David Lynch

Gran Premi Honorífic del Festival de Sitges 2020:

David Foster Wallace deia que és difícil saber si David Lynch és un geni o un idiota, però la perspectiva que el temps ens aporta sembla reforçar la primera de les hipòtesis que plantejava l’escriptor nord-americà.

L’any 2019, l’Acadèmia de Hollywood va lliurar a David Lynch l’Oscar honorífic. A aquest premi, ara s’afegeix el reconeixement equivalent que el Festival de Sitges atorga a les figures més destacades del cinema fantàstic.

La filmografia del singular cineasta exhibeix un estil fàcilment identificable, un segell particular que s’aprecia al llarg de la seva obra, tot i ser força heterogènia. Poc s'assemblen entre si els arguments de les diferents pel·lícules que ha realitzat, però a totes es percep la seva empremta. Als països anglosaxons fins i tot s’ha consolidat l’ús del terme “lynchian” per definir tot allò que té unes característiques pròpies dels ambients que es recreen als seus films.

Com apuntava Dennis Lim a David Lynch. The Man From Another Place (2015), el major assoliment del cineasta és haver introduït en el gust majoritari una estètica essencialment avantguardista. Aquest tret l’ha convertit en un dels professionals més influents del cinema.

Lynch detesta la interpretació -no l’artística sinó l’analítica- de les seves pel·lícules, com si considerés absurd descodificar les idees que s’assimilen de manera subconscient i irracional. Tot i així, no deixen de publicar-se assajos que aspiren a desxifrar el seu univers.

Les històries que narra assoleixen una atmosfera suggestiva, amb imatges que exploren l’efecte de l’evocació i trames construïdes des d’un onirisme de vegades gratificant, sovint pertorbador.

El conjunt de l’obra esdevé un món misteriós, enigmàtic, captivador. El món del gran David Lynch.

Masterclass de David Lynch a la Escuela Universitaria de Artes TAI de Madrid:

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 15-10-2020 Última actualització 15-10-2020