Guies de lectura

50 anys del cop d'estat a Xile

50 anys del cop d'estat a Xile

Enguany es commemoren els 50 anys del cop d'estat a Xile de l'11 de setembre del 1973.  Una data tràgica i transcendental per la història del país, que va tenir un profund impacte en la indústria cinematogràfica i la cultura general.

L'11 de setembre de 1973 una part de les forces armades de Xile, encapçalades pel general Augusto Pinochet amb el suport dels EUA, van derrocar el president electe Salvador Allende que havia assumit la presidència de Xile tres anys abans. Allende fou el primer polític d'orientació marxista en el món que va accedir al poder a través d'eleccions generals en un estat de dret. El triomf del cop d'estat va marcar l'inici d'una dictadura que va durar tres dècades i que va crear un efecte devastador a la societat xilena. La llibertat d'expressió fou laminada i la producció cinematogràfica va patir amb la censura (i autocensura), l'exili i amb les "desaparicions"(eufemisme de la dictadura per amagar els assassinats).

Malgrat les circumstàncies, alguns cineastes van continuar treballant en la clandestinitat per a documentar els horrors de la dictadura, pel·lícules com "La batalla de Xile" de Patricio Guzmán (Part I - II - III enllaços de la pel·lícula en línia) es van convertir en icones i testimonis importants de la memòria i resistència popular.

 

A mesura que la situació política es va restablir, la cinematogràfica xilena es va recuperar i van aparèixer pel·lícules aclamades internacionalment com "No" de Pablo Larraín (nominada a l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa), que aborden temes relacionats amb el passat més cruel de Xile.

El Prestatge de Cinema ha triat els títols més destacats que trobaràs a les prestatgeries de les biblioteques i en línia a la Biblio Digital.

Data de creació: 14/09/2023

Última actualització: 19/09/2023

Seccions de la guia

Pel·lícules


 Colonia
Colonia
Gallenberger, Florian , Watson, Emma , Brühl, Daniel , Nyqvist, Michael, , Gallenberger, Florian , Watson, Emma , Brühl, Daniel , Nyqvist, Michael,  
Madrid : Flins & Pinículas, DL 2017
 Desaparecido
Desaparecido
Costa-Gavras , Lemmon, Jack, , Spacek, Sissy  
Madrid : Universal, cop. 2005
 El Botón de nácar
El Botón de nácar
Guzmán, Patricio  
[Barcelona] : Mediapro, [2015]
 El Caso Pinochet
El Caso Pinochet
Guzmán, Patricio , Guzmán, Patricio  
Barcelona : Pacopoch, DL 2011
 El Juez & el General :
El Juez & el General :
Lanfranco, Patricio , Farnsworth, Elisabeth  
Barcelona : Parallel 40, cop. 2012
 La Ciudad de los fotógrafos
La Ciudad de los fotógrafos
Moreno, Sebastián  
Barcelona : Parallel 40, cop. 2012
 Los Hijos de Pinochet :
Los Hijos de Pinochet :
Rodríguez, Paula  
[Barcelona] : Parallel 40, cop. 2012
 Los Perros
Los Perros
Said, Marcela , Zegers, Antonia , Castro, Alfredo , Spregelburd, Rafael , Said, Marcela , Zegers, Antonia , Castro, Alfredo , Spregelburd, Rafael  
[Madrid] : Karma, DL 2018
 Machuca
Machuca
Wood, Andrés , Quer, Matías , Mateluna, Ariel , Martelli, Manuela , Wood, Andrés , Quer, Matías , Mateluna, Ariel , Martelli, Manuela  
Barcelona : Cameo, cop. 2004
 Mi vida con Carlos
Mi vida con Carlos
Berger-Hertz, Germán  
Chile : Cinedirecto, 2008
 No
No
Larraín, Pablo , García Bernal, Gael , Castro, Alfredo , Gnecco, Luis  
Barcelona : Cameo, cop. 2013
 Salvador Allende
Salvador Allende
Guzmán, Patricio  
Barcelona : Cameo, DL 2006
Torna a l'inici