Jamaica, l’illa del reggae

El reggae és Bob Marley i també és Jamaica, en el 75è aniversari del naixement del músic i compositor jamaicà, principal difusor de la música reggae i la cultura rastafari en el món, et proposem un sorprenent recorregut per la tercera illa més gran del Carib.

Xamaica, terra de fonts, com la van denominar els indis arawak, els seus primers pobladors, és una illa d’una naturalesa exuberant, les platges de sorra blanca i aigua turquesa, els esculls de coral, els cafetars, les altes muntanyes o les abundants cascades són l’escenari ideal per viure experiències úniques.

I per apropar-se a la singular cultura jamaicana, fusió de les cultures africana, europea i asiàtica, i conèixer l’agitada història de l’illa, colonitzacions, pirates, esclavitud, insurreccions i terratrèmols,...res millor que trepitjar els carrers de les principals ciutats.

Amb Bob Marley com a banda sonora et suggerim alguns imprescindibles per quedar-hi atrapats per Jamaica:

 1. Kingston

Declarada l’any 2015 Ciutat de la Música per la UNESCO, la capital de Jamaica és el centre cultural i econòmic de l’illa. Dividida en dues parts irreconciliables Uptown i Downtwon, el soroll, el ritme trepidant i algunes petites dosis de caos et connectaran ràpidament amb la Jamaica més actual.

La National of Gallery of Jamaica ofereix una exhaustiva retrospectiva sobre l’art jamaicà; el Bob Marley Museum, la casa en la qual Bob Marley va viure i va gravar des de 1975 fins la seva mort l’any 1981 i que s’ha convertit en un veritable santuari, o la Devon House, fabulosa mansió construïda l’any 1881 per George Stiebel, el primer negre ric de l’illa, són algunes de les visites no negociables.

2. Port Royal

Capital pirata del Carib i centre estratègic del l’imperi britànic a les Antilles, va ser una pròspera ciutat que l’any 1692 va quedar arrasada per un gran terratrèmol, cedint el seu protagonisme a Kingston. Convertida avui en una tranquil·la ciutat pesquera, només alguns dels seus edificis històrics ens permeten albirar els seu poderós passat. El Fort Charles construït l’any 1655 i que va arribar a tenir més de 100 canons de defensa o l’Old Naval Hospital, l’antic hospital construit l’any 1818 són alguns exemples.

3. Blue Mountains

La principal cadena muntanyosa del país, ocupa la part oriental de l’illa, i compta amb una naturalesa diversa i exuberant, el seu nom fa referència a l’halo blau que es dibuixa en els seus cims. Si t’agrada el senderisme trobaràs una àmplia oferta de rutes, algunes de les quals es poden gaudir amb bicicleta de muntanya. Una de les més populars és l’ascens a The Peak, el cim més alt, -2.256 m- per convertir-se en espectadors privilegiats de la sortida del sol.

En les vessants de Blue Mountains trobem les plantacions del què és considerat un dels millors cafès del món. Algunes finques, amb qualitat certificada,  t’ofereixen la possibilitat de conèixer més sobre aquest popular producte, visitant les plantacions i les fàbriques.

4. Port Antonio

Capital mundial del comerç de banana al segle XIX, i també una de les primeres destinacions turístiques de l’illa, amb l’arribada d’estrelles de Hollywood com Errol Flynn, avui és una ciutat que et convida a passejar pels seus carrerons, gaudir de l’arquitectura georgiana dels seus edificis emblemàtics i deixar-se portar pel bullici dels mercats i venedors ambulants com a ressò d’una època de prosperitat passada.

5. Cascades Reach

Molt a prop del poble pesquer de Manchioneal, destí predilecte pels amants de la pesca i del surf, trobaràs unes de les cascades més impressionants del país, envoltades d’una vegetació totalment tropical, i amb un recorregut exigent, però molt recomanable, per arribar als gorgs més alts i accedir a la Cova Mandingo, la cirereta d’aquesta caminada.

Aquí, en aquest espectacular paisatge, es van gravar algunes seqüències de la pel·lícula Cocktail, protagonitzada per Tom Cruise i Elisabeth Shue.

6. Cockpit Country

Al sud de Falmouth trobaràs el territori més salvatge de Jamaica, un zona escarpada en el qual s’apleguen turons i barrancs articulant una xarxa pràcticament impenetrable. Per la llunyania respecte a les principals ciutats de l’illa i per la inaccessibilitat de la zona es va convertir en refugi dels esclaus fugitius, i avui en dia, encara es troben poblacions disseminades descendents d’aquests esclaus. Un paratge com el de Cockpit Country és una oportunitat increïble per practicar excursionisme, espeleologia o observar la més important reserva d’aus de l’illa.

7.  Negril

Aquest petit poble de pescadors va ser colonitza als anys 60 del segle passat per hippies i turistes de motxilla, i és avui un dels principals nuclis turístics de l’illa. Sense perdre l’esperit alternatiu dels seus fundadors, Negril t’ofereix espectaculars platges protegides  per les barreres de coral, i unes aigües blaves i cristal·lines  ideals per practicar tots tipus d’esports aquàtics.  Per finalitzar les jornades no pots deixar de viure  l’activa vida nocturna de la ciutat amb el reggae i les postes de sol com a attrezzo insuperable.  

8. Black River

A finals dels segle XIX, va ser un pròsper port de la costa sud dedicat a l’exportació de canya de sucre i de fusta local. Avui és una petita ciutat que conserva un atractiu centre històric i que dona accés al Great Morass Mongrove Swamp una zona pantanosa de 200 Km2 amb una important biodiversitat i a on es pot visitar la reserva més importants de cocodrils americans.

  A les biblioteques trobaràs:

Guies de viatge i societat

Jamaica / Paul Clammer, Anna Kaminiski
Jamaica / Manuel Monreal Iglesia
 
 
 
Vida y deuda / Stephanie Black
 

Cuina i música

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 02-03-2020 Última actualització 03-03-2020