O El horror de Dunwich de H.P. Lovecraft és ciència ficció, terror psicològic i monstres. O Al voltant de la Lluna, de Jules Verne és ciència ficció i fantasia alhora.

Per acabar dir que és una literatura que integra molt bé les aportacions d’altres disciplines perquè, a part d’autors i de traductors, troben molta producció de persones afeccionades a la robòtica, a l’elaboració de còmics, a la tecnologia, als jocs de rol.

Guia creada per:

Data de creació: 07/10/2020

Última actualització: 07/10/2020

0.0La mitjana de les valoracions és de 0 estrelles de 5.

Seccions de la guia

Les ben estranyes


La secció seleccionada no té continguts
Torna a l'inici