Els riscos d'una mala pràctica del "running"

iStock © Martinan

Els corredors han d'adoptar una sèrie de mesures abans de practicar aquest esport, com estirar per evitar lesions 

El running desperta passions tant al nostre país com més enllà de les nostres fronteres. Els metges i entrenadors físics recomanen realitzar exercici físic moderat, tot amb l'objectiu de mantenir-nos en forma. La vida sedentària és un risc per a la nostra salut, i per deixar-la de costat ... què millor manera que posar-te les sabatilles i sortir a córrer?

Els beneficis del running són múltiples i coneguts; a més de ser un esport fàcil de realitzar i a l'abast de qualsevol, millora l'estat d'ànim, controla el nostre pes, ens manté en forma...

No obstant això, els corredors han d'adoptar una sèrie de precaucions per evitar lesionar-se durant la pràctica del seu esport favorit. Hi ha dues grans causes en les malalties típiques d'un corredor: les associades a una tècnica inadequada i les associades a l'acumulació d'esforços. Les lesions es disparen a partir dels 35 anys si no es realitzen estiraments i descansos estipulats i això pot desencadenar dolors a peus, esquena i/o cames.

L'acumulació d'esforç provoca petits micro-trencaments i inflamacions que poden acabar provocant una lesió; si aquesta no es tracta bé pot convertir-se en crònica.

 

El nostre cos, la nostra alarma

 

El nostre organisme sol advertir-nos que hi ha alguna cosa que no funciona correctament a través de senyals com rampes, contractures, distensions... Cal escoltar el nostre cos i deixar-li temps per recuperar-se (els joves necessiten temps de recuperació menors).

 

Lesions del running

 

El nostre cos ens avisa que alguna cosa està a punt de fallar mitjançant senyals com rampes o contractures. Les lesions típiques del corredor estan directament relacionades amb les articulacions com peus, genolls, pelvis, cames...

Lesions comuns als peus: fascitis (inflamació de la fàscia, el teixit fibrós que recobreix els músculs i ossos) i tendinitis d'Aquil·les (inflamació del tendó d'Aquil·les, típicament transitòria).

Lesions comuns a les cames: periostitis (inflamació del periostil, el nexe d'unió entre la tíbia i els bessons, tibials i peroneals) i inflamació del tendó rotulià.

Lesions comuns a la pelvis: inflamació dels músculs isquiotibials, psoes (múscul profund del maluc) o del múscul piramidal (es troba a la part antero-inferior de l'abdomen).

Altres lesions comuns del runner: bursitis (és la inflamació i irritació d'una bursa, un sac ple de líquid que actua com a amortidor entre els músculs, els tendons i els ossos).

font: Diari de Girona

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:

 

A les biblioteques trobaràs: 

"Anatomía & 100 estiramentos esenciales para running"

MOLT AVIAT DISPONIBLE A LES BIBLIOTEQUES

"Canvia de vida, posa't a córrer" / Eva Ferrer Vidal-Barraquer
 

"Running: guía de entrenamiento" / Lucía Kühner y Jan Koch

"Yoga para corredores" / Lexie Williamson

 

"La Carrera a pie: preparación técnica, valoración de la forma física, equipamiento y programas de entrenamiento" / Furio Oldani

 Selecció de webs:

 

App recomanades
 

Endomondo 

És una de les aplicacions més populars entre runners i ciclistes, capaç de mesurar durant l'exercici físic nombroses dades: temps, distància recorreguda, calories cremades, ritme i altimetria, entre moltes altres. També pots configurar objectius i fins i tot rebre instruccions del teu entrenador d'àudio. A més, un valor afegit d'ella és que detecta si t'atures duant la carrera i et notifica si necessites hidratar-te. 

► iOS
► Android
 


Runkeeper

Amb aquesta aplicació podràs mesurar múltiples dades mentres corres o camines. Compte amb un assistent virtual que et facilita instruccions d'entrenament mentres t'exercites i avisos d'àudio del teu progrés.

Permet seguir plans d'entrenament específics que t'ajudaran a aconseguir objectius concrets com córrer 10 quilòmetres o perdre pes. Ofereix informació meteorològica i gràfiques del rendiment.

► iOS
► Android

 


Runtastic

A més de monitoritzar els paràmetres més habituals a l'hora de córrer, aquesta aplicació t'ofereix la possibilitat d'entrenar per zones etapa de freqüència cardíaca, la qual cosa contribuirà a complir més fàcilment amb els objectius marcats. Disposa de l'opció d'entrenament per intervals, podent programar un ritme o velocitat específic. Compta amb funció Autopause, perquè no t'hagis de preocupar cada vegada que facis un recés. 

► iOS
► Android
 


Sports Tracker

Aquesta aplicació et permetrà fer una bona mesura i anàlisi dels teus entrenaments per tal que puguis avaluar el teu progrés i rendiment. Ofereix informació detallada i precisa que van des de les calories consumides fins a la velocitat mitjana de carrera. Disposa d'una opció per guardar els registres obtinguts en un diari personal i compta amb instruccions d'entrenament dictades per veu. 

iOS
► Android

 


Nike+ running

Tant si ets un runner principiant com veterà, amb aquesta aplicació monitoritzaràs l'activitat física i obtindràs la motivació necessària per córrer. Gràcies a l'acceleròmetre i el GPS del teu smartphone, podràs mesurar el temps, la distància i el ritme i obtenir indicacions, per veu, a cada quilòmetre. Compta amb programes d'entrenament, consells d'entrenadors, exercicis específics per a entrenament i carrera. Si necessites motivació extra, només cal pressionar un botó i seleccionar l'opció PowerSong. El diseny de l'aplicació està molt cuidat. 


► iOS
► Android

 

 

Vés al prestatge de Salut ►

Vés al prestatge d'Esports ►

Data d'actualització: 23/10/2015