Guies de lectura

BrexLit

BrexLit

El Brexit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, és un tema que genera polèmica tant dins del país com a la resta del món. Intel·lectuals i / o autors compromesos amb la política ens donen claus per entendre la realitat.
Us recomanem aquestes lectures perquè informen com s’ha arribat al Brexit i quina és la situació actual. Els somnis, les frustracions o la història d'Anglaterra són el fil conductor que ajuda a entendre com s'ha anat covant el rebuig de la majoria de britànics a la Unió Europea.

Data de creació: 28/11/2019

Última actualització: 14/06/2022

Seccions de la guia

BrexLit


 El Corazón de Inglaterra
El Corazón de Inglaterra
Coe, Jonathan  
Barcelona : Editorial Anagrama, octubre 2019
>Veure disponibiliat a l’eBiblio

Benjamin Trotet escriu una novel·la que cap editorial de Londres vol publicar i ha de demanar ajut al seu amic Phil, editor local, per fer-ho. Jonathan Coe se serveix d’aquesta història per mostrar el contrast entre la ciutat cosmopolita de Londres i la regió central del país, l’Anglaterra profunda, descobrint la idiosincràsia del Regne Unit. Allò que és una realitat contrastada segons el criteri dels londinencs, pot ser considerat una autèntica tonteria pels habitants dels Midlands -i viceversa-. La teranyina de personatges creada per Coe contribueix a il·lustrar aquesta distància.

 El Gigante enterrado
El Gigante enterrado
Ishiguro, Kazuo  
Barcelona : Anagrama, 2016

Axl i Beatrice, una parella d’ancians, viuen en una comuna medieval de la Anglaterra post artúrica i decideixen sortir d’allà per anar a buscar el seu fill. Tot això passa mentre el país està envaït per una espessa boira que submergeix la població en un estat d’amnèsia col·lectiva.

 Un Hombre decente
Un Hombre decente
Le Carré, John  
Barcelona : Planeta, octubre de 2019

Nat, un veterà dels serveis secrets britànics que viu a Londres amb la seva dona Prue, rep la missió de fer-se càrrec d’una subestació on trobarà un grup d’agents desorganitzats. També juga a bàdminton i el seu contrincant, Ed, és un home desencantat que rebutja el brexit i critica durament a Trump.

 El Somni més dolç
El Somni més dolç
Lessing, Doris,  
Barcelona : La Magrana, 2002

Dècada dels anys seixanta, la història dels que eren joves i s’havien proposat canviar el món. Descripció d’esperances i de somnis esguerrats. La vitalitat dels anys seixanta topa amb la realitat dels anys posteriors.

 GB84
GB84
Peace, David  
Xixón : Hoja de Lata, 2018

El tancament de les mines de carbó anunciat pel govern de Margaret Tatcher l’any 1984 provoca la major vaga de la història d’Anglaterra. Durant un any sencer el país és a punt d’una guerra civil.  Arthur Scargill, un líder miner de Yorkshire, comptat del nord, fa que la vaga s’aguanti i fa front a “El Jueu” un fosc funcionari de les cloaques de l’estat, triat per la primera ministra.

Torna a l'inici