Llanateràpia: els beneficis de fer mitja

iStock © grafvision


Teixir a mà. És possible que, en llegir-ho, et vingui a la ment la clàssica senyora gran asseguda, fent mitja i elaborant algun bonic jersei per algun familiar... Res més lluny de la realitat. Avui en dia, teixir s'ha convertit en tot un fenomen social del qual podem obtenir grans beneficis per a la nostra salut física i mental.

Volem convidar-te a conèixer tot el que pot fer per tu aquest ofici tan tradicional, original i màgic alhora. T'animes a agafar les agulles?

 

Per què teixir és tan bo per al nostre cervell?

Un punt a l'esquerra, un a la dreta, agafo la llana d'aquest color, la passo per dalt...  Teixir no és una cosa precisament senzilla, ni s'aprèn en un segon. Requereix ritme, requereix agilitat mental i, al seu torn, exigeix que les nostres mans estiguin actives en tot moment. No sols ens aporta la satisfacció de veure acabada aquesta bufanda multicolor, o aquest jersei per regalar a la parella, o aquesta bossa tan original que ningú més la tindrà igual.

Teixir és avui dia un fenomen social que molts etiqueten ja com a "llanateràpia", és a dir, un exercici amb nombrosos beneficis per a la salut i, a la vegada, altament recomanable per a qualsevol col·lectiu: grans, petits, joves, homes, dones, nens amb problemes de conducta o motrius, persones amb estrès...


Et convidem a conèixer tota la informació:

1. Exercitem els dos hemisferis cerebrals

El simple fet de passar la llana per una agulla i després per una altra millora enormement la nostra coordinació cerebral. Si a això li sumem la major o menor complexitat de la peça de roba que estiguem elaborant, la destresa mental anirà potenciant encara més aquest ritme i coordinació.

Encara que ens sorprengui, teixir és realment terapèutic per a qualsevol persona que, per exemple, tingui un problema motriu. Fins i tot està comprovat que els nens amb problemes psíquics troben millora a l'obligar-se a focalitzar la seva atenció en una activitat. No ho dubtis! Ensenya, doncs, als més petits de la casa a teixir, ja no és cosa només de les nostres àvies!


2. Redueix l'estrès

Són moltes les persones que solen reunir-se als parcs per teixir. Seuen en un banc, treuen les seves llanes de colors, les seves agulles i inicien les seves labors mentre es relaxen parlant o, simplement, centrant-se en l'activitat mentre relativitzen els seus problemes i les seves preocupacions.

Teixir relaxa. La simple activitat manual i el fixar l'atenció en la tasca ens obre les portes a un estat de calma que aporta beneficis a persones que estan travessant processos d'estrès o ansietat.


3. Teixir millora el nostre estat anímic

Com ja hem comentat abans, moltes persones solen reunir-se per teixir i parlar entre elles mentre duen a terme aquesta interessant tasca. Fomentem la sociabilitat, iniciem noves amistats, ens relacionem...  però tampoc cal sortir de casa per teixir. Estant en soledat també gaudim i assaborim el silenci dels nostres pensaments, alhora que incrementem aquestes dosis d'endorfines capaces de relaxar-nos i de donar-nos una grata sensació de benestar.


4. Millora la nostra motricitat manual

Segur que alguna vegada t'ha cridat l'atenció veure a les àvies teixir, amb aquestes mans àgils elaborant una preciosa manualitat de llana o ganxet. Potser tinguin artrosi, es possible que pateixin del molest túnel carpià i, no obstant però, mouen els seus dits i mans amb naturalitat.

L'exercici de teixir ens obliga a tenir les mans en moviment i a evitar que es quedin engarrotades o rígides. Moure-les fa entrar en calor i, d'aquesta manera, el dolor és més lleuger i es nota menys. Val la pena practicar aquest sa exercici, al menys durant una hora al dia. D'aquesta manera, el patiment per l'artritis, per exemple, pot suavitzar-se una mica.

Indicar també que en el cas dels nens, està provat que teixir millora la seva motricitat fina. Els ajuda, a més, a millorar l'escriptura i a ser més hàbils.


5. Teixir eleva la nostra autoestima

Et sorprèn? Com una cosa tan senzilla com teixir a mà pot millorar tant el nostre estat anímic? Teixir no és només un passatemps, teixir implica un objectiu: aconseguir aquests guants, aquest jersei, aquesta jaqueta de punt que tan de moda està aquest hivern. Aconseguir finalment aquesta peça de roba pot ser una cosa veritablement gratificant, és marcar-se un objectiu i aconseguir-ho.

Després hi ha el senzill plaer de regalar a algú a qui apreciem aquesta peça de llana que tantes hores ens ha costat elaborar. És més que un regal: oferim el nostre temps invertit, la nostra imaginació, el nostre art i tots aquests sentiments inscrits en cada centímetre teixit.

No ho dubtis, teixir ja no és només un art antiquat de les nostres àvies. Teixir uneix generacions i és un llegat amb grans beneficis terapèutic. De vegades et parlem, per exemple, de lo saludable que resulta caminar mitja hora al dia, o de beure un got d'aigua tèbia amb llimona. Avui, et convidem a que posis en pràctica una nova recomanació: comença a teixir avui mateix!

font: www.mejorconsalud.com

 

  Cerca per PARAULA CLAU al Catàleg Aladí:


A les biblioteques trobaràs: 

"Patucos para bebés tejidos a punto: 15 proyectos paso a paso" / Helga Spitz

"Punto fácil: aprende a tejer con nosotros" / Isabel Prieto

"Tejer a mano: nociones básicas y técnicas"

 Selecció de webs:

  • Llana a la Viquipèdia 

 

Vés al prestatge de Salut ►

Vés al prestatge de Consum alternatiu ►

Data d'actualització: 08/04/2016