Teatre i política made in USA
Teatre i política made in USA
Com cada quatre anys el primer dimarts després del primer dilluns del mes de novembre els estatunidencs voten el seu president enmig d’una expectació planetària. Per entendre millor el curiós procés electoral i la manera de fer política a l’americana presentem una tria d’obres teatrals que tracten directament temes com les campanyes electorals, la decisió del vot dels electors o l’exercici del càrrec de president.
Però no ens volíem aturar aquí, també oferim una selecció d’obres fonamentals per entendre com són i com voten els electors dels Estats Units, per veure el somni americà i els seus fantasmes. Els principals elements de fons de la història americana - emigració, expansió cap a l’oest, família, moral i religió, minories- vistos i explicats pel Teatre, concretament per dramaturgs made in USA.
Albee, Edward. The Zoo Story (La història del zoo) (1958). Dos homes amb trajectòries vitals contraposades coincideixen a Central Park i inicien una conversa. El somni americà posat a prova.
Blessing, Lee. Black Sheep (2001). Un home negre és criat per una família benestant blanca, torna a casa després d’haver estat a la presó per disparar el seu germanastre.
Hellman, Lillian. The Little Foxes (La lloba) (1939). Regina Giddens Hubbard, és una dona ambiciosa del sur dels Estats Units que lluita per ampliar les seves llibertats en la puritana i masclista societat de l’Alabama d’inicis del segle XX.
Kushner, Tony. Angels in America: A Gay Fantasia on National Themes (1990). Una peça teatral en dues parts que gira al voltant d’un grapat de persones interconnectades que intenten sobreviure a la crisi de la sida a la ciutat de Nova York dels anys vuitanta. Una història que lluitar contra el desgavell hipòcrita dels Estats Units d’Amèrica.
Lawrance, Jerome / Lee, Robert Edwin. Inherit the Wind (Heredarás el viento) (1955). Relat inspirat en “el judici del mico”, que en 1925 va trobar culpable John Scopes d’ensenyar la teoria de l’evolució en un institut.
Letts, Tracy. August: Osage County (Agost) (2007). Una família del Midwest es veu obligada a retrobar-se a causa de la desaparició del patriarca de la mateixa. Anàlisi còmica de la família actual.
Miller, Arthur. Death of a Salesman (Mort d’un viatjant) (1949). Crítica a la moral de la família burgesa, al món negocis i al somni americà d’ascens social en plena postguerra mundial.
Miller, Arthur. A View from the Bridge (Panorama des del pont) (1955). Retrat de la vida als suburbis portuaris de Nova York: immigrants italians a mig camí entre l’americanització i la conservació de les arrels i els costums.
Nottage, Lynn. Sweat (2015). Desindustrialització i precarització econòmica a Reading (Pennsylvania). Un grup de treballadors lluita entre 2000 i 2008 per mantenir la seva forma de vida i els seus llocs de treball.
Schenckkan, Robert. The Kentucky Circle (1991). Cicle de nou obres d’un sol acte on Schenkkan explora la història dels EEUU. Cada obra està situada cronològicament en temps diferents que va des de 1775 a 1995.
Wilder, Thornton. Our Town (La nostra ciutat) (1938). Grover’s Corner és un petit poble de principis del segle XX on la vida transcorre de forma senzilla i quotidiana. Humanisme commovedor que fa elogi de la vida de les petites comunitats rurals on tot és proper.
Williams, Tennessee. Cat on a Hot Tin Root (La gata damunt la teulada) (1955). Una família del sud dels Estats Units a punt d’esclatar a causa d’una barreja de sentiments inconfessables i interessos econòmics.
Vés al prestatge:
Blessing, Lee. A Walk in the Woods (Un passeig pel bosc) (1988). Relació entre dos negociadors dels acords de limitació d’armes, un representant de cada superpotència.
Cleveland, Rick. Five Presidents (2015). Comèdia sobre la hipotètica trobada de cinc presidents dels Estats Units al funeral de Nixon el 1994.
Diamond, Lydia R. Smart People (2014). Quatre estudiants, dels més prometedors de Harvard, es reuneixen en la vigília de l’elecció d’Obama. El camp d’estudi comú des de diferents disciplines és el cervell, particularment com respon aquest a la raça.
Gelbart, Larry. Floodgate (2005). Paròdia d’una comissió d’investigació del Congrés dels Estats Units.
Giardina, Anthony. The City of Conversation (2015). Hester Ferris organitza tradicionalment sopars de caràcter polític marcats per la sana confrontació entre partidaris de diferents candidats. L’any 1979, però, tot canvia amb l’arribada del fill d’en Hester i la seva xicota, dos fervents seguidors de Ronald Reagan.
Hnath, Lucas. Hillary and Clinton (2019). En un univers alternatiu, Hillary Clinton s’enfronta a un altre candidat més carismàtic. Per intentar guanyar demana ajuda a Bill…
Mamet, David. November (2008). Any electoral, el President Chuck ho té tot perdut, la reelecció sembla impossible, l’equip de campanya ja pensa què farà després de la vida política. Sàtira sobre la política actual.
Miranda, Lin-Manuel. Hamilton: An American Musical (2015). Musical de Broadway sobre la biografia d’Alexander Hamilton, un dels pares fundadors del país.
Miller, Arthur. The Crucible (Las brujas de Salem) (1952). Obra sobre el judici a les bruixes de Salem de 1692, que en realitat està inspirada en el Comitè d’Activitats Antiamericanes impulsat pel senador Joe McCarthy.
Morgan, Peter. Frost/Nixon (2006). Obra de teatre sobre les entrevistes que el periodista Davis Frost va fer a Richard Nixon en 1977, pocs anys després de la seva dimissió.
Olsen, Mark V. Cornelia (2010). Alabama, anys 70. L’ ambiciosa reina de la bellesa Cornelia Folsom aconsegueix conquerir el gobernador George Wallace. Junts planegen aconseguir el control de l’Estat primer i després de la mateixa Casa Blanca.
Schenckkan, Robert . All the way (2014). Narra els esforços del president Lyndon B. Johnson per aprovar la Civil Rights Act de 1964.
Tobiessen, Josh. Election Day (2007). És dia d’eleccions i Adam ha de votar per no defraudar la seva xicota, però la cosa s’embolica quan altres personatges apareixen en escena.