Luis Buñuel
L'Univers Buñuel
Aquest 22 de febrer de 2025 fa 125 anys del naixement a Calanda, Aragó, de Luis Buñuel Portolés. Un cineasta que podem qualificar d’únic en la història del cinema sense por d’equivocar-nos: per context, per imaginari i per trajectòria. Avui celebrem la seva obra amb una selecció de temes que es desenvolupen amb especial interès.
Poques obres s’han reduït tantes vegades a una sola imatge com la de Buñuel: amb més de trenta pel·lícules rodades i una llarga trajectòria com a cineasta reconeguda amb premis arreu del món, el fet és que encara avui se’l recorda per damunt de tot per un ull, una mà i una navalla.
La famosa escena a què ens referim és la primera a Un chien andalou (1929), curtmetratge amb què Buñuel s’estrena com a cineasta. El mateix Buñuel s’acosta amb una navalla d’afaitar a la cara d’una dona i a continuació veiem com en talla l’ull ben detalladament. Començar una carrera cinematogràfica d’aquesta manera és, com a mínim, una bona declaració de principis.
*Aquesta escena conté imatges que poden ferir la sensibilitat.
Un chien andalou va ser coescrita amb Salvador Dalí, i es basa segons el que explicava el director en imatges somiades. Es tracta d’una de les obres d’art més conegudes del surrealisme, que vivia en aquell moment un període de màxima influència i interès social: són els anys d’esplendor d’André Breton, Max Ernst, Francis Picabia, Joan Miró, Man Ray o Paul Klee, entre d’altres. Va ser de mà d’aquest moviment que Buñuel entra al món del cinema: s’havia desplaçat a París prèviament per acostar-s’hi, i després de posar-se a treballar al costat de Jean Epstein per aprendre sobre l’ofici, es va llançar a desenvolupar el seu propi projecte.
La seva col·laboració amb Dalí va continuar amb un llargmetratge titulat L’âge d’or. Durant la filmació d’aquest, Buñuel també roda un breu curtmetratge documental que anomena Menjant garotes on es veu el pintor català en escenes quotidianes amb la seva família, incloent-hi una en què el seu pare menja les garotes del títol. El nivell d’implicació de Dalí al projecte L’âge d’or, però, ja no és el mateix que amb el primer, limitant-se a fer una col·laboració en el guió. Estrenat el novembre de 1930, no tindria un recorregut fàcil: al desembre uns militants d’extrema dreta irrompen al cinema on es projecta i n’esquincen la pantalla, i dies després d’aquest episodi se’n prohibeix la projecció a França, prohibició que duraria dècades. Què va molestar tant d’aquesta pel·lícula? En paraules de José Pierre, historiador de l’art especialitzat en surrealisme, L’age d’or és «potser l'única pel·lícula intencionadament surrealista». I què és, per a Buñuel, el surrealisme? “Un moviment poètic, revolucionari, i moral”. Minar les convencions de l’època, la moral imperant, instigar la revolució contra l’establert. Iniciada amb un fragment documental sobre els escorpins, L’âge dor es converteix en una efímera història d’amor contra tota norma social: anticonvencionalisme, humor negre, crítica a la religió i erotisme es donen la mà en aquesta pel·lícula d’una manera en què ho continuaran fent en tota l’obra posterior de Buñuel.
A les biblioteques trobaràs:
També et pot interessar:
Vés al prestatge:
Buñuel va marxar d’Espanya l’any 1936, contrari a l’aixecament de Franco. Va viure als Estats Units i posteriorment a Mèxic, on va realitzar gran part de les seves pel·lícules. Durant aquesta etapa ja va havia produït algunes obres amb participació francesa, i les seves últimes creacions les faria des d’aquest país que li havia donat el passi d’entrada al setè art. Al llarg del seu exili permanent va ser fidel als seus ideals i va criticar obertament i no sense escàndols tot allò que trobava injust, provocant controvèrsies no només amb Espanya sinó també amb els països que l’acollien.
La crítica i la denúncia social formen part de l’essència de tota l’obra de Buñuel, però allà on més clar es veu és potser a Las Hurdes, tierra sin pan (1933) i Los olvidados (1950). Totes dues retraten la misèria: la primera ho fa a tall de documental sobre la regió rural de Las Hurdes, Extremadura, i la segona, pertanyent a l’etapa mexicana del director, des d’una ficció situada a la perifèria de Ciutat de Mèxic. Dues pel·lícules punyents que encara avui sorprenen per la seva cruesa.
Un altre camí pel qual transitaria la faceta més social de Buñuel és el de la crítica a la burgesia occidental i al seu estil de vida. Pel·lícules com Tristana (1970), adaptació de la novel·la homònima de Benito Pérez Galdós –que va portar-li nombrosos problemes amb la censura franquista– on una jove òrfena és seduïda pel seu oncle, mostren tot allò de problemàtic que amaga la societat benestant darrere les aparences. Però potser la situació més repetida a la filmografia buñueliana –i de ben segur la més aprofitada en aquesta línia– és la de l’àpat o la festa; una situació que permet fixar-se de ple en els comportaments socials i les normes de convivència.
En són bons exemples els arguments de El ángel exterminador (1962), on un grup de convidats a un sopar en una mansió s’adonen que de manera inexplicable no poden sortir-ne, i de Le Charme discret de la bourgeoisie (1972), on un sopar entre gent de l’alta societat és aplaçat constantment i desemboca en tot d’absurditats. O en una escena de Le Fantôme de la liberté (1974) que resumeix perfectament l’arbitrarietat de tot plegat: una família seu al voltant d’una taula amb tota formalitat, però no ho fa en cadires sinó en vàters. Aviat ens adonem que no estan dinant sinó fent les seves necessitats tots alhora; una nena esmenta un moment que té gana i la renyen per ser aquest comentari de mala educació, i tot seguit un adult es disculpa i es dirigeix a un habitacle que tanca amb baldó per fer un àpat de manera discreta i en privat. Girar al món al complet per mostrar-ne l’absurd.
A les biblioteques trobaràs:
També et pot interessar:
Vés al prestatge:
Tota aquesta crítica social sovint va a parar a un mateix lloc: la religió. Criat en una estricta educació jesuïta, Buñuel es va definir ell mateix com a “ateu, gràcies a déu”. Al llarg de les seves pel·lícules veiem de costat una fascinació innegable per tot l’imaginari catòlic espanyol i un accentuat anticlericalisme.
La filmografia de l’aragonès està poblada de personatges cristians: novícies, sacerdots o peregrins. O el mateix Crist, com passa a Nazarín (1958), on un capellà de barri humil és en realitat la seva reencarnació en una altra adaptació d’una novel·la de Benito Pérez Galdós.
Buñuel mostra constantment la fricció entre una espiritualitat més senzilla i intuïtiva, encarnada per personatges humils i una religió més institucional, eclesiàstica i equivalent a les convencions socials de l’alta societat. No cal dir quina de les dues queda més mal parada a les seves pel·lícules. Algunes de les seves obres més interessants en aquest sentit són Simón del desierto (1965), on un ermità resisteix les temptacions del diable; La Voie Lactée (1969), on uns homes es dirigeixen a Santiago de Compostel·la per guanyar alguns diners robant a pelegrins (i acaben participant de trobades tan estranyes com una amb el mateix Déu); o Viridiana (1961), una de les seves pel·lícules més reconegudes arreu i guanyadora de la Palma d’Or a Cannes aquell any, prohibida a Espanya durant temps tot i haver-s’hi rodat, sobre la rocambolesca història de vida d’una novícia.
A les biblioteques trobaràs:
També et pot interessar:
Vés al prestatge:
I si ens fixem en la denúncia social i en la religió, per força ens hem de fixar en el que és un dels altres grans temes del corpus buñuelià: l’erotisme. Tot i que es tracta d’un aspecte que apareix al llarg de tota la seva producció, recomanem especialment tres pel·lícules per fixar-nos-hi.
A Le journal d'une femme de chambre (1964) veiem a través dels ulls d’una minyona jove que comença a treballar a una casa de províncies una sèrie de fixacions que tot i que no es limiten a l’eròtic van carregades d’un component sexual evident, des del marit que no pot mantenir relacions sexuals amb la seva dona puritana i estricta fins al pare d’aquest, que manté una relació d’obsessió amb les sabates.
Belle de jour (1967) segueix l’exploració de les zones fosques de la sexualitat narrant la vida d’una dona de la burgesia parisenca que exerceix la prostitució a mitja jornada i d’amagat. Una narració basada en una novel·la eròtica de Joseph Kessel que Buñuel i Jean-Claude Carrière, coguionista, es van ocupar de documentar amb diverses visites a bordells. Tota una exploració de les tendències sàdiques i masoquistes femenines.
Cet obscur objet du désir (1977) és un altre exemple interessant pel que fa a la relació de Buñuel amb l’erotisme. Una història turbulenta de desig entre dos personatges, Mathieu i Conchita, que es mouen entre l’amor i la venjança, entre el desig carnal i la contenció.
Com en el cas de la religió, el director sembla mantenir una relació contradictòria amb la sexualitat, i de fet són dos temes que posa de costat sovint: en una ocasió declara que les seves pel·lícules són “d’un erotisme cast”, i en una altra, que “el sexe sense pecat és com un ou sense sal”. El sexe que ens mostra Buñuel és tan aviat una manifestació revolucionària i anticonvencional com una pulsió cap a la mort i la repugnància. Sempre misteriós, l’erotisme deriva precisament d’aquesta dualitat: sense el pecat, sense la prohibició, sense la repugnància, el sexe seria una convenció més.