Detall fons especial
Fons especials
El Diccionario de la lengua española de la Real Academia equipara l’anarquia, en una accepció del terme, amb “desconcert, incoherència i esvalot”. Tanmateix, pel geògraf francès del segle XIX Elisée Reclus l’anarquia es defineix com la “màxima expressió de l’ordre”.
El Fons Cedall pretén posar una mica d'"ordre" a l'"esvalot". Batejat així per la contribució del Centre de Documentació Antiautoritari i Llibertari de Badalona, a qui es deu l’impuls inicial gràcies a la donació a la Xarxa de la seva col·lecció bibliogràfica, neix amb aquests objectius:
– L’estudi i coneixement de l’anarquisme com a doctrina política i eina de transformació social a través dels seus principals ideòlegs i revolucionaris.
– Anàlisi del moviment obrer i de l’organització sindical llibertària a Badalona, Catalunya i l’estat espanyol durant el segle XX.
– Difusió de la memòria històrica en referència a la resistència antifeixista durant la guerra civil espanyola, la dictadura franquista i la transició democràtica.
El Fons Cedall, de lliure accés a la B. Can Casacuberta, inclou una àmplia varietat de temes i documents que van des de la revista cultural badalonina d’idees àcrates Orto, fins a dues-centes obres més sobre anarcosindicalisme, alliberació de la dona, Durruti, conflictes amb els comunistes, George Orwell, testimonis i biografies diverses, la CNT i la FAI, l’anarquisme tractat en el cinema, Ferrer i Guàrdia i la pedagogia llibertària, informació gràfica de cartells i publicacions llibertàries, Muerte accidental de un anarquista i altres obres de ficció, diverses visions crítiques i molt més. Ho trobareu tot a la nostra guia virtual Anarquisme i revolució: Fons Cedall.
Ordre o caos? En un món on la llibertat de l’individu es mesura per la seva capacitat adquisitiva no està de més recuperar les paraules de Mikhaïl Bakunin (1814-1876): “Només soc veritablement lliure quan tots els éssers humans que m’envolten, homes i dones, són igualment lliures”.