Xile

1973 és un any clau i molt recordat per a tots els xilens per un motiu o un altre. Especialment per tres morts de personatges ben rellevants que van sacsejar la nació: Víctor Jara, Pablo Neruda i Salvador Allende.

Des del Prestatge Virtual de Turisme et convidem a descobrir Xile i la seva gent a través d’aquesta efemèride, al mateix temps que ens submergim a les vides dels nostres protagonistes.

Hi ha qui diu que Xile és un país de caràcter insular, ja que es tracta d’un país envoltat pel mar, la muntanya i el desert. Amb els seus 4.000 km de llargada i els seus 200 km d’amplada es pot considerar un subcontinent o fins i tot hom diu que és com una petita illa.

Sigui com sigui Xile i els xilens sovint queden a l’ombra d’altres territoris sud-americans, però no per això és un país ric social i culturalment parlant, amb un fort caràcter pel seu patrimoni el qual et convidem a conèixer a través d’aquesta selecció de materials.

  A les biblioteques trobaràs:

Chile y la isla de Pascua / edición escrita y documentada por Carolyn McCarthy [i 4 més]
Chile and Easter Island / Shafik Meghji [i 5 més]
Chile y la isla de Pascua / [autores: Gabriel Calvo y Sabine Tzschaschel ; actualización: Miguel Bendito]
Chile / [autores: Gabriel Calvo y Sabine Tzschaschel]

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

- Jo soc un treballador de la música, no un artista -

Víctor Jara neix el 28 de setembre de 1932 a San Ignacio, a la zona central de Xile. La seva mare, Amanda Martínez, és qui li ensenya a tocar la guitarra i a cantar cançons tradicionals xilenes. 

S’inicia formalment a la música incorporant-se al cor de la Universitat de Xile, però més endavant, es decanta pel teatre, concretament a l'actuació i la direcció teatral. Ambdós vessants artístiques marquen la seva vida i li aporten un reconeixement enorme, especialment per la recuperació de la música popular.

El 1970 assumeix un fort compromís polític participant activament en campanyes electorals d'Unidad Popular i en el govern de Salvador Allende. El 1971 ingressa al cos d’artistes estables del Vicerectorat d’Extensió i Comunicacions de la Universitat Tècnica de l’Estat. L’11 de setembre de 1973 va a treballar i és pres com a presoner de les tropes de l’Exèrcit de Xile sent, brutalment torturat i assassinat.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

- Vaig decidir enamorar-me de la vida, és l’única que no em deixarà sense abans fer-ho jo -

Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto, conegut mundialment com a Pablo Neruda, neix el 12 de juliol de 1904 a la ciutat de Parral, ubicada també a la zona central de Xile. De ben petit es trasllada a Temuco, on començarà a gaudir de la natura que l’envolta i li servirà de font d’inspiració important a la seva obra poètica.

Al llarg de la seva vida publica més de 40 obres, rep un munt de reconeixements arreu del món, entre els quals destaca el Premi Nobel de Literatura al 1971, i participa a la bohèmia literària de l’època coneixent també diverses personalitats del moment com García Lorca,  Gabriela Mistral o Jorge Luis Borges.

Representa com a cònsol el seu país a diversos països d’Europa, és cap de propaganda de la campanya electoral de Videla i afiliat al Partit Comunista de Xile. El 1969 el proposen com a precandidat a president de la República, però ell mateix retira la seva candidatura a favor del seu amic i metge socialista Salvador Allende. Enderrocat el govern d’Allende el setembre de 1973, traslladen a Neruda greument malalt a l’hospital on mor el dia 23 del mateix mes.

  A les biblioteques trobaràs:

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

- La història és nostra i la fan els pobles -

Salvador Allende Gossens neix el 26 de juny de 1908 a Santiago, en una família de classe social mitjana de Valparaiso. És conegut com el president que va intentar establir el socialisme a Xile per la via democràtica.

Des de la seva època d’estudiant a l’Escola de Medicina de la Universitat de Xile ja mostra la seva vocació pel servei públic. Ja el 1933, quan es funda el Partit Socialista de Xile, Allende amb només 25 anys ja fou el seu primer secretari regional.

Metge, socialista i maçó, es dedica sempre a la medicina social, publicant diversos estudis i treballs al voltant de la salut pública, sense oblidar la seva vocació política a favor del poble.

L’11 de setembre de 1973 el govern d’Unidad Popular és enderrocat per un cop d’estat encapçalat pel general Augusto Pinochet. Allende ja feia temps que advertia als seus amics més propers que ell moriria allà on l’hagués posat el poble, és a dir, com a president de Xile. Abans de ser bombardejada la casa del govern, va dirigir les seves últimes paraules al poble i, abans que els militars entressin a palau, Salvador Allende es va suïcidar.

  A les biblioteques trobaràs:

Els Anys d'Allende / Carlos Reyes, guió ; Rodrigo Elgueta, dibuixos
Llueve sobre Santiago / dirigida por Helvio Soto
Allende en el recuerdo / Óscar Soto Guzmán
¡Maldito Allende! / guión: Olivier Bras ; dibujo y color: Jorge González

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 01-09-2023 Última actualització 20-09-2023