Calendari del còmic i la novel·la 2023

 

Un mirall sempre t'escup a la cara el que tu t'esperes, però les adaptacions a mode de reflex mai funcionen igual. No es tracta de transliterar, es tracta de tornar a donar forma a la mateixa argamassa però amb els suficients matisos diferencials que provoquin que uns nous autors s’apropiïn de l'obra original. No és copiar, és tornar a interpretar per sorprendre.

Tusitala451.blog

  A les biblioteques trobaràs:

27 de gener, Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

L'Informe de Brodeck Philippe Claudel

En Brodeck torna al seu poble fronterer després de sobreviure a un camp de concentració. Allà l’esperen la seva filla, la seva muller i la dona que el va adoptar. Pensa que el malson ja ha terminat. Però l’encàrrec d’un informe farà que tot el poble centri l’atenció en allò que escriu.
Dur, terrorífic i colpidor relat sobre la maldat dels homes. Primer llibre de la Trilogía del hombre ante la guerra, completat amb La nieta del señor Linh i Almas grises.

El Informe de Brodeck Manu Larcenet

Impressionat el treball de Manu Larcenet. El dibuix en blanc i negre és un encert que emfatitza el fred, la desesperació i desesperança del protagonista.

Febrer, comença la vida simple

La Vida simple : febrero-julio 2010 Sylvain Tesson

El aventurer i geòleg Sylvain Tesson decideix deixar la seva vida parisina i passar sis mesos en una petita cabana a cinc dies a peu del poblat més proper a Sibèria. L’aventura va començar un mes de febrer de 2010. Si vols descobrir com és la vida simple només has d’obrir el llibre. Abriga’t bé.

Dins els boscos de Sibèria Virgile Dureuil

Una vida contemplativa observant com la natura canvia. Cada capítol està dedicat a un mes i un element important de la història: febrer (bosc), març (temps), abril (llac), maig (animals), juny (plor) i juliol (pau).

El dibuix i la paleta de color reprodueixen amb solemnitat els paratges naturals que transmeten el silenci, el fred i la solitud de l’entorn.

8 Març, Dia Internacional de les dones

El Conte de la serventa Margaret Atwood

eBiblioA la república de Gilead les dones s’han convertit en productes per a les feines domèstiques i per a la procreació. Son una peça clau per al futur de la dictadura. Les joves fèrtils s’han convertit en objectes molt cobejats per un govern que vol augmentar la natalitat. Són les serventes de la dictadura.

El Cuento de la criada Renée Nault

eBiblioL'autora ha sabut identificar els aspectes més rellevants de la novel·la: records, narració en primera persona, ambients, etc. I a més a més dotar-los d'un dibuix i una varietat cromàtica més que notables.

2 d’abril, Dia del Llibre infantil i Juvenil

La Mona de l'assassí Jakob Wegelius

La seva amistat amb el capità Koshela portarà a la Sally Jones a recórrer mig món per demostrar la seva innocència i poder treure el seu amic de la presó. Una epopeia a l'alçada de les més clàssiques històries d'aventures però protagonitzades per una heroïna molt especial.

La Leyenda de Sally Jones Jakob Wegelius

Si vols saber qui va sorgir primer el llibre o el còmic. Primer es va editar el còmic, on una petita Sally Jones s’haurà d’enfrontar a una vida separada dels seus pares. Per sort trobarà en el seu camí al capità Koskhela.

1 Maig, Dia del treball

De ratones y hombres John Steinbeck

eBiblioPocs autors coneixen tan bé la societat americana com John Steinbeck. Observador incansable de l’ànima humana, aquest llibre és fruit de la seva pròpia experiència com a rodamón. Dos temporers es dirigeixen a una nova granja a Califòrnia on poder treballar. Corren els temps de la Gran Depressió. El seu somni és estalviar i aconseguir un grapat de terra que poder conrear. 

De ratones y hombres Bertola Pierre-Alain

Poètica i dramàtica adaptació que utilitza la gamma cromàtica dels blancs, negres i grisos per transmetre tota la il·lusió i desesperació dels seus protagonistes. Bertola és un gran retratista dels ambients naturals.
 

27 de juny, un estrany ritual

Cuentos escogidos Shirley Jackson

El 27 de juny un bucòlic poble de l’Amèrica profunda celebra el seu ritual anual. Es reuneixen tots els habitants per saber qui guanyarà la loteria aquest any. No et perdis el pròleg del llibre on Jackson explica tot l’escàndol que va suposar la publicació d’aquest relat a The New Yorker.

La Lotería Miles Hyman

L’adaptació al còmic és de Miles Hyman, nét de l’autora. Hyman explica el perquè de l'elecció d'aquest conte i alguns dels records que conserva de la seva àvia. 

Juliol, temps de vacances

Les Aventures de Tom Sawyer Mark Twain

eBiblioSi alguna cosa desitja Tom Sawyer més que res al món és que arribin les vacances d’estiu. Res fa sospitar que aquell estiu serà ben diferent. Un terrible esdeveniment marcarà per sempre més la vida de Tom i el seu amic Huckleberry Finn.

Las Aventuras de Tom Sawyer Kuma Chan, Crystal S. Chan

El Mississipi en manga. Els sentiments dels protagonistes del clàssic en tota la seva essència: l'amistat, les trapelleries, l'amor, la pèrdua de la innocència, la maldat i el perdó. Pur Twain.


 

Agost, viure en una illa deserta

Robinson Crusoe Daniel Defoe

eBiblioEl jove Robinson Crusoe deixa les comoditats de la seva acomodada família per embarcar-se en mil aventures. Res li fa sospitar que l’aventura més fascinant de la seva vida la viurà en una illa deserta, completament sol, durant 28 anys.

Robinson Crusoe Christophe Gaultier

La història del nàufrag més famós de la literatura en còmic. Els silencis, la desesperació, la solitud i l'illa, son magníficament descrits per l'autor. Un relat d'aïllament que amaga algunes sorpreses.
 

Setembre, el final de l’estiu

La Senyoreta Else Arthur Schnitzler

Som a finals de l’estiu. La senyoreta Else, innocent i despreocupada, gaudeix de les seves vacances a San Martino di Castrozza, lloc de destí de la burguesia vienesa. Però arriba una carta urgent de casa seva, amb una peculiar petició.

La Señorita Else Manuele Fior

Excel·lent còmic que aplega tot el dramatisme de la novel·la, especialment en el dibuix dels rostres dels personatges que envolten a la protagonista. La tragèdia queda perfectament plasmada en els diàlegs i les il·lustracions.
 

Octubre, a la cacera del gran catxalot blanc

Moby Dick Herman Melville

eBiblioJorge Luis Borges deia que Melville tenía, como Coleridge, el hábito de la desesperación. Moby Dick es, de hecho, una pesadilla. Malson o no, estem davant d’una obra mestra. Una obsessió a càrrec del mític capità Ahab que portarà el seu fanatisme fins a límits insospitats. El llibre es va editar per primera vegada l'octubre de 1851. Ara fa 200 anys

Moby Dick Chabouté

Si Melville va escriure un clàssic de la literatura universal. L'autor ha creat un clàssic en el món dels còmics. Res no deixa a l'atzar. Els dibuixos en blanc i negre, l'estructura dels capítols i la narració emfatitzen la tragèdia del relat original. El còmic de Chabouté en capta tota l’essència.

Novembre, l’intrús malefactor està entre nosaltres

Drácula Bram Stoker

eBiblioBram Stoker no va inventar la figura del vampir però sí que la va dotar d’una entitat i personalitat pròpia. Puc dir que Vlad III Tepes, Compte d’Orlok, Compte Dràcula, Príncep de Valaquia ha mort d’èxit. Les seqüeles, còpies, adaptacions cinematogràfiques i tot tipus de merchandasing sovint han eclipsat aquest magnífic llibre que, en el seu format epistolar, et posarà la pell de gallina.

Drácula Georges Bess

A la mateixa alçada està el còmic de George Bess. L’autor ha sabut captar l’aura que impregna la figura de Dràcula amb unes magnífiques il·lustracions i el respecte a l’estructura de diari del text original.

Desembre, és temps d’encendre una foguera

Encender una hoguera Jack London

Un gos i un home enmig del Yukón a 40 graus sota zero. Pocs relats narren d’una manera tan vívida la lluita entre l’home i la natura. El simple gest d’encendre una foguera pot significar la diferència entre la vida i la mort. Si bé Jack London es considerat un autor de llibres juvenil, és bo reivindicar-lo com un escriptor també per a adults. Aquest conte n’és un bon exemple.

Encender una hoguera Chabouté

Un altra cop Chabouté demostra la seva extraordinària habilitat per captar els relats literaris i plasmar-los en blanc i negre. El paisatge nevat, l'home i el gos són els únics elements d'aquest còmic que mostra fidelment els silencis, l'abatiment i la intuïció d'algú que coneix la seva fi.
 

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 26-11-2021 Última actualització 09-12-2021