Propietats nutricionals dels popets

iStock © olgakr

Els popets, que són molt apreciats a Catalunya, són individus juvenils de l'espècie Eledone cirrhosa, un mol·lusc de la classe cefalòpodes que en grec vol dir cap i peus. Es diferencia del pop comú per la seva mida més petita, el seu color blanquinós amb tons ataronjats i el seu cap proporcionalment més gran.

Els pop blanc viu en fons rocosos entre els 50 i els 300 metres de profunditat i passa la major part del dia amagat, és per la nit quan surt a buscar aliment desplaçant-se per retropropulsió o lentament amb l'ajut de les seves vuit potes. Les femelles realitzen la posta dels ous a l'hivern i a la primavera en zones properes a la costa.

La carn del pop és de baix contingut calòric doncs conté prop d'un 90% d'aigua, un 10% de proteïnes i pràcticament cap hidrat de carboni. Els greixos representen només un 1% i hi predominen els mono i poliinsaturats que són els beneficiosos per la nostra salut. Pel que fa al seu contingut en colesterol cal destacar que és baix, semblant al del peix, a diferència de la resta de mol·luscos i crustacis. Pel seu origen marí és molt ric en minerals destacant el calci, el iode, el potassi, el zinc i el seleni i pel que fa a les vitamines sobretot B3 i B12 amb múltiples funcions en el nostre organisme.

Segons sigui la mida dels pops és aconsellable congelar-los prèviament durant un mínim de 48h i després descongelar-los poc a poc per afavorir el trencament de les seves fibres i que resultin més tous. En la major part de receptes de popets aquests es couen combinats amb verdures com la carxofa, la ceba o els pèsols que en potencien el seu sabor. Si són prou petits també els podem fer a la planxa i els amanirem amb oli d'oliva, element bàsic de la dieta mediterrània.

Per seguir la recomanació "5 al dia" durant el mes de setembre recomanem per les postres les figues o el raïm.

 

Gaudeix a taula dels popets

Les dues receptes proposades amb aquests productes són:

ADVERTISEMENT
 
 
 

font: Servei de Salut Pública i Consum. Diputació de Barcelona

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:

A les biblioteques trobaràs: 

 
ARTICLE DE REVISTA
 
 

"Emili" / Tomi Ungerer

INFANTIL

"El Pulpo de Pepe" / J. Copons, M. Lienas, B. Cuxart

INFANTIL

 

"El Pulpo está crudo" / Luís M. Pescetti; ilustraciones de O'Kif

INFANTIL

 Selecció de webs:

 

Vés al prestatge de Salut ►

Data d'actualització: 17/09/2016