Jocs Olímpics de Tòquio 2020
Els Jocs Olímpics de Tòquio 2020
Es celebraran del 23 de juliol al 8 d’agost, un any després de la difícil decisió d’ajornar-los a causa de la situació sanitària mundial. Els Jocs Paralímpics es celebraran posteriorment, del 25 d’agost al 6 de setembre.
Tot i que no podem viatjar al Japó, ja que per les restriccions imposades per la pandèmia, no és permès el públic estranger, podem aprofitar la finestra que aquesta cita esportiva obrirà al món, per conèixer una mica més el país i alguns aspectes de la seva cultura.
La Flama Olímpica ha travessat pràcticament tot Japó durant 121 dies. El relleu de la torxa olímpica va començar amb l'encesa de la flama a Olímpia (Grècia) i des d’allà va ser transportada en avió fins al Japó. El 25 de març va començar el seu camí des de Fukushima.
Ha passat per les 47 prefectures del Japó, per llocs considerats Patrimoni de la Humanitat, paratges històrics i punts destacats de les poblacions locals.
A la web oficial, es pot veure la ruta amb un calendari detallat.
A les xarxes s’ha establert el hashtag #Hopelightsourway perquè tothom pugui compartir les seves imatges.
Aquests jocs s’anomenen “Els jocs de la recuperació i la reconstrucció” en referència al terratrèmol i posterior tsunami del 2011 que va afectar al Japó. Per això es dona una importància especial a les zones afectades pel desastre, on el relleu de la torxa es fa de forma cerimonial i amb la presència d’autoritats i altres exhibicions. Com a curiositat, el metall usat per fer la torxa olímpica va ser obtingut de l’alumini sobrant de les vivendes construïdes pels damnificats en el desastre.
Alguns punts destacats de la ruta pels quals passa la torxa olímpica són:
- Fukushima (prefectura de Fukushima) símbol de resistència i recuperació de l’accident nuclear a la Central de Fukushima, provocat pel terratrèmol del 2011, i des d’on s’ha fet el primer relleu de la flama.
- Pobles històrics de Shirakawa-go i Gokayama (prefectura de Gifu) declarats Patrimoni Mundial de la Humanitat, són pobles amb les teules molt inclinades per suportar la neu, molt abundant en aquesta regió muntanyosa, i que configura una estampa molt característica i imponent.
- Santuari d’ Itsukushima (prefectura d’Hiroshima) el santuari xintoista més ben conservat del Japó i, segons diuen el més bonic, considerat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Exemple d’arquitectura tradicional, situat damunt de l’aigua en un entorn natural espectacular.
- Castell Himeji (prefectura de Hyogo) designat com a Tresor Nacional del Japó i Patrimoni de la Humanitat, és el castell més ben conservat del Japó dels dotze castells originals que queden símbol de la seva història.
- Matsushima (prefectura de Miyagi) té una de les vistes més pintoresques del Japó, amb 260 illes cobertes de pins que van ser afectades pel tsunami però segueixen conservant el seu encant .
- Mont Fuji des de Yamanashi (prefectura de Yamanashi). Des del cor muntanyós i rural del Japó, aquesta prefectura, famosa per les vinyes i arbres fruiters, té algunes de les millors vistes del famós Mont Fuji. Comprèn la zona dels cinc llacs amb moltes zones boscoses per explorar.
A les biblioteques trobaràs:
Selecció de webs:
- Web oficial dels Jocs Olímpics i Paralímpics
- A Espanya es poden seguir per diverses plataformes i canals: A RTVE
- Informació Jocs Olímpics
- Twitter: Tokyo 2020
També et pot interessar:
Prestatge d'esports
Vés al prestatge:
Tòquio és la capital del Japó i la seu escollida per celebrar els Jocs. Es troba al centre est de l'illa, específicament a la regió de Kantō. La ciutat és el centre de la política, negocis, educació, comunicació i cultura de tot el Japó. Té també la concentració més gran de seus corporatives d’empreses, institucions financeres, universitats i col·legis, museus, teatres comerços i espais d'entreteniment de tot el país.
Tòquio és una barreja de modernitat i tradició, hi trobem gratacels imponents, torres que fan de miradors que freguen temples antics, mercats tradicionals… La ciutat està plena de parcs ajardinats ben cuidats i la seva badia ofereix zones amb platges... Tot plegat dona a la ciutat uns contrastos molt interessants. Hi ha moltes maneres de visitar la ciutat en funció dels nostres interessos.
Com a seu dels Jocs, Tòquio disposa de molts estadis i recintes esportius que allotjaran les diferents competicions esportives.
Les cerimònies d’obertura (23 de juliol) i clausura (8 d’agost) tindran lloc a l’Estadi Olímpic, un estadi dissenyat per l’arquitecte Kengo Kuma i que, en homenatge a l’estètica tradicional japonesa, estarà ple de vegetació i fusta certificada. L’estadi té una capacitat de 80 000 espectadors, però segons les darreres notícies, les cerimònies es faran a porta tancada.
La cultura japonesa es respira en molts detalls que envolten els Jocs, com per exemple, en els seus símbols. El disseny del logotip té forma de cercle en un patró d’escacs de color anyil i vol expressar la refinada elegància i sofisticació que exemplifica el Japó. Les mascotes oficials «Miraitowa» i «Someity» són dues criatures futuristes, amb estil de superheroi. El disseny de la torxa olímpica és d'alumini en forma de cirerer (sakura), l’arbre més representatiu i tradicional del Japó, amb cinc pètals que simbolitzen els cinc continents.
El Japó és un país innovador i capdavanter en tecnologia. Per això la benvinguda als atletes i convidats a les viles olímpiques, la faran uns robots humanoides que encaixen la mà i saluden, donen qualsevol informació rellevant i que disposen d’una gran varietat d’expressions facials. La transmissió dels jocs es podrà seguir en directe a través de diversos hologrames.
A Tòquio hi ha el Museu de Ciències i Innovació, un museu interactiu on es pot experimentar amb les últimes novetats científiques i conèixer les futures tendències. En podem veure un tast en aquest vídeo.
Akihabara és un dels barris per visitar a Tòquio, ple de comerços amb les darreres novetats i gadgets electrònics. Aquí també es troben establiments i atraccions relacionades amb el món otaku (coneguts com anime, manga o dorama), també originari de la cultura japonesa i que té tants seguidors arreu del món.
Japó també és un país espiritual, de tradicions antigues i rituals cerimonials en el qual es poden visitar temples budistes, el 80% de la població és budista, com el Temple Sensoji, el més antic de la ciutat o capelles xintoistes. El xintoisme és la segona religió més present al Japó i venera els esperits de la naturalesa.
La ciutat ofereix passejos per jardins japonesos, amb espais on celebrar el ritual de la cerimònia del te, visites a tallers de de pintura tradicional japonesa com el sumi-e...
Per conèixer més sobre les tradicions, història i cultura japonesa, es poden visitar diversos museus, com el Museu d'Història Nacional o el Museo Edo-Tokyo.
A les biblioteques trobaràs:
També et pot interessar:
Prestatge d'esports