Salut

Propietats nutricionals del salmó

iStock - Anita_BonitaEl salmó (Salmo salar) pertany a la família dels salmònids i és un peix que neix a l’aigua dolça, migra als oceans, i després retorna al lloc on va néixer per a reproduir-se just abans de morir. Es pot reconèixer pel color característic de la seva carn rosa-ataronjada o “salmó”, que prové dels crustacis que ingereix quan el trobem en estat salvatge.

Als nostres mercats hi ha principalment dues varietats en funció de l’oceà que provenen: el de l’Atlàntic o europeu (Salmo salar) i el del Pacífic (Oncorhynchus). La primera varietat la trobem en els salmons frescos o fumats i viu a l’Oceà Atlàntic, al mar Bàltic i als rius de França, Escòcia, Noruega i del nord d’Espanya. En canvi el segon, estarà en els salmons congelats i els seus derivats.

En relació a les seves propietats, aquest peix blau és una joia nutricional pel seu contingut de proteïnes d’alt valor biològic i d’omega-3. Aquest tipus d’àcids grassos estan vinculats amb la protecció de la salut cardiovascular i amb el bon funcionament del sistema nerviós i visual. També és ric en les vitamines liposolubles A, E i D; i en minerals com el ferro, el calci, el magnesi i el iode. No obstant, convé menjar-ne amb moderació ja que al ser un peix gran acumula més substàncies tòxiques. I està desaconsellat en aquelles persones amb l’àcid úric en sang elevat i gota, ja que conté purines.

A la cuina, el salmó té una versatilitat increïble gràcies al seu color, olor i textura. La millor manera de cuinar-lo per a preservar tots els nutrients, especialment l’omega-3, és coure’l a temperatures baixes com al vapor, al forn o marinat amb llimona. Encara que són unes preparacions senzilles, segueixen sent exquisides i a més, saludables!

Sinó, també el podeu fer bullit en caldos, acompanyat de salses, com ingredient de farcir, en truita, en pastís, amb arròs, en plats de pasta, a les pizzes... A més, es pot consumir fumat, que queda molt bé en canapès o amanides. Només depèn de la vostra creativitat i imaginació!

Es recomana menjar peix més de dues vegades a la setmana i combinar-lo amb les verdures de temporada, ara al gener tenim carbassa, espinacs, bròquil, col, patata...

 

Contingut elaborat amb el suport de: Servei de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona

 

Gaudeix a taula del salmó

Us oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


 

Salmó amb salsa tàrtara (pdf)

Fotografia: Diputació de Barcelona

 

 

 

 

 

Pasta de salmó al curri amb mascarpone  (pdf)

Fotografia: © Josep Rodríguez López

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  També et pot interessar:

Data de creació 25-01-2018 Última actualització 29-09-2020