Guies de lectura

Alfred Jarry precursor del dadaisme, el surrealisme i el teatre de l'absurd

Alfred Jarry precursor del dadaisme, el surrealisme i el teatre de l'absurd

El dramaturg i poeta francès Alfred Jarry va néixer a Laval el 1873. Aviat demostrà un talent precoç per a la literatura i feu de la seva vida un reflex del seu posicionament artístic. La seva obra més coneguda, "Ubú Rei", s'estrenà el 1896 amb un gran èxit i també una gran polèmica. Aquesta peça teatral s'emmarca dins del teatre de l'absurd i és una sàtira contra l'autoritat protagonitzada per un monarca grotesc, el Pare Ubú, qui és tan tirà com covard. Se l'ha considerada precursora del surrealisme.

Alfred Jarry fou també el creador de la patafísica a la qual ell mateix definí com la "ciència de les solucions imaginàries".

Alfred Jarry visqué una vida vida excèntrica i dissoluta que el porta a gastar ràpidament l'herència rebuda i a morir en la pobresa en un hospital de la caritat de París  l'1 de novembre de 1907.

"Ubú Rei" es segueix representant amb freqüència a tots els teatres del món. Una de les versions més aplaudides a casa nostra és la que van estrenar el grup Els Joglars el 18 d'octubre de 1995 al Teatre Municipal de Girona. Al muntatge satiritzaven i parodiaven l'aleshores President de la Generalitat Jordi Pujol i Soley.

 

Data de creació: 29/11/2017

Última actualització: 01/12/2017

Seccions de la guia

Sobre Alfred Jarry


 Alfred Jarry
Alfred Jarry
Lévesque, Jacques-Henry  
[Paris] : Seghers, [1963]
 Assaig de teatre
Assaig de teatre
Barcelona : Associació d'Investigació i Experimentació Teatral, 1994-2010
 Homenaje a Alfred Jarry en el centenario del estreno de Ubu Rey
Homenaje a Alfred Jarry en el centenario del estreno de Ubu Rey
Navarro de Zuvillaga, Javier  
Madrid : Editorial Complutense, 1997
Torna a l'inici