Comença l'escola. Què els hi donaré per berenar?

iStock © olgakr

Un berenar saludable hauria d'incloure un cereal, un làctic i una fruita fresca.

El berenar hauria d'aportar al voltant del 15 % de l'energia diària. És una ingesta molt necessària per als infants, ja que necessiten recarregar energia per poder seguir les activitats fora de l'horari escolar, especialment quan es practica algun tipus d'esport.

El berenar acostuma a ser ben acceptat pels infants i pot complementar la dieta, perquè s'hi poden incloure productes d'alt valor nutricional, com ara lactis, fruites o entrepans, així com fruita seca.

Descarrega aquí el tríptic del berenar saludable

 

Els berenars a la pràctica. Un berenar saludable hauria d'incloure un cereal, un lacti i una fruita fresca. D'aquesta manera, el berenar contribueix a l'aportació necessària d'energia, calci i vitamines per a l'alimentació diària. S'ha de tenir en compte que la brioixeria no es considera una opció alternativa dins del grup dels cereals pel contingut elevat en greixos saturats. Igualment, ni els sucs de fruites industrials, ni les melmelades de fruita s'haurien de considerar en cap cas una alternativa a la fruita fresca. Tot i que els sucs naturals acabats d'esprémer sí que poden substituir la peça de fruita.

Cal recordar que els nens i les nenes en edat escolar haurien de tenir l'hàbit de berenar cada dia. A continuació es proposen alguns exemples de berenars pràctics i saludables per prendre en sortir de l'escola.

Veure taula: Berenars saludables

Amb aquestes propostes, no hi ha cap excusa perquè els nens i les nenes no berenin cada dia en sortir de l'escola. Es poden fer totes les variacions possibles, sempre que es combini un lacti, cereals i fruita. Pel que fa a les fruita, es recomana oferir-les de temporada i que siguin fàcils de prendre fora de casa, és a dir, que no s'hagin de pelar amb un ganivet o que tinguin una pell comestible i fàcil de digerir. Tenint en compte que els berenars no han d'atipar excessivament els infants, convé que la mida dels entrepans s'ajusti a la gana de cadascú.

 

A casa, els berenars més creatius. Quan el berenar es pot fer a casa, el ventall de possibilitats s'amplia i la imaginació pot ajudar a preparar berenars saludables per als nens i per a les nenes. És un bon hàbit que els infants prenguin el berenar asseguts a taula quan són a casa. A més, aquest és un bon moment perquè expliquin com els ha anat el dia a l'escola i amb els amics.

Una bona solució són els batuts naturals que inclouen lactis i fruita. La manera més simple de preparar-los és passar per la batedora un got de llet o un iogurt i una peça de fruita (plàtan, maduixa, préssec, poma, pera, mango, o la que més agradi a l'infant). Un dels batuts naturals preferits és el de llet, maduixa i plàtan. S'aconsella fer servir fruita madura de temporada, per potenciar també així el consum de proximitat. Per acabar de completar aquest berenar, es podria oferir a l'infant una torrada amb oli d'oliva verge i formatge o bé pa amb codonyat i nous picades per sobre.

A part dels batuts, també es poden preparar liquats. El liquat de pastanaga i taronja és deliciós, igual que el liquat de pastanaga, poma i mango. Incloure pastanaga crua als berenars és una bona manera d'enriquir l'alimentació amb antioxidants.

Si es berena a casa, es pot oferir un bol amb iogurt barrejat amb cereals i trossets de maduixa. Aquesta opció inclou els tres grups d'aliments en un únic plat, és una mena de "tres en un" molt fàcil de preparar, ideal per als infants que solen tenir poca gana a l'hora de berenar.

De tant en tant, també es pot optar per un tros de coca de iogurt o per galetes casolanes sucades en un got de llet. Un kiwi o una mandarina podrien ser el tancament ideal per aquest berenar.

 

Els greixos omega-3, essencials en el berenar. La dieta mediterrània és rica en greixos saludables omega-3, gràcies a aliments com el peix blau o les nous. Els greixos omega-3 es consideren essencials perquè l'organisme no és capaç de sintetitzar-los; per tant, l'aportació es fa a través del consum d'aliments que en contenen. L'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha reconegut recentment que hi ha evidències científiques que estableixen una relació entre un consum adequat d'omega-3 i un desenvolupament normal del cervell i del sistema nerviós dels infants. Per aquest motiu, es considera aconsellable incorporar el consum d'omega-3 d'una manera habitual a l'alimentació dels nens i de les nenes. De tant en tant, per berenar es pot oferir un entrepà de tonyina —que és peix blau— o també es poden afegir nous a qualsevol dels berenars que s'han proposat anteriorment. 

font: infermeravirtual.com

 

A les biblioteques trobaràs: 

"Quin berenar!" / Yayo Kawamura

"El Berenar de Nadal" / Estel Baldó, Rosa Gil, Maria Soliva ; il·lustracions de Maria Espluga

 

"El Tigre que va venir a berenar" / Judith Kerr

 

"Contes per a l'hora de berenar" / il·lustració: Carmen Sáez, Pilar Calero, Margarita Ruíz

 

"Òscar, on és el berenar?" / Dolors Mayorga

 

Vés al prestatge de Salut ►

Data d'actualització: 15/09/2015