Salut

Dia Mundial dels pèl-rojos (Redhead Day, en anglès)

istock / LightFieldStudiosCada 7 de setembre els pèl-rojos celebren el seu dia a nivell mundial.

Tenir el cabell pel-roig sempre ha cridat l'atenció en totes les cultures. En alguns casos se'ls considerava portadors de bona fortuna i en altres han estat perseguits i calumniats o acusats de bruixeria... part de l'explicació rau en que són una estranya minoria, només un 1% de la població mundial ho és.

Actualment se sap que tenir el cabell vermell és una simple qüestió de genètica, degut a una petita mutació fa 50.000 anys en el seu cromosoma 16, en una zona anomenada MC1R.

L'avantatge principal d'aquesta mutació és la capacitat de sintetitzar vitamina D en llocs amb molt poca incidència de llum solar. Aquesta vitamina és imprescindible en la formació d'ossos i es forma a les capes superficials de la pell, en contacte amb els raigs UV. Una pell clara, amb menor producció de melanina i menor protecció davant aquests rajos, la fabricarà amb major facilitat que una pell fosca.

Avui en dia, on més pèl-rojos hi ha, amb diferència, és a Irlanda, Escòcia, Anglaterra, Països Baixos, nord d'Alemanya, Islàndia i Noruega.

Les persones amb el cabell roig solen ser de pell blanqueta i amb pigues i en la història de l'Art , això era considerat per molts artistes un cànon de bellesa natural.
Hi ha gent que troba que els pèl-rojos són molt atractius!

El Redhead Day va ser establert com el dia de l'orgull de ser pèl-roig. Hi ha celebracions a Breda, Holanda.

El primer Readhead Day Festival va ser per casualitat l'any 2005 quan un pintor que necessitava models va posar un anunci al diari que dèia: "Càsting de pel-rojos. Presentar-se a la plaça de Breda, Holanda, el set de setembre". El resultat va causar sensació! centenars de persones de tot Europa van acudir a la cita i entusiasmats per la convocatòria van decidir juntar-se tots els anys. Internet i les xarxes socials van ajudar i, d'aquesta manera, els grups i els esdeveniments s'han multiplicat.

Els pèl-rojos també tenen la seva expresió editorial en la revista alemanya MC1R, anomenada així pel gen que provoca la coloració. Amb una freqüència semestral la publicació reuneix a una gran part de projectes artístics relacionats amb el fet de ser pèl-roig que succeeixen en el món.

A Irlanda, també se celebra l'Irish Readhead Convention, un festival amb desfilades, concursos, balls i menjar.

La darrera batalla que han guanyat els pèl-rojos és la virtual. Els emoticons han passat a formar part de la nostra comunicació i en el 2016 van aconseguir per fí tenir el seu propi emoticó de whatsapp.

 

Pèl-rojos a la Literatura

Els pel-rojos tenen molt d'atractiu per als petits lectors, ens ha encantat l'article que surt publicat al blog "Donde viven los monstruos: literatura infantil y juvenil". Recomanem la seva lectura.

Sabies que...

El cèlebre personatge de contes "Teo" ha fet 40 anys aquest 2017... I ho celebra amb un volum recopilatori amb quatre contes. L'editorial Timun Mas publica "En Teo descobreix el món", que inclou els títols "En Teo va amb avió", "En Teo al parc natural", "En Teo i els esports" i "En Teo va al mercat".
En Teo, vestit amb un jersei blanc i blau i una granota de color taronja, va aparèixer per primera vegada el 1977 amb tres títols: "En Teo va amb tren", "En Teo va amb avió" i "En Teo va amb vaixell". L'objectiu era oferir històries properes a la vida quotidiana dels nens. Des d'aleshores, en Teo ha protagonitzat més de deu col·leccions, 150 volums i ha venut sis milions d'exemplars, que s'han traduït a tretze idiomes.
Les "mares" del popular nen pèl-roig són Asun Esteban i Carlota Goyta, components del col·lectiu Violeta Denou.

  A les biblioteques trobaràs:

Llibres (contes infantils)
 
portada
Vicky el Vikingo. La serie original completa / dirigida por Hiroshi Saito, Chikao Katsui - DVD
portada
El Pequeño vampiro / Angela Sommer-Bodenburg ; ilustraciones de Amelie Glienke
portada

La Liga de los pelirrojos / A. Conan Doyle

Pel·lícules i música

portada

Brave (Indomable) / pel·lícula Disney de dibuixos animats - DVD
portada

La Sirenita / pel·lícula Disney de dibuixos animats - DVD
portada
El Loco del pelo rojo / directed by Vincente Minnelli
portada
¿Quién engañó a Roger Rabbit? / una película de Robert Zemeckis
portada
Pretty woman / dirigida por Garry Marshall
portada

+ / Ed Sheeran - CD MUSICAL

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 06/09/2017 Última actualització: 06/09/2017