Còmics

FICOMIC

Ficomic és l'empresa catalana encarregada d'organitzar dues de les convencions de còmics més importants de tot l'Estat: el Saló Internacional de Còmic de Barcelona i el Saló del Manga. El primer és la cita obligada de tots els fans del còmic gràcies a una important presència d'autors, editorials, botigues i altres empreses relacionades amb el món del còmic però també del cinema o la indústria dels videojocs. També s'ha de destacar el lliurament dels prestigiosos premis que es porta a terme cada edició. Per la seva banda el Saló del Manga, amb els seus concursos de cosplay (disfresses) o karaoke i les seves activitats de difusió de la cultura japonesa ha aconseguit desenvolupar un aspecte lúdic que entusiasma a bona part dels otakus (fans) catalans que el consideren el seu punt de trobada per excel·lència.

Torna al prestatge ►


Saló del Manga 2014

La XXa edició del Saló del Manga de Barcelona està a punt d'alçar el teló a la fira Barcelona de Montjuïc, ocupant 50.000 metres quadrats i ampliant horaris obrint els quatre dies a les 9 del matí. Una cita ineludible per a tots els fans del còmic en particular i de la cultura nipona en general.

Al web de Ficomic trobareu totes les dades necessàries per gaudir la festa en que s'ha convertit. 
 

 Takeshi Obata (1969- )

Popular pels seus dibuixos amb gran detallisme, aquest mangaka acostuma a treballar com a il·lustrador amb col·laboració amb un altre escriptor.

Entre les seves grans obres hi trobem: Hikaru no Go, amb l'autora Yumi Hotta; Blue dragon : RaloGrad, amb Tsuneo Takano; les obres Death Note i Bakuman, amb Tsugumi Ōba; o All You Need Is Kill, amb Ryōsuke Takeuchi..

Per obtenir la firma de Takeshi Obata cliqueu aquí.

Per veure totes les obres d'ell que hi ha a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona cliqueu aquí.

 


Kengo Hanazawa (1974- )

 

És conegut per les seves obres de manga  seinen (audiència masculina major d'edat) com: Ressentiment, Boys on the Run  o la seva obra més internacional, I Am a Hero.

Per obtenir la firma de Kengo Hanazawa cliqueu aquí.

 
 
 
 
 
 

Ken Niimura (1981- )

El XX Saló del Manga ret homenatge al mangaka espanyol més internacional. El nom complet d'aquest dibuixant és José María Ken Niimura del Barrio, ja que té ascendència hispana-japonesa.

Malgrat la seva joventut, ha desenvolupat una destacable carrera professional plena d'èxits. Fou el guanyador del Premi Internacional de Manga en la seva cinquena edició, organitzat pel Ministeri d'Afers Exteriors del Japó.Ha treballat amb el guionista Joe Kelly.  I les seves principals obres són: Soy una matagigantes, Henshin, Traveling. Cal destacar el seu treball gràfic en els llibres de la sèrie Japonés en viñetas de Marc Bernabé, i la seva docència en cursos de còmic i manga.

Actualment , viu i treballa a Tòquio.

El certamen inclourà exposició antològica dedicada a ell, i el comitè organitzador també ha decidit que Niimura sigui l'autor del cartell del Saló per celebrar la vintena edició del Saló.

Per veure totes les obres d'ell que hi ha a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona cliqueu aquí.

 


Takehiko Inoue (1967- )

L'obra d'Inoue es caracteritza per la gran claredat i realisme del seu dibuix, que reflecteix de manera fidel les proporcions del cos. Entre les seves obres destaquen com Slam Dunk, Buzzer Beater o Real, on el bàsquet és la temàtica principal, i Vagabond.

Takehiko Inoue, és un gran aficionat a l'art i en les seves il·lustracions experimenta amb diverses tècniques i estils. Inspirat per Gaudí visità Barcelona i publicà Pepita.

Takehiko Inoue assistirà al XX Saló del Manga de Barcelona gràcies a Fundació Japó i a la col·laboració d'Editorial Ivrea i FICOMIC.

Per veure totes les obres d'ell que hi ha a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona cliqueu aquí.

Solanin; Inio Asano. Norma

El jove autor Inio Asano ja ens va sorprendre sobradament fa uns anys amb l'excel·lent Nijigahara Holograph (Ponent Mon) demostrant unes qualitats tant narratives com estètiques fora del comú. En aquesta Solanin editada en un sol volum de més de 400 pàgines, l'autor ens convida a reflexionar sobre els somnis d'un grup de joves que busquen el seu lloc al mon: el procés maduratiu de la vida en tot el seu esplendor.


Traveling; Ken Niimura. Norma

Ken Niimura es un autor madrileny d'ascendència japonesa i força inquiet. Darrerament ha destacat per treballar directament al mercat japonès, un fet insòlit per als nostres autors.

Arrel dels seus innumerables viatges ha elaborat un retall d'històries curtes recopilat en aquest volum antològic, una mostra de la sensibilitat especial de Niimura a llocs com Madrid, Montreal, Tokio, o París.


Opus; Satoshi Kon. Planeta Comic

Planeta Comic continua editant les petites joies del fa poc desaparegut Satoshi Kon, un dels autors més grans dels que hem tingut noticia. Autor d'obres tant inoblidables com Regreso al mar (Planeta Comic) o de pel·lícules com Tokyo godfathers, Perfect blue, o Millenium Actress.

Satoko rep l'encàrrec d'investigar unes misterioses desaparicions en sèrie....aquest serà el fil don s'aniran encadenant uns sorprenents descobriments.


Alabaster; Osamu Tezuka. Astiberri.

El 1970 Osamu Tezuka, el rey del manga, crea una de les seves obres més controvertides. Caracteritzat sempre per una sensibilitat que més aviat tendeix a l'optimisme, crea aquí a un personatge carregat de maldat i dolenteria, una autèntica antítesi del heroi.

Alabaster es víctima d'unes circumstàncies que l'han fet odiar la raça humana, i quan rep per casualitat el poder de fer-se invisible no dubtarà en fer-lo servir amb tota la seva ràbia per causar tot el terror possible.


Gyo; Junji Ito. ECC

Junji Ito es conegut per ser l'autor d'Uzumaki, un dels manga de terror més inquietants que s'han fet mai.

En Gyo, viurem com una parella aficionada al submarinisme es va trobant amb tota una sèrie d'aparicions monstruoses en forma de peixos amb potes, prop d'Okinawa. L'illa poc a poc es va impregnant d'una forta pudor a mort, alguna cosa succeeix i no està bé.


 

Vinland Saga

Vinland Saga és un manga històric de Makoto Yukimura, ambientada a la regió de Danelaw al segle XI basada en varies sagues islandeses.

La història explica com Thorfinn, un jove víking, viatja pel nord d'Europa apressat i sota les ordres d'Askeladd. Tot i que Thorfinn accepta seguir les seves ordres, ell només persegueix un objectiu: venjar al seu pare, Thors, a qui va matar Askeladd en un combat on va incomplir les regles establertes.


 

La abuela y el gato gordo

De Konami Kanata, autora de El Dulce hogar de Chi, ens arriba La abuela y el gato gordo. Ja coneixem la seva passió pels felins, i en aquesta ocasió ens presenta un seguit d'històries curtes  amb un to d'humor que encantarà a tots aquells que conviuen amb aquests animals. La història tracta d'un gat i la seva mestressa, una senyora gran que té una petita botiga de poble. L'editorial Planeta DeAgostini l'edita amb un total de 8 volums.


All you need is kill 

All you need is kill adapta la novel·la d'acció i ciència ficció de Hiroshi Sakurazaka i Yoshitoshi Abe. El guió d'aquest manga és responsabilitat de Ryousuke Takeuchi i els dibuixos de Takeshi Obata (il·lustrador Death Note i Bakuman).

Les Forces Unides de Defensa lluiten contra els Mimics, éssers que han envaït la Terra. Keiji és un nou recluta i en la seva primera missió mor, però misteriosament es desperta el dia anterior a la batalla que va acabar amb la seva vida. Keiji es trobarà atrapat temporalment on la seva mort i resurrecció es repeteixen, millorant les seves habilitats per canviar el seu destí. 


Bola Drac Z La batalla del Déus

Aquest és el primer Anime Comics de l'editorial Planeta de Agostini, s'oferirà en un volum únic, i surt a la venda al mateix temps que la pel·lícula d'animació que l'origina.

Basant-se en el manga de Bola de Drac d'Akira Toriyama, aquesta història relata un temps després de la batalla contra Majin Buu, on Bils, déu de la destrucció i encarregat de mantenir l'equilibri del univers, s'ha despertat d'un llarg somni amb ganes de lluitar contra el famós guerrer Son Goku. 


 

 

Què és un cosplay?

És una subcultura d'origen japonès que es basa en disfressar-se d'un personatge de manga, anime o videojoc. La persona que fa cosplay se l'anomena cosplayer.

Què significa la paraula "cosplay"?

El terme cosplay és una contracció dels termes anglesos "costume" (disfressa) i "play" (jugar), i utilitzat amb una sola paraula per substituir els termes originals "costume play". En japonès el terme es forma amb en els sons: kosu i pure (コスプレ kosupure).

Aquest terme apareix per primera vegada a principis dels anys vuitanta, però l'origen té diverses versions.

Orígens del fenomen cosplay

El fenomen del cosplay s'originà als Comic Market d'Odaiba (Tòquio, Japó) cap als anys setanta, sent un lloc de compra i venda de còmics autopublicats, on els japonesos es vestien dels seus personatges preferits de manga, animes, còmics i videojocs.   

Aquesta pràctica s'ha estès a qualsevol convenció, creant fins i tot concursos de cosplay. Els cosplayers amb els cosplays més elaborats són molt fotografiats, arribant a ser professionals, a tenir fans i a convertir-se en "idols".  Algunes de les convencions més importants de cosplay són: Cosplay Mania (Filipines), EOY Cosplay Festival (Singapur), Comiket (Japó), Comic Con i Anime Expo (EUA), Anime North (Toronto), Japan Expo (França), London MCM Expo (Regne Unit) o Supanova Pop Culture Expo (Australia).

El cosplay portat a la competició

En qualsevol país, quan hi ha un esdeveniment relacionat amb el còmic és molt habitual trobar un concurs de cosplay, on es puntua a les disfresses més fidedignes al personatge que es representa. És habitual que els cosplayers viatgin a altres països per a competir en concursos estrangers. A més, existeixen diversos concursos internacionals com: World Cosplay Summit (Japó), Yamato Cosplay Cup (Brazil), Eurocosplay (Regne Unit), European Cosplay Gathering (França), Nordic Cosplay Championship (Suècia) o Torneo Internacional de Cosplay (Llatinoamèrica i Carib). 

Kairi, guanyadora Eurocosplay 2014

Shappi, guanyadora Cosplay World Masters 2014

Gran final World Cosplay Summit 2014 

Cosplay al Saló del Manga

FICOMIC organitza el Concurs de Cosplay del XX Saló del Manga de Barcelona. Vegeu les bases.

Nintendo i FICOMIC organitzen el Concurs de Cosplay Pokémon del XX Saló del Manga de Barcelona. Vegeu les bases.

WCS Inc. (World Cosplay Summit Executive Committee) i FICOMIC organitzen la final espanyola del World Cosplay Summit. La parella guanyadora d'aquest concurs participarà en la gran final que tindrà lloc el 2015 a Nagoya (Japó). Vegeu les bases.

European Cosplay Gathering 2014 ha organitzat el Concurs de Cosplay Tales Of on s'elegirà el representant espanyol que assistirà a la Japan Expo 2015 a Paris, on es realitza la final europea on s'elegirà l'ambaixador de Tales Of. Vegeu les bases.

Saló del manga 2013.
Representants d'Espanya al European Cosplay Gathering 2014 de París i al EuroCosplay 2014 de Londres.