Bob Marley

Bob Marley, primera estrella mundial del Reggae, primer heroi internacional del 3r Món, profeta rasta, també anomenat "el Bob Dylan negre" i superestrella mundial després d'haver venut milers de discos amb la discogràfica Island, mereix una menció especial i un punt i apart dins del món de la música.

L'àlbum Exodus, editat el 1977, va marcar un canvi important tant amb la música de Bob com amb el nivell d'èxit aconseguit. La major part de la gravació d'Exodus va tenir lloc a la Gran Bretanya i únicament es van gravar a Jamaica unes quantes pistes, que s'havien previst inicialment per a Rastaman Vibration. I a Exodus únicament s'hi va incloure una regravació d'una pista antiga: One love. 

 
 

L'àlbum Exodus va cristalitzar  en un nou desenvolupament del so reggae internacional de Bob amb algunes gotes de funk i rock més apte per a la radio. L'equilibri de les pistes també era molt més típic de les primeres gravacions jamaiquianes de Bob amb lleugeres cançons d'amor i de festa, junt amb cançons amb missatge en les quals Island s'havia concentrat.

De nou Island va posar-hi interès en la seva comercialització i va utilitzar el nou format de moda de 12" (maxisingle), amb major durada i millor resposta dels baixos, amb la finalitat de portar la música de Bob als escenaris dels discos burgesos i dels clubs.

Exodus va ser l'àlbum del gran èxit de Bob a la Gran Bretanya i el que el va consolidar com a gran artista als EEUU.

La  cançó "Waiting in Vain" estava saturada dels poderosos missatges que sempre havia llançat Bob Marley, però aquest reggae era molt adequat als sons de la radio del funk i del pop. El so no era exactament igual al dels barris de Kingston, però li va permetre arribar a l'èxit pel que tant durament havia lluitat.

La versió instrumental es exactament això, un crit llunyà dels explosius clubs que van començar a aparèixer a Jamaica. La cançó, ja guiada per les seves creences rasta, encara en desenvolupament, es dirigia directament als joves occidentals molts dels quals es sentien desemparats de la societat, amb versos com: "Open your eyes and look within, are you satisfied with the live you're living?" (Obre els ulls i mira al teu interior, estàs content amb la vida que tens?).

 

Exodus: el millor àlbum del segle XX

A principis del 2001, la revista Time va qualificar Exodus com el millor àlbum del segle XX. Literalment deia: "Cadascuna de les cançons és un clàssic, des del missatge d'amor fins a l'himne de revolució". I continúa: "Però més que tot això, és un àlbum amb un nexe polític i cultural, que s'inspira en el 3r món i la seva veu es catapulta i arriba a tot arreu". 

 

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 11-05-2017 Última actualització 06-03-2020