Fons especials

Bandolerisme

Un dels episodis típics de la història de Taradell és el bandolerisme que durant la primera meitat del segle XII va commoure tot el país i en especial la nostra població i terme. Els protagonistes del bandolerisme a Taradell durant el s. XVII van ser Perot Rocaguinarda, en Trucafort i l'Escrivà, , en Toca-sons i en Serrallonga. Els més coneguts a Taradell són en Rocaguinarda -sobretot gràcies a les cuines i a l'Agrupament escolta, que porta el seu nom-, i en Toca-sons, que des del 1993 té la seva festa.

En Rocaguinarda era un fadristern d'Oristà que va començar a militant al costat de D. Carles de Vilademany i de Cruïlles, Senyor de Taradell. Convertit més tard en cap de banda va desafiar sovint les tropes del Capità General. Quan el perseguien es refugiava a Taradell, a sobre el bosc de Mansa. En Rocaguinarda tenia molts partidaris a Taradell, sobretot a les masies, i va continuar resistint a l'entorn de Taradell fins al 1610. Cansat de la seva vida de bandoler i després de vèncer els seus perseguidors va embarcar cap a Itàlia el juny de 1611.

En Toca-sons o Jaume Masferrer va morir a la Fossa d'en Toca-sons o fossa del Vilar el novembre de 1631. Cada any, des del 1993, Taradell celebra la Festa d'en Toca-sons el 25 d'agost, dia central de la festa major. Per aquest motiu la Biblioteca de Taradell ha creat un fons especial dedicat al bandolerisme que  ha permès al llarg dels anys anar recollint llibres i altres documents que parlen del tema. Actualment (01/2021) la Biblioteca disposa de 97 llibres, revistes i documents relacionats amb el bandolerisme. 

Pel que fa a la Festa d'en Toca-sons, la biblioteca guarda el cartells i els programes de la festa, material audiovisual i un arxiu de premsa.

Periòdicament s'organitzen diferents activitats relacionades amb el tema: exposicions, xerrades i presentacions de llibres.

Temes: Societat, Festes populars i folklore
Etiquetes: