La màgia dels boscos

La tardor és la millor estació de l’any per visitar els boscos, l’espectacle cromàtic de la fulla caduca, les cireres d’arboç, els bolets...

Així doncs, aquí us presentarem cinc boscos singulars de l’estat espanyol i si ens decidim a visitar-los, a l’hora coneixerem amb més profunditat una zona i la seva cultura. A més a més, també inclourem un apartat més sobre els boscos, el seu significat i diverses pràctiques que actualment estan guanyant molts adeptes.

Catalunya és un país amb un relleu i un clima molt variat per això hi podem trobar una gran quantitat d’espècies diferents d’arbres i boscos, avui però ens fixarem en els boscos d’alzina surera.

L’alzina surera és un arbre mediterrani però només creix en sòls silicis. A Catalunya en podem trobar a les serres de l’Albera, les Gavarres, el Montseny i el Montnegre, totes elles properes a la costa. Es tracta de boscos molt humanitzats, ja que els suro és un material utilitzat des de l’antiguitat.

  A les biblioteques trobaràs:

Arbres i arbredes singulars del Montseny / Maria Josep Broncano Atencia ... [et. al.]
Montnegre Corredor / [Jordi Roura i Ramon Noguera]
Les Gavarres : 50 indrets amb encant / Dani Sabater Selrà, Jordi Vicens Perpinyà
Montseny / Marc Casabosch i Carlos Navarro
Montseny / Joan López i Cortijo
El Montseny : 51 passejades per descobrir / Oscar Farrerons Vidal, Lluís Pagespetit Blancafort

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Quan pensem en boscos de l’Aragó tots ens va al cap el Pirineu : Ordesa, la Vall de Benasc, però aquesta vegada evitarem aquest més coneguts i ens centrarem en l’extrem oposat.

Al sud oest, dins la província de Terol hi trobem la Serra d’Albarracín i és aquí on es troba el paratge de Pinares de Rodeno. Es tracta d’un bosc de pi (la varietat més abundant és el pinastre) en el qual també hi podem trobar altres espècies com per exemple el ginebró o el roure. Les zones boscoses s’alternen amb roques de color vermellós, una de les característiques principals de la zona.

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Al nord de Navarra i prolongant-se més enllà de la frontera francesa hi trobem aquest majestuós i imponent bosc. De fet el seu nom ja ho diu tot, no es tracta d’un bosc sinó d’una selva.

Els elements més destacables d’aquesta fageda són la seva gran extensió (és la segona fageda més gran d’Europa) i el seu estat de conservació, hi ha zones completament intactes. A més de fajos, també hi ha avets, que al s. XVI es van utilitzar per a construir vaixells. Passejar-s’hi ens pot produir la sensació que s’ha viatjat en el temps o directament al país dels contes.

  A les biblioteques trobaràs:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Astúries és una zona de contrastos: podem passar del mar a l’alta muntanya en molts pocs quilòmetres. Tanmateix, hi ha una característica que trobem arreu: la humitat.

El bosc més destacat de tot el principat és el de Muniellos, que es troba al sud oest. És un bosc molt ben preservat, tot i que s’havia explotat la seva fusta en el passat; actualment és una reserva natural integral, de manera que només es permet l’accés a 20 visitants al dia. Si volem accedir-hi caldrà reservar plaça amb anterioritat.

Els arbres més abundants són el roure de fulla grossa, el faig i a les cotes superiors del bedoll. Hi ha algun estany i a nivell de fauna destaca la presència del llop i l’os bru.

  A les biblioteques trobaràs:

Muniellos : el bosque encantado / texto, mapas y fotografías: José María Fernández Díaz-Formentí
Rutas por los bosques más bellos / [texto y fotografías:] Julio Herrera
Rutas con leyenda / Sonia Romo y Manuel Blanco
Degaña : 12 rutas a pie : Parque Natural de las Fuentes del Narcea, Degaña e Ibias / de los textos, mapas y fotografias: Alberto Álvarez Ruiz
31 rutas senderistas por Asturias / [Sonia Romo y Manuel Blanco]
Asturias : rincones que te sorprenderán / Luis Aurelio González Prieto, Loli Palomares, David González Palomares
Asturias : 40 rutas a pie / [textos, mapas y fotografías: Alberto Álvarez Ruiz]
Asturadictos : guía para enamorarse de Asturias / del texto: Ana Paz Paredes González
Asturias / por Javier Martínez Reverte ; revisión y actualización de Pepo Paz Saz

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Al nord de Galícia, una altra de les zones més humides de l’estat espanyol, hi trobem la Fragas do Eume, un dels boscos de ribera més verges de tota la península. Eume és el riu principal al voltant dels qual podem trobar aquests boscos tan singulars.

Les espècies d’arbres principals que hi podem trobar són el roure, el castanyer, el bedoll i a les proximitats del riu el vern, el salze i el freixe. També hi ha altres espècies d’aquests ecosistemes com són les falgueres o les llúdrigues.

  A les biblioteques trobaràs:

Costa de Galicia en autocaravana y camper / textos: Loli Beltrán & Conrado Rodríguez
Galicia / texto: Antón Pombo
Galicia / Jesús García Marín
Galicia / [Jesús García Marín, Paloma Ledrado]

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Els banys de bosc (o Shinrin-yoku) son una pràctica originària del Japó que consisteix en anar a un bosc i connectar-se completament amb la natura. Hi ha diversos estudis científics que demostren que els banys de bosc tenen beneficis directes sobre la salut dels qui els practiquen. A més, fem un petit recull de llibres dedicats als boscos.

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 27-09-2022 Última actualització 06-10-2022