275 anys del naixement de Francisco de Goya

Aquest any 2021 es celebren 275 anys del naixement de Francisco de Goya i Lucientes, un dels artistes  més importants de la història de la pintura,  reconegut i admirat mundialment.

Una manera divertida i didàctica de poder-nos apropar a l’obra de Goya és viatjant,  seguint les seves passes i recorrent els escenaris més importants de la vida del famós pintor.

El Govern de l’Aragó i la Diputació de Saragossa han preparat actes i celebracions durant tot l’any, exposicions, publicacions de llibres, jornades, espectacles i activitats d’investigació i creació entorn de l’artista. Aquí podreu trobar la Programació Goya 275 anys.

Francisco de Goya i Lucientes neix a Fuendetodos, Saragossa, el 10 de març de 1746.
A Fuendetodos hi ha sobretot dos punts d’interès, el Museu del Gravat i la casa natal on Goya va viure fins als sis anys.

El  període de formació el va passar a Saragossa. A la capital de l’Aragó hi ha l’opció de seguir unes rutes guiades proposades per l’Ajuntament que donen a conèixer l’empremta que el pintor va deixar a la ciutat.  La Basílica del Pilar, el propi Museu de Goya, amb la seva Sala de Pintura i la Sala de Gravats i el Museo de Zaragoza. També a la província podem visitar la Cartuja de Aula Dei (Peñaflor) i altres conjunts pictòrics que se li atribueixen en edificis com esglésies i palaus. Aprofitant el viatge podem desviar-nos i passar per Osca, la província veïna, per contemplar algunes obres que es troben al Museo de Huesca.

Al 1770 el jove artista viatja a Itàlia on va conèixer el barroc italià. En el denominat Cuaderno italiano, trobem que Goya va passar per Roma, Gènova, Bolònia, Parma, Pàdua i Venècia.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Goya torna d'Itàlia amb 35 anys i comença a treballar en diferents encàrrecs, des de  frescos per esglésies i palaus a retrats de l'aristocràcia aragonesa. Va guanyar certa fama i una posició estable, es va casar i va tenir fills, dels que malauradament només un va sobreviure.

Es va traslladar a Madrid on va fer els primers treballs com a pintor de cartrons per a tapissos amb temes populars i costumistes. Va anar ascendint socialment, fins arribar a ser pintor de càmera de Carles III i després de Carles IV. Va ser admès a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.

Madrid, doncs, és parada obligatòria.  El Museo Nacional del Prado  ofereix la major col·lecció d’obra de Goya del món, amb més de 140 pintures. També és interessant conèixer el Madrid de Goya passejant per llocs icònics que van ser escenari dels seus quadres. Seguint la nostra ruta, també a la comunitat de Madrid, existeixen més d’una dotzena d’emplaçaments en els quals es conserven obres de Goya. Entre aquests llocs podem destacar la Basílica de San Francisco el Grande, els Museus Thyssen, la Real Fábrica de Tapices, el monestir de El Escorial, el Palacio Real, el Palacio de el Pardo i les esglésies de Valdemoro i Chinchón

1792 va ser un any negre en  la vida de Francisco de Goya. Durant un viatge a Andalusia va patir una malaltia que el va deixar sord, una sordesa que el va acompanyar fins a la seva mort i que va transcendir en la negror de les seves pintures.

  A les biblioteques trobaràs:

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Goya torna  a renéixer de l’època fosca i, al 1795, es converteix en director de pintura de l’Academia de Bellas Artes de San Fernando. Va prosseguir amb els retrats de la noblesa i també amb allò grotesc, popular i on també incloïa la crítica social.
La Guerra de la Independència  va incrementar la seva visió pessimista de la societat, la misèria humana i la crueltat, cosa que es va reflectir en les seves obres.

Amb 73 anys,  malalt, va anar a viure a una propietat madrilenya que es coneix com La Quinta del Sordo. És l’època de les Pinturas Negras, on incideix en tots els temes que té al fons de l'ànima: la mort, la destrucció, la degradació de l’ésser humà, la crueltat,...

Amb el retorn de l’absolutisme, Goya s'exilia  voluntàriament a la ciutat francesa de  Bordeus on es jubila i viu els seus últims anys tranquil, entregat a la seva obra.
L’Institut Cervantes de la ciutat francesa organitza visites guiades als llocs on va passar la seva vellesa.

L’any 1828 Francisco de Goya mor a Bordeus, deixant un llegat únic, una obra lliure, creativa, moderna, compromesa i intimista.

Tal i com hem vist, podem disfrutar de l’obra de Goya no massa lluny, a la geografia espanyola. Però Goya també és present a museus de moltes ciutats del món: Hamburg, Munic, Paris, Londres, Nova York, Boston, Chicago, Montreal, São Paulo, Moscou o Tòquio.

Us animem  a descobrir i ampliar noves rutes per conèixer la seva obra a través del buscador Goya en el món

 

  A les biblioteques trobaràs:

Burdeos / [autor: Galo Martín]
Hamburgo de cerca / / Anthony Man
Múnich / textos: Gabriel Calvo y Sabine Tzschaschel
París : experiencias y lugares auténticos / Catherine Le Nevez, Christopher Pitts, Nicola Williams
Destino: Londres / Andrea Smith
Londres te espera / Sylvia Herrero
Nueva York : experiencias y lugares auténticos / Lorna Parkes, Hugh McNaughtan, Regis St Louis
Boston y Nueva Inglaterra / editora de proyecto: Ana María López Martín

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

El llegat artístic de Goya és únic. Goya va ser un pintor polifacètic, interessat per la pintura, el dibuix i amb domini de diferents tècniques pictòriques. Va ser també original per la varietat de gèneres i temes diferents tractats al llarg de la seva vida: pintura religiosa, retrats, escenes costumistes, sàtira política i social, escenaris de guerra.

Va trencar els cànons inamovibles i estereotipats de l’acadèmia i va intentar seguir el seu propi camí, cosa que li va fer tant guanyar com perdre adeptes. Deien que era de pinzellada contemporània, precursor del romanticisme i preimpressionista.

  A les biblioteques trobaràs:

La Quinta de Goya y sus pinturas negras : dos siglos de desventuras (1819-2019) / Miguel Hervás León ; prólogo de Antonio Bonet Correa
Goya / Ivo Andrić
Pequeña historia de Goya / [texto: Lydia Martín ; ilustración: Pilarín Bayés]
Goya drawings / 44 plates by Francisco Goya
Francisco de Goya / textos de Maria J. Jordà
Los Fantasmas de Goya / director: Milos Forman
Goya en Burdeos / una película de Carlos Saura

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 16-03-2021 Última actualització 13-06-2022